Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak radzisz sobie po stracie bliskich

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez werka » 24 Maj 2007, 07:22

Hej jak wiadomo o śmierci jest mało co rozmów a kiedy ona zabierze kogoś bliskiego w tedy jest pytanie dlaczego? Śmierć zabrała mi 3 bliskie osoby,które były bardzo młode.Może komuś z was zabrała kogoś bliskiego.Napisz jak radzisz sobie po stracie bliskiej osoby która już ma życie wieczne
dlaczego?

werka

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez onaszalona » 10 Lip 2009, 21:45

Z najbliższych osób jeszcze nikogo nie straciłam, z dalszej rodziny oczywiście tak, ale to kwestia czasu, najpierw jest takie uczucie osamotnienia, żal, płacz, smutek ale to mija, zostają tylko wspomnienia.

Awatar użytkownika
onaszalona

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Lip 2009, 21:45

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Jak radzisz sobie po stracie bliskich

Nieprzeczytany postprzez askaa_ » 15 Lip 2009, 03:35

onaszalona napisał:Z najbliższych osób jeszcze nikogo nie straciłam

Natomiast ostatnio w wypadku samochodowym zmarła przyjaciółka mojej dobrej koleżanki. Płakała przez pare dni. Teraz codziennie chodzi na cmentarz porozmawiać. Mówi, że jej to bardzo pomaga. Nie wiem czy i mi by pomogło i wole się nie dowiedzieć.
Siła jest kobietą

Awatar użytkownika
askaa_

• Miejscowość:Tamże
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 12 Wrz 2009, 19:36

W lutym miną 2 lata od śmierci mojej najlepszej przyjaciółki, pomaga mi tylko obecność innych osób i myśl, że ona by nie chciała, żebym po niej płakała, tylko żebym była szczęśliwa.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez martuchaaaaaaaaaaa » 13 Wrz 2009, 05:21

hmmm.... niby zmarlo mi kilka osob z rodziny jednak nigdy tego jakos glebiej nie przezywalam. Moze dlatego ze dla mnie rodzina to przezytek i od wielu lat nie chce z nia miec nic wspolnego ( jeden wyjatek).
Natomiast kiedy umierala mama mojego przyjaciela nie potrafilam sobie z tym kompletnie poradzic patrzac jak on sie meczy i zamiast go pocieszac sama plakalam.
Jak sobie z tym radzic? Na to nie ma lekarstwa. Potrzebny jest czas. Choc uwazam ze czas nie leczy wszystkich ran to jednak z czasem troche je zabliznia.

martuchaaaaaaaaaaa

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez anika » 16 Wrz 2009, 18:14

Staram się jak najmniej siedzieć w domu, bo widok przybitej rodziny nie pomaga. Poza tym próbuję tak organizować czas, żeby ciągle mieć jakieś zajęcie.
And the weather's looking fine
And I think the sun will shine again
And I feel I've cleared my mind
All the past is left behind again

Awatar użytkownika
anika

• Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Wrz 2009, 18:14

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Soleil » 19 Wrz 2009, 23:12

Niedawno, pół roku temu, straciłam najważniejszą osobę w moim życiu. I wiem, że gdyby nie wiara, modlitwa moja i innych ludzi... przetrwać to byłoby ciężko. Bardzo ważne jest wtedy wsparcie bliskich, my, jako rodzina, bardzo się przez to do siebie zbliżyliśmy.
Płakałam, jasne, że płakałam... ale przeważnie na uboczu, gdy nie widział nikt albo prawie nikt. I wiem, że minie jeszcze wiele czasu, nim będę umiała się z tym w pełni pogodzić. Ale wiem także, że nie cierpi, że jest szczęśliwa i że jest ze mną. Tego jestem pewna.
'łyżeczką z małego słoiczka
wydłubuję zaschnięte słowa
polane sokiem truskawkowym'

Awatar użytkownika
Soleil

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 21 Wrz 2009, 22:28

W moim życiu trzy bliskie mi osoby zmarły... Najpierw mój tata, w wypadku, tuż przy domu, poraził go prąd... to było 10 lat temu więc nie bardzo wiedziałam co się wtedy działo, jakoś wszystko przeszło obok mnie, chyba wtedy łatwiej było mi się z tym pogodzić ale nadal nie potrafię o tym mówić otwarcie, opowiadać o tym co i jak... ale przez to nienawidzę dnia dziecka bo to było tego dnia...
Potem ciocia - najwspanialsza kobieta jaką znałam, rak pokonał ją w kilka miesięcy...
Następnie babcia - złota kobieta, miała wylew... nikt nawet nie wiedział, dopiero ciocia poznała objawy bo jej mama też tak umarła... Trwało to wszystko nie cały tydzień...

Ze znajomych nikt na szczęście nie odszedł. Choć pamiętam, że gdy w gimnazjum zginęła dziewczyna w wypadku, choć znałam ją tylko z widzenia, to płakałam jak bóbr na pogrzebie... zawsze płaczę...
Po Janie Pawle nadal jakoś nie mogę sie pozbierać, gdy słyszę Barkę to łzy same staja mi w oczach... mówić jakoś też o tym nie mogę...

A w takich chwilach najlepsze jest milczenie... nie pomagają żadne słowa bo nie istnieją takie, które pomogą...
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Nieprzeczytany postprzez Diament » 03 Lut 2010, 20:37

Pod koniec wakacji zmarła moja najukochańsza babcia. Była jeszcze w miarę młoda. Była dla mnie jak druga mama. Widziałam się z nią kilkanaście razy dziennie. Zmarła po miesiącu leżenia na Intensywnej Terapii. Przyczyną był wypadek samochodowym ,w którym jechałam ja, mama, tata, brat i babcia. Sprawca wypadku nie ustąpił nam pierszeństwa. Uderzył w nas dwa razy. Dachowaliśmy. Babcia uratowała mi życie. Wszyscy leżeliśmy w szpitalu. Tata ma druty w ręce, brat miał wstrząs mózgu był mocno poobijany. Ja i mama wyszłyśmy jako tako bez szwanku. Byłyśmy moce poobijane. Tak naprawdę pasy uratowały nam życie. Gdyby nie one to zginęlibyśmy wszyscy.
Przez miesiąc dwa razy dziennie chodziłam z mamą do babci do szpitala. Była pod respiratorem, miała złamany krąg szyjny, połamane żebra, które przebiły płuca. Przez szpital wdała się sepsa. Wysiadły nerki, babcia zapadła w śpiączkę i koniec.

Ze stratą najukochańszej osoby nie radze sobie, a co dopiero moja mama. Nie potrafi się po tym pozbierać.

JEŚLI MACIE ZAMIAR "DODAĆ GAZU" TO NIE WSIADAJCIE DO SAMOCHODU. NAWET PO POLNEJ DRODZE. MOŻECIE ZMARNOWAĆ KOMUŚ ŻYCIE. TO JEST TRAGEDIA NA CAŁE ŻYCIE. PROSZĘ WAS.
"Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą"

Awatar użytkownika
Diament

• Miejscowość:Białystok

Nieprzeczytany postprzez ŻULietta » 03 Lut 2010, 21:19

Dziadka straciłam jak byłam mała także nic nie rozumiałam, a więc nie odczułam tego. Jak umarła przyjaciółka, to rzeczywiście było ciężko, ale pomału z czasem puściło. Choć do dzisiaj nienawidzę o niej rozmawiać, a w rocznicę iść na cmentarz i patrzeć na jej rodzinę, która z ciekawością patrzy na moją reakcję a potem zanosi się płaczem na mój widok. Nie mogę i nie potrafię znieść, tym bardziej, że nie zdążyłam się z nią spotkać przed śmiercią i wiem (z perspektywy czasu) jak bardzo jej nie doceniałam.
Nie widziałam cię już od miesiąca.
I nic. Jestem może bledsza,
trochę śpiąca, trochę bardziej milcząca,
lecz widać można żyć bez powietrza.

Awatar użytkownika
ŻULietta

• Pochwały:2

Re: Jak radzisz sobie po stracie bliskich

Nieprzeczytany postprzez CrisPMan » 13 Lut 2010, 00:03

Również niedawno straciłem bardzo bliską osobe. Wiara, modlitwa, wiara w to, że zmarły jest w tym wspaniałym, Bożym świecie, pomaga sie podnieść :)
"Pamiętaj tylko, że każdy z nas kowalem sam dla siebie, a czasem jest za pózno na zmiane."

"Ludzie spoglądają na mnie z boku, wielu myśli, wielu mówi... słysze! Ale spoko, ja dobrze wiem, kim jestem!" :D

CrisPMan

Nieprzeczytany postprzez AleXi941 » 13 Lut 2010, 14:59

podobno czas nie goi ran, tylko przyzwyczaja do bólu.
może jest trochę w tym prawdy, ale nie mogłabym się zgodzić.
po pewnym czasie dalej jest Ci ciężko, ale przyzwyczajasz się do ciężkiej sytuacji. przyzwyczajenie. przyzwyczajenie..
Nie odchodzić- akt wiary i miłości.

Awatar użytkownika
AleXi941

• Miejscowość:Wroo!
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez NYC » 29 Sty 2012, 19:41

Na poczatku jest bardzo ciężko. Strasznie ciągnie mnie na cmentarz i często odwiedzam Kogoś wtedy. Staram nie przywoływać sobie wspomnień by nie bolało. Wtedy wolę przebywac w towarzystwie. Potem coraz rzadziej tęsknota się odzywa, ale czasem się odzywa. Przez jedną śmierć się bardzo zmieniłam i czasem jeszcze mnie to boli. Czas nie leczy ran tylko goi, bo czem te rany bolą nawet kilka lat lub i nawet przez całe zycie. Niestety czesto mnie spotkały takie wydarzenia, ale sobie radzę.

NYC

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Mentiroso » 29 Sty 2012, 20:18

Na początku jest mi bardzo źle. Polepsza się dopiero dzień po pogrzebie. Do tego przynajmniej raz w tygodniu staram się odwiedzać groby bliskich. Czasami sobie o nich przypominam. Ich słowa, może jak ich nie słuchałem. Dziwne uczucie, ale naprawdę mogę się wtedy poczuć lepiej.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Nieprzeczytany postprzez Paula993 » 29 Sty 2012, 21:24

Dwie najbliższe mi osoby, które zmarły całkiem niedawno to babcia i dziadek. Żeby było mi łatwiej starałam się jak najmniej siedzieć w domu, jak najwięcej o nich mówić, oglądać zdjęcia, wspominać dobre chwile po to, żeby ich jak najlepiej zapamiętać. I oczywiście modlitwa, dużo modlitwy, żeby było im lepiej gdzieś tam na górze niż mieli ze mną. ; |
Vieti mele... vieti mele...
Dragostea vieti mele...

Awatar użytkownika
Paula993

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 30 Sty 2012, 12:33

Śmierć zabrała mi przyjaciela i koleżankę. Bardzo źle wspominam ten czas. Wiele łez, pustych dni, kołatanie serca i męczenie się z myślami - No dlaczego właśnie On/Ona?!. Nie mogłam się długo odnaleźć. Ale to ja sama musiałam odnaleźć w sobie pokłady siły i wyciszyć się. Nikt za mnie by tego nie zrobił.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry