Karpatki nie polecam na "pierwszy raz". Wbrew pozorom nie jest najłatwiejszym ciastem. Ja kiedyś robiłem dwa razy i niestety nie wyszła tak jakbym chciał. Za pierwszym razem z ciastem było coś nie tak, druga ogólnie była niesmaczna.
Na początek proponuję może ciasta bez pieczenia. Mogę Ci polecić
Rafaello na krakersach. Składniki: 0,5 litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, małe opakowanie wiórków kokosowych, słone krakersy (zazwyczaj dwie paczki, no ale są różnie pakowane, dwie jeśli opakowania są dość duże), migdały.
Żółtka ucierasz mikserem z 1/2 szklanki cukru. Dodajesz cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pół szklanki mleka i razem miksujesz. Resztę cukru i mleka gotujesz razem, jak się zagotuje wlewasz masę, którą wcześniej zrobiłaś. Mieszasz i gotujesz aż zrobi się taka masa budyniowa. Potem to studzisz. Następnie ucierasz masło na puszystą masę i dodajesz stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodajesz trochę wiórek i mieszasz. Na dnie blachy rozkładasz krakersy, nakładasz na to 1/3 masy, potem znów krakersy i 1/3 masy, jeszcze raz krakersy i układasz resztę masy. Górę możesz obsypać płatkami migdałów. Potem wstawiasz do lodówki na 2-3h i gotowe.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Przepis sprawdzony, robiłem kilka razy.

Następnym, które mogę Ci polecić jest
murzynek bananowy.Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka drobnych płatek owsianych, 20dag margaryny Kasi, 4 łyżki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 jajka, 2 banany,
Mleko zagotować z margaryną, kakao i cukrem. Poczekać aż ostygnie, dodać proszek do pieczenia, roztarte banany. Bardzo dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Formę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Piec 30-40min. w temperaturze 200oC. Po ostygnięciu można ozdobić polewą czekoladową i pokrojonymi w plasterki bananami.