Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234941 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Karpatka + inne pyszne ciasta

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni (czyt. gotować) to nie możesz przejść obojętnie obok tego działu. =)

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 23 Lis 2011, 20:01

Po dłuższym czasie przestawiłam się z dań głównych i nareszcie mam ochotę również robić ciasta. Dopiero zaczynam dlatego zwracam się do Was drodzy m-forumowicze:)
Uwielbiam karpatkę i jeśli ktoś by miał pyszny (no i nie ukrywam, że niezbyt trudny :mrgreen: ) i sprawdzony przepis to będę wdzięczna:)
Również będę wdzięczna za przepisy innych ciast:)
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez rozczochrany » 23 Lis 2011, 20:40

Karpatki nie polecam na "pierwszy raz". Wbrew pozorom nie jest najłatwiejszym ciastem. Ja kiedyś robiłem dwa razy i niestety nie wyszła tak jakbym chciał. Za pierwszym razem z ciastem było coś nie tak, druga ogólnie była niesmaczna.

Na początek proponuję może ciasta bez pieczenia. Mogę Ci polecić Rafaello na krakersach.

Składniki: 0,5 litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, małe opakowanie wiórków kokosowych, słone krakersy (zazwyczaj dwie paczki, no ale są różnie pakowane, dwie jeśli opakowania są dość duże), migdały.

Żółtka ucierasz mikserem z 1/2 szklanki cukru. Dodajesz cukier waniliowy, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pół szklanki mleka i razem miksujesz. Resztę cukru i mleka gotujesz razem, jak się zagotuje wlewasz masę, którą wcześniej zrobiłaś. Mieszasz i gotujesz aż zrobi się taka masa budyniowa. Potem to studzisz. Następnie ucierasz masło na puszystą masę i dodajesz stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodajesz trochę wiórek i mieszasz. Na dnie blachy rozkładasz krakersy, nakładasz na to 1/3 masy, potem znów krakersy i 1/3 masy, jeszcze raz krakersy i układasz resztę masy. Górę możesz obsypać płatkami migdałów. Potem wstawiasz do lodówki na 2-3h i gotowe.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Przepis sprawdzony, robiłem kilka razy. :)

Następnym, które mogę Ci polecić jest murzynek bananowy.
Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka drobnych płatek owsianych, 20dag margaryny Kasi, 4 łyżki mleka, 1,5 szklanki cukru, 4 jajka, 2 banany,

Mleko zagotować z margaryną, kakao i cukrem. Poczekać aż ostygnie, dodać proszek do pieczenia, roztarte banany. Bardzo dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Formę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Piec 30-40min. w temperaturze 200oC. Po ostygnięciu można ozdobić polewą czekoladową i pokrojonymi w plasterki bananami.
Patrz, piękną maskę każdy założył na swoją twarz.
Pewnie i Ty też ją masz.

Awatar użytkownika
rozczochrany
Kumpel

• Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 23 Lis 2011, 20:40

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez laskazpolski » 23 Lis 2011, 21:03

Blok czekoladowy.
Przepis plus sposób przygotowania masz tutaj.
Dlaczego akurat to? Ciasto jest proste w przygotowaniu, dosyć szybkie, nie licząc zastygania. Fantastycznie smakuje do wszystkiego, zaczynając od wody z kranu a kończąc na wykwintnej whiskey. Z tego przepisu robiłem wielokrotnie, jednak ograniczałem cukier do 1 szklanki. I tak było mega słodkie. Jeśli chodzi o orzechy to proponuję tylko laskowe. Dodałem ostatnio włoskie i momentami blok był gorzki. Aczkolwiek to zależy od orzechów. Jeśli się zdecydujesz zrobić to możesz się podzielić wrażeniami.

Co do przepisu rafaello, nie mogę sobie wyobrazić połączenia smaków. Na herbatnikach kiedyś robiłem. Ale na krakersach? W każdym razie, spróbuję. Tylko jedno pytanie: typowe krakersy strasznie się kruszą. Czy po wyłożeniu na formę nic im się nie stanie? Dodatkowo, czy nie rozmiękną pod masą?
Ostatnio edytowany przez laskazpolski, 23 Lis 2011, 21:55, edytowano w sumie 1 raz
W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.

Awatar użytkownika
laskazpolski

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 23 Lis 2011, 21:09

Nie znam niestety przepisu ale mogę polecić bardzo dobry Pleśniak. W internecie jak coś roi się od przepisów tego ciasta.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 23 Lis 2011, 23:59

Neosha, karpatka jest cudowna,ale nienawidzę pieprzyć się z tym ciastem, bo niełatwo je zrobić, można się zniechęcić ;d Jednak polecam Ci kochana przepis Dr. Oetkera, to znaczy się fix, bardzo smaczne! ;)

Ja od dobrych dwóch lat jestem fanką mojego nieśmiertelnego piernika. Przepis:

Składniki: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 2szkl. mąki, pół dżemu/powideł-najlepiej porzeczka lub truskawka, 1 łyżeczka sody, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, pół szklanki słodkiego kakao (może ciutkę więcej) 1 łyżeczka cynamonu, ja dodaję jeszcze przyprawę piernikową, która nadaje wyrazistego smaku, jak się skusisz to łyżeczka wystarczy.
Wykonanie: Wszystko miksujemy na jednolitą masę, wlewamy do blachy, do piekarnika na 50-60 minut/ 180*. Wyciągamy jak zaczyna pękać ,skórka'. Górę można polać polewami, czekoladowa sprawdza się genialnie + jakieś cukiereczki czy inne bzdety. Ciasto banalne a jakie pyszne!

laskazpolski, krakersom nic się nie stanie, przeżyją. Krakersy dobrze się sprawdzają jeśli chcemy trochę ,zabić' słodki smak.
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:20

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 24 Lis 2011, 00:05

Mogłabym Ci podać przepis na ciasto nie wymagające pieczenia a gotowania, tak jak właśnie blok czekoladowy (dla mnie to swojska czekolada - tak ją nazywamy). Jest to ciasto z kaszą manną.

Placek z kaszki - przepis z innego tematu na m-forum. Uwielbiam to ciasto.

Składniki:
- 5 paczek herbatników
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszki mannej
- 1 kostka margaryny
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- wiórki kokosowe
- polewa

Wykonanie:
Mleko z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszkę. Następnie dodać, rozrobione z niewielką ilości wody i łyżką cukru, kakao. Gotować przez chwilę i wylać na wyłożoną herbatnikami blaszkę. Na wierzch wyłożyć ciastka i polać polewą. Posypać wiórkami kokosowymi.

Pleśniak - przepis sprawdzony nie raz, nie dwa i udaje się zawsze.

Składniki:
1. 2,5 szklanki mąki
2. 3/4 kostki margaryny
3. łyżeczka cukru waniliowego
4. łyżeczka proszku do pieczenia
5. cukier puder (1/4 szklanki do ciasta, 3/4 szklanki do piany z białek)
6. 4 jajka (1 całe + 3 żółtka do ciasta, białka z tych trzech jajek są na pianę)
7. kakao
8. dżem z czarnych porzeczek, musi być dość gęsty
Przygotowanie:
Składniki od 1 do 6 zagniatamy na jednolita masę. Może się zdarzyć, że ciasto będzie zbyt lepkie to można dodać jeszcze mąki. Następnie dzielimy to ciasto na dwie części. Pierwsza ląduje na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Trzeba je ładnie rozprowadzić a potem nałożyć na to dżem. Drugą część ciasta dzielimy znowu na dwie części. Jedną z nich łączymy z kakao, druga zostaje biała. Trzeba potem obie te części podzielić znowu na pół i uformować z nich wałeczki i włożyć do zamrażalki.
Na ciasto i ten dżem ściera się na tarce (na tej części jak marchew) ciasto z kakao. Następnie trzeba zrobić pianę z białek (najpierw robi się pianę a potem stopniowo dodaje się te 3/4 szklanki cukry pudru). Pianę rozprowadza się na cieście a na sam wierzch trze się na tarce ciasto białe, które było mrożone:)
Piecze się w 120 stopniach około 50 minut (nawet trochę mniej). Ja wkładam to ciasto na drugą "szufladkę" piekarnika od dołu:) Jak masz termoobieg w piekarniku to temperaturę trzeba zwiększyć na jakieś 140 stopni a nawet 160 i wtedy z termoobiegiem piec też koło 50 minut. Ciasto jednak może nie być mocno zarumienione.

Karpatkę faktycznie trudno zrobić chyba, że ma być to karpatka tylko z nazwy a nie z wyglądu. Też uwielbiam karpatkę ale nie mam na nią dobrego przepisu niestety.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 24 Lis 2011, 00:05

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez NiKiTkA » 05 Gru 2011, 11:20

Najlepiej kupić krem budyniowy z Dr Oetker i tam na opakowaniu jest dobry przepis na karpatkę, albo kupic gotowca w paczce na początek :P

Awatar użytkownika
NiKiTkA

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Black Haze » 05 Gru 2011, 22:32

Nie wiem czy mogę podrzucić linka, to nie jest spam a przepisy są świetne, pani która prowadzi bloga genialna, aż żałuję, że nie mam okazji spróbować czegoś co wychodzi spod jej ręki :) ale moje "reprodukcje" także są niezłe, więc polecam bloga: http://mojewypieki.blox.pl/

ciasta i proste, i wykwintne, na pewno znajdziesz coś dla siebie, karpatka również, ja osobiście polecam napoleonkę z tamtego bloga, podobna do karpatki a chyba łatwiejsza:)
"Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia."

Awatar użytkownika
Black Haze

• Miejscowość:Leszno
  • Pochwały:12

Nieprzeczytany postprzez NiKiTkA » 17 Kwi 2012, 14:24

też lubię ten blog :)

Awatar użytkownika
NiKiTkA

Nieprzeczytany postprzez Rumburak » 19 Kwi 2012, 10:46

Ja raz na jakiś czas piekę taką karpatkę z pudełka która nazywa się "Góralka",
wychodzi duża i bardzo pyszna :D i nie jest bardzo trudna bo na pudełku jest dokładny opis krok po kroku

Image

Awatar użytkownika
Rumburak

Nieprzeczytany postprzez patryk.boobie » 10 Maj 2012, 15:34

Zamiast ciasta do karpatki polecam solone krakersy(takie z lajkonika). Dużo łatwiejsze i na mój gust smaczniejsze, bo oryginalna karpatka wydaje mi się aż zbyt słodka.
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać."
Little miss perfect sitting at the train stop
Red nikey high tops listening to hip-hop
While we were waiting started conversating
Before I got her name along came a train

Awatar użytkownika
patryk.boobie

• Pochwały:2

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry