Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210041 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Joy Division

Dla każdego kto lubi ciężkie brzmienia ;-)

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez lluvia » 24 Cze 2008, 11:32

Jeżeli jest już taki temat to przepraszam, a tak w ogóle to mój pierwszy wpis na tym forum, więc witam wszystkich :wink: . Wracając do tematu chyba każdy miłośnik rocka zna Joy Division z Ianem Curtisem na czele, głębokie teksty, ciekawa biografia i chwytliwa muzyka. Co ciekawe grupa najpierw nosiła nazwę Warsaw. Niedawno do kin wszedł świetny film "Control" ilustrujący być może nie zawsze zgodnie z prawdą życie Iana. Zapraszam do dzielenia się uwagami na temat tego zespołu.

Awatar użytkownika
lluvia

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez Księżna Irina » 25 Cze 2008, 11:19

bardzo lubię ten zespół, film również oglądałam i przypadł mi do gustu.
wg. mnie ich muzyka "nie przeterminowała się" mimo upływu lat, nadal słucha się jej świetnie. jedyna szkoda to to, że pozostawili po sobie tak skromny dorobek, kto wie co by jeszcze stworzyli gdyby nie śmierć Iana(twórczości New Order, zespołu pozostałych członków JD nie znam więc abstrahuję od tego).
można też spekulować, tak jak w przypadku wszystkich innych zespołów, których kariera zostala przerwana przez śmierć któregoś z człownków, czy byliby tak kultowii i tak znani obecnie gdyby właśnie nie ta śmierć. kto wie.

Awatar użytkownika
Księżna Irina

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Cze 2008, 11:19

Awatar użytkownika
mgirl

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez mattie devore » 26 Cze 2008, 06:20

achh, uwielbiam. zaczęłam słuchać niedawno, wcześniej jakoś nie miałam styczności z ich twórczością. ich muzyka wydaje mi się niepowtarzalna, inna od wszystkich. szczególnie cenię 'heart and soul' oraz 'she's lost control', chociaż jeszcze poznaję. mmh, ten klimat.
proszę, czy moglibyście się ustawić w szeregu, w szeregu.

Awatar użytkownika
mattie devore

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez emka_ » 02 Lip 2008, 04:59

omfg, uwielbiam Joy Division ! "Control" - przepiękny i smutny film. Aktor bardzo podobny do Ian'a : | Cudowny wprost. Kocham ich muzykę, dobra na zjazd...każda piosenka nawet ta szybsza jest strasznie smutna..i ten jego głos. wyżej wspomniane 'heart and soul', 'she's lost control' oraz 'transmission', 'no love lost', 'new dawn fades', 'dead souls' i inne mogłabym słuchać bez końca. szkoda, że Curtis popełnił samobójstwo (chociaż nie dziwię mu się), bo brakuje teraz dobrej muzyki. kurde , pechowy był ten 1980 rok : / Ian, Lennon...wszyscy nie żyją :(
it's been a hard day's n i g h t.

Awatar użytkownika
emka_

• Miejscowość:Olsztyn

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez Kilgore Trout » 31 Sie 2008, 09:15

znowu jak dobry temat, to nikt pisac nie chce, a o hepisedzie rozwodzą się wszyscy *.*

film faktycznie bardzo dobry, i ten motyw z tym sznurek odżelazka, czy co to był za sznur pojawiąjący się cały czas podczas filmu, aktor grający iana też daje radę.

ulubione "transmission" chyba i "she's lost control"

Awatar użytkownika
Kilgore Trout

Re: Joy Division

Nieprzeczytany postprzez natusi_a » 11 Wrz 2008, 14:52

oo.
Joy.
Pewnie, że lubię. Jak zobaczyłam wkładkę o tymże zespole w najnowszym Teraz Rocku to aż mi się mokro w gaciach zrobiło ;d Świetny materiał! Polecam.
mattie devore napisał: szczególnie cenię 'heart and soul' oraz 'she's lost control'

Łaaa moje ulubione! Mam sentyment do piesenki Interzone, również uwielbiam.
Szkoda, bardzo szkoda śmierci Iana w tę pamiętną niedzielę.
emka_ napisał: bo brakuje teraz dobrej muzyki.
"Niestraszne kosmiczne dziury i groźba wieczności,
to zabawne jak nic nie znaczyłby świat bez miłości!"

- Coma

"Aby być szczęśliwym w miłości, nie trzeba być ślepym, lecz od czasu do czasu przymykać oczy."

- Marcel Achard

Awatar użytkownika
natusi_a

• Miejscowość:gdzieś na pięknym (z)Dolnym

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 11 Wrz 2008, 14:52

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez AniolekWGlanach » 12 Wrz 2008, 04:24

Lubię posłuchać, moja ulubiona piosenka to 'She's lost control'.
Maluję się tylko po to, aby oszukać oczy.

Awatar użytkownika
AniolekWGlanach

• Miejscowość:Gdynia
  • Pochwały:1

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez Cmiloc » 14 Wrz 2008, 15:01

Z muzyką Joy Division postanowiłam się bliżej zapoznać po obejrzeniu filmu Control (z wielką obejrzałabym jeszcze raz). Jestem bardzo zadowolona, idealna muzyka na zimne wieczory ;). Właśnie słucham Twenty Four Hours ^^.
Talkin' 'bout the Midnight Rambler,
the one you never seen before
Talkin' 'bout the midnight gambler
Did you see him jump the garden wall?

Awatar użytkownika
Cmiloc

• Miejscowość:The Brian Jones Town :)

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez daytek » 23 Lis 2008, 14:21

Filmu nie widzialam, ale oczywiscie znam.
Legenda.

daytek

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez beloved_melody » 09 Sty 2009, 14:06

Byłam na filmie i wywarł na mnie ogromne wrażenie. Był trochę przytłaczający, ale uznałam go za jeden z najlepszych, jakie widziałam.
Dopiero po jego obejrzeniu przesłuchałam dokładnie twórczość zespołu. Byli genialni... Żałuję, że muszę używać formy przeszłej :(. Z pewnością jeden z najznakomitszych zespołów post punkowych.
A Ian Curtis... - legenda, bez wątpienia.
Najlepsze utwory: "Love will tear us apart" i "Atmosphere".
„Ważne jest iść ku czemuś, a nie dojść tam, bo nie dochodzimy nigdzie i nigdy”.
Antoine de Saint – Exupery Twierdza

Awatar użytkownika
beloved_melody

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez pequento » 26 Kwi 2009, 00:25

to jest straszne, ze wszyscy nagle zaczynają kochać joy division po obejrzeniu jednego filmu :| "control" może być, ale nie jest jedynym filmie o Ianie i Joy Division. Przed filmem mało kto ich znał.

Jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się wiecej o Ianie to możecie przeczytać "Przejmujący z oddali" autorstwa Deborah Curtis. Film nie oddaje wszystkiego...

Awatar użytkownika
pequento

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez matt90 » 17 Maj 2009, 02:59

Słucham. Ta muzyka jest równie magiczna co przytłaczająca.
24 hours usłyszałem u Beksińskiego i jak na razie dla mnie to najlepszy utwór z ich dorobku.
Wild thing, you make my heart sing
You make a everything, groovy

Awatar użytkownika
matt90

Nieprzeczytany postprzez Sheep » 27 Maj 2009, 14:49

Ja filmu nie oglądałam. Może nie jestem wielką fanką Joy Division, ale bardzo sobie cenię ich twórczość. Właściwie zainteresowałam się ich muzyką przez porównywanie Interpolu do nich. Już po przesłuchaniu jednego utworu miałam świadomość, że ta muzyka ma sobie "coś". Moim ulubionym utworem do tej pory jest "Shadowplay" :D

Heftur með gaddavír í kjaftinum sem blæðir mig
Læstur er lokaður inn í búri
Dýr nakinn ber á mig
Og bankar upp á frelsari
Ótaminn setur í ný batterí

Awatar użytkownika
Sheep

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez trzykropka » 26 Sie 2010, 20:19

Joy Division to zespół należący do mojej elity. ale krótko ich znam. to trochę głupie, ale poznałam ich muzykę dokładnie w 30. rocznicę śmierci Iana. w każdym razie, ich muzykę pokochałam.
Control obejrzałam też jakoś niedawno temu, w lipcu albo w sierpniu. popłakałam się jak małe dziecko i od tego momentu zaczęłam jeszcze bardziej czcić ich muzykę. co nie znaczy, że wcześniej jej nie czciłam. też ją uwielbiałam.
Control to jeden z lepszych filmów biograficznych jakie oglądałam. (a w swoim krótkim życiu miałam okazję już ich kilka zobaczyć) a teraz poluję na Joy Division i Ian Curtis. Przejmujący w oddali. wiem, że już można kupić tą książkę, i nawet nie jest bardzo droga, chyba się nawet o nią pokuszę..

Awatar użytkownika
trzykropka

• Miejscowość:warszawa

Joy Division

Nieprzeczytany postprzez Ylxia » 26 Sie 2010, 20:38

Lubię, zwłaszcza "She's lost control", "Love will tear us apart" i "Decades".
If I had a Image I could love you

Awatar użytkownika
Ylxia
Moderator

• Pochwały:44

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry