Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234938 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak zrobić dobre wrażenie na rozmowie kwalifikacyjnej?

Każdy z nas ma jakiś problem, którego nie potrafi albo nie wie jak go rozwiązać. Jeżeli coś Cię trapi, nie krępuj się pisz otwarcie... na pewno ulży Ci na sercu :)

Postprzez Emancypantka » 21 Lis 2011, 15:50

Jak w temacie, jak się ubrać i jak zachowywać, żeby przypaść do gustu potencjalnemu pracodawcy?
Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie.

Awatar użytkownika
Emancypantka

• Miejscowość:Warszawa

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Antykozak » 21 Lis 2011, 16:17

Bądź sobą.
W życiu nie chodzi o to by sympatię zdobywać.

Awatar użytkownika
Antykozak

• Pochwały:6
  • Ostrzeżenia:-1
Użytkownik zbanowany

Postprzez mgirl » 21 Lis 2011, 16:17

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Trap » 21 Lis 2011, 16:26

Ubierz się elegancko, nie spóźnij się, podczas rozmowy patrz w oczy rozmówcy, nie "po kątach", i najważniejsze bądź sobą, bo reszty można się wyuczyć.
W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym.

najpiękniejsze są dni kiedy potrafimy być tak po prostu bezgranicznie szczęśliwi i sami nie wiemy z jakiego powodu.

Awatar użytkownika
Trap

• Miejscowość:Południe PL :)
  • Pochwały:2

Postprzez Pizzaro » 21 Lis 2011, 19:31

Pamiętaj, żeby mieć zadbane paznokcie i dłonie.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Postprzez Prittstick » 21 Lis 2011, 20:50

I najważniejsze: bądź pewna siebie, nie mów "eee", "yyy", odpowiadaj z uśmiechem :wink:

Awatar użytkownika
Prittstick

Postprzez Black Haze » 21 Lis 2011, 23:11

Ubierz się elegancko, ale skromnie, żadnych mini czy dużych dekoltów, w zależności od stanowiska, jednak najbardziej neutralnym zestawem są ciemne spodnie, czarne buty na obcasie, koszula i marynarka. Paznokcie pomalowane na neutralny kolor, odpowiadaj pełnymi zdaniami, nie półsłówkami, patrz prosto w oczy, uśmiechaj się, bądź miła, pewna siebie ale nie bezczelna, grzeczna (dzień dobry, do widzenia, proszę, dziękuje).
"Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia."

Awatar użytkownika
Black Haze

• Miejscowość:Leszno
  • Pochwały:12

Postprzez mgirl » 21 Lis 2011, 23:11

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez jumisiek. » 22 Lis 2011, 11:51

Miałam to szczęście, że swoją pierwszą pracę otrzymałam bez zbędnych rozmów kwalifikacyjnych. Jednak byłam przy spotkaniach szefa z nowymi pracownikami i wiem, jak to mniej więcej wygląda. Najważniejsze to schludny wygląd, neutralny makijaż, nic wyzywającego, nic, co mogłoby cię od razu ocenić. Pamiętaj o uśmiechu. Gdy dopadną cię nerwy przed spotkaniem - usiądź, pooddychaj głęboko kilka razy i powtarzaj sobie - uda mi się. : )
Lubimy wracać w miejsca, gdzie spotkało nas coś dobrego, gdzie spotkaliśmy kogoś ważnego dla nas. Lubimy te powroty, bo stale mamy nadzieję, że ktoś lub coś jeszcze na nas tam czeka.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Postprzez hidalgo » 22 Lis 2011, 21:39

Osoby powyżej dobrze Ci poradziły,schludny ubiór,pełna higiena,czyste zęby,świeży oddech itd.No i oczywiście nie może się spóźnić,staraj się trzymać chociaż jakiś tam kontakt wzrokowy i przede wszystkim bądź sobą i pewna siebie.Nie możesz też za mocno się nakręcać by później nie zemdleć czy coś.Powodzenia :)
'Są chwile które w pamięci zostają i chociaż czas mija one nie mijają.'

'Życie jest piękne... podaj sznur.'

Awatar użytkownika
hidalgo

• Pochwały:1

Postprzez zuza_90 » 01 Gru 2011, 23:51

I pamiętaj o tym żeby dowiedzieć się możliwie dużo o potencjalnym pracodawcy bardzo prawdopodobne jest to że zostaniesz zapytany o coś związanego z jego firmą

Awatar użytkownika
zuza_90

Postprzez caroolinkaa » 02 Gru 2011, 14:47

Elegancki ubiór, nie patrz w podłogę lub sufit patrz na pracodawcę. Mów prawdę i najlepiej odpowiadać zgodnie z CV bo często mówią że masz opowiedzieć o Sobie.
Uśmiech to podstawa ;)

Awatar użytkownika
caroolinkaa

Postprzez Emancypantka » 02 Gru 2011, 16:38

Dzięki wielkie za rady, choć w moim przypadku bądź skromna i bądź sobą wzajemnie się wykluczają, trzeba coś wybrać. :P Higiena rozumie się sama przez się. Ale tak serio, to myślicie że np. lepiej stać grzecznie i poczekać aż poproszą żebym usiadła, czy lepiej wykazać się większą pewnością siebie? Sama już nie wiem, czy lepszy taki image trusi, czy raczej osoby wygadanej?
Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie.

Awatar użytkownika
Emancypantka

• Miejscowość:Warszawa

Postprzez Sebo » 03 Gru 2011, 09:21

Emancypantka napisał: Ale tak serio, to myślicie że np. lepiej stać grzecznie i poczekać aż poproszą żebym usiadła, czy lepiej wykazać się większą pewnością siebie?

kultura raczej wymaga żeby pokazali Ci gdzie usiąść.
Emancypantka napisał:Sama już nie wiem, czy lepszy taki image trusi, czy raczej osoby wygadanej?

myślę, że to zależy od rodzaju pracy, ale raczej osoby wygadanej
Bardzo liczy się pierwsze i ostatnie wrażenie to pracodawca najmocniej zapamiętuje.
Ważne żebyś wiedziała o czym mówisz, żebyś była przygotowana na rozmowę jeśli nie wiesz co odpowiedzieć na pytanie to się chwilę zastanów, a nie gadaj co popadnie. Ważne żebyś podczas rozmowy był raczej energiczna, pozytywnie nastawiona, pokazywać, że stanowisko o które się starasz bardzo Ci odpowiada i Cię interesuje.
Love, passion, music......Trance!!!!!
Trance..Not Just Music - It's a state of mind
Image

Awatar użytkownika
Sebo
Przyjaciel

• Miejscowość:Wrocław/Legnica
  • Pochwały:22

Postprzez Dyzek27 » 09 Gru 2011, 11:33

Zgadzam się z Sebo, najgorsze co można zrobić na rozmowie to "paplać" bez ładu i składu i w zasadzie nie udzielimy odpowiedzi na pytanie ;) To, że się zastanawiasz wcale nie znaczy, że nic nie wiesz na ten temat. Ja ze swojej strony staram się wykluczyć z moich odpowiedzi "eeeee,yyyyyy" ;). Trochę to psuje całokształt. Co do tego czy powinnaś czekać czy usiąść pierwsza, jakich gestów nie używać polecam jakieś lektury ne ten temat. Niedawno skończyłem czytać książkę na ten temat i wyeliminowałem przez to kilka moich pomyłek. Wolę korzystać w tym wypadku z pomocy niż uczyć się na własnych błędach bo nie wiadomo ile jeszcze tych rozmów będę miał a każda jest cenna ;)

Awatar użytkownika
Dyzek27

• Miejscowość:Utajnione

Postprzez Nineku » 09 Gru 2011, 12:38

Najlepsze jest nawiązanie luźnej rozmowy, którą potrafilibyśmy kontrolować.
Tj, gdy zapada moment ciszy, wykorzystać go na jakąś uwagę dotyczącą wybranego miejsca pracy, czy osoby, która nas rekrutuje.
Pokazać się od trony osoby, która nie boi się wyzwań i zna się na rzeczy :).
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:60

Postprzez JackBlue » 09 Gru 2011, 19:36

Mogę tylko dodać, żeby nie gestykulować nadmiernie, i jeszcze jak będziesz wchodzić to zanim siądziesz połóż swoją torbę na ziemi, w tym czasie rozmówca Ci się przyjrzy i nie będzie w trakcie rozmowy rzucał ukradkiem spojrzenia kiedy połowa Ciebie będzie poza jego horyzontem.
Kto żyje bez szaleństwa mniej jest rozsądny niż mniema

Ludzie, którzy nigdy się nie śmieją, nie są poważnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
JackBlue

• Miejscowość:KRK
  • Pochwały:4

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry