Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234938 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak zmotywować się do nauki?

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Postprzez silk_spectre » 22 Wrz 2011, 14:48

Znacie jakieś dobre sposoby na to, żeby zmotywować się do nauki? Siedzę na 2 godziny przed egzaminem i robię wszystko poza patrzeniem w notatki. Znacie ten stan, kiedy czeka was poprawka a was ogarnia pełna demotywacja..? Jak sobie z tym radzić?
Ostatnio edytowany przez Ylx, 22 Wrz 2011, 15:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Sprecyzowanie tematu.
Miłość nie wyraża się w pragnieniu uprawiania seksu, lecz w pragnieniu wspólnego snu.

Awatar użytkownika
silk_spectre

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Pizzaro » 22 Wrz 2011, 16:00

Ja właśnie muszę się do tego zmuszać, ale i tak nie mam sposobu zmotywowania się do nauki ;/ Cóż, może kiedyś jakiś znajdę. Trudno mi jest zrobić coś, dzięki czemu zacznę się uczyć, no niestety.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Postprzez mgirl » 22 Wrz 2011, 16:00

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez wolnaczeczenia » 22 Wrz 2011, 16:15

Pomyśl sobie o profitach jakie możesz zyskać z nauki i skończenia kolejnego etapu edukacji, nawet jeżeli są one średnio realistyczne ;] Wyobraź sobie, że wszyscy którzy mają zajebiste zawody musieli poświęcieć różnym formom rozwijania się i edukacji dużo czasu.

Albo podchodź do życia zadaniowo, i wykucie do kolejnego kolosa czy egzaminu traktuj właśnie jako zadanie.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2

Postprzez FairPlay » 22 Wrz 2011, 16:32

Próbuję do tego dojść 13. rok :lol:

Trzeba się zmusić. Takie proste, a zarazem trudne.
"Życie to najcięższy melanż, każdy kończy zgonem."

Awatar użytkownika
FairPlay

• Miejscowość:Oberschlesien
  • Pochwały:3

Postprzez luis » 22 Wrz 2011, 19:11

Wbij sobie że nie robisz tego dla rodziców (bo większość osób pytanych dla kogo się uczy odpowiada dla rodziców) tylko pomyśl o swojej przyszłości, że bez nauki jedyne co ci pozostanie to miotła i mop i jazda w jakimś biurowcu korytarze sprzątać.
Muzyka powinna zapalać płomień w sercu mężczyzny, i napełniać łzami oczy kobiety.

Ludwik Van Beethoven

Awatar użytkownika
luis

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:3

Postprzez yncydent » 22 Wrz 2011, 19:13

jakbym za każdy niezaliczony egzamin dostawała po 50 batów na gołe dupsko to bym była najlepsza na uczelni.

Ja zwykle obiecuję sobie cuda na kiju. Że kupię sobie to czy tamto na co raczej szkoda by mi było kasy.

wykucie do kolejnego kolosa czy egzaminu traktuj właśnie jako zadanie.

to chyba najlepsza metoda, acz motywacja żadna.
wybuchy rysuję, że niby bukiety. psycholożka się daje nabrać.

Awatar użytkownika
yncydent

• Pochwały:22

Postprzez mgirl » 22 Wrz 2011, 19:13

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez wolnaczeczenia » 22 Wrz 2011, 19:16

to chyba najlepsza metoda, acz motywacja żadna.
No fakt, to już trzeba miec szczyptę ambicji.

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

Postprzez tomcio2020 » 23 Wrz 2011, 15:07

Wykucie się na egzamin nie wystarczy. Dużo też zależy od prowadzącego. Sam tego doświadczyłem. Im mniej się uczyłeś tym większa szansa na zaliczenie.

Dla mnie najlepszą motywacją jest dobra muzyka oraz to, że gdy zaliczę za I razem to będę mieć spokój. Również moje sumienie jest czyste :razz: .

Awatar użytkownika
tomcio2020

• Miejscowość:Olsztyn

Re: Jak zmotywować się do nauki?

Postprzez whoisyourdaddy girl » 23 Wrz 2011, 15:55

Ja to uczę się głównie przedmiotów ,które lubię lub z których mam maturę więc z motywacją raczej nie ma problemu ,ale jeśli idzie o inne to motywuję się dopiero jak nałapię kilka kos lub jak idzie zebranie :D
Kiedy inni oczekują od nas, że staniemy się takimi jakimi oni chcą żebyśmy byli, zmuszają nas do zniszczenia tego kim naprawdę jesteśmy. To dosyć subtelny rodzaj morderstwa. Większość kochających rodziców i krewnych popełnia je z uśmiechem na twarzy.

Awatar użytkownika
whoisyourdaddy girl

Postprzez wolnaczeczenia » 23 Wrz 2011, 19:23

Im mniej się uczyłeś tym większa szansa na zaliczenie.
Kwestia raczej w organizacji nauki... O wiele lepiej i efektywniej jest się uczyć regularnie ale małymi dawkami, niż zostawiać materiał na ostatni dzień przed zaliczeniem.

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

Postprzez Krit » 24 Wrz 2011, 00:52

luis napisał:bez nauki jedyne co ci pozostanie to miotła i mop i jazda w jakimś biurowcu korytarze sprzątać.

Ja bym chciał mieć pewność, że z moją nauką będę miał chociaż taką pracę, bo moje rojenia o byciu dyplomatą, nauczycielem, czy dziennikarzyną, to raczej mrzonki :roll:

Ja staram się sobie przypomnieć, po co poszedłem na dane studia, żeby wykrzesać trochę z dawnej pasji. Dla mnie jest to bardzo motywujące, mimo że nie stoją za tym żadne konkretne cele. Po prostu przyjemnie mi wtedy coś więcej wiedzieć.

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:1

Postprzez Salami » 24 Wrz 2011, 20:38

Zawsze, gdy miałam totalną niechęć do sięgnięcia po książki właśnie wtedy, gdy miałam się uczyć do ważnego spr czy coś, to była myśl, że jeśli nie zacznę się uczyć, to w czasie przeznaczonym na naukę, w którym będę zajmować się pierdołami, jednocześnie będę mieć ogromne wyrzuty sumienia, samoudręczenie psychiczne, a przed sprawdzianem duży stres. Natomiast jeśli się pouczę, to później będę mogła psychicznie spokojnie odpocząć i lęku przed sprawdzianem nie będzie- więc same profity ;d
A jeśli Boga nie ma, a jedynym Szatanem jest ten,
który przekonał wszystkich, że on naprawdę istnieje?

Awatar użytkownika
Salami
Kumpel

• Pochwały:26

Postprzez dominikag7 » 24 Wrz 2011, 21:07

Pomyśl sobie, że jak się nie nauczysz teraz to dostaniesz 1 a później i tak i tak będziesz musiał to poprawiać a dojdzie ci jeszcze tylko niepotrzebnie stres i do tego pewnie jeszcze jeden sprawdzian...

dominikag7

• Miejscowość:Warszawa

Postprzez mordajedna » 25 Wrz 2011, 01:01

Hmm z motywatorów na ostatki przed egzaminem poleciłbym ritalin...ale to ostateczność.
Przedewszystkim dieta: jak bedziesz jadł syf to będziesz się ch**wo czuł...(wiem, wiem brzmi idiotycznie...ale też tak myslałem :P), hmm musiąłbyś osiągnąć jakiś sukces, coś co przestawił by ci myślenie i sprawiło ,że chciałbyś się uczyć. ten sukces powinien być powiązany z nauką....nie wiem...zakuj się i zdaj egzamin na 100% ???!!

....albo wypij 10 kaw.....
Image
Shot at 2007-07-16

Awatar użytkownika
mordajedna

• Miejscowość:Deszczownia :D:D

Re: Jak zmotywować się do nauki?

Postprzez Raymond » 25 Wrz 2011, 01:28

Cóż, ja po prostu uczyłem się regularnie, na bieżąco podczas danej lekcji/wykładu w szkole (polecam więc na przyszłość skupiać się na tym, co mówią nauczyciele/wykładowcy i "brać" to na rozumienie i kojarzenie z wcześniej nabytą wiedzą, a nie bezmyślnie, co wiem, że wiele ludzi przyzwyczaiło się tak robić, pisać dyktowaną treść). Potem ewentualnie szybko w domu powtarzałem sobie niewielki materiał, a gdy nadchodził dzień klasówki/egzaminu to szybko sobie powtarzałem cały materiał, bo znaczącą większość i tak już pamiętałem ;) I to z każdego przedmiotu :P

Za młodu, gdy uczyłem się w podstawówce, moją motywacją do nauki było to, że rodzice po dowiedzeniu się, iż mam dobre oceny pozwalali mi na niemal wszystko ;) Głównie wychodzenie do kolegów i przebywanie u nich do godziny 22:00 (mieszkali dom stąd, więc rodzice nie martwili się aż tak, iż gdzieś się "zagubię" po drodze :P) czy możliwość grania w gry komputerowe bez ograniczeń (tylko abym potem na następny dzień wysypiał się do szkoły). Potem nauka weszła mi jakoś w nawyk i aby to było skuteczniejsze to uczyłem się na bieżąco.

Docieram do tego, że dobrą motywacją właśnie może być jakiś obrany cel, który się osiągnie poprzez naukę i pozytywny wynik danej klasówki/egzaminu. Warto się też nagradzać za każdą większą część przyswojonego materiału, np. po zapamiętaniu 1/10 całości materiału pozwalam sobie na 30 minut grania w jakąś grę, ale do tego potrzeba silnej woli, by potem wrócić z powrotem do nauki :P Ogólnie bez zorganizowania sobie czasu na naukę/powtarzanie i bez odpowiedniego wydzielenia danych wiadomości jest ekstremalnie trudno zaliczyć cokolwiek, o ile jest to możliwe :P Ale przede wszystkim trzeba chcieć przyswoić dane informacje, wmawiać sobie, że to nas interesuje, że to się przyda w przyszłości, bo jeżeli będziemy w myślach "mówić", iż to jest nudne i bez sensu (albo wciąż myśleć, co innego byśmy mogli robić w danym momencie) to danych rzeczy nie zapamiętamy. Nie jest tajemnicą, że rzeczy, które nas ciekawią zapamiętujemy najszybciej, wchłaniamy dane informacje niczym "gąbka wodę" ;) Trzeba starać się wzbudzić w sobie ciekawość do danego przedmiotu, choćby do czasu, aż się go zaliczy ;)

luis napisał:bez nauki jedyne co ci pozostanie to miotła i mop i jazda w jakimś biurowcu korytarze sprzątać.

Żeby to było takie proste :P Teraz to nawet tę robotę ciężko znaleźć (przynajmniej w moim mieście).
To jest mój niebieski podpis ;P

Awatar użytkownika
Raymond

• Miejscowość:Włocławek

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry