Salami napisał:Incomprehensible napisał:Mnie się zawsze wydawało...
Już masz za samo to duży plus u pewnej osóbki stąd
No! Nareszcie ktoś, kogo nie muszę poprawiać
Co do tematu: nigdy jakoś specjalnie nie zwracałam na to uwagi, choć faktem jest, że występowanie słowa "miał" w różnych serwisach informacyjnych to już właściwie standard. Myślę, że chodzi raczej o użycie tego słowa w przypadku informacji niepotwierdzonych, domniemanych.
HubertuS napisał:Jeśli chodzi o te plotki to ok, ale dlaczego napisali tak o sprawie ze Smoleńskiem? Wydarzenie było rok temu i raczej każdy widział w internecie czy telewizji zdjęcia tego co zostało po Tutce.
Owszem, każdy widział, co zostało z samolotu, jednak nie do końca wiadomo, jak dokładnie przebiegała katastrofa. Wszelkie spekulacje na temat tego, w jaki sposób doszło do rozbicia samolotu nie są do końca potwierdzone, prawda? Użycie słowa "miał" może występować również, jak to opisałam wyżej, nie tyle w przypadku plotek, co domysłów, czy też spekulacji, na temat których wciąż toczą się dyskusje.
Incomprehensible napisał:"Podróże Kowalskiego po świecie", a dziś: "Kowalskiego podróże po świecie". Wydaje mi się to dziwne i jakieś takie wyniosłe.
Też zwróciłam na to uwagę i muszę przyznać, że lekko mnie to drażni. Ale myślę, że to celowy zabieg, aby tylko przyciągnąć czytelników, czy też ogół zainteresowanych. "Kowalskiego podróże po świecie" brzmią, jakby to ująć, bardziej melodycznie? Nie umiem tego opisać precyzyjnie. Wystarczy przeczytać sobie obie wersje i słychać wyraźnie różnicę między nimi.
Incomprehensible napisał:Albo napis na wodzie utlenionej: "wodoru nadtlenek". No śmiechu warte.
A to już rzeczywiście drobna przesada, ale przyznam, że zabawna

I właściwie nigdy się z tym nie spotkałam. Chyba zacznę uważniej śledzić ulotki na różnych opakowaniach.
.