Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234938 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak zmotywować się do nauki?

Wszystko na temat studenckiego, często pieskiego życia ;)

Nieprzeczytany postprzez silk_spectre » 22 Wrz 2011, 14:48

Znacie jakieś dobre sposoby na to, żeby zmotywować się do nauki? Siedzę na 2 godziny przed egzaminem i robię wszystko poza patrzeniem w notatki. Znacie ten stan, kiedy czeka was poprawka a was ogarnia pełna demotywacja..? Jak sobie z tym radzić?
Ostatnio edytowany przez Ylx, 22 Wrz 2011, 15:19, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Sprecyzowanie tematu.
Miłość nie wyraża się w pragnieniu uprawiania seksu, lecz w pragnieniu wspólnego snu.

Awatar użytkownika
silk_spectre

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez aveiha » 25 Wrz 2011, 17:53

Mi pomaga planowanie czasu po nauce, tz. po osiągnięciu pewnego etapu w niej. Coś w stylu "jak za tydzień przeczytam ten podręcznik to w weekend gdzieś wyjadę/kupię sobie nowe buty/śpię do 12." Taki indywidualny system kar i nagród, jednak są czasem dni tak ogromnego lenistwa, że ciężko się zagonić do roboty.

Polecam też uczenie się z kimś. W grupie robimy sobie dość często grupę wsparcia i siadamy razem na parę godzin w bibliotece. Obecność drugiej osoby motywuje dość dobrze.
By nie zwariować w tym świecie trzeba być rozsądnym wariatem.

Awatar użytkownika
aveiha

• Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Wrz 2011, 17:53

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez silk_spectre » 27 Wrz 2011, 14:05

wolnaczeczenia napisał:O wiele lepiej i efektywniej jest się uczyć regularnie ale małymi dawkami, niż zostawiać materiał na ostatni dzień przed zaliczeniem.

pewnie nie będę odosobnionym przypadkiem człowieka, który przy rozpoczęciu kolejnego etapu edukacji obiecuje sobie i wszystkim "będę się uczyć systematycznie"..

wolnaczeczenia napisał:Wyobraź sobie, że wszyscy którzy mają zajebiste zawody musieli poświęcieć różnym formom rozwijania się i edukacji dużo czasu.

Mój pogląd na temat edukacji w naszym kraju raczej opiera się na stwierdzeniu, że system jest do d.. i musimy się uczyć rzeczy kompletnie niepotrzebnych.. Suchej teorii.. Nie pomaga mi to w wyobrażaniu siebie na stanowisku adwokata , którym tak bardzo chce zostać.

wolnaczeczenia napisał:No fakt, to już trzeba miec szczyptę ambicji.

Z czystym sumieniem mogę się nazwać osobą ambitną, aczkolwiek irytuje mnie to, że muszę pochłaniać obszerną wiedzę na tematy, które są nudne i nieprzydatne.

dominikag7 napisał:Pomyśl sobie, że jak się nie nauczysz teraz to dostaniesz 1 a później i tak i tak będziesz musiał to poprawiać a dojdzie ci jeszcze tylko niepotrzebnie stres i do tego pewnie jeszcze jeden sprawdzian...

W moim przypadku to "2" jest demotywująca.. (jestem studentką). Uwierz mi próbowałam tego ostatnio ucząc się na poprawkę.. pomagało na 5 minut.. po czym moje oczy odrywały się od skryptu..

tomcio2020 napisał:Wykucie się

Wolę się uczyć niż kuć ;)

Raymond napisał:polecam więc na przyszłość skupiać się na tym, co mówią nauczyciele/wykładowcy

Nie moja wina, że są wykładowcy którzy działają 100 razy lepiej niż środki nasenne..

Raymond napisał:Trzeba starać się wzbudzić w sobie ciekawość do danego przedmiotu, choćby do czasu, aż się go zaliczy

Gdyby to było takie proste...

aveiha napisał:Polecam też uczenie się z kimś

Bardzo lubię uczyć się z kimś, ponieważ `powtarzając sobie partie materiału na głos w formie dyskusji z kolegami jest najlepszą dla mnie metodą.. Problem polega na tym, że oni są bardziej zdemotywowani ode mnie..
Miłość nie wyraża się w pragnieniu uprawiania seksu, lecz w pragnieniu wspólnego snu.

Awatar użytkownika
silk_spectre

Nieprzeczytany postprzez tomcio2020 » 29 Wrz 2011, 09:28

Wolę się uczyć niż kuć

Jeśli to są rzeczy, które na nic mi się nie przydają to wolę kuć, napisać i zapomnieć niż się uczyć.

Z czystym sumieniem mogę się nazwać osobą ambitną, aczkolwiek irytuje mnie to, że muszę pochłaniać obszerną wiedzę na tematy, które są nudne i nieprzydatne.

Święte słowa.

Trzeba starać się wzbudzić w sobie ciekawość do danego przedmiotu, choćby do czasu, aż się go zaliczy

Dużo zależy też od prowadzącego. Można poznać takiego, który wykonuje swoją pracę z pasją i potrafi nie zanudzać podczas ćwiczeń lub wykładów. Mam tu przede wszystkim na myśli przedmioty ścisłe. Ja np. na chemii miałem kobietę, która kompletnie nam nic nie tłumaczyła. Efekt był taki, że mimo siedzenia nad stertą kserówek i książek nic nie rozumiałem. W ten sposób wiele osób załapało się na warunek. Na II roku trafiłem na prowadzącą cierpliwą i wyrozumiałą. Potrafiła tak wytłumaczyć, że każdy zrozumiał i z przyjemnością uczyło się na następne kolokwium. Więc samomotywacja to tylko niewielki procent prawdziwej nauki.

Awatar użytkownika
tomcio2020

• Miejscowość:Olsztyn

Nieprzeczytany postprzez Mrs Nobody » 14 Sty 2012, 15:45

napisz sobie na kartce, co osiągniesz w przyszłości, jeśli już teraz solidnie przyłożysz się do nauki i powieś ją w widocznym miejscu. możesz dołączyć plan działania, żeby mieć wszystko czarno na białym. :) rozdzielaj sobie materiał na mniejsze partie - nie zakładaj, że rozwiążesz 50 zadań z fizyki w ciągu godziny. na mur-beton nic z tego nie wyjdzie, a Ty będziesz sfrustrowany i zdemotywowany do dalszego działania. ucz się przedmiotów humanistycznych na zmianę ze ścisłymi. zaznaczaj zawsze w zeszycie na kolorowo to, czego nie rozumiesz i zwracaj się do kogoś o pomoc. rób staranne notatki, bo często chaos w zeszycie zniechęca do nauki. zauważyłam, że pomaga mi komentowanie. wyobrażam sobie, że tłumaczę coś osobie, która w ogóle nie ogarnia danego tematu - jest zielona i trzeba przedstawić jej wszystko "na chłopski rozum". ta metoda sprawdza się w przypadku każdego przedmiotu.

nie kuj, ale analizuj - staraj się rozumieć materiał, bo wtedy zostaje nam na dłużej w głowie. przygotowując się do matury, będziesz musiał jedynie utrwalić, a nie zaczynać od zera.

no i systematyczność. wracasz ze szkoły, odpoczywasz, otwierasz zeszyty i jeszcze raz ogarniasz, co było na lekcji. o ile w gimnazjum można uczyć się wyłącznie przed sprawdzianami, tak w szkole średniej okazuje się to średnim rozwiązaniem, bo nadmiar informacji nie pozwoli na wnikliwe przeanalizowanie, tylko przeleceniu wszystkiego "po łebkach". dużo wiadomości przy tym umknie naszej uwadze.
Sumienie miała czyste. Nieużywane.
Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę.

Awatar użytkownika
Mrs Nobody

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez JakubJ152 » 14 Sty 2012, 15:53

Ja za każdą jedynkę muszę jeść obiad u przyszłych teściów,są ludźmi którzy muszą wszystko wiedzieć na bieżąco o wszystkim i wszystkich więc unikam ich jak ognia.Dzięki temu miałem tylko 2 jedynki cząstkowe i to jeszcze za złapanie z ściągą. Do tego uczę się tylko po nocach ,najlepiej mi "wchodzi" i przepisane na kartkę ,z książki zeszytu jakoś nie mogę.
Kiedyś stanę oko w oko z wrogiem mym
Zemsta jest po latach słodka jak krew
Gdy przyjdzie czas, nie zadrży ręka mi
Śmierć za śmierć!

Awatar użytkownika
JakubJ152

• Miejscowość:Chełmno
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 14 Sty 2012, 15:53

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Mandy » 14 Sty 2012, 16:38

Ja kiedyś nie mogłam się zmotywować do przeczytania lektury to uznałam ze jeśli nie przeczytam pierwszego tomu nie mogę zobaczyć mojego ulubionego serialu, podziałało :D
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG
  • Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 14 Sty 2012, 16:41

Olewać cały rok i nic nie robić, na końcu jak się okaże że trzeba poprawiać to motywacja moment się znajdzie do nauki ; )
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Nieprzeczytany postprzez Uprzejmy » 14 Sty 2012, 19:29

Myślę, że naukę trzeba sobie uprzyjemnić. Dzisiaj np. zapaliłem sobie zapachową świeczkę. Zjadłem czekoladę. I w trakcie nauki wypisuję sobie po trzy zdania do każdego zagadnienia. Daje mi to pewność, że powtórzenie tego materiału będzie treściwe i wybrane przeze mnie - to co najważniejsze/najciekawsze. Zasada pareto 20% materiału zapamiętanego (najważniejszego) daje 80% efektu. Nie wiem czy do każdego rodzaju nauki się to odnosi ale do mojego na pewno. Po za tym, aby lepiej zapamiętać, należy dodać do tego filmik ułożony w wyobraźni - ekstremalnie przejaskrawiony/ ubarwiony/nawet groteskowy + uczucia i zapamiętujemy dany materiał na zawsze. To działa wypróbowałem przynajmniej raz. Trudność polega na tym, że trzeba ten filmik ułożyć w wyobraźni samemu podkładając treść nauki. Trzeba przy tym włączyć kreatywność. Łatwiejszym sposobem jest tworzenie map myśli, które same w sobie są już jakąś grafiką. To uprzyjemnia naukę i daje jakieś zadowolenie i motywację do dalszej nauki. Widać przy tym konkretne efekty. Polecam. :) (wspolczesnamlodziez.blogspot.com)

Awatar użytkownika
Uprzejmy

Nieprzeczytany postprzez JakubJ152 » 14 Sty 2012, 19:54

Arsen napisał:Olewać cały rok i nic nie robić, na końcu jak się okaże że trzeba poprawiać to motywacja moment się znajdzie do nauki ; )

Może tak jest,ale np. u mnie w szkole nie ma poprawiania ocen ,jedynie za tydzień a nie za miesiąc. :D
Kiedyś stanę oko w oko z wrogiem mym
Zemsta jest po latach słodka jak krew
Gdy przyjdzie czas, nie zadrży ręka mi
Śmierć za śmierć!

Awatar użytkownika
JakubJ152

• Miejscowość:Chełmno
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 15 Sty 2012, 10:47

JakubJ152, poprawianie semestru ewentualnie ; )
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry