Immortal to jeden z moich ulubionych zespołów. Każdy z ich albumów bardzo sobie cenię, jednak najbardziej lubię "Sons of Northern Darkness", od którego zacząłem poznawać zespół i wydaje mi się, że postąpiłem słusznie, bo na tym albumie są bardzo przystępne kawałki; ciekawe partie perkusji (w ogóle Horgh to najlepszy bębniarz jaki był w Immortal, z zajebistym feelingiem gra) oraz "Battles In The North", które mnie po prostu miażdży. Pod przykrywką bardzo dużej szybkości, oraz na pierwszy rzut oka jednostajnej perkusji, mamy świetne melodie, jak i bardzo miłe brzmienie. Tak naprawdę jest to jedna z płyt, przy których nie potrafię siedzieć w miejscu. Dla mnie są to absolutne 10/10. Do płyty "Diabolical Fullmoon Mysticizm" długo się przekonywałem, ale teraz też ją bardzo polubiłem. Najbardziej mi się podobają z niej kawałki "Cryptic Winterstorms" i "A Perfect Vision of the Rising Northland", przez te klimatyczne zagrywki gitarowe. Tak naprawdę ta płyta to jedna z bardziej klimatycznych płyt, które znam. "Pure Holocaust" to dla mnie po prostu bardzo dobry blackowy album, którego słucha się z dużą przyjemnością. "At the Heart of Winter" natomiast bardzo lubię za tę zmianę, jaka dokonała się w Immortal, pod względem muzycznym. Jeśli ktoś nie lubi specjalnie black metalu, to radziłbym mu zacząć poznawać Immortal od tej właśnie płyty, gdyż bębny tu nie są blackowe, a raczej heavy metalowe wręcz. W sumie ten album to już nie jest bm, a raczej taki heavy/black. "Blizzard Beasts" nie traktuję jako jakiś kvlt, jak to niektórzy robią. Uważam go raczej za takie zmienianie stylu, bo owszem, kawałki nadal mają dużą szybkość, ale są bardziej przystępne, nie mówiąc już o "Mountains of Might", które mogłoby znajdować się na "At the Heart of Winter" i nie gryzłoby się z pozostałymi utworami tam zamieszczonymi. Jednak jedną z wad tego albumu, jest jego brzmienie, nie podoba mi się po prostu."Damned in Black" oraz "All Shall Fall" nie znam (tzn. jakieś pojedyncze numery odsłuchiwałem na YT), ale nie sądzę, żeby płyty te odbiegały od jakości pozostałych albumów. Podsumowując, Immortal jest jednym z najważniejszych zespołów w black metalu (a moim zdaniem w metalu ogólnie) i każdy, kto się tą muzyką interesuje powinien ten band znać.
Far above the Raven Gate
The spread wings of Blashyrkh wait
Above the roaring depths
Sits the oath of frost on the elder Raven Throne