Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234940 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jazda konna

Jeśli interesujesz się sportem, kibicujesz jakiemuś zespołowi, osobie, to możesz tutaj o tym napisać :)

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Luna » 03 Kwi 2007, 11:16

Konie; piękne, inteligentne zwierzęta.

Jazda konna - sport, czy może hobby?

Jak dla mnie to i to jest ok. Gdy skacze przez płotki, czuję się jak na profesjonalnych zawodach gdzie wzrok ludzi skupia się tylko na Tobie, a gdy zabieram moja 'Holi' nad rzekę to w pełni oddaję się przyrodzie, relaksuję się i korzystam z chwili samotności.
No risk no fun :)

Awatar użytkownika
Luna

• Miejscowość:Częstochowa

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Infini » 19 Mar 2008, 04:01

sekrecja, tylko pozazdrościć takich wakacji ;)
Ja jak byłam młodsza to na obozy jeździeckie jeździłam, ale nigdy takich 'atrackji' nie mieliśmy :< Jedynie kilka razy wyprowadzalismy konie na łąkę wieczorem i rano przyprowadzaliśmy, jazda na oklep przez łąki, mmm ;)

Po pól rocznej przerwie wracam do jazdy konnej, już nie mogę wytrzymać bez tych zwierząt :)
Przed seksem mężczyzna nie myśli jasno, a kobieta tak. Po seksie sytuacja się odwraca. Męzczyzna myśli jasno, a kobieta nie.

Awatar użytkownika
Infini
Przyjaciel

• Pochwały:9

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 19 Mar 2008, 04:01

Awatar użytkownika
mgirl

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Neira » 17 Mar 2009, 15:39

Ja jeżdżę już 4,5 roku. W prawdzie nie często. Byłam na kilku obozach. Jeżdżę w małej stajni (10 koni), ale za to fajna atmoswera i fajne konie. Nie wyobrażam sobie życia bez tego. Takie moje wariactwo (dosłownie, bo co tylko mogę to mam z końmi: od zszytów do pościeli;p).
Czasem porażka przynosi zwycięstwo.

Neira

• Miejscowość:Nysa

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Anormalna » 07 Lip 2009, 00:42

Ja jeżdże 7 lat, ale nienawidze zawodów, parkurów, ani wyczynowych rajdów. Jeżdzę spokojnie, a to daje mi ogromną rado.sć. :*
palenie zabija? mam nadzieję.

Awatar użytkownika
Anormalna

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez szczurek151292 » 01 Kwi 2011, 22:26

Ja jeżdżę 5 lat, niby nie długo, ale zawsze.. Konie, jeździectwo to ani sport ani pasja... to po prostu styl życia :razz:

szczurek151292

Re: Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Midoe » 09 Kwi 2011, 22:44

Kiedyś jak byłam młodsza to jeździłam, aktualnie nie interesuję się tym.
why so serious?

Awatar użytkownika
Midoe

Re: Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Kwi 2011, 22:44

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez slow » 26 Kwi 2011, 15:19

Nikt nie powinien mieć wątpliwości co do tego, że jazda konna jest dyscypliną sportową. Oczywiście może stać się także wspaniałym doświadczeniem oraz pasją na całe życie.

Jeżdżę już od dłuższego czasu. W między czasie pracowałam w sportowej stajni w Irlandii oraz zajmowałam się treningiem koni po przejściach. Po mimo zdobytych odznak, nie interesowałam się nigdy poważnie sportem.
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Awatar użytkownika
slow

• Pochwały:1

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez szczurek151292 » 29 Kwi 2011, 23:17

Oczywiście że jest to dziedzina sportu, ale dla niektórych to o wiele więcej niż tylko sport... to także sposób na życie, bez względu na zdobyte odznaki... ważny jest kontakt z końmi.. nie tylko jazda.. i to wcale nie istotne jaki ten koń jest mały, duży, młody, stary, ze świetnym rodowodem czy NN... Najważniejsze że jest i że sam dobrowolnie garnie się do Ciebie, pragnie Twojego towarzystwa, to takie magiczne uczucie ;PP

szczurek151292

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez wove » 20 Maj 2011, 18:25

Ja też uwielbiam jeździć konno...
...Nie jeżdżę bardzo długo, ale wystarczająco, żeby pokochać te zwierzęta jak żadne inne... Moja ulubiona klacz ze stadniny - Delta - niestety zdechła... było to dla mnie bardzo przykre...
Galopowanie na grzbiecie konia, sprawia, że czuję się wolna. Skakanie przez przeszkody to oderwanie się od ziemi i wzbicie do nieba...
Niestety miałam dużo przykrych wydarzeń związanych z tym sportem i "zjednoczeniu" z końmi. Te sytuacje to np.: upadki z Padwy i Powera, poniesienie przez Deltę, Padwę, Gejszę, olanie mnie całkowicie na jeździe przez Padwę, Powera, Gejszę, Lolitę, Novika, deptanie mi po stopach przez Padwę i Biafrę i... odgryzienie mi opuszki z paznokciem przez Irysa.... ale na żadnego z tych koni nie jestem zła... kocham je!!!

Awatar użytkownika
wove

• Miejscowość:piękna

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Eveline. » 22 Maj 2011, 21:35

Obecnie posiadam swojego konika, jeżdżę od 5 lat, zawody bardzo okazjonalnie. I bardzo mi się to podoba, jestem u Foresta prawie codziennie, trochę dużo czasu muszę na to poświęcić, ale na razie się jakoś wyrabiam. Ostatnio jak przyszło mi na myśl, że już niedługo będę go musiała zostawić, to okropny żal poczułam. Ale na razie jest cudnie;)
Ktoś tutaj był i był,
a potem nagle zniknął
i uporczywie go nie ma.

Awatar użytkownika
Eveline.

• Miejscowość:Bolesławiec (dolnośląskie)

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez NieDramatyzuj » 18 Sty 2012, 17:01

Jeździłam konno 9 lat,czyli pół życia,ostatnio robiłam listę koni jakich dosiadałam,wyszło koło setki. Od września nie siedziałam na koniu bo moja kontuzja kolana poprostu przestałami na to pozwalać,w marcu mam operację,potem jakaś rehabilitacja i mam nadzieję,że do koni wrócę,chociaż nie wiem czy będę miała na tyle cierpliwości i pokory żeby uczyć się wszystkiego od nowa.
- So here we are: two people... streetlamp... full moon...
- ...Guy pissing onto dump... Oh, did I brake the mood?

NieDramatyzuj

• Miejscowość:Oświęcim
  • Pochwały:5

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez slow » 26 Sty 2012, 15:53

NieDramatyzuj napisał:Jeździłam konno 9 lat,czyli pół życia,ostatnio robiłam listę koni jakich dosiadałam,wyszło koło setki. Od września nie siedziałam na koniu bo moja kontuzja kolana poprostu przestałami na to pozwalać,w marcu mam operację,potem jakaś rehabilitacja i mam nadzieję,że do koni wrócę,chociaż nie wiem czy będę miała na tyle cierpliwości i pokory żeby uczyć się wszystkiego od nowa.

Kontuzja jest kwestią indywidualną, ale w przypadku kolana jest to jedynie najczęściej praca nad prawidłowym dosiadem. Niemniej nie po każdej kontuzji kolana można wciąż jeździć konno. Mając kłopoty z "nietrzymaniem się kolanami" można je dodatkowo jest obciążyć. Tym bardziej jeżeli dana osoba miała wcześniej niestabilną łydkę. Jeżeli już to zaczynałabym od siodła ujeżdżeniowego. Bez przesady jednak z tym uczeniem się od nowa. Kontuzja nie odebrała Tobie wiedzy na temat prawidłowego obchodzenia się z koniem. :)

Aktualizując moją wcześniejszą wypowiedź, to obecnie dzierżawię młodą klacz. :)
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Awatar użytkownika
slow

• Pochwały:1

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Lalunaa » 30 Sty 2012, 23:45

Też jeżdżę konno i też bywałam na obozach z jazda konną. Bardzo fajnie je wspomina, tym bardziej, że to była dobra okazja do podszkolenia się pod okiem instruktorów za darmo :) W sensie w ramach całej opłaty za wyjazd.

To co było najfajniejsze, to to, że można było z końmi spędzać tyle czasu ile się chciało. Najbardziej lubiłam czyszczenie ich :)

Dzisiaj niestety brakuje mi czasu na to hobby ;/
http://www.youtube.com/user/SkodaAutoPolska Nowe oblicze Skody! Wrrrr!!!

Lalunaa

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez NieDramatyzuj » 03 Lut 2012, 19:38

slow napisał:Kontuzja jest kwestią indywidualną, ale w przypadku kolana jest to jedynie najczęściej praca nad prawidłowym dosiadem.

Uwierz,nie mogąc normalnie chodzić nie byłam w stanie jeździć ;)
Może nie do końca uczyć się wszystkiego od nowa,ale zdaję sobie sprawę,że plecy będą się garbić,ręce fruwać,a łydki telepać jak Żyd po pustym sklepie. Nigdy nie miałam pięknego stylu,w lecie zaczełam więcej pracować,zaczęło to ładnie wyglądać i dup. Poszukam latem jakiejś fajnej stajni,może nawet "coś" wydzierżawię ;)
- So here we are: two people... streetlamp... full moon...
- ...Guy pissing onto dump... Oh, did I brake the mood?

NieDramatyzuj

• Miejscowość:Oświęcim
  • Pochwały:5

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez karr » 04 Lut 2012, 13:38

w dzieciństwie praktycznie każde wakacje spędzałem u rodziny, która trzymała konie (do dzisiaj je hodują, ale niestety nie w Polsce), więc jakieś podstawowe umiejętności jeździeckie mam. powrót do tego sportu to jedna ze spraw która jest w moich planach na ten rok.
Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.
Oscar Wilde

Awatar użytkownika
karr

• Pochwały:8

Jazda konna

Nieprzeczytany postprzez Chłoppiec » 08 Mar 2012, 21:54

Witam,
Piszę w tym temacie, ponieważ to, o co mi chodzi, jest poniekąd związane z końmi i wierzę, że jako osoby obeznane w jeździectwie, pomożecie mi. Konkretnie chodzi mi o aluminiowe grzebienie z rączką, które dostępne są w internetowych sklepach jeździeckich. Jako że są one całe metalowe i mają szeroko rozstawione zęby, idealnie nadają się do czesania moich włosów. Wiem, że są one przeznaczone dla koni, jednak plastikowe i drewniane grzebyki nie spełniają moich oczekiwań, po prostu łamią się po kilku użyciach. Potrzebuję czegoś solidnego, ale mam pewne obawy co do aluminium. Wiem, że przedmioty wykonane z tego lekkiego metalu mają tendencje do ścierania się i brudzenia rąk. I o to mi właśnie chodzi, czy ktoś z Was ma taki grzebień i czesze nim swego konia lub nawet siebie :D ? Czy brudzą wam się ręce? Czy na włosach zostają aluminiowe opiłki? Bardzo chciałbym znać opinie na jego temat. Pozdrawiam

Chłoppiec

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry