Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234950 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kościół - ... ?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Kościół - ... ?

Postprzez IMR3VIL » 13 Kwi 2009, 23:42

Czym dla Ciebie jest kościół ?
Czy jest potrzebny ?

Moim zdaniem jest on niepotrzebny. To miejsce pracy dla ludzi ,którzy albo nie umieli robić czegoś innego albo tylko tam ich chcieli. Wiem ,że to dość chamskie określenie ,ale ja tak to odbieram. Ci wszyscy księża, biskupi itd. często kierują się chęcią spełnienia swoich własnych ideii a nie tym by głosić ewangelie.

Osobiście wierze w Boga, ale nie wierze w kościół...
"Goniąc dwie, nie złapiesz ani jednej" - Jakiś Chińczyk :PPP

Awatar użytkownika
IMR3VIL

• Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 22 Paź 2011, 12:42

macius321 napisał:ja jestem na Mszy 2,3 razy w tygodniu i jeszcze nigdy nie słyszałem nawoływania do głosowania na tą, a nie inną partię

A ja slyszałem, zawsze przed wyborami się dzieje. ;)
macius321 napisał: "Ja robię coś dla Ciebie, ty zrób coś dla mnie"

Myślisz, że Bóg potrzebuje tych pieniędzy? Co za problemem jest dla księdzy wydłużyć mszę o 2 minuty, pokropić wodą i wystawić dokument i czy te pół godziny pracy jest warte np. 200 zł?

macius321 napisał: Ludzie, czy wy chcecie aby na środku kościoła stał konfesjonał z kasą fiskalną?

Hm, może by faktyczna ilość pieniędzy się okazała. :)
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 22 Paź 2011, 12:42

Awatar użytkownika
mgirl

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Arboretum » 22 Paź 2011, 13:06

Gdzie Kościół ukradł mienie publiczne? Że państwo dało, za naciski, zniszczenia i morderstwa podczas komunizmu ziemię to nie kradzież. Ludzie chcieli by Kościół był finansowany przez państwo w latach 1990-91 i tak teraz jest. Dalej nie widzę problemu. A że Kościół powinien być opodatkowany zgodnie z Ewangelią to inna sprawa. Bo finanse Kościoła nie stoją ponad ludzkim prawem.

Nie posiadam na to żadnych niezależnych dowodów, ale kilka prowokacji dziennikarskich ujawniło, że polski kościół wykupuje wartościowe grunty państwowe za bezcen praktycznie. Biorąc pod uwagę realia polskiej administracji sytuacja jak najbardziej prawdopodobna. Jeśli to prawda, to Polska traci kupę pieniędzy na takich "inwestycjach". Prowokacja została przeprowadzona przez fakty i mity, antyklerykalną gazetę, ale z drugiej strony jaka inna miałaby to zrobić? Źródło może rzucać podejrzenia, ale nie powinno na wstępie dyskredytować. Zwłaszcza, że jeśli takie sprawy istnieją, to nie słyszy się o nich dlatego, że bardzo trudno byłoby do nich dotrzeć.
Już samo ścisłe przestrzeganie przykazań i jednoczesne chodzenie do kościoła już niesie za sobą grzech;p

Czyli chyba jestem niedouczony.

To miał być żart zgaduje. Nieudany

W Biblii Jezus głosi, że pomiędzy Bogiem, a ludźmi nie ma nikogo innego niż on. Żadnych kapłanów, żadnych kościołów. Grozi wręcz, że każdy kto będzie się za takiego uważał zostanie osądzony najsurowiej ze wszystkich grzeszników. Nie pamiętam gdzie to jest, ale jako katolik na pewno nie będziesz miał problemu ze znalezieniem tego. Dochodzą do tego jeszcze różne przykazania, które kościół wyraźnie naginał do swoich interesów jak np. nietworzenie obrazów na podobieństwo.

Jakie jedno mniej warte życie? Czegoś Ty się nasłuchał? Tu chodzi o dwoje ludzi, związanych ze sobą fizycznie pępowiną i tym dalej, i uczuciowo. Taka relacja występuje pomiędzy matką a nienarodzonym dzieckiem. I zabijanie dziecka, tylko dlatego że matka ma taki kaprys, to chyba nie tylko złe z punktu widzenia wiary, ale po prostu nieetyczne. Ot, wyszkrobie sobie, bo chciałam dziecko za 2 lata a nie teraz

Myślę, że Borysowi chodziło o to, że przewartościowuje się dzisiaj życie dziecka. Trudno się nie zgodzić bądź zgodzić, to kwestia indywidualnego spojrzenia. Jestem w stanie zrozumieć oba punkty widzenia, ale sam przychylałbym się raczej do tego, że matka, osoba już ukształtowana, która zawiązała więź z otoczeniem nie powinno poświęcać swojego życia na rzecz dziecka, które nie rozumie nawet czym jest miłość a co dopiero dobro i zło, chyba że sama tego pragnie.

A co do kaprysu, myślę, że skoro nie ma wśród nas żadnych matek, które poddały się aborcji, również z racji tego, że jesteśmy mężczyznami i nasz układ limbiczny funkcjonuje trochę inaczej, myślę, że nie posiadamy kompetencji do dyskusji na temat tego co taka niedoszła matka przeżywa i czy można nazwać to kaprysem. Pewnie, moglibyśmy o tym dyskutować, ale to byłaby dyskusja abstrakcyjna i jałowa.

-Kościół ogranicza ludzi, nie pozwala na to i na tamto.
Kościół tylko przekazuje wiarę, i to co zawarte w Piśmie Świętym. A że to daje wolność taką, która nie koliduje z wolnością innych. Musi być w jakiś sposób unormowana.

"Taką wolność" to znaczy tylko taką, którą proponuje kościół i z którą się przypadkiem zgadzasz? Osobiście mam w głębokim poważaniu co kościół uważa, że powinienem robić i co ty uważasz w tej kwestii i to dopiero jest WOLNOŚĆ. Jeśli rzeczywiście każdy człowiek z natury jest dobry to i tak damy sobie radę. ;)

Hmm jakoś chodzę do kościoła co tydzień i nigdy nie słyszałam by ksiądz choć by sie zająknął na temat na kogo trzeba głosować.

Bardzo możliwe, że jeśli do tego dochodzi, to właśnie o to chodzi, żebyś się nie orientowała. Wystarczy, że ksiądz wtłacza w was pewien punkt widzenia, a przypadkiem jest tylko jedna partia, która twierdzi, że go zrealizuje. I manipulacja gotowa.

jak każda instytucja użytku publicznego -.- z tymże mówimy tu o kościele jako o budynku, bo księżą płacą normalne podatki od tego, co zarobią. Wyjątkiem jedynym są ofiary za intencje mszalne A z tego pojedynczy ksiądz aż tyle nie ma, to tylko złudzenie.

Tyle, że Polska to państwo świeckie, tym samym Kościół to instytucja prywatna, a nie publiczna, a od wszystkich prywatnych instytucji(których właścicielami nie jest państwo) odprowadzane są podatki. Serio, w jakim wy świecie żyjecie?

jakie usługi?! żaden sakrament nie jest usługą! jest to służba Kościoła dla innych ludzi, a że oczekuje się za niektóre rzeczy ofiar to wynika ze sprawiedliwości. "Ja robię coś dla Ciebie, ty zrób coś dla mnie". A od ubogich i tak się nic nie bierze. A tak w ogóle to najwięcej na ten temat mają do powiedzenia ci którzy sami NIC nie dają

sakramenty to nie usługi, poza tym za dwa najważniejsze (Eucharystia i Pokuta) nikt z duchownych niczego nie oczekuje. Ludzie, czy wy chcecie aby na środku kościoła stał konfesjonał z kasą fiskalną?! zastanówcie się trochę...

Ciekawe, ze np. Buddyjski Ośrodek Diamentowej Drogi Karma Kagyu, choć etycznie prezentuje bardziej rozwinięty poziom musi płacić te podatki za usługę, wynajem. I wiesz co? Robią to z WŁASNYCH pieniędzy. Sami stawiają domy lub je wynajmują i ciężko pracują na to, żeby wstęp był wolny od opłat. Nie, nie jestem buddystą i nie, nie podobają mi się ich praktyki.

Problem polega na tym, że etyka już dawno poszła o wiele dalej niż punkt, w którym zatrzymał się przekaz kościoła. Etyka, o dziwo traktuje o dobru jako dobru naczelnym a w polemikę wchodzi z konieczności ustalenia najlepszego wyjścia z danej sytuacji. Jeśli miałbym się zabawiać w filozofa, to wasze, katolickie pragnienie dobra jest szlachetne, ale to co czynicie już nie. To tylko moja subiektywna ocena.

Arboretum

• Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 24 Paź 2011, 02:23

Mandy napisał:
Wulf napisał:Już samo ścisłe przestrzeganie przykazań i jednoczesne chodzenie do kościoła już niesie za sobą grzech;p

To miał być żart zgaduje. Nieudany

Cóż odsyłam do przykazań... w Biblii. Zdaje się że klękając przed figurką Jezusa dopuszczasz się bałwochwalstwa, ale co ja tam wiem ;]
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Ser. » 24 Paź 2011, 15:40

IMR3VIL napisał:Czym dla Ciebie jest kościół ?

kościół to dla mnie budynek, jak każdy inny. Za to Kościół ( z dużej litery) to jakaś tam wspólnota ludzi, którzy wierzą w coś/kogoś, czego ja zupełnie nie uznaję.

IMR3VIL napisał:Osobiście wierze w Boga, ale nie wierze w kościół...

To ktoś wierzy w budynki? :shock:
"Wystarczy gest, słowo, by zranić tak boleśnie, zniszczyć szansę, cienką nić porozumienia."

Awatar użytkownika
Ser.

• Pochwały:2

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Ghostly » 27 Paź 2011, 19:33

Czym dla mnie jest Kościół?

Jest to budynek w którym to modli się mnóstwo moherowych beretów , a także i ludzi moralnych , których czasem nie potrafię zrozumieć.

Czy Wam nie znudziła się jeszcze Msza Św.? W każdą niedzielę jest to samo... tylko kazanie inne. To samo jakbym wziął do rąk Biblię i poczytał , pomyślał , tak...uhm.. Jednak wolę wziąć Biblię poczytać w każdej wolnej chwili niż pójść do kościoła.

Watykan jako główna "stolica" wyznania rzymsko-katolickiego jest jednym z najbogatszych państw świata..Ba! a może nawet najbogatszym. Mają mnóstwo pieniędzy... roczny budżet polskiego kościoła wynosi 62.7 mln złotych rocznie. Państwo chce rocznie zabierać kościołowi 2 mln na potrzeby zdrowia/bezpieczeństwa. Wystarczy włączyć dziennik i posłuchać jak "czarna mafia" walczy teraz o swoje 2 mln rocznie , które to będą mieli w plecy. Jeszcze im mało! A o Rydzyku już nie wspomnę! Gardzę takimi ludźmi ! Jezus nie miał nic i nauczał ludzi i nie chciał nic w zamian! I nie mówcie mi , że to ludzie uczciwi i niesamowici , bo padnę ze śmiechu. Zwykli Egoiści i Materialiści. Dopóki kościół się nie zmieni to zostaną z nim tylko moherowe babcie, bo zwyczajny moralny lud może w końcu przejrzy na oczy i wyzwoli się z kajdan nie wiedzy i ciemnogrodu. Bo tak naprawdę to Bóg , który to jest "autorem" Biblii , to on właśnie ją nam zostawił , byśmy mogli za sprawą tej księgi być....miłością.

Ghostly

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 27 Paź 2011, 19:33

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez macius321 » 28 Paź 2011, 00:04

Ghostly napisał:Jest to budynek w którym to modli się mnóstwo moherowych beretów , a także i ludzi moralnych , których czasem nie potrafię zrozumieć.

Myślę, że chodziło o Kościół, z dużej litery, o wspólnotę...

Ghostly napisał:Czy Wam nie znudziła się jeszcze Msza Św.? W każdą niedzielę jest to samo... tylko kazanie inne.

Nie, nie znudziła mi się. Jestem na Mszy kilka raz w tygodniu. Zawsze jest inne wezwanie, intencja, czytania, psalm, ewangelia, homilia, modlitwa wiernych, modlitwa nad darami, prefacja, modlitwa po komunii. W różne okresy roku liturgicznego również inne jej części się różnią.

Ghostly napisał:Jednak wolę wziąć Biblię poczytać w każdej wolnej chwili niż pójść do kościoła.

I masz sporego plusa :) wielu katolików nigdy jej nie czyta, a powinni. To naprawdę wspaniała księga.

Ghostly napisał:Watykan jako główna "stolica" wyznania rzymsko-katolickiego jest jednym z najbogatszych państw świata..Ba! a może nawet najbogatszym.

Przesadzasz, to zbyt małe państwo, a raczej państewko. Raczej mów, że KK ma spory budżet, nie Stolica Apostolska. Ale jak wiemy Kościół jest ogromny, na całym świecie.

Ghostly napisał:Mają mnóstwo pieniędzy... roczny budżet polskiego kościoła wynosi 62.7 mln złotych rocznie. Państwo chce rocznie zabierać kościołowi 2 mln na potrzeby zdrowia/bezpieczeństwa. Wystarczy włączyć dziennik i posłuchać jak "czarna mafia" walczy teraz o swoje 2 mln rocznie , które to będą mieli w plecy. Jeszcze im mało! A o Rydzyku już nie wspomnę! Gardzę takimi ludźmi !

Masz rację, przesadzają ale...
ksiądz to taki sam człowiek jak każdy, on również chce być szczęśliwy i czegoś się dorobić. Zauważ, że ksiądz nie ma rodziny na utrzymaniu, nie ma także swojego mieszkania (plebania nie jest własnością księdza), więc płacić musi tylko za rachunki, jedzenie itd. Zarabia podobnie jak każdy (na dużej parafii czasami całkiem sporo) więc może sobie pozwolić na samochód, komputer etc. Jak ktoś mądry powiedział "Kapłan pracuje za pieniądze, ale nie dla pieniędzy"

Ghostly napisał:Jezus nie miał nic i nauczał ludzi i nie chciał nic w zamian! I nie mówcie mi , że to ludzie uczciwi i niesamowici , bo padnę ze śmiechu. Zwykli Egoiści i Materialiści.

Jakbyś uważnie czytał to byś wiedział, że mało co wiemy o młodości Jezusa. Jest jego wczesne dzieciństwo, jakieś wydarzenie jak miał 12 lat i nagle ma 30 lat. A co się działo w czasie jego młodości? Otóż najprawdopodobniej był cieślą jak Józef. I również pracował za pieniądze (ale nie dla nich). Nie tylko księża mają się do niego upodabniać. Mają to robić wszyscy chrześcijanie. A wszystko jest zwalane na prezbiterów i biskupów !
Jeszcze jedno... nigdy, ale to nigdy!! nie wrzucaj wszystkich do jednego worka!!

Ghostly napisał:Dopóki kościół się nie zmieni to zostaną z nim tylko moherowe babcie,

w moim KSMie jest prawie 60 aktywnych młodych ludzi, na czuwania nocne zjeżdża się tyle młodziezy, że nie ma gdzie stanąć, na pielgrzymce 90% pątników ma mniej niż 25 lat, Lednica, Golgota młodych... i ty śmiesz twierdzić, że Kościół to same staruszki i mohery?? Kościół to także ogromna rzesza młodych w tym ja :)

Ghostly napisał:byśmy mogli za sprawą tej księgi być....miłością.

podoba mi się to zdanie :)

pozdrawiam, rośnij w Panu! :)
Dlatego mam upodobanie w moich słabościach, w obelgach, w niedostatkach, w prześladowaniach, w uciskach z powodu Chrystusa. Albowiem ilekroć niedomagam, tylekroć jestem mocny (2 Kor 12, 10)

Awatar użytkownika
macius321

• Miejscowość:Biala Podlaska
  • Ostrzeżenia:2

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 28 Paź 2011, 14:55

macius321 napisał:Zauważ, że ksiądz nie ma rodziny na utrzymaniu,

:lol: kłóciłbym się, serio.

macius321 napisał:Mają to robić wszyscy chrześcijanie. A wszystko jest zwalane na prezbiterów i biskupów !

Ale Ci drudzy mają dawać przykład wiernym, a jeżdżąc nowymi beemkami tego nie robią.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 28 Paź 2011, 15:10

IMR3VIL napisał:Osobiście wierze w Boga, ale nie wierze w kościół...

bezsensu trochę się to wydaje, to na jakich podstawach ma się opierać wiara bez instytucji do tego przeznaczonej, ale cóż, każdy na swój sposób wyznaje i rozumuje ;)

Żeby podtrzymywać wiarę musi być kościół! Gdyby nagle zniknął, to co? Tylko kwestia czasu aby zniknęła dana religia/wiara. To są dwie ze sobą mocno sprzężone rzeczy, nieodłączne, to jakby internet odciąć od komputerów, te dwie rzeczy po prostu muszą ze sobą być i już.

A czy jest potrzebny w innym kontekście... myślę że nie jest potrzebny.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez silk_spectre » 28 Paź 2011, 15:27

IMR3VIL napisał:Czym dla Ciebie jest kościół ?

instytucją.

IMR3VIL napisał:Czy jest potrzebny ?

Mnie? Ani trochę, ale są ludzie, którzy go potrzebują.

Arsen napisał:Żeby podtrzymywać wiarę musi być kościół!

Prawdziwa wiara nie potrzebuje podtrzymywania ;)

Mój stosunek do Boga jest dość specyficzny, nie mogę powiedzieć, że kwestionuję jego istnienie, ale nie klękam przed nim. Kościół jest maszynką do zarabiania pieniędzy na idiotach, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć - sorry.

Swoją drogą jak się nazywali rodzice Jezusa?
Teoretycznie Maria (zawsze dziewica) i Bóg. Bóg = trójca święta , trójca święta = Ojciec + Syn Boży + Duch Święty. Nie dość, że Jezus miał trzech ojców, to jednym z nich był sam dla siebie :crazy:
Miłość nie wyraża się w pragnieniu uprawiania seksu, lecz w pragnieniu wspólnego snu.

Awatar użytkownika
silk_spectre

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez macius321 » 28 Paź 2011, 16:22

silk_spectre napisał:Teoretycznie Maria (zawsze dziewica) i Bóg.

dawniej dziewicą nazywano po prostu młodą dziewczynę... tak dla sprostowania :)

Ojcem Jezusa jest Bóg Ojciec :) nie cała Trójca Święta. Ja to rozumiem tak, Bóg jest jeden, ale jest taki doskonały, że potrafi stworzyć relacje w samym sobie. To nie jest Ojciec i Syn w naszym (ziemskim) rozumieniu.
A to jest takie trudne do ogarnięcia, że chyba dopiero po śmierci o zrozumiemy...

Pizzaro napisał: kłóciłbym się, serio.

to żeś palnął -.- w założeniach obowiązuje celibat, i większość księży go zachowuje. Skoro jest tam jeden czy dwóch co dzieciaka zrobilo to nie znaczy że wszyscy

Pizzaro napisał:Ale Ci drudzy mają dawać przykład wiernym, a jeżdżąc nowymi beemkami tego nie robią

a gdzie tak jest napisane? księża mają dawać przykład świętości życia i modlitwy, jakby byli biedni i nic nie mieli to by bylo szydzenie z Kościoła jaki to jest biedny -.-
Dlatego mam upodobanie w moich słabościach, w obelgach, w niedostatkach, w prześladowaniach, w uciskach z powodu Chrystusa. Albowiem ilekroć niedomagam, tylekroć jestem mocny (2 Kor 12, 10)

Awatar użytkownika
macius321

• Miejscowość:Biala Podlaska
  • Ostrzeżenia:2

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez vetus » 28 Paź 2011, 16:38

Ghostly napisał:Państwo chce rocznie zabierać kościołowi 2 mln na potrzeby zdrowia/bezpieczeństwa. Wystarczy włączyć dziennik i posłuchać jak "czarna mafia" walczy teraz o swoje 2 mln rocznie , które to będą mieli w plecy.

Przede wszystkim nie 2 mln, tylko 2 mld. Tyle Kościół co roku dostaje od państwa.

silk_spectre napisał:Kościół jest maszynką do zarabiania pieniędzy na idiotach, którzy nie potrafią samodzielnie myśleć - sorry.

A więc Ty także jesteś idiotą, bo Kościół zarabia jedynie dostając pieniądze z budżetu państwa, a więc również z Twoich pieniędzy. Składka na mszy jest dobrowolna, każdy wrzuca ile chce i to nie jest zarobek kościoła. Jak ktoś nie wrzuca nic do koszyka ale idzie się jedynie pomodlić to także jest idiotą? :D

Niektórzy ludzie mają potrzebę wiary w siły wyższe, nie nazwałbym więc ich idiotami nie potrafiącymi samodzielnie myśleć.
silk_spectre napisał:Swoją drogą jak się nazywali rodzice Jezusa?
Teoretycznie Maria (zawsze dziewica) i Bóg. Bóg = trójca święta , trójca święta = Ojciec + Syn Boży + Duch Święty. Nie dość, że Jezus miał trzech ojców, to jednym z nich był sam dla siebie :crazy:

Ojcem Jezusa jest Stwórca, a matką Maryja. Trójca święta to taki główny zarząd, rada nadzorcza w której siedzi Bóg, jego syn oraz Duch którego wysyła na ziemię. Wszyscy mają jednakowy power.
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Kościół - ... ?

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 28 Paź 2011, 17:56

silk_spectre napisał:Prawdziwa wiara nie potrzebuje podtrzymywania

to w takim razie nie ma na świecie prawdziwej wiary ;) Człowiek jest taką istotą że jest podatny na oddziaływanie społeczeństwa na niego, Kościół też stanowi to społeczeństwo i utrzymuje w ludziach tą wiarę, bez tego w ludziach jakby ta wiara samoczynnie będzie powoli wygasać aż z każdym pokoleniem zupełnie zniknie.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry