Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak, gdzie i czym się kierując kupujecie książki?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Postprzez Kicek0 » 20 Mar 2011, 21:45

To co w temacie.

Ja osobiście kupuje ostatnio tylko w empiku, najczęściej zamawiam przez internet (taniej i większy wybór). Jeśli już stoję przed półkami to średnio kupno zajmuje mi ok. 10-15 minut, chyba, że dobrze wiem co chce. Najczęściej patrze na ulubionych i sprawdzonych autorów, jeśli sięgam po coś nowego to kilka razy czytam to co jest na odwrocie i kartkuję książkę. Nienawidzę słabizny, czytanie kiepskich książek to dla mnie strata czasu i ogromna nieprzyjemność - dlatego wybór zajmuje mi tyle czasu.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez hanako60 » 21 Mar 2011, 10:30

Jeśli wpadnie mi w oko, jakaś fajna fabuła - staram się polować na tą książkę, niewazne po jakiej jest cenie ;) Rzadko kupuje książki w księgarniach, są po prostu za drogie. Nie licząc lektur z GREGA, taką Zbrodnię i Karę kupiłam w naszej miejscowej księgarni za 10 zł. Potem poszłam do innej po Dżumę i zażądali 25 zyli O_o, zrezygnowałam i poszłam do antykwariatu. Kupiłam ją za 11 zł. :) Nie pogardzę Biedroną, ani kioskami Ruchu. Czasami mają spoko ceny. Przez neta zamawiałam raz, ale po zapłaceniu 60 zł, przeszła mi już na to ochota.
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Postprzez mgirl » 21 Mar 2011, 10:30

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Liszka » 21 Mar 2011, 12:29

Jestem chyba chora psychicznie.
Książki kupuję wszędzie, po każdej cenie, rzucam się na wszystko co ma tekst spisany na kartkach, zamknięty w okładkę.
Kupuję w empiku, w bierdonce, w antykwariatach, od znajomych, na allegro, przez internet, w Książnicy Pomorskiej na takich dniach w wakacje "książka za 1zł". Oj, na książce za 1zł dostaję fioła, biegam miedzy tymi książkami i wybieram po jednej pozycji z każdego tytułu, zawalam całą czytelnianą ladę, a potem kombinuję sobie transport.
Przeczytałam wszystkie książki, jakie mam w domu + całe miliardy tych poza domem. Nie dba, nawet czy jest to dobra pozycja czy nie.
Kupuję wszystko, od kucharskich, przez poradniki, opowiadania, z różnych dziedzin naukowych do bajek dla dzieci (ostatnio wszędzie kupuję ksiazki dla dzieci).
Nie mam gdzie tego trzymać. W domu mam wielki karton książek, wszystkie półki są zawalone, kilak kartonów i worków na strychu, w piwnicy też cos jest.

Jak ktoś rzuci książkę na podłoge to robię awanturę na cały blok, sąsiadka już się śmieje, że "Jak Aśka ryczy i krzyczy to znaczy, że ktoś skrzywdził książkę", cóż to taka obsesyjna miłość.

Czym się kieruję? Haha, "o ksiażka, biorę!"
Jak sie będę wyprowadzać z domu to nie wiem jak sie zabiorę : O
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Re: Jak, gdzie i czym się kierując kupujecie książki?

Postprzez hanako60 » 21 Mar 2011, 18:37

Liszka napisał:Jestem chyba chora psychicznie.
Książki kupuję wszędzie, po każdej cenie, rzucam się na wszystko co ma tekst spisany

Nie bój się Liszka , ja mam podobnie (-;
Kocham, kocham książki *_*
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

Postprzez martuśka. » 21 Mar 2011, 18:53

Zazwyczaj muszę poczuć potrzebę kupna książki, wtedy dopiero mogę iść do sklepu/księgarni/stoiska z książkami i coś wyszperać. Książkę mogę kupić wszędzie byleby cena była rozsądna, nie mam książek, które koniecznie chciałabym przeczytać dlatego za żadną książkę nie jestem w stanie zapłacić wysokiej ceny (powiedzmy powyżej 50zł).
Lubię kolekcjonować książki ale w granicach rozsądku.

Książka, którą kupuje musi zainteresować mnie opisem z tyłu, okładką, tytułem czy autorem - czasem tylko jednym z tych powodów a czasem wszystkimi. Wiem, które tematyki książek mnie nie interesują i nie kupię książki jeśli jej nie przeczytam. Czasem jedynie zerknę na pierwsze strony - tak rozpoznaję ciekawą książkę - jeśli pierwsze dwie-trzy strony przeczytam w mgnieniu oka to chcę tą książkę i ją przeczytam. I nigdy mnie to nie zawiodło:)

Mimo wszystko oszczędzam na książkach, gdybym wpadła na promocję gdzie książki byłyby za 1zł to pewnie brałabym wszystko co mnie zaciekawi, zazwyczaj jednak kupuję książki do 30zł, również w Empiku takie wybieram.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez Wyrafinowana » 22 Mar 2011, 00:23

najlepszym okresleniem tego jak kupuje ksiazki, bedzie chyba odwolanie do lowcy, ktory zastawil pulapke i czeka.... na promocje (glownie w internecie*):D

kilka razy w miesiacu robie przeglad i poszukiwania literatury, ktora moglaby mnie zainteresowac i dokonuje spisu "zwierzyny" do upolowania. dodatkowym atutem jest wydanie - lubie ksiazki w grubej oprawie, szyte i na papierze, ktory odbiega wygladem od najpodlejszego toaletowego (ksiazka ma wytrwac dekady i sie nie rozleciec! nigdy nie wiadomo bowiem kiedy ja przeczytam lub kiedy zapragne przeczytac ja znowu).

po ustaleniu spisu... czekam! czekam! czekam! a potem jak znajde okazje, to kupuje jednorazowo z 5-10 sztuk. i w ten sposob wiekszosc tego, co mam zgromadzone nie przekroczyla "magicznych" 20zl :jupi:

* poza internetem dokonuje zakupow impulsywnych zazwyczaj przy wielkim napisie "ksiazka za x zl", "tania ksiazka", "kup 2, 3 gratis". i ze smutkiem stwierdzam, ze antykwariaty w zasadzie wyszly z mojego repertuaru, bo jakos tak drogo sie zrobilo (przynajmniej tam gdzie chodze) i na allegro mozna dorwac taniej po doliczeniu przesylki :/

Awatar użytkownika
Wyrafinowana

• Pochwały:26

Postprzez mgirl » 22 Mar 2011, 00:23

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Oju » 23 Mar 2011, 15:57

Moje zakupy książkowe dzielą się na trzy typy:
1) Książka jest mi niezbędna i muszę ją mieć jak najszybciej. Szukam wtedy najtańszej możliwości kupna ale to nie cena jest głównym motywatorem do zakupu w konkretnym sklepie a jak najszybszy dostęp. Zazwyczaj to dotyczy książek naukowych lub potrzebnych do pracy czy nauki.
2) Książka, która jest w promocji. Jeśli jakaś książka wchodzi w zakres moich zainteresowań lub gustu czytelniczego i jest w znacznej promocji to natychmiast ją kupuję. A jeśli nie wchodzi w zakres mojego gustu to zazwyczaj okazuje się, że może być idealnym prezentem dla znajomych czy rodziny........
3) Książka idealnie wpasowuje się w moje gusta i jest w rozsądnej cenie. BIORĘ. No chyba, że aktualnie nie mam przy sobie pieniędzy. Często takie zakupy robię w podróży. Zazwyczaj zapas książek na wyjazd kończy mi się w trakcie jazdy TAM. Nie pozostaje nic innego niż zakupy w najbliższej księgarni, żeby było co czytać w trakcie pobytu i co ważniejsze w czasie powrotu.

Awatar użytkownika
Oju

Postprzez Aśika » 24 Mar 2011, 00:50

Mimo przeróżnych środków nabywania książek, jednak zakupy w tradycyjnej księgarni wygrywają. Nowiusieńkie książki, jeszcze pachnące drukarnią radują moją duszę niezmiernie. Jako że ostatnio moi ulubieni autorzy milczą (a to martwi, a to zajęci romansami), zakupy sprawiają mi sporo trudności. Zdarza mi się czasem zajrzeć do księgarni, bo słyszę zew szeleszczących kartek. Potrafię wtedy spędzić mnóstwo czasu krążąc między półkami, zdejmując książki, które mnie w jakiś sposób zainteresują - okładką, tytułem, autorem. Zaglądam do środka, szperam wśród słów i jeśli wyłapię wystarczająco dużo interesujących, pozycja ta podąża ze mną do domu.
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju
  • Pochwały:1

Postprzez Sylala » 25 Mar 2011, 22:31

Liszka napisał:Czym się kieruję? Haha, "o ksiażka, biorę!"

Podobne zachowanie najbardziej się "opłaca" w antykwariacie. Kupując na chybił trafił w księgarniach/Biedronkach itp. trzeba bardzo uważać, bo ostatnio strasznie rozmnożyły się te paskudne wampirzyska. Żeby było jasne: nie mam nic do Draculi, Helli, czy Regisa. Ale te współczesne potworki-Edwardki, to jedna wielka profanacja. Coś podobnego nigdy nie powinno ukazać się drukiem. Niestety, ukazuje się w dość licznych nakładach i tak się rozpleniło, że boję się wchodzić do księgarni. Normalnie, dostaję drgawek.

Gdybym miała w okolicy jakiś porządny antykwariat, to pewnie tam bym chodziła. No, ale "jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma". Chodzę do księgarni, która jest blisko mojej szkoły. Nie ufam księgarniom internetowym, poza tym, wolę sobie książkę podotykać przed kupnem :P.
Kupuję tylko "sprawdzonych" autorów, w ogóle nie lubię sięgać po nowości. Szybko się przyzwyczajam, poza tym, nie lubię tego uczucia zawodu, kiedy kolejna dobrze zapowiadająca się książka, okazuje się mdłym romansem, lub pseudo filozofowaniem.
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

• Pochwały:32

Postprzez koteczekmiau » 17 Kwi 2011, 17:14

Spontanicznie to w Empiku, przemyślane zakupy w księgarniach internetowych i na Allegro:)

Awatar użytkownika
koteczekmiau

Postprzez hogata » 20 Kwi 2011, 19:21

Ja osobiście nie jestem w stanie przeznaczać zbyt dużo pieniędzy na książki i pomagam sobie biblioteką. Jednak czasem gdy już nie mogę wytrzymać biegnę do empiku i tam kupuje to co mnie w chwili obecnej zainteresuje, nie robię sobie jakichś list, nie przeglądam internetu. Co akurat mi "podejdzie" to biorę :)
Oczywiście są takie pozycje , które po prostu MUSZĘ mieć :) wtedy długo się nie zastanawiam ;p
Potrzebuję dla mojej ballady tytułu. Ładnego tytułu.
– Może „Kraniec świata”?
– Banalne (...) Hm... Niech pomyślę... „Tam, gdzie...” Cholera. „Tam, gdzie...”
– Dobranoc – powiedział diabeł.
/A. Sapkowski

Awatar użytkownika
hogata

Postprzez amokia » 24 Kwi 2011, 15:52

Ja chyba jestem dość spontaniczna jeśli chodzi o kupno książek. Musi mnie urzec już od pierwszego razu - po okładce albo opis z tyłu. Ogólnie wolę jak ma więcej niż 300 stron,lubię trochę "posiedzieć" nad książką.
I trzeba być wielkim przyjacielem i mocnym przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę.

Awatar użytkownika
amokia

Postprzez NinaX » 24 Kwi 2011, 16:33

Liszka napisał:Jestem chyba chora psychicznie.
Książki kupuję wszędzie, po każdej cenie, rzucam się na wszystko co ma tekst spisany na kartkach, zamknięty w okładkę.
Kupuję w empiku, w bierdonce, w antykwariatach, od znajomych, na allegro, przez internet, w Książnicy Pomorskiej na takich dniach w wakacje "książka za 1zł". Oj, na książce za 1zł dostaję fioła, biegam miedzy tymi książkami i wybieram po jednej pozycji z każdego tytułu, zawalam całą czytelnianą ladę, a potem kombinuję sobie transport.
Przeczytałam wszystkie książki, jakie mam w domu + całe miliardy tych poza domem. Nie dba, nawet czy jest to dobra pozycja czy nie.
Kupuję wszystko, od kucharskich, przez poradniki, opowiadania, z różnych dziedzin naukowych do bajek dla dzieci (ostatnio wszędzie kupuję ksiazki dla dzieci).
Nie mam gdzie tego trzymać. W domu mam wielki karton książek, wszystkie półki są zawalone, kilak kartonów i worków na strychu, w piwnicy też cos jest.

Jak ktoś rzuci książkę na podłoge to robię awanturę na cały blok, sąsiadka już się śmieje, że "Jak Aśka ryczy i krzyczy to znaczy, że ktoś skrzywdził książkę", cóż to taka obsesyjna miłość.

Czym się kieruję? Haha, "o ksiażka, biorę!"
Jak sie będę wyprowadzać z domu to nie wiem jak sie zabiorę : O

Ja się podpisuję pod tym obiema łapkami. Kocham książki miłością obsesyjną :mrgreen:
oswajanie słów
jest trudniejsze
niż oswajanie tygrysów

H. Poświatowska

Wzruszyłabym się Kotku, ale tusz był za drogi.

Awatar użytkownika
NinaX

• Miejscowość:Zamość
  • Pochwały:4

Postprzez mari5335 » 24 Kwi 2011, 16:41

Zazwyczaj w empiku , a także przez internet. :)

Awatar użytkownika
mari5335

• Miejscowość:Rabka Zdrój
  • Pochwały:1

Postprzez homesick » 24 Kwi 2011, 17:27

Mam ulubionych autorów, więc z reguły najpierw kupuję ich książki.
Zerkam na tematykę, która mnie interesuje, ciekawe tytuły, czytam mniej więcej o czym ona jest i wtedy decyduję się kupić. Książek nigdy za wiele, w końcu każda kształci na swój sposób.
I desire the things, that will destroy me in the end

Awatar użytkownika
homesick

• Miejscowość:Gdańsk

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry