Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234943 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kim dla was jest Bóg??

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Kim dla was jest Bóg??

Postprzez ..-ania-.. » 08 Sty 2007, 20:18

Dośc często w ostatnim czasie słyszę wokół siebie to pytanie i sama bardzo dlugo się nad nim zastanawiałam. I po ty jakże długich zastanowieniach doszłam do wnoisku, ze Bóg jest moim najlepszym i jedynym prawdziwszym przyjacielem, któremu mogę zawsze bezgranicznie zaufać... To jest moja odpowiedź. Szczera i przemyślana!

A kim dla was jest Bóg??
Ostatnio edytowany przez ..-ania-.., 08 Sty 2007, 20:32, edytowano w sumie 1 raz
"W moim oknie wciąż kwitnie nadzieja...jeszcze wierzę w drugiego człowieka..."

..-ania-..

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez The Riddle » 29 Paź 2011, 23:28

Masz rację, bardzo trudno wyrazić to słownie. On jest wszędzie, ponieważ jest wszystkim

The Riddle

• Miejscowość:Betonowe Lasy

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Paź 2011, 23:28

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Narvany » 30 Paź 2011, 09:09

Bóg jest dla mnie genialnym pomysłem jak ogłupić miliony dorosłych ludzi do tego stopnia, że zaczną dawać nam pieniądze, całować nas po rękach i utrzymywać watykańskich emerytów. Wystarczy trochę pożerować na strachu ludzi przed pośmiertną nicością i samotnością.

Narvany

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez napalm » 30 Paź 2011, 09:25

Narvany napisał:Bóg jest dla mnie genialnym pomysłem jak ogłupić miliony dorosłych ludzi do tego stopnia, że zaczną dawać nam pieniądze, całować nas po rękach i utrzymywać watykańskich emerytów. Wystarczy trochę pożerować na strachu ludzi przed pośmiertną nicością i samotnością.

Czy ja wiem, człowiekowi jest potrzebna wiara, bez tego człowiek by się nie rozwijał, wiara dużo daje, niektórym pomaga nawet przezwyciężyć choroby. Pamiętaj, że Bóg nigdy nie kazał ci płacić księdzu złotowki/euro. W dawnych czasach ludzie nie płacili pieniędzmi, lecz dawali obiad,wodę, bo często wędrował po świecie i głosił religie, więc prosił o jakiś dar w postaci jedzenia, gdzie mógł otrzymać i mógł nie otrzymać?

Ja osobiście jestem Ateistą żyjemy, robimy coś umieramy, pokolenie po nas kontynuuje nasze działania.
Myślę, więc jestem - Kartezjusz

napalm

• Miejscowość:Szczecin
  • Pochwały:1

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Narvany » 30 Paź 2011, 10:14

Oczywiście, że Bóg nie kazał i to z wiadomego powodu. Jednak chyba widzisz dokładnie, że Bóg jest narzędziem całkiem sprawnie działającej korporacji.
Przeczysz sam sobie mówiąc, że jesteś ateistą, a potem, że bez wiary człowiek by się nie rozwijał. Bo widzisz moim zdaniem ludzie nie potrzebują wiary, a celu. Pracują, rodzą dzieci, śpią. Mają mniejsze cele np kupić telewizor, ale jak jest cel ich egzystencji? Znajdują go w Bogu i w zbawieniu.
Pojawiają się czasami tacy ludzie Jak Gandhi, Napoleon czy choćby Hitler oraz ich idee, dające nowy cel życia. Zastępują masom Boga. Kiedyś pojawiali się co parę lat, dzisiaj jest ich od cholery - Elvis, Lennon, Cobain i inni... świat popada w Ateizm, wyrasta z Boga, a kościół próbuje się bronić podatkiem. Np tak jak u nas chcą 1% podatku.

Narvany

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 30 Paź 2011, 10:21

Narvany napisał:Przeczysz sam sobie mówiąc, że jesteś ateistą, a potem, że bez wiary człowiek by się nie rozwijał.

ee.. to sobie nie przeczy :) Ludzie którzy wierzą wraz z tą wiarą rozwijają się duchowo. Ja sam nie wierzę, ale podobnie uważam. Nie wszyscy, ale część na pewno się rozwija dzięki temu. Przynajmniej w ich postrzeganiu świata.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 30 Paź 2011, 10:21

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Narvany » 30 Paź 2011, 10:28

No ale mówisz, że bez wiary nie ma rozwoju duchowego. Potem, że jesteś ateistą, a więc nie wierzysz. Czyli albo sobie przeczysz, albo chcesz powiedzieć, że nie rozwijasz się duchowo? :)

Ja byłem ateistą od wczesnego dzieciństwa i myślę, że jednak trochę się rozwinąłem i duchowo i emocjonalnie.
Polecam takie strony jak ta:
[ciach]
Masz tu dowód tego, że poza wiarą istnieje jeszcze coś duchowo niesamowitego w człowieku. ;)
Ostatnio edytowany przez Ylx, 31 Paź 2011, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Link

Narvany

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 30 Paź 2011, 10:33

Nie rozumiesz mnie. Nie twierdzę, że bez wiary nie ma rozwoju duchowego. Ludzie którzy wierzą dostrzegają różne rzeczy i inaczej je postrzegają. Nawet ateiści mogą się w tym kierunku rozwinąć pod wpływem nie wiary, lecz czytania jakichś książek, rozmów wartościowych czy rozmyśleń. Nie tylko wiara jest wyjściem z tego, lecz wierzącym pomaga. Co rozumiesz pod pojęciem rozwoju duchowego ?

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Narvany » 30 Paź 2011, 10:43

Rozwój duchowy? Umiejętność nadawania sensu różnym zdarzeniom, rzeczom i życiu swojemu i innych, wykorzystywanie wiedzy pisanej przez wielu mądrych ludzi dawno temu, rozwiązywanie problemów po najmniejszej linii oporu, umiejętność ubierania w słowa rzeczy, o których niektórzy nie potrafią nawet myśleć. W skrócie nabieranie umiejętności dające nam możliwość patrzenia na świat w sposób niezwykły dla kogoś innego, z innej perspektywy i w konsekwencji przeżywanie życia głębiej przy użyciu nabytej mądrości.

Nie doprecyzowałeś od razu swojej myśli, miałem prawo źle ją zinterpretować. ;)

Narvany

Kim dla was jest Bóg??

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 26 Lis 2011, 18:18

Bóg jest dla mnie ostoją na ten rozpędzony świat. Mogę też powiedzieć, że jest moim przyjacielem. Bóg jest w każdej sekundzie mojego życia. On zna wszystkie moje słabości, sekrety i wie co tak naprawdę czuję w danej chwili. Jest bardzo ważny dla mnie. Nie jestem przykładną katoliczką wg. Kościoła, ale całym sercem wierzę i wiem, że Bóg istnieje i jest w moim sercu.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry