Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak, gdzie i czym się kierując kupujecie książki?

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 20 Mar 2011, 21:45

To co w temacie.

Ja osobiście kupuje ostatnio tylko w empiku, najczęściej zamawiam przez internet (taniej i większy wybór). Jeśli już stoję przed półkami to średnio kupno zajmuje mi ok. 10-15 minut, chyba, że dobrze wiem co chce. Najczęściej patrze na ulubionych i sprawdzonych autorów, jeśli sięgam po coś nowego to kilka razy czytam to co jest na odwrocie i kartkuję książkę. Nienawidzę słabizny, czytanie kiepskich książek to dla mnie strata czasu i ogromna nieprzyjemność - dlatego wybór zajmuje mi tyle czasu.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Nike » 24 Kwi 2011, 18:27

Rzadko kupuję książki (ave biblioteki), a jeśli już, kieruję się przede wszystkim opisem. Jeśli mnie zaciekawi, myślę nad kupnem. Drugą rzeczą, na którą zwracam uwagę, jest cena. I tutaj większość książek odpada, bo nie mam w zwyczaju kupować tych powyżej 50 zł, chyba że opis wybitnie mnie zaintryguje.
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo

bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy

Awatar użytkownika
Nike

• Pochwały:9

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 24 Kwi 2011, 18:27

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 30 Kwi 2011, 21:31

Mam konto na wielu serwisach zrzeszających wielbicieli literatury. Wchodzę na nie, rozglądam się po książkach dostępnych w serwisie. Jeżeli jakaś mnie zaciekawi opisem, patrzę na komentarze, choć nie wiem po co, bo nawet jeżeli byłoby milion negatywnych komentarzy, to jeżeli mi się po opisie książka spodobała, to od razu muszę ją kupić/przeczytać. Robię sobie na takich serwisach półeczkę "chcę przeczytać". Jak się tego trochę nazbiera, spisuję wszystkie tytuły na kartkę i lecę z nią do pobliskiej księgarni/biblioteki na poszukiwania. A potem wychodzę uboższa o ponad stówę...
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 01 Maj 2011, 17:50

Jestem chyba 'staroświecka', ale lubię kupić książki w księgarni, móc poczytać fragment książki, wziąć do ręki. Tak samo w emipiku. Raz na jakiś czas zdarzy mi się zamówić książki przez Internet, zwykle wtedy, gdy nie mogę jej dostać w żadnej księgarni.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Nieprzeczytany postprzez Vuldart » 02 Maj 2011, 12:19

Ja zazwyczaj kupuję w internetowej księgarni "Gandalf", którą z resztą każdemu polecam. A kieruję się przede wszystkim moim zamiłowaniem do high i heroic fantasy.
Jestem nieuczciwy. I Ty możesz uczciwie liczyć, na moją nieuczciwość.

Awatar użytkownika
Vuldart

• Miejscowość:Trnw
  • Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez NYC » 02 Maj 2011, 22:00

Książka musi być w rozsądniej cenie. Nie za droga. W Empiku sa fajne ksiązki. Uporządkowane działy. W internecie nie zamawiam książek. W innych księgarniach też kupuję. Kupuję książki w miękkiej okładce, bo są tańsze i wygodniejsze. Kupiłam kiedyś 4 w twardej, ale one były tanie.

NYC

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Maj 2011, 22:00

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez mag-nolia » 06 Maj 2011, 15:39

Zazwyczaj kupuję książki (lub zamawiam przez Internet) w empiku i to tylko z tego względu, że jako piersi prowadzą sprzedaże przedpremierowe ;-). Ostatni mój nabytek to "Łotr" Trudi Canavan;-)

mag-nolia

Nieprzeczytany postprzez moira » 30 Wrz 2011, 15:12

Ja lubię wynajdywać dobre książki, nie koniecznie bardzo znanych autorów. Właśnie dlatego dosyć często wchodzę na stronę wydawnictwa goneta.net Jest tam sporo publikacji, których nie znajdzie się w tradycyjnych księgarniach, do tego większość jest naprawdę bardzo ciekawa.

moira

Nieprzeczytany postprzez bananowa » 30 Wrz 2011, 23:09

Czytam na necie jakie książki są polecane, potem czytam to co jest na odwrocie książki, otwieram na którejś ze stron, czytam jedną. Jeśli mi przypadnie do gustu to biorę;) Najczęściej kupuję w Empiku, ale książką z neta nie pogardzę przecież.
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez Eirene » 01 Paź 2011, 13:56

Ja na razie kieruję się głównie ceną danej książki, niestety w tej kwestii muszę stosować ograniczenia finansowe. Lubię odwiedzać księgarnie, gdy są wyprzedaże -70%, wtedy z czystym sumieniem mogę pozwolić sobie na kilka książek, które w danej chwili przykuły moją uwagę i wydaję na jedną ok. 5 - 10 zł. Jednak w głównej mierze pozostaje mi biblioteka, wiadomo, że super nowości tam nie znajdę, ale mam nadzieję, że jak się w końcu usamodzielnię finansowo, to nie będę musiała zwracać uwagi na ceny, przy zakupie książek. Najczęściej wchodzę do Empiku i Matrasa.
Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Nieprzeczytany postprzez mystery » 01 Paź 2011, 15:35

Neosha napisał:Jestem chyba 'staroświecka', ale lubię kupić książki w księgarni, móc poczytać fragment książki, wziąć do ręki. Tak samo w emipiku. Raz na jakiś czas zdarzy mi się zamówić książki przez Internet, zwykle wtedy, gdy nie mogę jej dostać w żadnej księgarni.

Też należę do gatunku, który woli sobie własnymi łapskami przekartkować książkę przed zakupem.
Kupuję różnie- zdarza się, że poluje dniami czy tygodniami na konkretny tytuł/tytuły. Wtedy chadzam od księgarni do księgarni i szukam aż nie znajdę. Najczęściej wtedy jestem w stanie wydać na książkę więcej niż w przypadku spontanicznych zakupów.
Częściowo spontaniczny jest zakup książki któregoś z ulubionych autorów. Odruchowo sprawdzam czy na półeczce pod odpowiednią literką nie ma czegoś nowego i gdy zdarzy się, że jest- nie ma przebacz. Bywam nieprzygotowana na taką niespodziankę, ale szybko stwierdzam, że trudno, najwyżej w portfelu zapiszczy ale kupię.
Trzeci rodzaj zakupów to zakupy spontaniczne- gdzie nadwyżka czasu wolnego/ atrakcyjny szyld czy wystawa sprawią, że wejdę do księgarni/antykwariatu. Tu już jakąś rolę gra cena. W zasadzie nie zdarza się żebym nie znalazła czegoś interesującego, ale bywa, że nie mam czasu przywiązać się do nich na tyle by zakup wydawał się absolutnie konieczny. Jeśli cena jest rozsądna- poluje. Jeśli cena jest atrakcyjna- szaleje. Jeśli jest nieatrakcyjna- to a) gdy jednak książka kusi za bardzo: oszukuje i czytam ją na raty przy półce:P b) gdy czuję, że to nie jest miłość od pierwszego wejrzenia a jedynie lekkie zainteresowanie- czekam na lepsze czasy. i najczęściej w końcu dopadam.
Nie kupuję wszystkiego co mi wpadnie w ręce, ale zbiór tego co może mnie zainteresować jest bardzo szeroki. Patrze najpierw na gatunek (czasem trzeba sie lekko domyślić), tematykę, autora, opis z tyłu, pobieżnie czytam kilka stron, żeby sprawdzić styl(to jest chyba najważniejsze). To co powyżej konfrontuję z ceną. i tyle.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry