Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234882 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Hipsterzy

Dział poświęcony ciekawym aspektom życia, jakimi z pewnością są sprawy kulturalne. =)

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Eff » 13 Cze 2011, 20:20

Nie wiem, czy temat nadaje się do tego działu, może powinnam go zamieścić w zakładce moda(?). Niemniej jednak, co sądzicie o tym zjawisku?

Awatar użytkownika
Eff

• Miejscowość:Neverland

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Wind » 18 Gru 2011, 13:06

Szczerze denerwuje mnie tego typu styl bycia.
Ze wszystkich punktów widzenia.
Od stylu ubierania się, po silenie się na ekstraordynaryjnie wysublimowane słownictwo.
Idea na pokaz.
"Naturalność to bardzo trudna do utrzymania poza."

Awatar użytkownika
Wind

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Gru 2011, 13:06

Awatar użytkownika
mgirl

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Romanowa » 18 Gru 2011, 15:04

Mam o nich nijakie zdanie. Moda jak moda. Jednak w moim, punkowym towarzystwie często padają żartobliwe odzywki "ty hipsterze"! Tu warto dodać, że 40% tego towarzystwa to uczniowie liceum plastycznego. ;)
Módl się co dzień, nie ma to jak Słowo Boże!
Kiedy Bóg odbierze ci opiekę swą
To ci wtedy żaden rektor nie pomoże!

Awatar użytkownika
Romanowa

• Miejscowość:Olsztyn

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez myślnik » 18 Gru 2011, 18:01

Hipsterzy! Hipsterzy wszędzie!

Kreowanie się na bycie osobą odstającą, niezależną, alternatywną, poprzez kopiowanie szablonowych elementów mody hipsterskiej oraz obnoszenie się z tym, jest całkiem żałosne (chyba, że robi się to aby zirytować ludzi - wtedy wszystko jest dozwolone). Smuci mnie jednak sytuacja osób, które naprawdę prezentowały sobą inny, ciekawy styl/zajmowały się nietypowymi rzeczami/miały niespotykane gusta, a teraz spotykają się u częściu ludzi z niechęcią.

Bo to co interesujące, to właśnie reakcja części społeczeństwa, która hipsterów (pozornych i prawdziwych) wytyka palcami i szydzi z nich. Ludzi boli to, że ktoś świadomie się od nich odcina. Czują się wtedy częścią szarej, jednolitej masy (a to akurat wcale nie jest prawdą) i poprzez agresję chcą sobie poprawić humor.

-

Awatar użytkownika
myślnik

• Miejscowość:Łódź
  • Pochwały:1

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez bananowa » 18 Gru 2011, 18:07

mido napisał:Hipsterska muza - a co to?

Indie rock, poza tym muzyka którą mało kto zna i kojarzy ;)
if u close ur eyes, u see darkness. but if u keep them closed for long enough, and concentrate hard, u'll see light.

Awatar użytkownika
bananowa

• Miejscowość:Neverland
  • Pochwały:7

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez RainbowUnicorn » 18 Gru 2011, 19:55

myślnik napisał:hipsterów (pozornych i prawdziwych) wytyka palcami i szydzi z nich.

Ja tam szydzę tylko z tych 100% subkultura.

Awatar użytkownika
RainbowUnicorn

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Gru 2011, 19:55

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Salami » 18 Gru 2011, 20:58

Boziu moja, ja nawet nie wiem, co to je, ani z czym to się je, a ciągle o tym słyszę. Co za indie, jacyś hinduiści czy ki diabeł ;x nowe pokolenie neokrysznowców? Jak tak, to dziękuję, najwyraźniej nie nadążam za tym nowym pokoleniem :O
Niemniej jednak, co sądzicie o tym zjawisku?

A niech sobie żyją, choć ja ostatnio raczej fascynuję się ekstremistycznymi odłamami buddyzmu (:
A jeśli Boga nie ma, a jedynym Szatanem jest ten,
który przekonał wszystkich, że on naprawdę istnieje?

Awatar użytkownika
Salami
Kumpel

• Pochwały:26

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Ylx » 19 Gru 2011, 20:39

Miałam przyjemność (nie wiem, czy to dobre słowo) poznać paru przedstawicieli tejże subkultury (to w ogóle można nazwać w ten sposób?). Jeden z kolegów z mojej byłej klasy również przemianował się na hipstera. A szkoda.. taki miły i całkiem przystojny był z niego chłopak. Tymczasem wygląda, jakby nie kąpał się miesiąc, nie golił co najmniej pół roku i nie wiedział, co to żelazko, czy też pralka.

Hipster, hipster... gdy słyszę słowo "hipster" na myśl przychodzi mi człowiek, który za cel obrał sobie wyróżnianie się z tłumu za wszelką cenę. Nieważne, czy konsekwencją tychże poczynań miałoby być na przykład obrzucanie jajkami przez przechodniów - hipster i tak uznałby to za oryginalne. Bo dla niego to, co normalne dla większości, jest po prostu, jak to zwykł mówić "mainstreamowe". I tak oto mainstreamowym stało się noszenie bielizny pod ubraniami... hipster, aby się wyróżnić, nosi majtki na spodniach, bo tak jest arcy oryginalnie. Mainstreamowym jest również kupowanie ciuchów w firmowych sklepach, pranie ich, czy też prasowanie - hipster ubiera się, jak żul z ulicy (nie obrażając gustu żuli rzecz jasna), nosi podarte spodnie, brudne buty, powyciągane swetry i modne w latach 70. okulary z grubymi szkłami - bo tak jest oryginalnie.
Zwykły śmiertelnik słucha zbyt mainstreamowej muzyki. Hipster natomiast wielbi zespoły, których nazwy zawierają krzyżyki, dziwne nazwy, !@#$%^, itd. - nieważne - byleby różniły się od nazw zespołów słuchanych przez innych. Do tego wszechogarniający kult trójkąta
myślnik napisał:
(jakieś nawiązanie do męskiej toalety, wtf?) i krzyża przedstawianego do góry nogami (tego też dokładnie nie rozumiem).

I właściwie nie mam nic przeciwko. Zawsze buzia uśmiechała mi się na widok kogoś, kto wygląda zupełnie inaczej, niż reszta tłumu. Ale nie przesadzajmy.. Rozumiem - czuć potrzebę wyróżniania się, mieć oryginalne zainteresowania, itd., jednak uważanie wszystkiego wokół za bezwartościowe i, jak oni to zwykli mówić, mainstreamowe - zaczyna się robić po prostu śmieszne. Oryginalność - tak. Ale nie za wszelką cenę. Zaczynam się obawiać, co też kolejne pokolenie wymyśli za 10, czy 20 lat.. Myślałam, że po "emo" już nic mnie nie zaskoczy. Ale chyba muszę się przygotować na kolejną niespodziankę.
.

Awatar użytkownika
Ylx
Moderator

• Pochwały:55

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez myślnik » 19 Gru 2011, 21:21

Ylxia, właściwie wrzuciłem to tylko po to żeby ktoś na forum mógł się pogłowić. nawet nieszczególnie mnie obchodzi symbolika tego trójkąta, który jest kojarzony z subkulturą hipsterską.
-

Awatar użytkownika
myślnik

• Miejscowość:Łódź
  • Pochwały:1

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez Ylx » 19 Gru 2011, 21:50

myślnik, a u mnie wręcz przeciwnie. Zaintrygował mnie ten symbol i bardzo bym chciała wiedzieć, cóż takiego dla hipsterów oznacza. Noi w czym ów trójkąt jest lepszy od koła? Dlaczego akurat trójkąt, a nie np. kwadrat, czy romb? Tyle pytań..
.

Awatar użytkownika
Ylx
Moderator

• Pochwały:55

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez mortisuan » 19 Gru 2011, 22:50

Ylxia, mądry człowiek. Zgadzam się w całości z jej wypowiedzią.
Swego czasu czytałem o nich na nonsensopedii. Polecam definicję hipstera na tej stronce. Oczywiście, przerysowane, jak wszystko tam, ale można nabrać "dobrego" wyobrażenia o nich.
Nie spełniają mojej ukochanej zasady: "wszystko dobre co odpowiednio dawkowane". Amen.
Bang bang you shot me down.

Awatar użytkownika
mortisuan

• Miejscowość:Wrocław

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 20 Gru 2011, 00:15

To myślę, że mogę dać fajny filmik. Mi przypadł do gustu, dowiedziałam się wielu nowych rzeczy o tym czymś i pośmiałam:)
http://www.joemonster.org/filmy/39070/P ... _Hipsterzy
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Hipsterzy

Nieprzeczytany postprzez rreeggaaee » 20 Gru 2011, 09:19

jak dla mnie sposób ubierania się mają bardzo w porządku,wyglądają porostu fajnie,
ale jak by na to nie patrzeć co do ich oryginalności miała bym pewne zastrzeżenia,wydaje się im że są wyjątkowi i niepowtarzalni a jest ich spora grupa więc gdzie ta ich unikatowość?
z mojej siostry zrobiła się wielka hipsterka podobnie jak z połowy jej szkoły,oni porostu nie maja własnego zdania i gonią za modą żeby się wyróżniać.
przyszło nam szumieć na skurwiałym bruku

Awatar użytkownika
rreeggaaee

• Miejscowość:rzeszów

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry