Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234940 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jodi Picoult

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez NYC » 07 Sie 2011, 09:24

Może słyszeliście może nie skojarzyliście. Dla przypomnienia powiem, że napisała takie książki jak Bez mojej zgody, Przemiana, Zagubiona przeszłość, W imię miłości i wiele innych. Autorka ta porusza wiele trudnych tematów.
Co o niej myślicie?
Czy podoba się wam jej styl pisania?
Jakie książki spodobały wam się najbardziej i jakie przeczytaliście?

Uważam, że jest to bardzo mądra autorka. Potrafi wczuć się bardzo dobrze w rolę bohatera. Posiada dużą wiedzę na wiele trudnych tematów. Ma ciekawy styl pisania. Wciela się w rolę danych bohaterów i rozdziały dzieli na relację bohaterów. Przeczytałam z jej książek: Bez mojej zgody, Przemianę, W imię miłości i zagubioną przeszłość. Podobały mi się wszystkie, ale najniezwyklejszą była Bez mojej zgody. Nie spodziewałam się takiego końca. Jeśli ktoś nie czytał to niech przeczyta, bo warto naprawdę. To był szok po przeczytaniu tej książki.

NYC

• Pochwały:8

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez alooohaa » 07 Sie 2011, 09:46

Odkryłam ją przypadkowo całkiem niedawno. Przeczytałam "Bez mojej zgody" i była to jedna z lepszych książek jakie wpadły mi w ręce w tym roku. Ciekawy sposób pisania z perspektywy różnych bohaterów, styl lekki, nie męczący czytelnika. Bardzo pozytywnie oceniam tę książkę i w najbliższym czasie zamierzam zabrać się za inne tej autorki.
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Sie 2011, 09:46

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez Tkaczens^ » 07 Sie 2011, 10:17

Przyjemnie się czyta, każda opisywana postać jest charakterystyczna, nie da się nie lubić książek Jodi ! Nie przeczytałam tylko 3 pozycji bodajże, ciągle są w wypożyczeniu, ale czyham na nie jak lwica!
Nie mam ulubionej książki, nie mogłabym się zdecydować na jedną jedyną.
Bardzo lubię i czekam na kolejne książki z zapartym tchem!
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:20

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez Mandy » 07 Sie 2011, 10:19

Uwielbiam jej książki. Podoba mi się w jej dziełach że nie ma podziału na dobrych i złych a nam trudno stanąć po jednej stronie. Dla przykładu podam sytuacje z książki "Bez mojej zgody" z jednej strony dziewczynka która walczy o swoje i nie chce być już zmuszana do zabiegów które ratują jej siostrę ale odbywają się jej kosztem a z drugiej strony matka która nie chce dopuścić do śmierci swojego dziecka. I to mi się podoba że Picoult pokazuję że problemy są bardziej złożone niż nam się wydaję i nie ma wyjścia w 100% dobrego i złego.
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Re: Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez Laraine » 07 Sie 2011, 10:37

A ja nie czytałam Bez mojej zgody, i raczej nie przeczytam, bo już oglądałam film. A o tyle o ile mogę oglądać film po przeczytaniu książki, to na odwrót nie lubię.
W każdym razie jeśli chodzi o Jodi Picoult to poleciła mi ją koleżanka, zachwycając się niemiłosiernie, więc poszłam do biblioteki i wypożyczyłam jedyną wtedy dostępną książkę Jesień cudów. Bardzo mi się spodobała, poluję teraz na jej inne książki, które
Tkaczens^ napisał:ciągle są w wypożyczeniu, ale czyham na nie jak lwica!
:wink:

Mimo że przeczytałam jedynie jedną książkę, wiem że będzie jedną z moich ulubionych autorek i że na kolejnych pozycjach się nie zawiodę.
just breathe

Awatar użytkownika
Laraine

• Pochwały:7

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 07 Sie 2011, 10:42

Uwielbiam ją. U mnie w bibliotece również ustawia się do niej długa kolejka, ale póki co mam kilka jej książek i pewnie je przetrzymam, bo nie zdążę przeczytać. (; Ona rzeczywiście porusza wiele trudnych, ale bardzo życiowych tematów, często też (jeśli nie zawsze!) któryś z bohaterów ląduje na sali sądowej.
Zaczęłam od "Karuzeli uczuć" - zupełnie przypadkowo, bo wcześniej nawet nie bardzo kojarzyłam panią Picoult. Zakochałam się i od tej pory czytam, co tylko mi wpadnie w ręce i ma jej nazwisko na okładce. Ma taki styl pisania, że ani się obejrzysz, jak Cię wciągnie. (;
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:22

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Sie 2011, 10:42

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Jodi Picoult

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 08 Sie 2011, 15:32

Uwielbiam, kocham kobietę!
Po pierwsze - wybiera sobie świetne tematy, o których pisze.
Po drugie - stwarza każdemu bohaterowi swój charakter, uniwersalny.
Po trzecie - bardzo podoba mi się w jej książkach to, że pisze ona z perspektywy niemal wszystkich bohaterów, byśmy wiedzieli, jakie punkty widzenia oni przyjmują.
Dotychczas przeczytałam 6 jej powieści, jedna czeka na regale. Jak do tej pory podobały mi się wszystkie prócz Drugiego spojrzenia, które uważam za gniot.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry