Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Hipsterzy

Dział poświęcony ciekawym aspektom życia, jakimi z pewnością są sprawy kulturalne. =)

Hipsterzy

Postprzez Eff » 13 Cze 2011, 20:20

Nie wiem, czy temat nadaje się do tego działu, może powinnam go zamieścić w zakładce moda(?). Niemniej jednak, co sądzicie o tym zjawisku?

Awatar użytkownika
Eff

• Miejscowość:Neverland

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Hipsterzy

Postprzez evances » 13 Cze 2011, 20:26

Hipsterzy - czyli wyjątkowy okaz grupki tych samych osób, którzy pomimo tego, że są tacy sami, nadal są oryginalni, (pseudo)artystyczni, alternatywni, noszą wyszukane ubrania, nie takie zwykłe, jak my pospolici zjadacze chleba, tylko wyjątkowe, "z duszą". Nie lubię tej nowej mody, bo rzeczywiście to jakaś kolejna, chora moda. Było emo, są hipsterzy, coś w ten deseń. To osoby, które myślą, że jak posłuchają indie rock i trip hopu, założą jakieś fajne ciuszki i będą się wysławiać, używając wyszukanych farmazonów to będą fajni, cool, okay i w ogóle.
Czy tu się głowy ścina?
Czy zjedli tu murzyna?
Czy leży tu Madonna?
Czy tu jest jazda konna?

Well come on and let me know,
Should I stay or should I go?

Awatar użytkownika
evances

• Miejscowość:Somewhere over the rainbow.
  • Pochwały:4

Hipsterzy

Postprzez mgirl » 13 Cze 2011, 20:26

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Hipsterzy

Postprzez givemereason » 13 Cze 2011, 20:35

hipsterzy- nowe określenie pozerów, tym razem i w kwestii wyglądu, i usposobienia :) dla mnie to nic więcej, takie tam nowe zjawisko do żartów.
[...] Ojcze Nasz, którego nie ma,
Którego imienia nawet nikt nie wzywa [...]

S. Barańczak

Awatar użytkownika
givemereason

Hipsterzy

Postprzez Ereszkigal » 13 Cze 2011, 21:07

Dal mnie ludzie bez osobowości i gustu.
"Obawiać się trzeba nie tych, co mają inne zdanie, lecz tych, co mają inne zdanie, lecz są zbyt tchórzliwi, by je wypowiedzieć."

Awatar użytkownika
Ereszkigal
Kumpel

Hipsterzy

Postprzez Kasaderen » 13 Cze 2011, 21:43

Wciąż nie wiem o kogo wam chodzi .. może jakieś zdjęcie ? Co oznaczają 'wyszukane ubrania' ?

Awatar użytkownika
Kasaderen

• Miejscowość:Białystok
  • Pochwały:1

Hipsterzy

Postprzez Blud » 14 Cze 2011, 11:08

To prawda, nadaje się tylko do działu "moda".
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

Hipsterzy

Postprzez mgirl » 14 Cze 2011, 11:08

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Hipsterzy

Postprzez alegoria » 14 Cze 2011, 12:47

Hipsterzy - myślę, że są jakąś próbą zebrania do kupy i nazwania pewnej podobnej do siebie w określonych kategoriach grupy ludzi po to, żeby można było ich wyśmiać. Bo żeby można było coś wyśmiać, to to coś musi najpierw istnieć pod jakimś powszechnie znanym desygnatem. Nie krytykuję, jak by to o mnie świadczyło? Nie do końca rozumiem po czym poznajecie "hipstera", czy są jakieś czynniki, a może ludzkie wyrocznie, które mają prawo zawyrokować? Sama lubię ubrania, których nie spotka się w h&m, zarze czy popularnych sieciówkach, gdzie ubrania są po prostu ładne i miłe dla oka, a przede wszystkim modne, więc dziewczyny kupują je, kupują rurki, czy minispódniczki, nie zważając emdsd,w ogóle jak taki zabieg okalecza ich figurę, czyli jednocześnie ogólny wygląd. Lubię jednego dnia chodzić w zwiewnej sukience, drugiego wyglądać jak mężczyzna, lubię też sama przerabiać ubrania, czasem ubrać się zabawnie, nie dlatego, że to mówi światu jaka mega super jestem, tylko zwyczajnie podobam się sobie wtedy. I jeśli ktoś oceniając tylko wzrokowo, nie podejmując nawet próby rozmowy mógłby pomyśleć, że
Ereszkigal napisał:Dal mnie ludzie bez osobowości i gustu
, to moim zdaniem biednie. Zresztą, to zupełnie uniwersalne myślenie, "hipsterzy" są tu tylko przykładem.
jestem hologramem, półuśmiechem, pragnieniem, żyję w głowie

Awatar użytkownika
alegoria

Hipsterzy

Postprzez Liszka » 14 Cze 2011, 13:01

Kasaderen napisał:może jakieś zdjęcie ? Co oznaczają 'wyszukane ubrania' ?

Image
Image

Hipster oznacza młodego czlowieka (zazwyczaj w wieku od 16 do około 30 lat), zorientowanego na niszową kulturę muzyczną i modową. Hipster doskonale zna się na tym, co alternatywne i nieobecne w szeroko rozumianej masowej popkulturze. Słucha niszowej muzyki, uwielbia niezależne kino
i kluby, o których nie zdążyło jeszcze usłyszeć szerokie grono odbiorców.
Hipsterki uwielbiają okulary marki Ray Ban (szczególnie model Wayferer), luźne koszule w kratę, czarne dżinsowe rurki i proste trampki. Na tym jednak nie kończy się spektrum możliwości hipsterki - potrafi ona połączyć proste ubrania w niezwykle ciekawe kombinacje np. postrzępione dżinsowe szorty z koronkowymi rajstopami czy czarną elegancką marynarkę z szykowną apaszką lub szalem. Tym, co ostatnio stało się potęgą stylistyczną wśród hipsterów sa z kolei włosy, a raczej ich brak - rzesze młodych ludzi golą sobie połowę głowy, na drugiej pozostawiając długie falujące włosy. Fryzurę uwielbiają również gwiazdy np. piosenkarka Cassie i modelka Alice Dellal.

są taki oryginalni, że stali się identyczni. cóż, grunt to bicie do inności i świadome, czy tam nieświadome stapianie się z tłem.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Hipsterzy

Postprzez Kasaderen » 14 Cze 2011, 16:50

Dziękuję. To się wypowiem. Naprawdę mało widuję ludzi tego typu w moim mieście. To znaczy, że jeśli już kogoś takiego spotkam to to jest oryginalne. Okulary ? Fakt, swego czasu sporo osób chodziło w wielgachnych oprawkach, ale, wydaje mi się, mija ta moda. I bardzo dobrze.
Na ulicach jest przynajmniej kolorowo i ciekawiej. Lubię obserwować ludzi, ich zachowania i wygląd.
Zauważyłam, ze ci 'hipsterzy' są często napuszonymi osobami, które próbują zakryć swoją prawdziwą osobowość, czuć się tajemniczo, jak artyści, czyli ludzie nieprzeciętni.
Ale artyści nie naśladują tylko tworzą.

Awatar użytkownika
Kasaderen

• Miejscowość:Białystok

Hipsterzy

Postprzez Darcia K » 15 Cze 2011, 17:16

Dwa ostatnie zdjęcia są cudowne... Generalnie, to ja nic do nich nie mam.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Re: Hipsterzy

Postprzez NyanCat » 28 Cze 2011, 13:15

Wydaje mi się, że zrobiła się taka moda na alternatywność. Ludzie za wszelką cenę chcą być tacy oryginalni, że aż to się staje groteskowe. To chyba jednak przejściowa moda, tak jak na emo. Mam w swoim otoczeniu osoby, które jeszcze rok temu słuchały techno czy disco polo, teraz nagle zrobiły się wielkimi artystkami, noszą okulary zerówki, pasjonują sie fotografią i spędzaniem czasu na łonie natury.
Nie wiem, być może część hipsterów na prawdę sama kreuje swój styl i właśnie ci pozerzy to psują. Zobaczymy za rok dwa jak minie moda :D
Ideały są jak gwiazdy. Jeśli nawet nie możemy ich osiągnąć, to należy się według nich orientować
G. B. Shaw

Awatar użytkownika
NyanCat

Hipsterzy

Postprzez Kerosine » 13 Lip 2011, 19:41

Stopień mojej ignorancji jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju modowe trendy - dopiero przed chwilą dowiedziałam się, o co tak naprawdę chodzi z tymi całymi hipstersami. O_0.

Nje, nje, nje, to zdecydowanie nie dla mnie; ja uwielbiam kicz, bezgust i popkulturę :>
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:7

Hipsterzy

Postprzez naraya » 02 Sie 2011, 13:22

Dla mnie to troche śmieszne. Osoby chcące być fajniejsze niż są i traktujące siebie i swój wygląd zbyt poważnie. Powiedziałabym że nie tylko trochę śmieszne, ale też trochę niezdrowe. ;)

naraya

Re: Hipsterzy

Postprzez mystery » 02 Sie 2011, 14:24

Liszka napisał:Image
Image

Hipster oznacza młodego czlowieka (zazwyczaj w wieku od 16 do około 30 lat), zorientowanego na niszową kulturę muzyczną i modową. Hipster doskonale zna się na tym, co alternatywne i nieobecne w szeroko rozumianej masowej popkulturze. Słucha niszowej muzyki, uwielbia niezależne kino
i kluby, o których nie zdążyło jeszcze usłyszeć szerokie grono odbiorców.
Hipsterki uwielbiają okulary marki Ray Ban (szczególnie model Wayferer), luźne koszule w kratę, czarne dżinsowe rurki i proste trampki. Na tym jednak nie kończy się spektrum możliwości hipsterki - potrafi ona połączyć proste ubrania w niezwykle ciekawe kombinacje np. postrzępione dżinsowe szorty z koronkowymi rajstopami czy czarną elegancką marynarkę z szykowną apaszką lub szalem. Tym, co ostatnio stało się potęgą stylistyczną wśród hipsterów sa z kolei włosy, a raczej ich brak - rzesze młodych ludzi golą sobie połowę głowy, na drugiej pozostawiając długie falujące włosy. Fryzurę uwielbiają również gwiazdy np. piosenkarka Cassie i modelka Alice Dellal.

Dane mi było w życiu(całym) poznać kilka jednostek (przychodzi mi na myśl dwóch facetów i może ze 3 dziewczyny), które doskonale wpisałyby się w tę definicję, ba - każdy z was zapewne od razu by ich przyporządkował do tej mody. Uwielbiają zabawę strojem, nie ubierają się w sieciowych sklepach. Mają wszyscy dość artystyczne zainteresowania czy wręcz zawody, faktycznie sztuka jest ważnym elementem ich zainteresowań-( tak jak w podanej przez Lisz definicji;]).
Znam tych ludzi od lat. I dam sobie rękę uciąć że ich sposób ubierania jest szczery, nie ma w tym lansu. Może jest zabawa- ale szczerze mówiąc mam wrażenie , że oni tacy są.

Po co ten wstęp- a no po to, żeby pokazać, że przesada jest tu winna a nie sam sposób bycia. Te głupie Ray Bany. Wśród moich znajomych wszyscy wiedzą, że jeden ze wspomnianych dwóch kumpli nosi takie od lat. Ma wadę wzroku, wielkich okularów o podobnym kształcie (choć zapewne nie markowe, bo go nie stać) ma kilka sztuk, w takich go poznałam 5 lat temu, w takich chadza codziennie. To jest rzecz normalna, wiadoma. Nie ma w tym nic sensacyjnego.
Sensację robią dopiero koleżanki, sztuk kilka, które nakupowały sobie zerówek i siedzi w rzędzie takich pięć, wszystkie identyczne. W środowisku w którym już wszyscy wiedzą, że to co modne nie równa się temu co fajne zostały kulturalnie wyśmiane. Ale gdyby sytuacja miała miejsce w pierwszym lepszym gimnazjum... patrząc na to co dzieje się na ulicach reakcja rówieśników musiała być najwyraźniej inna, skoro tyle się tego ulęgło.

Śmiem twierdzić, że ślepe podążanie za modą ZAWSZE jest śmieszne. Niezależnie od tego czy chodzi o hipsterów, robienie duck face do aparatu, zapuszczanie grzywki na boczek, noszenie różowych podkolanówek czy odziewanie się od stóp do głów w jeden kolor i tylko jeden. Co innego gdy robi to jednostka, co innego gdy robi to tłum.

To nie konkretne okulary czy krój koszuli są beznadziejne, a bezmyślność i brak własnego zdania.
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Hipsterzy

Postprzez Nieprzenikniona » 09 Sie 2011, 12:47

Ciekawi mnie to zjawisko, podobnie jak wszystko, co jest nowe. Chciałam wykorzystać styl hipsterski do sesji zdjęciowej, ale spoglądając na przeróżne grafiki, które odnalazłam w zakładce Googli, hipsterzy niczym konkretnym się nie wyróżniają. Jednak jeszcze nie udało mi się zaznajomić z tym stylem ubierania, może kiedyś sama się tak ubiorę, kto wie. Warto próbować różnych stylów, bo jest w tej metodzie ubierania coś przyciągającego i oryginalnego.
Nienawidzę cię, życie.

Awatar użytkownika
Nieprzenikniona

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry