Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234941 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Kara śmierci - za czy przeciw?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez studentka@ » 12 Lis 2006, 11:19

Bardzo proszę o zdeklarowanie się, czy jestescie ZA, czy może PRZECIW.

studentka@

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Erykmilitary » 02 Lut 2012, 19:18

Zależy od przypadku. Ja osobiście bardziej jestem przeciw ponieważ człowiek nie powinien odbierać życia drugiemu człowiekowi cokolwiek by nie zrobił. Od dawania życią i ODBIERANIA go jest tylko Pan Bóg. A dla najgorszych zbrodniarzy dożywocie bez warunkowego zwolnienia

Erykmilitary

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Lut 2012, 19:18

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 02 Lut 2012, 20:04

Erykmilitary napisał:Od dawania życią i ODBIERANIA go jest tylko Pan Bóg. A dla najgorszych zbrodniarzy dożywocie bez warunkowego zwolnienia

Ten argument bedzie sensowny jak tylko udowodnisz istnienie tegoż Boga i jego faktyczny udział w tej sprawie.
Oczywiscie nie może to być Biblijny Bóg bo ten wręcz nakazuje kare śmierci ;p
Do tego czasu to jedynie wołanie na puszczy. Istoty rodzą się i umierają na rózne sposoby i jakos radza sobie bez Boga;p
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 02 Lut 2012, 23:23

Darcia K napisał:A tak być nie powinno ;)

nie no, serio? ok, w sumie nie spodziewałem się argumentu, tupnięcie nóżką "nie bo nie" też może być.
Na przekór powiem tylko: dupa dupa, powinno.
Mentiroso napisał:A weź takiego Breivika. Co on też niby nie zasługuje na śmierć?

jeśli był chory psychicznie to nie można stawiać mu zarzutu winy. Winy nie ma to i przestępstwa nie ma, a jak jego nie ma to i kary (śmierci już w ogóle) nie ma..
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez macius321 » 02 Lut 2012, 23:27

kara śmierci nie jest karą, tylko egzekucją ;)
żeby dane doświadczenie było karą to trzeba je przeżyć.
Kto nie obejrzał filmu "Zielona Mila" to bardzo polecam, tam to jest super ukazane.
Koleś (dla żartów) się modli... "bardzo żałuję tego co zrobiłem, mam nadzieję, że już nigdy tego nie zrobię"
co to za kara, kiedy nie ma możliwości poprawy? kiedy nie ma możliwości przemyślenia tego, co się zrobiło... bo nawet jak bardzo żałujesz to egzekucja musi się odbyć. Śmierć mózgowa to takie zjawisko, którego człowiek jeszcze nie potrafi odwrócić...
jeszcze raz mówię: to nie kara, to egzekucja
Dlatego mam upodobanie w moich słabościach, w obelgach, w niedostatkach, w prześladowaniach, w uciskach z powodu Chrystusa. Albowiem ilekroć niedomagam, tylekroć jestem mocny (2 Kor 12, 10)

Awatar użytkownika
macius321

• Miejscowość:Biala Podlaska
  • Ostrzeżenia:2

Nieprzeczytany postprzez korop » 02 Lut 2012, 23:36

Zgodnie z wiarą, nie popieram kary śmierci. Ale znowu zacznie się gadka (albo raczej przez 217 stron przewinęła się nie jedna) że Bóg może nie istnieć, jakieś testy falsyfikacji czy inne pierdu pierdu.
Ale czas na argumenty niereligijne.
Śmieć, który zabił ludzi, powinien przez dziesiątki lat cierpieć w więzieniu. Tak, cierpieć. Pracować w kamieniołomach, ręcznie zagniatać kable, spać na kamiennej podłodze.
W więzieniu powinien zapragnąć umrzeć, i pożałować swoich czynów, a nie jak dzisiaj. Więcej pieniędzy idzie na utrzymanie więźnia, niż sieroty w domu dziecka.

Ciutkę odbiegając od tematu, więzienie powinno być karą, a nie hotelem. I tu wzorce czerpmy z Chin, Korei Północnej.
Kto nie potrafi mówić jasno i prosto,
ten powinien milczeć.

-Józek, a czemu ty jesteś ateistą?
-Widzisz, my Wodniki z natury jesteśmy bardzo nieufne.

„Bez amnestii dla odchyłów w stylu homo,
o tolerancji dla zboczeńców nic mi nie wiadomo.”

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

• Pochwały:5

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Lut 2012, 23:36

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez macius321 » 03 Lut 2012, 00:34

korop napisał:Ciutkę odbiegając od tematu, więzienie powinno być karą, a nie hotelem. I tu wzorce czerpmy z Chin, Korei Północnej.

tylko bez tortur i naprawdę nieludzkiego zachowania. Nawet taki śmieć powinien zachować odrobinę szacunku, ale do ciężkiej roboty jak najbardziej... :) dobrze gada! :P
Dlatego mam upodobanie w moich słabościach, w obelgach, w niedostatkach, w prześladowaniach, w uciskach z powodu Chrystusa. Albowiem ilekroć niedomagam, tylekroć jestem mocny (2 Kor 12, 10)

Awatar użytkownika
macius321

• Miejscowość:Biala Podlaska
  • Ostrzeżenia:2

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 04 Lut 2012, 10:26

Ech... Polacy nigdy nie byli przedsiębiorczym narodem...

Kara śmierci? Na cholerę marnować siłę roboczą? Do kamieniołomu wiśta, praca niewolnicza przynosi 100% zysków. Przy czym instytucje sądowe i śledcze powinny być zreformowane i uwydatnione do maksimum, to co się dzieje w polskich sądach czasami przechodzi ludzkie pojęcie. Chociaż i nie tylko w Polsce. Zobaczcie z jaką karą mierzy się Josue Estebanez za obronę własnego życia, czy Janusz Waluś za zabicie człowieka który zamordował kilkanaście tysięcy ludzi swoim krwawym reżimem w RPA a policja miała to wyraźnie w dupie, a z jakimi mierzyli się zabójcy 17letniego Daniela Wretstroma, który wracał po imprezie do domu i zadźgała go banda arabskich dzikusów za to że miał naszytą na kurtce flagę Szwecji. Podobno miał jakieś poglądy podchodzące pod NS, ale chłopak nawet na nich nie spojrzał a stracił życie, wiecie jakie kary dostali? Ten, co poderżnął mu gardło zawiasy i 60 godzin prac społecznych, a reszta która obiła go do nieprzytomności po 200 euro grzywny. Albo historia Bobbiego Sandsa i jego ekipy. Młodych chłopaków, którzy walczyli o niepodległość swojego kraju, okupowanego przez angoli od niemal 800 lat. Byli przetrzymywani w warunkach przy których guantanamo to hotel, a Margaret Thatcher która rozkazała takie postępowanie jest dzisiaj wynoszona na piedestały, jaka to ona pokojowa i tak dalej, tfu. I to się działo w latach 80' XX wieku. Polecam krótką opowieść Sandsa pod tytułem "Jeden Dzień w Moim Życiu" (pisać na PW kto chętny, to się podzielę).

OT: Wybaczcie składnię posta, napisałem ładnie pięknie na 4 razy taką długość i blue screen mi poszedł :/
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 04 Lut 2012, 16:05

Rajtar napisał:Kara śmierci? Na cholerę marnować siłę roboczą? Do kamieniołomu wiśta, praca niewolnicza przynosi 100% zysków.

Pomijając że fakt, że praca niebezpiecznych więźniów jest generalnie droższa niż jej brak...
Rajtar napisał: Zobaczcie z jaką karą mierzy się Josue Estebanez za obronę własnego życia,

Jak dla mnie dożywocie to za mało. Obroną życia to mógl sobie tłumaczyć może drugie morderstwo w metrze, pierwsze ewidentnie wygląda na zwykłe bezmyślne zabójstwo.
Rajtar napisał:Janusz Waluś za zabicie człowieka który zamordował kilkanaście tysięcy ludzi swoim krwawym reżimem w RPA

Rozumiem, ze jeśli uznam Cie za szkodnika państwowego to mogę po prostu dokonać na Tobie egzekucji?
Jak dla mnie to nie jest żadne usprawiedliwienie, to zwykłe zabójstwo i tyle.
Rajtar napisał:a policja miała to wyraźnie w dupie, a z jakimi mierzyli się zabójcy 17letniego Daniela Wretstroma, który wracał po imprezie do domu i zadźgała go banda arabskich dzikusów za to że miał naszytą na kurtce flagę Szwecji. Podobno miał jakieś poglądy podchodzące pod NS,

Aż dziw że nie usprawiedliwiasz morderców tak jak Waluśia powyżej ;]
Nie podobno, tylko miał. Choć oczywiście było to zwykle zabójstwo i wszyscy powinni byli pójść siedzieć.

Rajtar napisał:Albo historia Bobbiego Sandsa i jego ekipy. Młodych chłopaków, którzy walczyli o niepodległość swojego kraju, okupowanego przez angoli od niemal 800 lat.

Wiadomo jak IRA walczyła o te niepodległość więc chyba nie ma sie co dziwić, że dla Brytyjczyków byl on po prostu członkiem organizacji terrorystycznej, więc generalnie kiepski przykład.
A ksiązke chetnie bym przeczytał ;D
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 04 Lut 2012, 16:22

Pomijając że fakt, że praca niebezpiecznych więźniów jest generalnie droższa niż jej brak...

W faktach kiedyś pokazywali jak mordercy i pedofile jeździli na wyręb lasu. Jeszcze się cieszyli że mają jakąś odmianę od codzienności. Więc trochę fałsz.

Jak dla mnie dożywocie to za mało. Obroną życia to mógl sobie tłumaczyć może drugie morderstwo w metrze, pierwsze ewidentnie wygląda na zwykłe bezmyślne zabójstwo.

Eee, jakie pierwsze? Było jedno. Został w metrze przyciśnięty do ściany przez 50 lewackich dzikusów, ciekawe jak Ty byś zareagował na jego miejscu. Zastanawiam się czy Twój werdykt nie ma podłoża politycznego. Oczywiście powiesz że nie, logiczne. Ale i tak to wyczuję prędzej czy później ;)

Rozumiem, ze jeśli uznam Cie za szkodnika państwowego to mogę po prostu dokonać na Tobie egzekucji?

Jakby Ci wpadli do domu jego bojownicy i zasiekali Ci matkę maczetami za to że jest biała to być inaczej śpiewał :) To nie było tak że on go "uważał" za szkodnika, ten koleś mordował ludzi i otwarcie w telewizji się obnosił z tym że on i jego partia zabije wszystkich białych.

Aż dziw że nie usprawiedliwiasz morderców tak jak Waluśia powyżej ;]
Nie podobno, tylko miał. Choć oczywiście było to zwykle zabójstwo i wszyscy powinni byli pójść siedzieć.

Waluś miał motyw, a tamta dzicz zabiła młodego chłopaka za to że niby "był nazistą". To zwykłe szczeniackie wygłupy, próba odmienności, nikomu krzywdy nie robił i nikogo nie zaczepiał. Gdyby dostał tylko po ryju to lajt, ale oni się nad nim ewidentnie znęcali. Za patriotyzm.

Wiadomo jak IRA walczyła o te niepodległość więc chyba nie ma sie co dziwić, że dla Brytyjczyków byl on po prostu członkiem organizacji terrorystycznej, więc generalnie kiepski przykład.

Twoim tokiem myślenia, Polacy którzy walczyli o niepodległość to też gnoje i bandziory? Masz naprawdę bardzo dziwny tok myślenia i nie mam pojęcia dokąd on prowadzi.
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

Nieprzeczytany postprzez korop » 04 Lut 2012, 23:01

Co do pracy więźniów że jest droższa to bym się nie zgodził. W Chinach, gwarantuję Wulf, więzień na siebie zarabia. Jak? Humanitarnie traktowany siedzi po 8 godzin dziennie i w WoWie surowce wydobywa. I za 1 miesiąc zarabia na komputer i resztę opłat związanych z "górnictwem". Potem już z górki. Jak dla mnie idealna opcja, na tanie utrzymanie więźnia. Nie chce "kopać", nie ma papu. Jeszcze system trójzmianowy jak na prawdziwej kopalni:D

A wymienionych gości nie znam i nie wypowiem się.
Kto nie potrafi mówić jasno i prosto,
ten powinien milczeć.

-Józek, a czemu ty jesteś ateistą?
-Widzisz, my Wodniki z natury jesteśmy bardzo nieufne.

„Bez amnestii dla odchyłów w stylu homo,
o tolerancji dla zboczeńców nic mi nie wiadomo.”

Kris Pastor

Awatar użytkownika
korop

• Pochwały:5

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 04 Lut 2012, 23:09

A wymienionych gości nie znam i nie wypowiem się.

Josue Estabanez siedzi w więzieniu za to że obronił się nożem po ataku ponad 50 napastników na jego jednego powodując tym samym zgon jednego z nich, siedzi za to w więzieniu w, do tego musiał płacić kolosalne odszkodowania rodzinie napastnika i po 200 euro dla lewicowych organizacji z którymi był powiązany (WTF?!). Janusz Waluś to polak mieszkający w RPA który zastrzelił lidera czarnej partii komunistycznej, skrajnie rasistowskiej, której bojówkarze mordowali białych na ulicy, siedzi za to dożywocie, podczas gdy Nelson Mandela który należał do zbrojnego ramienia terrorystycznego tej partii otrzymał pokojową nagrodę nobla (WTF 2x). Daniel Wretstrom to 17 letni chłopak (skinhead) który został zamordowany w rodzimym mieście przez grupę kolorowych imigrantów za to że kochał swój kraj - założyli że skoro ma krótkie włosy i flagę Szwecji naszytą na kurtce to zasługuje na śmierć (nikogo nie zaczepiał, nawet próbował się oddalić, kiedy zaczęto go gonić prosił kogoś żeby wpuścił go do samochodu, koleś odjechał z piskiem opon). 6 dzikusów najpierw okopało go do nieprzytomności, potem dźgnęło 4 krotnie nożem w plecy, a połamaną klingę wbili w gardło. "Dźgający" dostał zawiasy i 60 godzin prac społecznych, reszta po 200 ojro grzywny. (WTF x)
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

Nieprzeczytany postprzez lynics » 04 Lut 2012, 23:43

Jestem za przywróceniem kary śmierci, lecz tylko za naprawdę okrutne czyny.

Awatar użytkownika
lynics

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 05 Lut 2012, 12:03

Rajtar napisał:

W faktach kiedyś pokazywali jak mordercy i pedofile jeździli na wyręb lasu. Jeszcze się cieszyli że mają jakąś odmianę od codzienności. Więc trochę fałsz.

Twój argument jest odrobine nietrafiony, bo w zasadzie nic o kosztach nie mowi ;p
Rajtar napisał:Eee, jakie pierwsze? Było jedno. Został w metrze przyciśnięty do ściany przez 50 lewackich dzikusów, ciekawe jak Ty byś zareagował na jego miejscu. Zastanawiam się czy Twój werdykt nie ma podłoża politycznego. Oczywiście powiesz że nie, logiczne. Ale i tak to wyczuję prędzej czy później ;)

Cóz widać zasugerowałem sie zbytnio filmikiem i opisami z z prawicujacych stronek które bardziej pasowały do drugiej częsci filmiki gdzie faktycznie przed nimi już spierdzielał.
To nie była obrona konieczna, i bynajmniej nie wygląda to tak jak na tych opisach, koleś stał tam z kosą na wierzchu, i bynajmniej nie wyglądalo to tak, że otoczyło go 50 kolesi którzy się go czepiali po prostu wsiedli ludzie do pociagu, jedenc z tych wsiadających coś tam rzucił zapewne na temat jego bluzy, a ten w zasadzie po chwili go ciachnał kosą. Więc to on byl tu agresorem i w tym momencie nijak nie można tu mówic o obronie koniecznej. No a później to już faktycznie było tak, że kilkadziesiąt osób go goniło i zdaje sie kogoś jeszcze wtedy uraczyl nożem ;] choć widać już nie smiertelnie.
Rajtar napisał:, ten koleś mordował ludzi i otwarcie w telewizji się obnosił z tym że on i jego partia zabije wszystkich białych.

Nie oszukujmy się tak naprawde chodzi Ci tylko o sam fakt, że Hani był komunistą i tylko dlatego bronisz Walusia. W innym wypadku pewnie stalbyś po stronie Haniego. W końcu to biali byli okupantami, to był czas aperheidu w którego zakonczeniu Hani brał udział nim został zamordowany. Co więcej gdyby Walusia nie złapali to kolejny mógł być Mandela który był jednym z kolejnych punktów na liście. To było zwykle morderstwo nic poza tym, więc kara jak najbardziej słuszna.
Rajtar napisał:Twoim tokiem myślenia, Polacy którzy walczyli o niepodległość to też gnoje i bandziory? Masz naprawdę bardzo dziwny tok myślenia i nie mam pojęcia dokąd on prowadzi.

To raczej Ty mi dopowiadasz, Ja tylko mówie, że nie dziwie się Anglikom zwłaszcza, że Sand jakby nie patrzeć należał do liderów organizacji terrorystycznej. Swoją drogą Irlandia uzyskała niepodległość na długo przed urodzeniem Sandsa więc slabo Ci wyszedł ten argument.
Rajtar napisał: podczas gdy Nelson Mandela który należał do zbrojnego ramienia terrorystycznego tej partii otrzymał pokojową nagrodę nobla (WTF 2x)

W czasie gdy on do niej należał będąc na wolności ta organizacja nie miała na swoim koncie ataków na ludzi i takowego charakteru.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

Nieprzeczytany postprzez Rajtar » 05 Lut 2012, 12:34

Twój argument jest odrobine nietrafiony, bo w zasadzie nic o kosztach nie mowi ;p

Skoro ich wozili to państwu się opłaca. Zresztą w dawnych więzieniach zawsze się pracowało, ale potem uznali to jak niehumanitarne/zbyt humanitarne

Cóz widać zasugerowałem sie zbytnio filmikiem i opisami z z prawicujacych stronek które bardziej pasowały do drugiej częsci filmiki gdzie faktycznie przed nimi już spierdzielał.
To nie była obrona konieczna, i bynajmniej nie wygląda to tak jak na tych opisach, koleś stał tam z kosą na wierzchu, i bynajmniej nie wyglądalo to tak, że otoczyło go 50 kolesi którzy się go czepiali po prostu wsiedli ludzie do pociagu, jedenc z tych wsiadających coś tam rzucił zapewne na temat jego bluzy, a ten w zasadzie po chwili go ciachnał kosą. Więc to on byl tu agresorem i w tym momencie nijak nie można tu mówic o obronie koniecznej. No a później to już faktycznie było tak, że kilkadziesiąt osób go goniło i zdaje sie kogoś jeszcze wtedy uraczyl nożem ;] choć widać już nie smiertelnie.

Kierujesz się suchymi faktami. Chyba nigdy nie obrotowałeś w środowisku lewicowych i prawicowych skinheadów bo tam rywalizacja jest naprawdę ostra... Jak przyjrzysz się filmikowi, Josue próbował się bokiem wyślizgnąć przy przejściu ale jakiś drab zagrodził mu drogę, drugi podszedł do niego klata w klatę i zaczął się purtać, nigdy boruty nie widziałeś że nie wiesz jak się taki sytuacje kończą? Oczywiście ludzie będą bronić agresora bo powinien najpierw zostać zaatakowany, tak? Jakby dostał lufę to wszyscy by się rzucili i kopali go 5 minut na ziemi. Uciekać też nie mógł. Biorąc pod uwagę ogół sytuacji powinien mieć co najwyżej zawiasy, ale nie, na litość boską, płacić grzywne organizacjom lewackim xD

Nie oszukujmy się tak naprawde chodzi Ci tylko o sam fakt, że Hani był komunistą i tylko dlatego bronisz Walusia. W innym wypadku pewnie stalbyś po stronie Haniego.

To właśnie ja mam wrażenie że bronisz Haniego bo masz poglądy z lewego skrzydła :) SACP w której uczestniczył pod przykrywką walki z apartheidem zwalczała (niby) biały rasizm skierowany na czarnych czarnym rasizmem skierowanym na białych. I to dużo ostrzejszym.

W końcu to biali byli okupantami, to był czas aperheidu w którego zakonczeniu Hani brał udział nim został zamordowany.

Biali ten kraj zbudowali i należy on do nich, wszystko "cywilizowane" co jest w Afryce zostało zbudowane w większości przez angielskich imigrantów, informacje te opieram na relacjach mojego ojczyma który najpierw jako marynarz i kapitan odwiedzał Afrykę setki razy, a teraz prowadzi tam z jakąś firmą turystyczną umowę, udziela barek do wycieczek po rzekach, więc uważam że trochę wie jak tam jest. Jeździ praktycznie co dwa miesiące. Oczywiście nie mówię że czarni nie mogą tam mieszkać, w końcu to ich kontynent. Ale powinni być wdzięczni białym za cywilizację w RPA. Nie, nie klękać "do białego pana", mówię o zwykłej, ludzkiej wdzięczności. Odpłacają maczetą.

To raczej Ty mi dopowiadasz, Ja tylko mówie, że nie dziwie się Anglikom zwłaszcza, że Sand jakby nie patrzeć należał do liderów organizacji terrorystycznej. Swoją drogą Irlandia uzyskała niepodległość na długo przed urodzeniem Sandsa więc slabo Ci wyszedł ten argument.

Nie udawaj idioty bo nim nie jesteś, dobrze wiesz że mówimy o Irlandii północnej, która nie jest niepodległa. A niepodległość należy im się jak najbardziej i nie żałuję żadnego brytyjskiego dziecka które wyleciało w zamachach IRA w kosmos - w XIII wieku anglicy zaczęli mordować irlandczyków i wyrzucać ich z ich własnych domów (szkotów tak samo) bo chcieli mieć więcej pól uprawnych. Irlandczycy mają jak najbardziej prawo pozbywać się brytoli z ich rodowitych ziem, na których ginęli ich przodkowie.

W czasie gdy on do niej należał będąc na wolności ta organizacja nie miała na swoim koncie ataków na ludzi i takowego charakteru.

Skąd wiesz? Bo nie ma na wikipedii? Media się tym nie chwalą, to chyba oczywiste, znam osoby które odwiedzały ten kraj i widziały na własne oczy co tam się dzieje.
Aha.

Awatar użytkownika
Rajtar

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 05 Lut 2012, 15:17

Rajtar napisał:Skoro ich wozili to państwu się opłaca. Zresztą w dawnych więzieniach zawsze się pracowało, ale potem uznali to jak niehumanitarne/zbyt humanitarne

Po prawdzie to wcale nie musi w ogóle oznaczać ekonomicznego zysku, mogła być to po prostu forma, albo zadośćuczynienia, bądź kwestia funkcji resocjalizacyjnej. Dawniej po prostu czynili z tego cięższą kare.
Rajtar napisał:Kierujesz się suchymi faktami.

I sądu niewiele więcej powinno obchodzić.
Rajtar napisał:... Jak przyjrzysz się filmikowi, Josue próbował się bokiem wyślizgnąć przy przejściu

Chciałbym zauważyć, że on musial dostrzec ich wszystkich zanim wsiadali, więc gdyby chciał wysiąść to by wysiadł zanim zaczeli wchodzić, a ten co zrobił wyjął kose i czekał i bynajmniej nie wygląda to jakby chciał sobie wtedy wychodzić.
Rajtar napisał:Oczywiście ludzie będą bronić agresora
[...]
Biorąc pod uwagę ogół sytuacji powinien mieć co najwyżej zawiasy,

Cały czas to robisz...
Biorąc pod uwage sytuacje dostał najwłaściwszą kare. Zawiasy i tak nie byłya by możliwe, zresztą zawiasy za zabójstwo...prosze Cie...Jak już to mógłbyś tak uzasadniać jakies dolne wymiary kary np. gdyby to była Polska to 8 lat minimum (nie chce mi sie szukać Hiszpańskiego KK).
To w żadnej mierze nie była obrona konieczna.
Rajtar napisał: bo powinien najpierw zostać zaatakowany, tak?

Hiperbolizując twój tok myślenia pójde zabijać dzieci w czerwonych i brunatnych kurtkach bo z nich mogą komuniści/faszysci wyrosnąć i czuje się zagrożony, a przecież nie będę czekać na ich atak!!!
Rajtar napisał: SACP w której uczestniczył pod przykrywką walki z apartheidem zwalczała (niby) biały rasizm skierowany na czarnych czarnym rasizmem skierowanym na białych. I to dużo ostrzejszym.

Zastanawia mnie skąd masz takie dziwne informacje, chyba generalnie niewiele wiesz o aperheidzie...
Rajtar napisał:Biali ten kraj zbudowali i należy on do nich, wszystko "cywilizowane" co jest w Afryce zostało zbudowane w większości przez angielskich imigrantów, [...]Oczywiście nie mówię że czarni nie mogą tam mieszkać, w końcu to ich kontynent. Ale powinni być wdzięczni białym za cywilizację w RPA. Nie, nie klękać "do białego pana", mówię o zwykłej, ludzkiej wdzięczności. Odpłacają maczetą.

Twoja niekonsekwencja jest porażająca, a to co tu piszesz to już nawet nie wiem jak określić....
Za co czarni mają być wdzięczni? Za niewolnictwo? Za zniszczenie ich kultur i ich cywilizacji przez białego człowieka? A może za sztuczne państwa powstałe przez kreslenie po mapie wzdłuż równoleżników co do dziś prowadzi do wojen plemiennych/narodowościowych? A w RPA konkretnie za reżim białej mniejszości i za dyskryminacje?
Rajtar napisał:Nie udawaj idioty bo nim nie jesteś, dobrze wiesz że mówimy o Irlandii północnej, która nie jest niepodległa. A niepodległość należy im się jak najbardziej i nie żałuję żadnego brytyjskiego dziecka które wyleciało w zamachach IRA w kosmos - w XIII wieku anglicy zaczęli mordować irlandczyków i wyrzucać ich z ich własnych domów (szkotów tak samo) bo chcieli mieć więcej pól uprawnych. Irlandczycy mają jak najbardziej prawo pozbywać się brytoli z ich rodowitych ziem, na których ginęli ich przodkowie.

I to jest Ciekawe, czemu nie uznać, że wszystko co ma Irlandia - w której Anglicy są conajmniej 2 razy dłuzej niż w Afryce - nie powinna być wdzięczna Wlk Brytanii? W zasadzie łatwo można uznać, że niemal wszystko jej zawdzięcza ;] ;] ;] ;]
W każdym razie Sands słusznie zgnił we właściwym miejscu.
Rajtar napisał:

Skąd wiesz? Bo nie ma na wikipedii? Media się tym nie chwalą, to chyba oczywiste, znam osoby które odwiedzały ten kraj i widziały na własne oczy co tam się dzieje.

Nie żebym się czepiał, ale na Wikipedii akurat jest opisana działalność tej organizacji włącznie z zamachami bombowymi i podkładaniem min, ale twoja wypowiedz sugeruje raczej, że nie przeczytałeś dokładnie mojej wypowiedzi. Znaczy ona mniej więcej tyle, że w czasach gdy Mandela w niej działał miała ona charakter jedynie sabotażowy, i po takim sabotażu (bez ofiar w ludziach) poszedł siedzieć i na tym jego udział w tym przedsięwzieciu się zakonczył.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry