Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak trenować, jaką stosować dietę ?

Dział dla każdego adepta żelaznego sportu. Prowadzimy dyskusje o zdrowym odżywianiu, suplementach, odchudzaniu i wszystkim co dotyczy kulturystyki.

Nieprzeczytany postprzez Dominium » 24 Kwi 2010, 21:46

Witam
Prosił bym was o porady odnośnie treningu i diety
Jak trenować by rozwijać poszczególne partie mięśni ?
Jaką stosować dietę ?

Zamieszczam poszczególne dane o sobie :
lat 15
wzrost 180cm
waga 71kg
obwód bicepsa : 30cm
zdjęcie klaty :Image

Dominium

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Elof » 29 Kwi 2010, 10:39

obwód bicepsa i zdjęcie klaty :lol: :lol:
W domu czy na siłowni możesz?

Ja osobiscie staram sie jesc duzo ryzu z kurczakiem mniam albo makaronów
z cielecinka i sosikiem czy spaghetti jem godzine przed treningiem i po a oprocz tego oczywiscie tez normalne kilka posiłków , nigdy nie opuszczam sniadania czy zadnego innego posiłku , jakiejs mega diety rozpisanej nie mam
co do 1 kalori , jem duzo spalam duzo , wchodzi duzo polecam ;D

i ćwicz wszystko lolku a nie sama klatę i biceps
triceps to 60% ramienia biceps tylko 40% mówimy o proporcjonalnej ładnej łapie
jak robisz klatę , pamiętaj tez o plecach bo później będziesz krzywy , rób tez cała obręcz barkową , i przedramię bo jak wygląda 40 w łapie i chuda witka niżej .....
nie zapomnij tez o nogach zęby nie wyglądać jak pokraka ,
brzuch również znacząco poprawia cała sylwetkę , i odradzam robienie ci teraz martwego ciągu i przysiadów z dużym nakładem bo jesteś młody i nie chcesz później skończyć jak inwalida ja jestem osobiście od ciebie starszy i mam jakiś staż a podchodzę mimo to do tego powolutku (3/4 osób robi źle przysiady z krzywymi plecami teraz do tego dodaj z 80kg na sztandze i skasowany krzyż po 2 latach jak u 60latka)

a i pierwsze 4-6msc przyrosty jeśli będziesz dobrze ćwiczył i zarł to na sucho 10-15% !!!
a siła 100% duzo co ? ;D
http://21centurymen.wordpress.com/
Common sense
So rare it's a super power

Elof

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 29 Kwi 2010, 10:39

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Quba » 10 Maj 2010, 17:54

Do tego dodajmy - możesz trenować na rzeźbę albo na siłę albo na masę, W każdym z tych wypadków (prócz masy, gdzie powinieneś jeść więcej węglowodanów niż białka) białko > węglowodany > tłuszcz. Nie polecam skrupulatnego dawkowania jedzenia, bo można popaść w paranoję ;) Ja osobiście unikam wszelkiego rodzaju nadmiaru cukrów wielokrotnie przetwarzanych, napojów słodzonych oraz białego chleba. ;) Do tego wytrwałość na siłowni, stałe pory posiłków i będzie ok. No i jak kolega wyżej wspomniał - nie skupiaj się na jednej partii mięśni, bo będziesz wyglądał delikatnie mówiąc śmiesznie (na siłowni często spotykam dwóch gości - jeden trenuje wszystkie partie mięśni prócz nóg. Nie byłoby tragicznie, gdyby nie miał w bicepsie o wiele więcej niż ja, dokładając do tego swój wzrost - 160cm. Czasami trzeba wiedzieć, kiedy przestać. Drugi przypadek kolesia - wycwiczony sam biceps, przedramiona jak u dziewczynki, podobnie nogi. Patrzeć się na to nie da). Tak więc życzę rozsądku i wytrwałości.

Jeszcze co do tego jak trenować - zależy co dokładnie chcesz osiągnąć. Możesz ćwiczyć siłę robiąc kilka powtorzeń na ciężarach wynoszących powiedzmy 90-95% Twojego maksimum. Możesz też ćwiczyć rzeźbę - robisz kilka serii minimum 12 powtórzeń (najlepiej do 20). W tym wypadku lecisz na małych ciężarach. No i ostatecznie możesz chcieć zwiększyć masę mięśniową - wtedy bierzesz 70-85% maksymalnego pojedynczego powtórzenia i wykonujesz do 12 powtorzen w serii. Serii zawsze robi się około 4. W treningu na masę, na koniec zawsze warto sobie zostawić jakiś czas na areoby (dieta bogata w węglowodany, a my nie chcemy nadmiaru tłuszczu). :) Przeanalizuj to i znajdź jakiś swój złoty środek tak, by coś, co robisz dla siebie, nie męczyło Cię przesadnie, no ale też, żeby były efekty.

Awatar użytkownika
Quba
Administrator

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:7

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry