Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Jak efektywnie uczyć się j.angielskiego?

Kto lubi szkołę? Nikt? Prawie nikt? Wiadomo :D Ale co tam - Ściąga czy wypracowanie przyda się każdemu :] A matura coraz bliżej :(

Jak efektywnie uczyć się j.angielskiego?

Postprzez divine » 11 Maj 2010, 21:24

Jestem teraz w I klasie LO. Niedawno uzupełnialiśmy jakaś tam maturę z innego roku ze słuchu i czytania... Normalnie kiepciutko. Wiem, że jeszcze mam czas, ale nie czuję się silna. Gdybym miała coś powiedzieć od siebie to prawie nic bym nie powiedziała, a zadania jak robię to za pomocą translatora lub słownika, bo bez nich ani rusz... Ogólnie dobrze się uczę, przyznam się, że często po prostu mi się nie chce, lecz załamuje się, że mi nie wychodzi i nie umiem, a to mnie bardzo zniechęca.

Jak się wziąć za ten język, żeby były widoczne efekty itp.?Może znacie jakiś sposób? Żeby umieć coś napisać, powiedzieć, rozumieć ze słuchu...? Normalnie nie wiem...;/ Gdy tak dalej będzie to matury nie zdam chyba.
Ostatnio edytowany przez mystery, 11 Paź 2010, 16:25, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawka w nazwie tematu- efektownie i efektywnie to dwa różne słowa, mimo podobnego brzmienia i podobnej pisowni mają zupełnie inne znaczenie
"Z każdą sekundą bliżej do śmierci - uświadom to sobie w końcu i zacznij żyć, prawdziwie żyć, a nie tylko istnieć."

Awatar użytkownika
divine

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Jak efektownie uczyć się j.angielskiego?

Postprzez johanneskate » 11 Maj 2010, 21:26

Rozmowy przez Skype'a, bardzo dobre.. i łatwo dostępne.. Osluchanie się oglądając filmy po ang.. ;)
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez mgirl » 11 Maj 2010, 21:26

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Jak efektownie uczyć się j.angielskiego?

Postprzez amanda124 » 12 Maj 2010, 16:01

A nie lepiej... dodatkowy angielski? :wink:
;]

Awatar użytkownika
amanda124

• Miejscowość:Białystok

Postprzez divine » 12 Maj 2010, 19:44

Ale ale przecież korepetytor nie będzie uczył mnie słowek i różnych innych rzeczy... Może jedynie mi coś wytłumaczyć, a ja np. czasy rozumiem..itp. Zresztą nie mam tyle kasy, bo teraz to zdzierają ile mogą... ;/ Nie jest to tanie.
"Z każdą sekundą bliżej do śmierci - uświadom to sobie w końcu i zacznij żyć, prawdziwie żyć, a nie tylko istnieć."

Awatar użytkownika
divine

Postprzez Malinowooka » 12 Maj 2010, 19:47

mi dobrze idzie, jak ogladam filmy po angielsku z napisami. wtedy slysze i czytam. naprawde latwo sie w ten sposob nauczyc. moze sprobuj sie bardziej przylozyc do nauki? zreszta wydaje mi sie, ze jesli wzielabys korepetycje, to korepetytor bedzie ci pomagal z tym, z czym masz najwiekszy problem, to nie jest szkola i nie musi zrobic przeciez odpowiedniego programu w odpowiednim czasie.
Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie, kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie, gdy jestem najlepsza.

Awatar użytkownika
Malinowooka
Moderator

• Pochwały:16

Postprzez Hanka_ » 12 Maj 2010, 20:01

Ja słówka wypisuję na kolorowo na kartce i wieszam w widocznym miejscu - u mnie to korkowa tablica. Z samego przyglądania się jestem w stanie zapamiętać z tego około 70%. Jeśli jesteś wzrokowcem - polecam. Przy powtarzaniu tego jesteś w stanie zapamiętać wszystko.
Co do gramatyki - chyba korepetycje będą dobrym rozwiązaniem.

Próbuj też myśleć po angielsku, w sensie - jeśli np. leżysz wieczorem w łóżku, możesz sobie opowiadać co robiłaś cały dzień, ale po angielsku. Słów, których nie znałaś, trzeba się nauczyć. I tak co wieczór. (;

Awatar użytkownika
Hanka_

• Pochwały:1

Postprzez mgirl » 12 Maj 2010, 20:01

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez moira » 21 Maj 2010, 16:27

mi pomógł po prostu kurs angielskiego w szkole językowej, przeważnie są mniejsze grupy, czujesz się bardziej swobodnie, no i nauka jest bardziej intensywna niż na lekcjach w szkole..wiem, że szkoła Axon bardzo dobrze przygotowuje do matury z języka angielskiego, a cen nie ma tak bardzo wygórowanych,także może skorzystasz z takiej pomocy?

moira

Postprzez pawel326598 » 21 Maj 2010, 22:04

Wiesz, niestety słówek nikt za cb sie nie nauczy(Niestety).
Ale ja słowek nauczyłem się sposobem który sam wymyśliłem.
Po prostu wszystkie zadanie które ja mówię normalnie po polsku(np;w sklepie)to w głowie tłumaczę sobie na angielski!zawsze mam przy sobie słownik i jak mi jakiegoś słówka brakuje to odrazu sprawdzam.(łatwo także w ten sposób sie czasów nauczyć)

pawel326598

Postprzez beaming » 27 Maj 2010, 21:52

Rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać!
Przede wszystkim trzeba używać tego języka. Moim zdaniem najlepiej nauka idzie, kiedy już jesteś gdzieś zagranicą i nie masz wyjścia, musisz jakoś się porozumieć. :)
Bo nieważne, co w Twym życiu się dzieje,
Wiem, że człowiek jest lepszym, gdy się śmieje. :)

Awatar użytkownika
beaming

Postprzez Misiuleczek » 27 Maj 2010, 22:20

Myśle że efektowne było by uczenie się nago, stojąc na głowie i robiąc notatki lewą stopą ;)

Awatar użytkownika
Misiuleczek

Użytkownik zbanowany

Postprzez mis-gumis » 02 Cze 2010, 19:46

ja zawsze używam kolorowych pisaków, cienkopisów, kredek (whatever) i podkreślam, zakreślam, obrysowuje (whatever) wszystkie słówka, których mam się nauczyć, potem patrzę na nie przez długi, długi, dłuuuuuuuuuuuuuugi czas, zakrywam ręką i powtarzam- zapamiętuję 70 %.
Potem rozdzieram chusteczkę higieniczną na dwie części; jedną zakrywam tłumaczenie słowa, a drugą inne rzeczy do nauczenia (w moim przypadku 2349823742984723984732948372498234 innych słówek), w polu widzenia mam tylko jedno, JEDYNE słowo.
eventually możesz kojarzyć sobie słowa, np. to bet- zakładać się, I bet with my brother.
nie wiem czy sukces gwarantowany, w każdym razie mnie pomogło :D
hm, co ja mogę tu napisać? przecież nie będę się chwalić, że jestem śliczna, urocza, inteligentna, wrażliwa...
no dobrze, nic nie napiszę!

Awatar użytkownika
mis-gumis

Postprzez ElviraMercuria » 08 Cze 2010, 20:20

Jak to ktoś pięknie powiedział, angielskiego (i każdego innego języka) można się nauczyć z gier i filmów bez chodzenia na żadne kursy (najlepszym przykładem jest mój brat, który mówi biegle po angielsku, a nigdy na dodatkowe lekcje nie chodził).

Oglądaj filmy, udzielaj się na forach anglojęzycznych, znajdź listowego przyjaciela, z którym mogłabyś korespondować w języku angielskim, czytaj książki po angielsku (w księgarniach są bardzo fajne książeczki do nauki angielskiego - są różne poziomy, od początkującego do zaawansowanego. Połowa książki to powieść, a połowa ćwiczenia sprawdzające ile się zrozumiało i zapamiętało z tekstu oraz ćwiczenia gramatyczne). Poza tym mów po angielsku jak najwięcej, chociażby do siebie gdy siedzisz w domu lub z innymi domownikami.

Awatar użytkownika
ElviraMercuria

Postprzez gringo » 02 Sie 2010, 17:31

Z gier czy filmów to można się pouczyć języka, ale nie nauczyć. Tez wiele wyniosłem z takiej dodatkowej nauki, ale nie łudźmy się cudów w ten sposób się nie zdziała. Warto się tak dokształcać, ale jak najbardziej dobry kurs językowy się przyda. To też zależy jaki ktoś ma talent do języków :D

gringo

Postprzez mordajedna » 05 Wrz 2010, 13:30

Po pierwsze słówka...to podstawa...
Później gramatyka, wbrew pozorom jest bardzo prosta i nie ma aż tylu odmian co Polski. Jeśli znacie już zasady oraz najbardziej generalne regułki urzywania czasów Present simple/ continous + perfect simple/continous. Past simple /continous + Future simple/continous. (w zasadzie to wszystko )wtedy odpowiednie ich stosowanie to tylko kwestia wyrobienia nawyku i do tego niestety trzeba rozmawiać, rozmawiać i rozmawiać tylko po ang !!

Angielski jak wszystko- najpierw trzeba względnie opanować nudne zasady i wkuć słówka... Używanie wszystkiego przychodzi samo :D

Wbrew pozorom nie jest to trudne...poczekaj aż zaczniesz uczyć się akcentu... :D :D Jeśli chce ktoś pogadać po ang + małe korepetycje PW i skype :D
Image
Shot at 2007-07-16

Awatar użytkownika
mordajedna

• Miejscowość:Deszczownia :D:D
  • Pochwały:1

Postprzez gringo » 11 Paź 2010, 13:56

Z czasami zawsze jest największy problem :/ przynajmniej u mnie, chociaż generalnie języka mam w miarę opanowany :-) ale czasami trzeba się chwilę zastanowić. Jeśli chcesz opanować język, to albo weź się do nauki w szkole i douczaj się w domu - rób sobie dodatkowe zadania, albo zapisz się na korepetycje / dobry kurs. Moja koleżanka skończyła niedawno naukę w szkole axon i była zadowolona z efektów. Ale ona zawsze miała talent do języków :-)

gringo

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry