Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

J. L. Wiśniewski

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

J. L. Wiśniewski

Postprzez martusia232 » 02 Kwi 2007, 22:05

Przeczytałam jaka do tej pory dwie książki Wiśniewskiego: "Samotność w sieci" i "Los powtórzony". Obie świetne, ale wole jednak Samotność. W kinie odlądałam dwa razy "Samotność w sieci" i bardzo mi się podobał ten film, troszę przy długi ale poza tym super. A waszym zdaniem co było lepsze film czy książka? Zastanawiam się też co takiego w tej książce jest, że mogłabym ją bez końca czytać? Zauważyłam, że mimo iż ksiązka przeznaczona jest dla dorosłych coraz więcej osób w moim wieku po nią siega? Dlaczego tak jest?
A jeśli płaczę, nie zwracaj na to uwagi. To nie ja, tylko coś we mnie, co pragnie się wydostać. Nieraz nie pozostaje człowiekowi nic prócz łez. To nie żal. Jestem szczęśliwa.

Awatar użytkownika
martusia232

• Miejscowość:Włodawa

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Kobieteria » 02 Kwi 2007, 22:41

Książkę (Sws) rzeczywiście połknęłam w kilka godzin, a na film wybierałam się, wybierałam... i w końcu stwierdziłam, że nie chcę go zobaczyć. Wolę pozostać przy swoich wyobrażeniach...
Trzeba mnie wziąć do domu, przy stole dębowym
posadzić. Trzeba mnie długo pieścić,
po zimnych stopach gładzić.

Awatar użytkownika
Kobieteria

• Miejscowość:main sztetełe Bełz
  • Pochwały:1

Postprzez mgirl » 02 Kwi 2007, 22:41

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez M. » 04 Kwi 2007, 16:23

Książka odnajduje ból i radość codzienności. Związek między bohaterami jest magicznie zwyczajny.
Film? Momentami dopełnia autora książki. Dokłada szczegóły, których sobie nie wyobraziłam - kierunek i moc wiatru we włosach aktorki :):). Nie jest zły, ale straciłabym oglądając najpierw film, a potem czytając książkę... I podoba mi się Cielecka w tej roli :)
*Od czasu do czasu podróżuję w snach...*

Awatar użytkownika
M.

Postprzez Incomprehensible » 05 Kwi 2007, 12:59

Książka jest wspaniała, należy do moich ulubionych i zawsze przy niej płaczę. Natomiast film... O mój Boże.
Rozczarowałam się. Twórcy filmu pominęli albo zepsuli wiele ważnych wątków. I zakończenie takie inne... Nie, zdecydowanie wolę pozostać przy książce.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:22

Postprzez SSJ » 05 Kwi 2007, 20:55

Witam ! A ja sie przyznam że ta książka... Jest..... Mi nie znana ! Pozdrowionka :P :lol:
SSJ

Awatar użytkownika
SSJ

• Miejscowość:PoLanD

Postprzez Paula_ » 12 Kwi 2007, 18:22

Czytałam książke oczywiście.Bardzo dobrze napisana.Film,chciałam iść ale jak sie już wybrałam to już go nie było w repertuarze ;| ale nie żałuje bo książka jak już powiedziałam super

Awatar użytkownika
Paula_

Postprzez mgirl » 12 Kwi 2007, 18:22

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez olcia:* » 06 Maj 2007, 13:04

Książka nawet mi się podobała,ciekawa natomiast film był raczej kiepski, wiele wątków wzieło sie z "nikad"
" Bo wszystko to iluzją jest i magią i zdarza się raz na milion"

Awatar użytkownika
olcia:*

• Miejscowość:Olesno

Postprzez Agga » 19 Maj 2007, 16:52

Czytał ktoś z was może "Martyne" tego autora? Przeczytałam gdzieś fragment tej książki i bradzo mi się spodobał, ale nie wiem czy cała książeczka jest rzeczywiście tak interesująca. Sami napiszcie co o niej sadzicie... :)

Awatar użytkownika
Agga

• Miejscowość:Elbląg

Postprzez DeZeRteRka » 19 Maj 2007, 19:58

"samotność w sieci" to tak jakby poradnik dla facetów, przeczytałam tą książke odrazu, nie mogłam się od niej oderwać, filmu nie ogladałam i nie mam ochoty. mam zamiar dobrać się etraz do innych jego książek
"kAŻda żYWa iStotA na ZiEMi uMIeRa SamOTniE"

Awatar użytkownika
DeZeRteRka

• Miejscowość:piekło Dantego

Postprzez Aśika » 21 Maj 2007, 10:20

Nie lubię Wiśniewskiego, a właściwie jego poglądów. Zraził mnie do siebie "Zespołami napięć", w których kobietę da się określić jedynie przez pryzmat jej mężczyzny. Nie ma tam miejsca na indywidualność kobiet, tak jakby nie potrafiły istnieć i nic nie znaczyły bez mężczyzny przy boku.
Słyszałam gdzieś, że Wiśniewski doskonale rozumie psychikę kobiet. Zatem albo nie jestem kobietą, albo on g*** wie.
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju

Re: J. L. Wiśniewski

Postprzez cyniczna » 04 Sie 2007, 17:45

,,Jestem trochę zakochana resztkami bezsensownej miłości. Jest mi tak smutno teraz że muszę to komuś powiedzieć. To musi być ktoś zupełnie obcy. Nie może mnie zranić. Trafiło na Ciebie." ..
najlepszy cytat książki i filmu.. gdy to usłyszałam dosłownie popłakałam się.. a co lepsze? Książka czy film? .. a nie wiem bo nie wiem.. to i to super było ^^ Pozdrawiam ; )
Mów do mnie jeszcze... Za taką rozmową
tęskniłam lata... Każde twoje słowo
słodkie w mem sercu wywołuje dreszcze -
mów do mnie jeszcze...

Mów do mnie jeszcze.. ludzie nas nie słyszą
Słowa twe dziwnie poją i kołyszą,
Jak kwiatem, każdem słowem twem się pieszczę -
Mów do mnie jeszcze..

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

J. L. Wiśniewski

Postprzez Sylala » 08 Lis 2008, 19:53

"Samotność w Sieci" to jedna z najlepszych książek jakie czytałam (a czytałam wiele). Wzrusza mnie, zasmuca, fascynuje, uwrażliwia.
Nie przeszkadza mi, że powieść jest wielowątkowa, bo wątki poboczne są rozbudowane i stanowią ozdobę głównego wątku.
Za to nie podoba mi się "Intymna teoria względności", czy "Zespół napięć", oprócz niektórych fragmentów. Zbyt krótkie, zbyt wiele, zbyt różnorodne. Takie krótkie reportaże. Spodziewałam się czegoś zupełnie innego.
"Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: „Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć”."

Andrzej Sapkowski

Sylala

• Pochwały:32

J. L. Wiśniewski

Postprzez fucktyczna » 18 Lis 2008, 15:58

Czytam tylko 'Samotnośc w sici', płakałam niemało.:) książka świetna. I tak się zbieram do innych dzieł Wiśniewskiego, a mam ku temu okazję, gdyż Empik mi otworzyli :D
Fucktyczna. CzerwonoCzarna. JusZtyna.

"-Jesteś nienormalna!
-Tylko biedni są nienormalni. Ja jestem e k s c e n t r y c z k ą."

"Ze mną można tylko w dali zniknąc cicho."

Awatar użytkownika
fucktyczna

• Miejscowość:Stąd.

J. L. Wiśniewski

Postprzez Paula_ » 13 Gru 2008, 16:32

paulisiek napisał:Film,chciałam iść ale jak sie już wybrałam to już go nie było w repertuarze ;|

Nadrobiłam zaległości już dawno. Film, lubię. Ale książka jednak lepsza.
Od tamtego czasu, przeczytałam większość książek Wiśniewskiego i muszę powiedzieć, że bardzo, bardzo je lubię. (;

Awatar użytkownika
Paula_

J. L. Wiśniewski

Postprzez Hard Candy » 21 Gru 2008, 14:27

Teraz, na przerwę świąteczną w bibliotece upolowałam jego dwie ksiązki - "Los powtórzony" i "Intymna teoria względności". Teorię już przeczytałam, losu jeszcze nie. A "Teoria" jest jedna z najmąrzejszych i najgłębszych książek które przeczytałam. Gorąco polecam.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry