przez Vuldart » 30 Sie 2010, 10:53
UWAGA! Jeżeli ktoś fantasy, zupełnie nie trawi, niech zamknie tą stronę.
Do całej reszty mam pytanie. Jako, że sam jestem ogromnym fanem powieści utrzymywanych w klimacie fantasy, baśni, chciałem się dowiedzieć, po jakie podgatunki tych wspaniałych książek najchętniej sięgacie:
low fantasy - (opis) jest to gatunek, określany czasami nawet jako baśń historyczna. Jest zgoła inna od high fantasy, jednak swoją strukturą nieco zbliżona do dark fantasy. Do prekursorów tego rodzaju fantastyki zdecydowanie można zaliczyć Roberta Howarda i jego cykl książek o Conanie, czy też naszą "Starą Baśń".
dark fantasy - (opis) jak sama nazwa wskazuje, w tym podgatunku przyjdzie nam się spotkać, z kreaturami niczym z horrorów, czy nawet thrillerów.
*Horror - w książkach tego typu, często można spotkać takie upiory jak: Sucubby, Wampiry, Demony, Wilkołaki, co automatycznie upodabnia je do horrorów
*Fantasy - Postaci wyżej wymienione, żyją jednak (odwrotnie do horroru) nie w świecie realnym, lecz w realiach tzw. magii i miecza, co kwalifikuje je do fantasy.
Powieści Michaela Moorcocka o Elryku, to najbardziej znany przykład Dark Fantasy.
high fantasy - (opis) jest to chyba najbardziej popularny podgatunek fantasy. Za absolutnego prekursora gatunku możemy (a nawet powinniśmy) uważać J.R.R. Tolkiena i jego trylogię "Władcy Pierścieni". Z innych wybitnych twórców należy uwzględnić: Andrzeja Sapkowskiego i "Wiedźmina", czy Terry'ego Goodkinda i jego "Miecz Prawdy".
urban fantasy - (opis) klimat utworów o tematyce urban fantasy, jest utrzymywany w realiach wielkomiejskich, gdzie magia i technika współgrają ze sobą. Myślę, że tu z pewną odpowiedzialnośćią mogę zaliczyć "Ligę Ognia" Tomasza Pacyńskiego".
space fantasy - (opis) jak wskazuje nazwa, powieści tego podgatunku są rozgrywane w kosmosie, a czasami nawet w innym wymiarze. Jako, że do space fantasy nigdy się nie przekonałem potrafię wymienić tylko jeden tytuł: "Dziedzictwo Heorotu".
heroic fantasy (magia i miecz) - (opis) w tych książkach, prawie zawsze ukazany jest heroiczny bohater z grupką przyjaciół, przemierzający ogromny obszar i unieszkodliwiający, potwory, złych wojowników, czarnoksiężników etc, i prawie zawsze udaje mu się osiągnąć cel. Są dosyć podobne do high fantasy, dużo ludzi je nawet myli. Najpopularniejsze tytuły to: saga "Dziedzictwo" Paoliniego, "Ziemiomorze" Ursuli K. Le Guin.
*Z powieści heroic fantasy, wywodzą się gry na PC, cRPG.
Jestem nieuczciwy. I Ty możesz uczciwie liczyć, na moją nieuczciwość.