Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210474 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

GTA 4 - wielka... klapa?

Forum dla wytrwałych graczy i nie tylko :] Rozmawiamy tutaj o wszelakich grach, czy to na PC, PS2, czy GBA.

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez ashtray heart » 06 Lip 2010, 21:03

GTA IV. Kto grał?

Ja grałem niedawno i powiem wam, że było to jedno z największych moich rozczarowań na ps3.
Może dlatego, że po GTA zawsze spodziewamy się tak wiele, czy może jednak ta część panom z R nie wyszła?

Fabuła: Po raz pierwszy chyba w historii serii fabuła była naprawdę poważna i nie łatwa, prosta i przyjemna jak np w Vice City, a zakończenie było co by tu dużo nie mówić smutne.
+ Fabuła dająca trochę do myślenia
+ z powodu smutnych scen i wydarzeń bohater staje nam się bliższy, przeżywamy to wszystko razem z nim
+ mimo ciężkiego klimatu zachowano humor tak typowy dla GTA w postaci genialnych NPCów jak Brucie czy Little Jacob/Badman

Zatem jeśli fabuła jest ok co może składać się na to, że GTA IV nie zostało przeze mnie źle odebrane? Są to 3 rzeczy:
1. Fatalne sterowanie pojazdami. Tak okropnej jazdy jeszcze nie widziałem. Lepiej było to rozwiązane w stareńkim GTA III, a już vice city jest dla GTA IV wzorem. Samochody wywalają się przy najmniejszym poślizgu, nie czuć w ogóle prędkości, a i same auta nie wyglądają najlepiej. Jak na część gry, która zajmuje ponad 50% rozgrywki jest fatalnie. Sytuacje minimalnie ratują taksówki... ale ile można?
2. Stacje radiowe. Ktoś pamięta Vice City Radio? Ideał. Tutaj radia nie dorastają tamtym z Vice City do pięt. I nie chodzi o samą muzykę, ale o sposób w jaki zostały zrobione. Bywają momenty, że czego nie włączymy, wszędzie ktoś coś gada. R zachęcone sukcesem VCPR chciało zrobić więcej śmiesznych pogadanek w radiach, a wyszła przez to straszna kicha, że najchętniej radio w ogóle się wyłącza. A szkoda.
3. Miasto. Rockstar za każdym razem powiększa miasta. W Vice City było idealne. San Andreas było już trochę duże, ale mapa była bardzo zróżnicowana. W GTA 4 dostajemy miasto tak ogromne, że nie damy rady go ogarnąć nawet w połowie przechodząc całą fabułę. Niestety cały obszar to jedno wielkie miasto, nie ma wiosek, lasów i innych takich jak w San Andreas. NUDA. Nie pomagają wręcz idiotyczne zadania poboczne jak strasznie nudne zabijanie gołębi (200 sztuk, przy czym są schowane np pod wozem na plaży za wielkim głazem. I że ja mam w takie miejsca zaglądać?!) czy 50 skoków (równie nudne).

Także moja ocena dla GTA 4 to... 4/10. Dlaczego tylko tyle? Ponieważ nie jest to całkiem kiepska gra, broni się głównie fabułą i postaciami... ale po co w to grać, skoro jest ogrom dużo lepszym gier?

ashtray heart

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez pitek427 » 06 Lip 2010, 23:02

o jasny gwint.
Temat który mnie zaskoczył, zszokował na tym forum.
Tak się składa, że też grałem w GTA4 i te zastrzeżenia są dla mnie niejasne.
Osobiście szczerze Ci napiszę, że sterowanie, jak i cała fizyka w tej grze jest przednia. Pojazdy prowadzą się świetnie, jak na tego typu grę, grafika jest piękna - patrząc na dzień wydania.
2. Stacje radiowe - powiem Ci szczerze, że ja słuchałem "wladiwostok FM". Non stop, w każdym aucie, więc nie narzekam.
3.R* może i powiększa te mapy. Wsi tutaj nie ma, chociaż jest w GTA4 takie miejsce, które możemy śmiało określić wsią - za domem stoi auto jak - Lancer;)
Mapa jest dobra, ale po dłuższej grze jednak miastem człowiek się brzydzi;)
Skoki i "raty" są dla tych "trophy hunterów".
Fabułę przeszedłem 2 razy w 100%. Mam zaznaczone na mapie skoki, gołębie. Wtedy jeszcze nie było trophy, więc praktycznie żadnych pucharków z GTA4 nie mam.
Jednak ostatnio dorwałem gierkę od kolegi i nadrobiłem zaległości;)

A multi? Nie podoba Ci się?
Ja gry kupuję dla multi, ale gta 4 jak i mafia 2, są jedynymi grami które w czytniku otwierane będą jako "single playa";)

Reasumując.

"Także moja ocena dla GTA 4 to... 4/10. Dlaczego tylko tyle? Ponieważ nie jest to całkiem kiepska gra, broni się głównie fabułą i postaciami... ale po co w to grać, skoro jest ogrom dużo lepszym gier?"
Jeżeli chodzi Ci o gry tego typu, to chyba na Ps3 póki co nie znajdziesz.
Grałeś w Saints Row 2? Jeżeli zagrasz, lub grałeś to musisz doceniać GTA4;)

Awatar użytkownika
pitek427

• Miejscowość:Bąków

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 06 Lip 2010, 23:02

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez ashtray heart » 07 Lip 2010, 16:35

To ma też znaczenie w co grało się wcześniej. Może moje zastrzeżenia co do sterowania pojazdami wzięły się stąd, że wcześniej ostro pocinałem w Burnout Paradise, ale to nie zmienia faktu, że no jeździło mi się strasznie i gdy tylko mogłem brałem taxi. :) Fizyka jest przednia, ale pomijając auta. :P

Co do podsumowania powiem ci, że żałuje, że sięgnąłem po GTA 4 przed np Unchartedami czy GoW3.

Multi jest nawet całkiem fajne tu akurat przyznam rację, ale o wiele lepsze strzelane multi jest w Uncharted 2, a lepsze jeżdżone w BP, więc nie zabawiłem tam długo.

A w sainst row nie grałem. ;p

ashtray heart

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 27 Sie 2010, 12:59

od niedawna mam gta iv na xboxa 360, i nie mam żadnych zastrzeżeń, ani nie jestem w żaden sposób rozczarowany, mimo że oczekiwania były naprawdę spore. Fabuła mi się podoba, nie jest to powielenie lekkiego i przyjemnego scenariusza z przytoczonego vice city, i bardzo dobrze. Na razie jestem w trakcie przechodzenia, także swoich przemyśleń na temat zakończenia nie napiszę bo go nie znam (i nie zamierzam poznawać wcześniej).
sterowanie jest bardzo wygodne, fizyka w grze znakomita, grafika genialna, muzyka bardzo dobra, każdy znajdzie coś dla siebie, i nawet celowanie jest już lepsze. ogólnie cały rozmach sprawia, że jest co robić w czasie gdy nie podejmuje się wątku fabularnego.
gra mi się podoba, i krytyki jej zbytnio nie rozumiem
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez Traider » 17 Wrz 2010, 23:25

GTA 4 to totalna tragedia... Błędy, zawiesza się i nie ma w niej nic po prostu nic ciekawego już lepsza jest Mafia 2

Traider

Użytkownik zbanowany

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 18 Wrz 2010, 08:19

na pc to i owszem, może się zawiesza, co innego na xboxie, gram z miesiąc i ani razu nie miałem zwiechy, także nazywanie tego "totalną tragedią" jest nietrafione
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 18 Wrz 2010, 08:19

Awatar użytkownika
mgirl

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez Vuldart » 18 Wrz 2010, 15:35

Co wy mówicie? Na PC, mi się w ogóle nie zawiesza :D a co do krytyki, to podobnie jak Pirat, kompletnie nie rozumiem.
Jestem nieuczciwy. I Ty możesz uczciwie liczyć, na moją nieuczciwość.

Awatar użytkownika
Vuldart

• Miejscowość:Trnw
  • Pochwały:3

Re: GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez trucker8715 » 03 Paź 2010, 13:36

MI się GTA 4 podoba:) Trochę ta kamera co się ,,giba,, denerwuje:) Ale ogółem jest ok:) 7/10 :D

trucker8715

GTA 4 - wielka... klapa?

Nieprzeczytany postprzez pantadam » 05 Paź 2010, 19:34

no nic dziwnego, ze niektorych tak zawiodlo nowe gta jak graja na tnacych pecetach z klawiatura

"1. Fatalne sterowanie pojazdami. Tak okropnej jazdy jeszcze nie widziałem. Lepiej było to rozwiązane w stareńkim GTA III, a już vice city jest dla GTA IV wzorem. Samochody wywalają się przy najmniejszym poślizgu, nie czuć w ogóle prędkości, a i same auta nie wyglądają najlepiej. Jak na część gry, która zajmuje ponad 50% rozgrywki jest fatalnie. Sytuacje minimalnie ratują taksówki... ale ile można?"

ze co?... sterowanie autami jest duzo lepsze niz w poprzednich czesciach, tutaj czuc ze prowadzisz auto a nie jakis karton. A ze ciagle gdzies wpadasz to znaczy ze noobek jestes i tyle

"2. Stacje radiowe. Ktoś pamięta Vice City Radio? Ideał. Tutaj radia nie dorastają tamtym z Vice City do pięt. I nie chodzi o samą muzykę, ale o sposób w jaki zostały zrobione. Bywają momenty, że czego nie włączymy, wszędzie ktoś coś gada. R zachęcone sukcesem VCPR chciało zrobić więcej śmiesznych pogadanek w radiach, a wyszła przez to straszna kicha, że najchętniej radio w ogóle się wyłącza. A szkoda."

Vice City chyba nie da sie przebic, ale gta iv tez ma kilka swoich perelek, a epizody dawaja tez sporo fajnych kawalkow
Forum Gamersite - gry, konsole, pc:
http://gamersite.pl/

Awatar użytkownika
pantadam

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry