Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210041 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Gry to zlo!

Forum dla wytrwałych graczy i nie tylko :] Rozmawiamy tutaj o wszelakich grach, czy to na PC, PS2, czy GBA.

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez czason » 24 Lis 2008, 15:45

Czy zgadzacie sie z tym hasłem? Może jednak uważacie,że gry to tylko rozrywka?

Piszcie!
Ostatnio edytowany przez Bishamoth 24 Lis 2008, 15:49, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Nadmiar znakow interpunkcyjnych, capslock.
Mów co myślisz. Rób co mówisz.

Awatar użytkownika
czason

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

GRY TO ZŁO!

Nieprzeczytany postprzez asesina » 24 Lis 2008, 16:02

"Gry to zło".... hmm.... pojęcie dość względne i mało precyzyjne. Zależy, z której strony na to patrzeć. Ze strony samego gracza, który spędza więcej czasu przed monitorem aniżeli przy książkach, bądź na normalnych rozrywkach nie ma w tym nic złego, a przynajmniej tak mu się tylko zdaje. Ze strony jego rodziców, bliskich, znajomych, a nawet nauczycieli człowiek ten powinien jak najszybciej skontaktować się z psychiatrą. Bo ileż można siedzieć wpatrując się w komputer? Osobnik taki w przyszłości może jedynie ożenić się z komputerem... A oczy? A zdrowie? A szkoła, rodzina, jakiekolwiek życie towarzyskie? Nie mówiąc już o konsekwencjach po paru(dziesięciu) latach - reumatyzm, skrzywienie kręgosłupa, niedowidzenie... Przecież są też inne rozrywki na tym 'cywilizowanym' świecie... Oczywiście z jego perspektywy nie ma - w tych upojnie spędzonych przed monitorem nocy - absolutnie nic złego. Ale z perspektywy ludzi stykających się z denatem staje się on bardziej hmm... agresywny, nie rozwija się, jego słownictwo ogranicza się do wyrazów występujących w jego ukochanej grze (uzależnienie dotyka chyba przede wszystkim miłośników MMORPG, czyli tibia, warcraft, l2 et cetera...). Tak więc, zakładając taką hipotezę, że gry uzależniają, można a nawet należałoby stwierdzić, że gry to zło! Zło w czystej postaci!

Eh, jakie to szczęście, że są jeszcze na tym padole ludzie, którzy znają umiar w korzystaniu ze świata wirtualnego i nie ograniczają każdej swojej chwili na to, by spędzić ją w takiż oto właśnie sposób...
El secreto de la felicidad es darse cuenta, que la vida es horrible, horrible, horrible...

Awatar użytkownika
asesina

• Miejscowość:Łódź

GRY TO ZŁO!

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 24 Lis 2008, 16:02

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Zahir » 24 Lis 2008, 16:18

Sprecyzuj - zależy jakie rodzaje gier... gry edukacyjne to raczej nie jest negatyw pod rzadnym względem^^

Gry typu GTA albo inne związane z przemocą - mysle że dla ludzi zdrowych psychicznie, zanjących umiar nie stanowią zagrożenia... chyba że ktoś szuka swojego alter ego u głównej postaci GTA.

Jak dla mnie gry to zło w okrelonym przedziale wiekowym - jeśli wszyscy stosowaliby się do ograniczeń wiekowych jakie zawarte są na pudełku stanowiło by to tylko niewinną zabawe^^ A takto dzieciaki po 9 lat siedzące w kafejkach i grające w CS-a stają się piekielnie agresywne, często wybierają swoje nowe bóstwo zamiast nauki np. - to prowadzi do autodestrukcji, a tak naprawdę dorośli są odpowiedzialni za tictaki w głowach tych gówniarzy
.Jak to się zaczęło?
Nie wiem
Po prostu czuję pragnienie
Widzę ciało i pachnie świeżo
Jest tam do wzięcia..

Awatar użytkownika
Zahir

• Pochwały:1

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Liszka » 24 Lis 2008, 16:23

gry to zło? nie do końca. Gry, w ktorych leje sie krew, zabijamy i siekamy wszystkich, mielimy ich w maszynce do miesa, w które gra 6-13 latek sa złe, a tak? zalezy jaka masz psychikę, jeden to przeniesie do reala a inny po zapisaniu save pójdzie na spacer, albo coś innego. Noi jezeli gramy całe dnie, bez ustanku, bo musimy zdobyc kolejnych 12123434565678 leveli nie ma sensu, zatracamy się. Ja nie gram w żadne gry, czase popykam w Syberię, albo CSI, a tak to nie ciagnie mnie.
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

Jak zziębnięte pisklę
Trzymaj mnie blisko serca

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:42

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 24 Lis 2008, 16:47

Zahir napisał:Gry typu GTA albo inne związane z przemocą - mysle że dla ludzi zdrowych psychicznie, zanjących umiar nie stanowią zagrożenia...

I bardzo dobrze myślisz.
Gry są dla ludzi, którzy wiedzą, że to tylko rozrywka. Można się irytować jeśli po 7h grania nie zrobiło się save'a - to przecież normalne. Ale gry mają przede wszystkim odstresować. Mogą być źródłem wiedzy, intelektualnym pożywieniem, przyjemnym odmożdżaczem czy sposobem spędzenia wolnego czasu.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Re: GRY TO ZŁO!

Nieprzeczytany postprzez czason » 25 Lis 2008, 02:42

asesina napisał:"Gry to zło".... hmm.... pojęcie dość względne i mało precyzyjne. Zależy, z której strony na to patrzeć. Ze strony samego gracza, który spędza więcej czasu przed monitorem aniżeli przy książkach, bądź na normalnych rozrywkach nie ma w tym nic złego, a przynajmniej tak mu się tylko zdaje. Ze strony jego rodziców, bliskich, znajomych, a nawet nauczycieli człowiek ten powinien jak najszybciej skontaktować się z psychiatrą. Bo ileż można siedzieć wpatrując się w komputer? Osobnik taki w przyszłości może jedynie ożenić się z komputerem... A oczy? A zdrowie? A szkoła, rodzina, jakiekolwiek życie towarzyskie? Nie mówiąc już o konsekwencjach po paru(dziesięciu) latach - reumatyzm, skrzywienie kręgosłupa, niedowidzenie... Przecież są też inne rozrywki na tym 'cywilizowanym' świecie... Oczywiście z jego perspektywy nie ma - w tych upojnie spędzonych przed monitorem nocy - absolutnie nic złego. Ale z perspektywy ludzi stykających się z denatem staje się on bardziej hmm... agresywny, nie rozwija się, jego słownictwo ogranicza się do wyrazów występujących w jego ukochanej grze (uzależnienie dotyka chyba przede wszystkim miłośników MMORPG, czyli tibia, warcraft, l2 et cetera...). Tak więc, zakładając taką hipotezę, że gry uzależniają, można a nawet należałoby stwierdzić, że gry to zło! Zło w czystej postaci!

Dobra a teraz popatrz na mnie. Gram w dużą ilość FPS'ów. Jednak nie jestem agresywny.Mam Dużo przyjacóiół w realu a co do zdrowia to myśle ,że 15 godzin basenu wystarczy?

Awatar użytkownika
czason

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 25 Lis 2008, 02:42

Awatar użytkownika
mgirl

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Miszcz_ » 25 Lis 2008, 06:28

Kicek0 napisał:Gry są dla ludzi, którzy wiedzą, że to tylko rozrywka.

Dokładnie. Zależy od podejścia ;)
Uważam że gry nie są złem dla tych osób którzy nie mają zatartej granicy pomiędzy światem rzeczywistym a fikcją ;)
Gram od dziecka i chyba zawsze będę grać

Awatar użytkownika
Miszcz_

• Pochwały:1

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez czason » 25 Lis 2008, 11:11

Ale jednak muszę powiedzieć ,że wymagania wiekow są nieco za wysokie.
Jestem za obnizeniem wymagań wiekowych,i zaczęciem przestrzegania ich.

No bo wiecie,dawno dawno temu kiedy Polska grała z Niemcami (to było tego dnia) widziałem chłopca który chodził jeszcze do przedszkola a podczas meczu kibicował Niemcom a po meczu łaził po domu celując w każdego z plastikowego karabinu na kulki i krzycząc ,,GTA!!!!!"...

Awatar użytkownika
czason

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 25 Lis 2008, 13:04

czason napisał:Ale jednak muszę powiedzieć ,że wymagania wiekow są nieco za wysokie.

NHL bodaj 07 było od 18 lat. Czemu? Bo brutalne : /
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

Nieprzeczytany postprzez asesina » 25 Lis 2008, 14:24

czason napisał:Dobra a teraz popatrz na mnie. Gram w dużą ilość FPS'ów. Jednak nie jestem agresywny.Mam Dużo przyjacóiół w realu a co do zdrowia to myśle ,że 15 godzin basenu wystarczy?

Mój drogi, ja tutaj podałam tylko przykład... Przykład ten odniosłam do hm.. opętania związanego z przywiązaniem do komputera i skrajne skutki jego oddziaływania na człowieka ;) A to, co się z takimi ludźmi dzieje to zależy tylko od psychiki, siły woli. Osobiście znam ludzi uzależnionych od gier, którzy tracą kontakt ze znajomymi, zmieniają się, no zatracają się po prostu.

A tego, że Ty (mimo że dużo czasu spędzasz na graniu) potrafisz znaleźć czas na inne rzeczy można Ci tylko pozazdrościć :)
El secreto de la felicidad es darse cuenta, que la vida es horrible, horrible, horrible...

Awatar użytkownika
asesina

• Miejscowość:Łódź

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Kicek0 » 25 Lis 2008, 14:48

asesina napisał:Osobiście znam ludzi uzależnionych od gier, którzy tracą kontakt ze znajomymi, zmieniają się, no zatracają się po prostu.

Ja też takich znam.
A tu fajny cytat:

<mateuszt> kurczę... trzeba by znaleźć jakąś fajną laskę
<marekakashi> brawo! tak trzymać!
<mateuszt> ?
<marekakashi> no... dojrzałe podejście do życia - ja Ci zawsze powtarzałem, że dupy Ci trzeba :D
<marekakashi> wreszcie wyrosłeś z tych głupich gier!
<mateuszt> i jak Ci tu teraz chłopie powiedzieć, że chodziło mi o broń dla maga... :|
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

Re: Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Liszka » 25 Lis 2008, 14:49

Kicek0 napisał:
asesina napisał:A tu fajny cytat:

<mateuszt> kurczę... trzeba by znaleźć jakąś fajną laskę
<marekakashi> brawo! tak trzymać!
<mateuszt> ?
<marekakashi> no... dojrzałe podejście do życia - ja Ci zawsze powtarzałem, że dupy Ci trzeba :D
<marekakashi> wreszcie wyrosłeś z tych głupich gier!
<mateuszt> i jak Ci tu teraz chłopie powiedzieć, że chodziło mi o broń dla maga... :|

tez czytasz basha widze^^ tekst z dzisiaj na dodatek. plus plus :) :)

ja tam uzaleznienie widze w sobie, ale od internetu i wmoim bracie le od playstation xD
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

Jak zziębnięte pisklę
Trzymaj mnie blisko serca

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:42

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez oola11 » 23 Sty 2010, 16:25

Nie wszystkie gry, to zło. Są takie co uzależniają BARDZO a są takie co nie za bardzo uzależniają (Być może dlatego, że są nudne).
No ale np. taka Tibia. To jest zuoo :D.
Uzależnia i wgl.
Ale gry ogólnie, to gry są spoko :P

oola11

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez Nike » 24 Sty 2010, 16:38

Zgadzam się z poprzednikami, gry są dla ludzi, którzy potrafią odróżnić fikcję od rzeczywistości i mają na tyle zdrowego rozsądku, by nie przenosić świata gry na świat realny. Uważam, że gier nie należy traktować poważnie, tylko jako odmóżdżacz na chwilę relaksu. Chociaż muszę przyznać, że czasami fajnie jest wyżyć się w GTA. :P
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo

bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy

Awatar użytkownika
Nike

• Pochwały:9

Gry to zlo!

Nieprzeczytany postprzez domino1995 » 12 Mar 2010, 22:30

gry to rozrywka ale rzucając gry możesz poświęcić się innej rozrywce jak więcej czasu spędzanego z dziewczyną ;]

Awatar użytkownika
domino1995

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry