Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak u Was wyglądał kurs na prawko kat.B ?

Dział dla pasjonatów 4 kółek i jednośladów. Jeśli kochasz konie mechaniczne, to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie ;)

Postprzez hanako60 » 07 Lip 2011, 10:26

Czy może być tak, że instruktor od razu "brał" Was na jazdę, nie tłumacząc teorii ?
( nauka w domu, danie materiałów i już )
Wiecie, taka wiejska szkoła jazdy. Prowadzona przez jednego gościa. :ble:
Ile czekaliście na następną jazdę ? Ile kosztował cały kurs ?
Po ile godzin:) jeździliście ?
Mówcie nawet o najmniejszych szczegółach.
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Black Haze » 07 Lip 2011, 10:46

Tak u mnie to właśnie wyglądało.
Czekałam tydzień po spotkaniu na którym dostałam materiały. Kurs kosztował 1200 zł, jeździłam normalnie, 30 godzin. Jazdy miałam różnie. Z początku 1-2 godziny na tydzień. Pod koniec robiliśmy nawet 6 godzin w tygodniu. Jakieś 3 tygodnie przez egzaminem u niego w domu razem z nim rozwiązywałam testy na jego laptopie i tam mi wszystko tłumaczył. Bardzo dużo tłumaczył podczas jazd.

Autor postu otrzymał pochwałę
"Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia."

Awatar użytkownika
Black Haze

• Miejscowość:Leszno
  • Pochwały:12

Postprzez mgirl » 07 Lip 2011, 10:46

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez laauraa » 07 Lip 2011, 10:54

Chodziłam na teorię przez tydzień, specjalnie wybrałam taką szkołę by trwało to krótko. Później jazdy, godziny ustalałam sobie jak mi tylko pasowała, wyrobiłam się w jakiś miesiąc ze wszystkim i zdałam bez problemu egzamin. Jeździłam zazwyczaj po 2h, za kurs zapłaciłam jak dobrze pamiętam ok 1200zł.
Byłam zadowolona z tej szkoły.

hanako60 napisał:Czy może być tak, że instruktor od razu "brał" Was na jazdę, nie tłumacząc teorii ?( nauka w domu, danie materiałów i już )

nie słyszałam o szkole bez chodzenia na teorię więc nie wiem czy może tak być. Jeśli u Ciebie tak jest to widać, że może.

Muzyka jest dopełnieniem każdego uczucia...

Awatar użytkownika
laauraa

• Pochwały:2

Postprzez kendi » 07 Lip 2011, 11:01

za kurs płaciłam chyba jakoś 1300. na teorie trpoche chodziłam, dwa razy w tygodniu przez trzy tygodnie lub cztery, nie oamiętam dokładnie.
potem miałam jazdy szybko, od razu na miasto, tzn na zadupia, ale w każdym razie jeździłam razem z innymi samochodami, czego na poczatku strasznie sie bałam ;p
30 h miałam.
laauraa napisał:nie słyszałam o szkole bez chodzenia na teorię więc nie wiem czy może tak być. Jeśli u Ciebie tak jest to widać, że może.

moja kolezanka tak miala ;p i w sumie duzo takich historii słyszałam

mówisz coś o jakichś zasadach
mówisz coś, że szkoda słów
przecież od dawna nie mamy skrupułów
przecież gówno to ciebie obchodzi

Awatar użytkownika
kendi

• Miejscowość:Katowice
  • Pochwały:28

Postprzez johanneskate » 07 Lip 2011, 11:42

Ja tak samo jak Kendi;)
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez Ceśka » 07 Lip 2011, 23:23

Ja chodziłam na przyspieszoną teorię, trzy razy w tygodniu po dwie godziny. Zajęło mi to dokładnie pół miesiąca. Później trzeba było zdać test teoretyczny w szkole, żeby być dopuszczony do jazd, ale nikt nie pilnował więc wszyscy ściągali a nawet czasami przychodził instruktor i pomagał. :crazy: (było to zagranie czysto strategiczne, bo wydawał się miły więc wszyscy zapisywali się do niego z czego miał później kasę).
Moje jazdy trwały przez półtora miesiąca też zawsze jeździłam po 2h, chciałam to szybko mieć za sobą żeby jeszcze zdążyć przed zimą. Całość kosztowała 1290 zł i też miałam 30 godzin. Tutaj taka rada ode mnie jeżeli mieszkasz w większym mieście gdzie jest większa konkurencja pomiędzy szkołami jazdy to możesz się rozejrzeć po szkołach , bo w mojej było tak, że jeżeli się zapisało na wakacjach to się dostawało 2h jazd gratis, albo jakiś ulotek poszukaj. Wiadomo 2h to nie jest nie wiadomo ile, ale przed egzaminem naprawdę się przydaje i około stówa do przodu :D

Awatar użytkownika
Ceśka

• Pochwały:1

Postprzez mgirl » 07 Lip 2011, 23:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Kasaderen » 08 Lip 2011, 15:01

Z miesiąc chodzenia na teorię, dwa razy w tygodniu jakoś.
Jako niepełnoletnia zapłaciłam 990zł około. 32 godziny jazdy.
Godziny jazdy do uzgodnienia, różnie, zwykle dwa razy w tygodniu, ale zdarzało się rzadziej.
Na teorii właśnie robiliśmy testy + dostałam różne arkusze do robienia w domu.
Pierwsze dwie czy cztery godziny jazdy były na placu treningowym i lotnisku. Potem już jazda w terenie.

Awatar użytkownika
Kasaderen

• Miejscowość:Białystok

Postprzez nieszczery » 08 Lip 2011, 16:03

Teorię miałem raz na tydzień, z tym, że można było od razu umawiać się na praktykę. Na wykładach byłem dwa razy - same banały, dziecinnie proste pytania i mało rozgarnięta grupa. Jeździłem zwykle po dwie godziny, czasem po jednej. Kurs zajął mi pół roku - nie żartuję. Jestem cholernie niezadowolony z tej szkoły, bo uważam się za świetnego kierowcę, wszystko zdałem za pierwszym razem, a przez kurs zmarnowałem zdecydowanie zbyt dużo czasu.

Kosztował mnie 1000 zł, razem z A wyszło 1500, więc całkiem w porządku, ale minęło już 7 miesięcy, a plastiku w ręku jak nie miałem tak nie mam. Kursy nie powinny być obowiązkowe.
Czy może być tak, że instruktor od razu "brał" Was na jazdę, nie tłumacząc teorii ?

U mnie teoria nie była obowiązkowa, więc tak. Jeździłaś czy nie, i tak pakowali cię od razu na dupasmówkę pod szkołą.

Koszmar.

nieszczery

Re: Jak u Was wyglądał kurs na prawko kat.B ?

Postprzez Veo » 18 Lip 2011, 14:50

Wg prawa kursant musi znać na poczatku teorie, wiec jazda bez wykładów jest nielegalna, jednak w rzeczywistości i tak nikt tego nie sprawdza stąd tyle przypadków właśnie takich zdarzeń.

Veo

Postprzez zośkaaa » 18 Lip 2011, 22:10

Ja własnie jestem w trakcie. Zaczelam kurs w czerwcu na samym poczatku. Kosztowal 900zł. 30h jazd. Wykłady dwa razy w tygodniu po godzince ale ja byłam tylko kilka razy, bo nie chce mi sie na to chodzic :P Jazde mialam juz po dwóch godzinach wykładów:D na pierwszej jezdzie byłam na placu i miasto a pozniej juz tylko miasto jezdze po 2.5godziny i druga osoba 2,5 godziny bo musimy jezdzic do wiekszwgo miasta pozniewaz mieszkam z niewielkiej miejscowosci :) zapisałam sie do jednego instruktora na jazdy ale mnie czasem daje do innych :) nie jest źle :) została mi jeszcze połowa godzin do wyjezdzenia... wydaje mi sie ze długo juz to trwa ale coz.. musze wytrwac :D jazdy mialam na pcozatku po 2 razy w tygoniu teraz mam raz.. wlasnie w czwartek jade także uważać :D:D ale ogólnie zawsze mnie chwali że dobrze jezdze, "czuję wóz" haha :D wiec chyba nie jest źle :D

I don't belive in fairytales...

Awatar użytkownika
zośkaaa

Postprzez Arsen » 29 Lip 2011, 11:32

Ja skończyłem kurs dobre miesiąc temu, teraz czekam z niecierpliwością bo na dniach, może dziś będę miał już plastik :) Ale do rzeczy:

Kurs miałem w LOK (Liga Obrony Kraju) jest to spora szkoła, kilku, może z 7-8 instruktorów, nie wiem dokładnie. Całe jazdy trwały u mnie półtora miesiąca. Pierwsza jazda to było 10 min omówienia co i jak w samochodzie i od razu jazda na drogę, tylko że na początku to takie polne, no na zadupiu powiem tak ;) Następne to już były normalnie miasto. Jeździłem różnie, czasami po godzinie, czasami po dwie, więcej tego drugiego ;) 90% jazd miałem na 6:00 rano. Miesiąc jazdy miałem tak co 3 dni, raz przerwa na 1.5 tygodnia ale pod koniec sobie załatwiłem cały tydzień codziennie ;) Koszt: 1300 zł + 70 zł lekarz + 100 zł 2 dodatkowe godziny jazd. Instruktora miałem nie za specjalnego, za dużo nie gadał, ale że byłem w temacie trochę obczajony to bez problemu sobie radziłem :) Cały kurs wraz z teorią trwał równiutkie 2 miesiące, co do dnia :P No i to wszystko chyba...

TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Postprzez zośkaaa » 29 Lip 2011, 22:42

ja sie zapisalam na egzamin :) mam 11sierpnia trzymać kciuki! :D
I don't belive in fairytales...

Awatar użytkownika
zośkaaa

Postprzez MoniX » 30 Lip 2011, 19:00

Płaciłam 1380zł, badania miałam osobno za dodatkowe 7dych.
Na teorie chodziłam około 2 razy w tygodniu po 3 godziny.
Najbardziej obawiałam się slajdów i filmów z wypadków, bo słyszałam o nich kosmiczne historie... naszczescie instruktor darował nam to 8)
Jazdy miałam głównie w godiznach pozno popołudniowych... tj. 18-19

Awatar użytkownika
MoniX

• Miejscowość:Gdańsk

Postprzez NoMatter » 30 Lip 2011, 23:40

Teoria 3 razy w tygodniu po 2-4h przez 3 tygodnie zakończona egzaminem wewnętrznym.
Pierwsza jazda jakieś 10 minut tłumaczenia co i jak, oraz bez poprzedzającego doświadczenia za sterami wyjazd na obrzeża miasta. Jazdy na początku 1-2h (2 lub 3 razy) teraz po 3h w mieście, w którym będę zdawał egzamin. Instruktor spoko gość, zero stresu podczas kursu.

Awatar użytkownika
NoMatter

• Miejscowość:Polkowice

Re: Jak u Was wyglądał kurs na prawko kat.B ?

Postprzez HubertuS » 08 Sie 2011, 16:58

Ja płaciłem 1100. Teoria po 2 godziny co dzień. Po wszystkich tematach (było ich 18 jak dobrze pamiętam) był egzamin wewnętrzny. Jazdy też raczej normalnie czyli 30 godzin. Wtedy miałem wolne od szkoły tak więc robiłem po 2 godziny od poniedziałku po piątku. Po 28 godzinach miałem tydzień przerwy, a ostatnie 2 godziny przed egzaminem. W poniedziałek skończyłem jazdy, a w środę (8 czerwiec) miałem egzamin. A w WORD'zie tradycyjnie: teoria i potem czekanie na plac. Ja czekałem około dwóch godzin. egzaminator nie chciał przedłużać i tylko zapytał: "czy znam zasady egzaminu?" a jak odpowiedziałem, że znam to powiedział, że mam swoje 5 minut i miałem pokazać światła mijania oraz poziom oleju. Potem łuk, górka i na miasto. Po 40 minutach usłyszałem magiczne "wynik egzaminu: pozytywny". W pierwszy poniedziałek po egzaminie zapłaciłem za dokument, a w piątek odebrałem. :)

Awatar użytkownika
HubertuS

• Miejscowość:Częstochowa
  • Pochwały:3

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry