Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234947 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kolejna genialna reforma szkolnictwa

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Nieprzeczytany postprzez ema » 06 Lut 2012, 10:33

Od września licea przestaną być ogólnokształcące, a staną się specjalistyczne. Reforma, która po wakacjach 2012 r. roku wchodzi w życie, ostro tnie godziny przedmiotów na poziomie podstawowym. Znika 90 godzin historii, 60 języka polskiego i 120 przedmiotów ścisłych – wynika z wyliczeń ekspertów oświatowych.
(...)
Uczniowie w pierwszej klasie liceum będą kończyli naukę przedmiotów, którą rozpoczęli w gimnazjum. Pozostałe dwa lata będą mieli na poszerzanie wiedzy z wybranych dziedzin – od dwóch do czterech. Kto zdecyduje się na profil humanistyczny, z prawami Newtona będzie miał ostatni raz styczność w wieku gimnazjalnym. Wiedzę fizyczną zastąpią takie bloki, jak: zdrowie i uroda, śmiech i płacz czy woda – cud natury. Przyszli inżynierowie i ekonomiści o powstaniu listopadowym posłuchają ostatni raz w wieku 13 lat.

http://edgp.dziennik.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=397606

hehe, wychowamy sobie kolejne pokoleni kalek intelektualnych, które nie będ potrafiły podstawić danych do wzoru, albo będą myśleli, że Waza to naczynie...
Uczcijmy to minutą śmiechu.

Awatar użytkownika
ema

• Pochwały:20
  • Ostrzeżenia:2

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez alooohaa » 07 Lut 2012, 12:43

ci niezbyt bystrzy nie beda sie uczyc po co jest hipokamp

Come on, sama miałam w liceum biologię rozszerzoną, ale widziałam podręcznik mojego brata. Tak jak ktoś już mówił - o witaminach dużo, o przewodzie pokarmowym, składnikach pokarmowych, prawidłowym odżywianiu, o zagrożeniach używek, o antykoncepcji, najważniejsze choroby, żadnych wymysłów. To, że nawet w programie jest trochę o budowie tkanek i ekologii to nie znaczy, że nie ma nic przydatnego. Z tego co ja pamiętam to w tym podręczniku było głównie o człowieku, więc bez przesady, że NIC się nie da wynieść z lekcji biologii. Poza tym znów, dużo zależy od nauczyciela. Bo dobry nauczyciel owszem powie o tych tkankach czy o czym tam w programie jest, ale zdąży też na lekcji wspomnieć o takich życiowych aspektach, u mnie tak było przynajmniej. A tym bardziej jak jest to klasa humanistyczna to nie ma presji, żeby ich przygotowywać do matury więc można lekcje prowadzić w ciekawy i przydatny życiowo sposób nawet trzymając się programu nauczania.
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Lut 2012, 12:43

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 07 Lut 2012, 13:20

ale gdzie ja napisalam, ze nie da sie nic wyjac? napisalam, ze sie da, ze stracimy cos na pewno, ale to co zyskamy jest dla mnie bardziej wartosciowe. uwazam, ze w wieku 17 lat mozna sie przestac uczyc biologii bo niewiele z tego zostaje. i zeby nie bylo ciagle przykladow z historii- znowu studentka z mieszkania, ktora historie studiuje wczoraj sie cieszyla, ze ja kiedys nauczylam, ze w ogole ma cos takiego jak hipokamp i gdzie znajduje sie mozdzek. zyje? zyje. jest uwazana za osobe wyksztalcona i inteligentna w gronie znajomych? jest.
powtarzam, smutno by bylo stracic wiedze ogolna, ale my do licha potrzebujemy ekspertow.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez alooohaa » 07 Lut 2012, 13:32

ale gdzie ja napisalam, ze nie da sie nic wyjac?

Nie napisałaś, ale to było tak bardziej ogólnie bo w końcu kto z nas nie słyszał podejścia "jestem na humanie po co mam uczyć się biologii", nawet w tym temacie ;)

ktora historie studiuje wczoraj sie cieszyla, ze ja kiedys nauczylam, ze w ogole ma cos takiego jak hipokamp i gdzie znajduje sie mozdzek. zyje? zyje.

I przeżyłaby bez tej wiedzy. Natomiast bez takiej, że jak będzie miała dziecko to musi dbać o źródła witaminy D dla niego już gorzej, czy ma chodzić na badania kontrolne wtedy a wtedy (też w książkach z bioli jest), czy o skuteczności szczepionek (a nie jak potem taka Reni Jusis sobie stwierdza, że nie będzie dziecka szczepić bo jak ludzie byli jeszcze na drzewach to się nie szczepili). I ja uważam, że to jest potrzebne. Ale może rzeczywiście, taką elementarną wiedzę można zmieścić w roku nauki? No nie wiem, zobaczymy. O ile za rok nie będzie kolejnej nowej super-reformy i nowej super-najlepszej-tym-razem szkoły. A jest to wielce prawdopodobne.

powtarzam, smutno by bylo stracic wiedze ogolna, ale my do licha potrzebujemy ekspertow.

Zgadzam się z tym. Po prostu fajnie byłoby gdyby w miarę sensownie łączyć te dwie rzeczy. Tzn jak ktoś jest ekspertem od historii starożytnej to wie również, że nie zamraża się i nie rozmraża produktów spożywczych 2 razy ;) Jeśli to nie wpłynie na znaczne zidiocenie ludzi to ja jestem za tym rękami i nogami.
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 07 Lut 2012, 13:46

I przeżyłaby bez tej wiedzy. Natomiast bez takiej, że jak będzie miała dziecko to musi dbać o źródła witaminy D dla niego już gorzej, czy ma chodzić na badania kontrolne wtedy a wtedy (też w książkach z bioli jest), czy o skuteczności szczepionek (a nie jak potem taka Reni Jusis sobie stwierdza, że nie będzie dziecka szczepić bo jak ludzie byli jeszcze na drzewach to się nie szczepili). I ja uważam, że to jest potrzebne. Ale może rzeczywiście, taką elementarną wiedzę można zmieścić w roku nauki? No nie wiem, zobaczymy. O ile za rok nie będzie kolejnej nowej super-reformy i nowej super-najlepszej-tym-razem szkoły. A jest to wielce prawdopodobne.

napisalam to samo strone czy dwie wczesniej. to sa sprawy najpotrzebniejsze i wydaje mi sie, ze reforma to gwarantuje. zastapic biologie zdrowiem i bardziej praktycznymi sprawami, moze wiecej pogadanek z lekarzami, psychologami. nie jestem pewna czy uda im sie to przeprowadzic, ale pomysl moim zdaniem jest dobry.

Zgadzam się z tym. Po prostu fajnie byłoby gdyby w miarę sensownie łączyć te dwie rzeczy. Tzn jak ktoś jest ekspertem od historii starożytnej to wie również, że nie zamraża się i nie rozmraża produktów spożywczych 2 razy ;) Jeśli to nie wpłynie na znaczne zidiocenie ludzi to ja jestem za tym rękami i nogami.

no zobaczymy co tego wyjdzie. tez nie jestem za odebraniem podstawowych wiadomosci, ale mysle ze to gwarantuja te 4 lata, gim+ jedna klasa liceum. I tak w klasie maturalnej teraz uczy sie glownie do egzaminow.
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez vetus » 07 Lut 2012, 13:49

Studenci drodzy, przecież doskonale wiecie że matura to totalna bzdura, a do pierwszej lepszej sesji człowiek uczy się więcej niż przez całą szkołę średnią z tą śmieszną maturą włącznie :)
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Lut 2012, 13:49

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Do góry