Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak się uczycie, czyli ściąga z kucia.

Kto lubi szkołę? Nikt? Prawie nikt? Wiadomo :D Ale co tam - Ściąga czy wypracowanie przyda się każdemu :] A matura coraz bliżej :(

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 23 Cze 2009, 14:12

Większość z nas jest na jakimś etapie edukacji - gimnazjum, liceum, studia... itp. Jak wiadomo, na szkolnej drodze każdy stara się jakoś sobie pomóc. Pomińmy ściągi, mam na myśli sposoby przyswajania wiedzy.
Wymieńmy się w tym temacie swoimi sposobami nauki. Myślę, że posty powinny zawierać informacje co to za sposób, czego za jego pomocą można się nauczyć.

Na przykład: uczę się w ten sposób nazw pierwiastków z chemii. Do normalnej nazwy dodaję jej skrót - np. potasKa, sódNa itp.

A gdy temat się rozwinie, może wartałoby go przykleić?
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez slow » 09 Sie 2011, 06:59

Przede wszystkim muszę mieć uporządkowane i kompletne notatki. Wszystko mam zebrane w grubym zeszycie. Podkreślam najważniejsze kwestie, nazwiska, definicje. Najczęściej większość informacji zapamiętuję czytając. Jednak najważniejsze pojęcia często powtarzam sobie po kilka razy. Stosują także różnego rodzaju karteczki samoprzylepne z najważniejszymi pojęciami. Staram się także przeczytać przerobiony wcześniej materiał, tuż przed pójściem spać :)
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Awatar użytkownika
slow

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Sie 2011, 06:59

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Quba » 13 Paź 2011, 11:23

Pamięciówki od zawsze bardzo dobrze mi wchodziły, jednak rzadko uczyłem się czegoś niemalże "na pamięć". W podstawówce bywały momenty, że coś wkuwałem, ale dość szybko mnie olśniło ;) Przez wszystkie lata edukacji, a w sumie nadal się uczę, wypracowałem sobie system, który jednak do niewielu trafi.

Nigdy czytając jakieś notatki (oczywiście nie swoje) nie zaznaczałem żadnymi podkreśleniami ani kolorami tekstu. Od zawsze byłem zdania, że zamiast marnować pisak oraz tracić czas na ozdabianie tekstu, w tym samym czasie mogłem się go nauczyć.

Przed nauką zawsze raz dokładnie czytam to, co mam do ogarnięcia. W sumie sam ten fakt można już nazwać ową nauką. Czasami przy mniej wymagających wątkach jedno przeczytanie w zupełności wystarczało.

Przede wszystkim trzeba rozumieć to, czego się chce nauczyć. To znacznie ułatwia. Do tego w kryzysowej sytuacji gdy zabraknie nam języka w gębie, będziemy w stanie to samo wyrazić, tylko innymi słowami.

Gdy już ewidentnie nie było wyjścia i musiałem coś umieć niemalże na pamięć, to po uprzednim zrozumieniu wątku, biorę notatki i czytam (nie na głos, mój wzrok sam dobrze sobie radzi) i czytam je. Zabawnym jest fakt, że lepiej mi wchodzi do głowy, gdy się poruszam. Wiem z czego to wynika. To tak samo jak w metodyce SCRUM są tak zwane scrum meetingi. Cała sprawa polega na tym, że programiści spotykają się na 15 minut i rozmawiają o tym co udało się im zrobić i jakie napotkali problemy. Stojąca pozycja powoduje, że wszystko dzieje się szybciej, nie ma żadnych zbędnych pogawędek, bo wszyscy chcą sobie już usiąść i zająć się swoimi sprawami. Tak też jest z nauką - chodząc sobie po pokoju bardziej skupiam się na tym, co czytam. Poruszając się zmniejszam szanse na to, że zawieszę wzrok na czymś innym, bo po prostu na nawet głupia ściana, w którą patrzenie podczas nauki jest bardzo interesujące, przestaje być tak interesująca, gdyż niewiele na niej widać podczas poruszania się. Ostatecznie też chodząc uczę się wydajniej, bo po jakimś czasie odechciewa się już tak łazić, zatem organizm się bardziej mobilizuje, by wszystko szybko przyswoić.

Autor postu otrzymał pochwałę

Awatar użytkownika
Quba
Administrator

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez Raen » 30 Paź 2011, 20:48

Przy nauce przepisuję potrzebne notatki z zeszytu na osobną kartkę, a dzieje się to z dwóch powodów:

1. W zeszycie zwykle mam "bajzel". Notatki sporządzam w szkole "na szybko" często są niepoukładane, o ładnej pisowni już nie wspominam. Na osobnej kartce mam wszystko ładnie, przejrzyście, poprawia to więc znacznie komfort nauki.

2. Mam wszystkie ważne informacje, definicje na jednej stronie - jest to świetna możliwość na przypomnienie sobie informacji na 5 min przed sprawdzianem bez szukania potrzebnych rzeczy w zeszycie.

No i oczywiście w trakcie tworzenia takiej większej notatki, uczę się, staram się zapamiętywać materiał. Definicje oczywiście skracam, staram się wypisywać to co najważniejsze.

Przez całe technikum uczę się tym sposobem i nie narzekam :-)

Autor postu otrzymał pochwałę

Raen

• Miejscowość:Cieszyn
  • Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez big_dreams » 04 Sty 2012, 17:36

Mi najlepiej uczy się z książki ,gdzie podkreślam zakreślaczem ważne rzeczy.
Zawsze dziwiło mnie i dziwić będzie, jak wiele osób robi w ten sposób ,że przepisują na osobna kartkę zeszyt... Zupełnie bezsensu ,musiałabym chyba przepisać caly podręcznik plus zeszyt drugi raz . No chyba ,że podczas przepisywania zapamiętują ,to w porządku.
Lepiej mi po prostu zrozumieć cały tekst ,a później staram się opowiedzieć wszystko co przeczytałam .
Z przedmiotów, z których zdaje maturę czytam z kilku różnych książek i vademeców,w ten sposób bardziej to utrwalam i poszerzam zakres wiedzy . Próbuje wszystko zapamiętać ,gdy są jakieś nazwy ,rzeczy które trzeba po prostu wkuć to powtarzam i powtarzam. Wszystko staram się zrozumieć .

Jeżeli chodzi o przedmioty ,których nie lubię i nie są mi potrzebne to wkuwam na pamięć metoda ZZZ.

Przedmioty ścisłe - Analizuje zadania robione na lekcji ,staram się zrozumieć i rozwiązuje jak najwięcej, aż będę dobrze umiała.
Czasem gdy wszystko wiruje
a cała szpetność oddala się
w głęboki sen
Przychodzi przebudzenie
a reszta jest prawdą.
Gdy ciało niszczeje
duch rośnie w siłę.`

-Jim Morrison

Awatar użytkownika
big_dreams

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez JakubJ152 » 07 Sty 2012, 23:59

Za dnia przepisuje sobie to co ważniejsze (zazwyczaj wszystko) na kartkę ,a w nocy/nad ranem specjalnie wstaje i się uczę. Wtedy mam takie wewnętrzne samozaparcie "Chcesz spać? To się szybko naucz." zazwyczaj kartka a4 zapisana w całości "wchodzi" mi w ok. 1o minut,uczę się tak od zawci i nie schodzę niżej niż 3.
Kiedyś stanę oko w oko z wrogiem mym
Zemsta jest po latach słodka jak krew
Gdy przyjdzie czas, nie zadrży ręka mi
Śmierć za śmierć!

Awatar użytkownika
JakubJ152

• Miejscowość:Chełmno
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 07 Sty 2012, 23:59

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez zuza_90 » 17 Sty 2012, 19:16

Podkreślanie w książkach. Czytanie w pociągach. To czytanie w pociągach i na dworcach ma sporo sensu gdyż jest na to naprawdę dużo czasu...

Awatar użytkownika
zuza_90

Nieprzeczytany postprzez Kizoku » 24 Sty 2012, 17:47

Uczę się przy pomocy obrazków i zakładek pamięci. Żeby zapamiętać dziury w barierze krew mózg wystarczy wyobrazić sobie małe obozy jąder męskich pod górą, wiszącą nad nimi szynkę, leżące w okolicy talerze związane sznurkiem, znajdującą się obok wielką dziurę oznaczoną numerem 4 i jedno jądro robiące przysiady i strasznie się przy tym wkurzające. W pół sekundy i do końca życia zapamiętasz, że dziury znajdują się w niektórych ugrupowaniach jąder podwzgórza, części nerwowej przysadki, splocie naczyniówkowym, szyszynce i dnie komory czwartej.
O zakładkach pamięci poczytajcie na google, nie chce mi się pisać wykładu. Gwarantuję ich skuteczność.

Awatar użytkownika
Kizoku

• Pochwały:10

Nieprzeczytany postprzez Luko221 » 19 Lut 2012, 20:37

Nie wiem jak wy ale ja mam jakiś defekt w procesie nauki :D Nie potrafię zakuwać, próbowałem ale efekt był taki, że pamiętałem 20% - 60 % materiału i co najgorsza brakowało mi słów by uzupełnić brakujące luki ;/ Rzadko się uczę, liczę raczej na farta i już zdobytą wiedzę. Sami nauczyciele powtarzają, że należy nauczyć się myśleć potem dopiero jest wiedza ( solidna szkoła hah :) )

Jeżeli już się uczę to staram się z bardzo skondensowanych notatek, podręczniki odruchowo wywołują we mnie obrzydzenie i nie potrafię. Nie potrafię się skupić w ciszy,rozprasza mnie. Najlepiej się uczę z muzyką albo przy jakimś filmie ale nigdy przy internecie. Najlepiej wchłaniam wiedzę jeżeli wysilam się i próbuje wszystko uczyć się na skojarzenie, próbować wszystko podwieszać do już istniejącej wiedzy. Dobrym sposobem nauki jest po prostu przepisywanie tekstu, to powoduje, że dogłębniej go analizujemy, czy też opracowujemy mówiąc prościej ściągi :D

Awatar użytkownika
Luko221

Nieprzeczytany postprzez xipetotec » 27 Lut 2012, 10:32

Mam taki ciekawy pomysł. Dzień dwa wcześniej szykuję sobie ściągę, ostatniego dnia przygotowuję sobie streszczenie wszystkiego co powinienem umieć. Robię oczywiście długopisem, tak bowiem jest najlepiej. A rankiem przed wstaniem jeszcze zanim się obudzę czytam swoje streszczenie i jeszcze nigdy nie musiałem korzystać ze ściągawki, bo ile razy po nią sięgałem to przypominało mi się co tam napisałem.

xipetotec

• Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez Wampirka » 27 Lut 2012, 17:22

Ja zostałam obdarzona dobrą pamięcią, więc zawsze uczę się "na pamięć" wszystkiego. A jeśli umiem już coś słowo w słowo z podręcznika/zeszytu to łatwo wykorzystać mi to w zadaniach.
Bądź cudowny w swej niedoskonałości.

Awatar użytkownika
Wampirka

• Miejscowość:Tomaszów Maz.
  • Pochwały:5

Nieprzeczytany postprzez Lenoczka » 27 Lut 2012, 17:25

Staram uczyć się 'na zrozumienie' , omijajac klasyczna pamieciowke , no niestety nie zawsze mi sie tu udaje , ale staram się . Czesto , rowniez , gdy o czyms czytam , pozniej mysle o tym ukladajac to w jakas calosc , po chwlili opowiem sobie to w mysli , co przeczytalam , wlasnymi slowami . Wykorzystuje rowniez w nauce wszelkie mnemotechniki , np ukladam z pierwszych liter jakiegos wyrazu slowo , na prawde latwiej wtedy zapamietac , zdanie , ktore nie chce 'wejsc' do glowy . :)
Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym
Wśród tandety lśniąc jak diament
Być zagadką , której nikt nie zdąży zgadnąć nim minie czas

Awatar użytkownika
Lenoczka

• Pochwały:10

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry