Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234938 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jaki kierunek i dlaczego?

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Postprzez MissMac » 16 Wrz 2010, 12:55

Jaki kierunek studiujesz (bądź zamierzasz studiowac) i dlaczego ?
Mówi się, że nie można żyć bez miłości. Osobiście uważam, że ważniejszy jest tlen
Zepsuta kobieta należy do tego rodzaju istot, których mężczyźni nigdy nie mają dosyć

Awatar użytkownika
MissMac

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez French » 16 Wrz 2010, 12:58

Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu, nigdy nie chciałem być oficerem, ale być może nim zostanę, zobaczymy jak to będzie na tych studiach wojskowych. Cieszę się, że jest dużo zajęć w terenie i umiarkowanie dużo teorii ;). A dlaczego? Bo tak się ułożyło życie, że dostałem do wyboru studia wojskowe albo zwolnienie z etatu ;).
Patrząc na zrodzony moją wolą bezkresny żywy potok końskich pysków i ludzkich twarzy, mknący donikąd po szkarłatnym o zachodzie stepie, często pytam siebie: gdzie jestem Ja w tym potoku?
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

• Miejscowość:Enfer Vert
  • Pochwały:6

Postprzez mgirl » 16 Wrz 2010, 12:58

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Incomprehensible » 16 Wrz 2010, 13:11

Psychologia. Moja droga do niej była długa i bolesna; teraz, gdy już tą drogą idę, nadal jest ciężko, choć z innych powodów. Jestem takim potworem, który szybko się nudzi i ma słomiany zapał, ale w tym przypadku ani razu nie miałam chęci ucieczki. Ta nauka mnie fascynuje, ciekawi, dlatego wciąż studiuję. To było moje marzenie, spełniłam je. Nie wiem, czy w przyszłości będę psychologiem, nie wiem, czy nadaję się do tego, ale nawet, jeśli nie, będę miała świadomość, że dałam radę. I będę z tego dumna. Nie chciałabym studiować nic innego.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:22

Postprzez ramireez » 16 Wrz 2010, 14:50

French napisał:Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu

Kurcze, chciałem tam iść, ale jednak wymagania dały mi do zrozumienia, że z cywila mnie tam nie przyjmą :P.

Ostatecznie skończyło się na tym, że studiuję filologię angielską, wybierać będę specjalizację translatoryczną. Dlaczego? Ano dlatego, że to przyszłościowy kierunek, poza tym mówię dobrze po angielsku. Nie wiem czy to jedyny kierunek, który ukończę, być może spróbuję jeszcze raz się dostać do w/w szkoły, lub innej służby mundurowej. Zobaczymy, jak za kilka lat będę myślał.
You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get it and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward. That's how winning is done!

Awatar użytkownika
ramireez

• Pochwały:2

Postprzez MissMac » 16 Wrz 2010, 14:59

Jeśli chodzi o mnie to w roku akademickim 2010/11 rozpoczynam studiowanie na wydziale prawa i administracji, kierunek prawo. Przyczyna jest bardzo prosta, marzę o tym, żeby mieć magiczne "adw." przed swoim nazwiskiem ;)
Mówi się, że nie można żyć bez miłości. Osobiście uważam, że ważniejszy jest tlen
Zepsuta kobieta należy do tego rodzaju istot, których mężczyźni nigdy nie mają dosyć

Awatar użytkownika
MissMac

• Miejscowość:Lublin

Postprzez martuśka. » 16 Wrz 2010, 15:23

French napisał:Wyższa Szkoła Oficerska Wojsk Lądowych we Wrocławiu

Miałam tam być jeszcze trzy lata temu:)

Teraz skończyłam pedagogikę ze specjalnością psychopedagogika z detektywistyką i zastanawiam się albo nad zrobieniem kursu BHP albo iść na magistra na doradztwo zawodowe albo do WSBiO w Warszawie ale mam rok na zaplanowanie czegoś:)
A dlaczego pedagogika? Specjalność mnie zaciekawiła no i poszłam na to:)
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez mgirl » 16 Wrz 2010, 15:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez French » 16 Wrz 2010, 15:35

@Martuśka, ramireez.

Ja mam o tyle prościej, że nie idę typowo z cywila, bo byłem żołnierzem i od października będę nim nadal. A mogłem już mieć jakiekolwiek inne studia skończone, a tu psikus.

Co do tej rekrutacji na szkołę z cywila, to właśnie masz największe szanse, bo zmienić korpus w wojsku polskim kiedy już jesteś na stałej robocie to graniczy z cudem, a jest wręcz niemożliwe.
Patrząc na zrodzony moją wolą bezkresny żywy potok końskich pysków i ludzkich twarzy, mknący donikąd po szkarłatnym o zachodzie stepie, często pytam siebie: gdzie jestem Ja w tym potoku?
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

Postprzez ramireez » 16 Wrz 2010, 15:41

French napisał:Co do tej rekrutacji na szkołę z cywila, to właśnie masz największe szanse, bo zmienić korpus w wojsku polskim kiedy już jesteś na stałej robocie to graniczy z cudem, a jest wręcz niemożliwe.

Chodzi o to, że mało przyjęć było w tym roku, a wymagania dość spore, pominąwszy ilu chętnych jest co roku ;).
You, me, or nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard ya hit. It's about how hard you can get it and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward. That's how winning is done!

Awatar użytkownika
ramireez

Postprzez johanneskate » 16 Wrz 2010, 15:59

Hm.. Informatyka. Czemu? bo mi przypada do gustu siedzenie przed kompem. Bo nie odnalazłem się w czymś bardziej z automatyką, bo są niezłe zarobki.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez French » 16 Wrz 2010, 16:16

ramireez,
No tak, ale będąc już w wojsku na stałym kontrakcie nie dostaniesz się do WSO, szansa jest właściwie tylko z cywila. Chociaż faktycznie miejsc mało, chociaż nie tak mało jak na WATcie - 5 ;)
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

Postprzez ramireez » 16 Wrz 2010, 16:17

French napisał:Chociaż faktycznie miejsc mało, chociaż nie tak mało jak na WATcie - 5 ;)

Z tego co wiem to do korpusu aeromobilnego też brali 5, a mnie właśnie ten korpus interesował ;). Jeśli za x lat nie zmienię zdania na temat służb mundurowych może spróbuję jeszcze raz na studium oficerskie, jak już będę miał wyższe.

Awatar użytkownika
ramireez

Re: Jaki kierunek i dlaczego?

Postprzez Atria1987 » 16 Wrz 2010, 17:02

Technologia chemiczna, specjalność technologia procesów chemicznych. Dlaczego? Bo chciałam w jakiś sposób połączyć kierunek studiów z moim zawodem. Poza tym w zasadzie zjazdy tylko na technologii odbywają się w soboty i niedziele, co pozwala mi w tygodniu chodzić do pracy :)

Atria1987

Postprzez ya13 » 16 Wrz 2010, 20:28

teraz zaczynam geodezje i kartografię dlaczego? sama nie wiem stwierdziałm,że będzie to ciekawsze od ekonomii
Ze stu słów czasem trudno ubrać jedną, mądrą myśl...

Awatar użytkownika
ya13

• Miejscowość:cieszyn
  • Pochwały:4

Re: Jaki kierunek i dlaczego?

Postprzez cherrylips » 17 Wrz 2010, 01:36

Turystyka i Rekreacja. Trochę ze względów finansowych (zależy mi na dziennych, a ten kierunek był na uczelni blisko mnie) ale głównie mimo wielu negatywnych opinii uważam, że może i nie jest to kierunek, dzięku któremu zarobię kokosy ale myslę, że sprawi mi przyjemność, lubie języki obce, podróże i jestem bardzo zorganizowana i lubię organizować pracę i czas innym^^. Jestem pewna, że to nie będzie jedyny kierunek, który skonczę w przyszłości chcialabym jeszcze skończyć bałkanistykę lub skandynawistykę no ale zobaczymy:)

cherrylips

Postprzez French » 17 Wrz 2010, 11:08

cherrylips, Skandynawistykę Ci mogę z całą stanowczością polecić. Dobra kumpela zrobiła sobie magistra z tego i na brak pracy i co ważniejsze pieniędzy, nie narzeka ;).

ramireez, Jak już chcesz celować w interesujący Cię kierunek na WSOWL, to lepiej skończ cywilne studia (choćby licencjat), wtedy idziesz na jednostkę i jako że masz wyksztalcenie wyższe, to dowódca jednostki za Twoją zgodą kieruje Cię do WSOWL na wybrany kierunek i masz tylko 6 miechów do odfajkowania ;).
(Czyngis-chan)

Awatar użytkownika
French

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry