Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234582 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Ekskomunika za In-Vitro

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez loco15 » 29 Paź 2010, 20:24

Czytałem ostatnio dosyć dużo o nakładaniu ekskomuniki* i mam coś do powiedzenia w tej sprawie.
Jan Luksemburski kradł krowy (:crazy: ), kościół Go upominał, lecz on nadal to robił i robił. Władze sakralne się zirytowały (o ile można tak to nazwać) i nałożyły na Niego ekskomunikę. Nie przejął się tym, kradł dalej. Po jakimś czasie (już bardzo zdenerwowane) władze kościoła, dały mu 14 dni na zaprzestanie swojej recydywy, i oddanie skradzionego mienia, pod groźbą podwójnej ekskomuniki** nałożonej na Niego. Tym razem się poddał temu i podporządkował. W historii było wiele przypadków nakładania ekskomuniki na ludzi, jako chęć wywołania lęku przed "grzesznym postępowaniem", które wg. Kościoła poszerzało się coraz bardziej. Z czasem wykluczanie z wspólnoty kościoła, stało się tak powszechne, że ludzie przestali się o to martwić. Nawet przestało ich obchodzić to, że po odprawieniu ekskomuniki i śmierci będą "cierpieli wieczne męki"***
Wniosek z tego krótki, i niektórym znany. Nie nakładaj codziennie ekskomuniki, bo zostaniesz olany.****
Ja osobiście jestem tolerancyjny, bardzo. Jestem za In Vitro, jednak ludzie powinni korzystać z tej możliwości z umiarem. Jeśli kobieta/mężczyzna jest bezpłodny/a a jako para, bardzo chcą mieć dziecko, mogliby skorzystać z tej nowoczesnej możliwości. Skoro są świadomi, jakie metoda In Vitro niesie za sobą wady i zalety, to dlaczego mieliby z tego nie skorzystać?
1) Jaki jest wasz pogląd na temat In-Vitro?
2) Czy sądzicie, że nakładanie ekskomuniki na dużą liczbę posłów jest dobrą drogą?
3) Czy nie sądzicie, że po nałożeniu ekskomuniki, ludzie będą jeszcze bardziej odwracać się od kościoła?

*Ekskomunika- najprościej, wykluczenie z kościoła. Zabronione jest również kontaktowanie się z osobą po jej wykluczeniu przez jej rodzinę, prowadzenie z nią interesów, oraz nawet odpowiedź na powitanie.
**Podwójna Ekskomunika- jest to ekskomunika nakładana po tej "pierwszej, normalnej", obejmuje ona to samo co pierwsza, oraz objęcie ekskomuniką najbliższej rodziny
***Nawiązanie do kary, jaką jest wieczny pobyt w piekle, co jest prawdopodobnie najgorszą karą dla każdego chrześcijanina.
****Parafraza, tekstu wypowiadanego przez Marka Kondrata w jednej z publicznych reklam.

Awatar użytkownika
loco15

• Miejscowość:Garwolin

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Krit » 29 Paź 2010, 20:39

Dobrze. Ale to jest procedura w tym wypadku automatyczna i nikt nikogo nakładaniem ekskomuniki nie straszy.

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:1

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez mgirl » 29 Paź 2010, 20:39

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez loco15 » 29 Paź 2010, 20:50

Zapomniałem dodać pewnej rzeczy, o której prawdopodobnie nie wiesz Krit. Pewien z członków kościoła (nie pamiętam jaką angą) wypowiedział się że każdy kto popiera In Vitro, lub je stosuje automatycznie zostaje wykluczany z kościoła. Więc ja też według tej wypowiedzi jestem wykluczony ze wspólnoty.

Awatar użytkownika
loco15

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Krit » 29 Paź 2010, 21:22

loco15 napisał:Zapomniałem dodać pewnej rzeczy, o której prawdopodobnie nie wiesz Krit. Pewien z członków kościoła (nie pamiętam jaką angą) wypowiedział się że każdy kto popiera In Vitro, lub je stosuje automatycznie zostaje wykluczany z kościoła. Więc ja też według tej wypowiedzi jestem wykluczony ze wspólnoty.

Cóż. Nie wykluczają Cię słowa Hosera. Tak po prostu prawo kościelne wygląda, jak sądzę. Księżulek tylko przypomniał, a ten wrzask wynika z tego, że to pierwszy spór światopoglądowy, w którym tradycyjne stanowisko się załamało. Krzyk rozpaczy, coś w tym rodzaju.

Śmieszą mnie nasi ciotowaci politycy, co zwłaszcza na lewicy uważają to za skandal.

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:1

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Wulf » 30 Paź 2010, 13:28

Wiecie ale to są słowa jednego z biskupów, a nie kościoła toteż niekoniecznie jest to wiążące. Co wi,ęcej przykład ekskomuniki przez ciebie podany jest zupełnie różny od tego z ktorym mamy tu do czynienia, to jest inny jej rodzaj.
To o czym mówisz na początku postu to ekskomunika nałożona przez kościół i w nim potwierdzona, wykluczenie przez wspólnotę, natomiast to o czym mówi Hoser to jakby "deklaracja" wyjścia ze wspólnoty, która jednak nie pociaga za sobą wykluczenia z niej.
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez McMillanTAC » 31 Paź 2010, 04:18

Jestem ateistą więc ekskomunika nie robi na mnie wrażenia. Tylko biedni wierzący, którzy pragną mieć dziecko pomimo bezpłodności. Są zmuszeni wybierać - Albo Bóg, albo szczęście. Niestety przy etyce chrześcijańskiej jest tak bardzo często.
Co do In Vitro jestem całkowicie za pod warunkiem, że para jest bezpłodna i jest w 100% pewna, że są gotowi na dziecko. Niby zarodki to jeszcze nie jest życie ale mogło by się nim kiedyś stać więc lepiej byłoby ograniczyć tę metodę.
Ekskomunika za poglądy? Według mnie to by był najgłupszy wyczyn Kościoła i prawdopodobnie przyczynił by się do jego rozpadu lub całkowitego upadku. Kościół niestety coraz bardziej miesza się w życie jego wyznawców i Państwa co tylko niekorzystnie działa na życie zwykłych ludzi.
Imagine there's no Heaven...

Awatar użytkownika
McMillanTAC

• Miejscowość:Chorzów

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez mgirl » 31 Paź 2010, 04:18

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez JakubJ152 » 31 Paź 2010, 11:08

Tylko po co Kościół się wpieprza do polityki i takich spraw? Oni mają nawracać i pomoc umacniać się w wierze ,a nie straszyć ludzi jak w średniowieczu. Jestem katolikiem co tydzień siedzę w kościele ,ale tego nie rozumiem. Wiem że im chodzi o to ,że te komórki i plemniki idą na zmarnowanie,no ale przy seksie też tylko jeden plemnik dochodzi ,a reszta się marnuje...A tym bardziej jak para nie może mieć dziecka,a adopcja im może nie pasować , ksiądz odpowiedział na to "To niech se kota kupią"... Moim zdaniem Kościół powinien trzymać się swoich kręgów ,a nie do władzy i praw wchodzić.Niedługo za prezerwatywy będę wyrzucać...
Kiedyś stanę oko w oko z wrogiem mym
Zemsta jest po latach słodka jak krew
Gdy przyjdzie czas, nie zadrży ręka mi
Śmierć za śmierć!

Awatar użytkownika
JakubJ152

• Miejscowość:Chełmno
  • Pochwały:4

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Daara » 31 Paź 2010, 12:04

co raz częściej ludzie odwracają się od kościoła i nikogo taka ekskomunika by nie przestraszyła.
*Ekskomunika- najprościej, wykluczenie z kościoła. Zabronione jest również kontaktowanie się z osobą po jej wykluczeniu przez jej rodzinę, prowadzenie z nią interesów, oraz nawet odpowiedź na powitanie.
mamy wolny kraj i każdy rozmawia z kim chce. moim zdaniem kościół za bardzo wpieprza się w życie. większości księży chodzi o profity (ojciec Rydzyk np).
Królewicz nie przybędzie i wszyscy o tym wiedzą,
a Śpiąca Królewna chyba już umarła.

Awatar użytkownika
Daara

• Pochwały:14

Re: Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez cala_w_trawie » 31 Paź 2010, 14:46

JakubJ152 napisał:Wiem że im chodzi o to ,że te komórki i plemniki idą na zmarnowanie

chyba właśnie nie wiesz - chodzi o zygotę, czyli połączenie komórki żeńskiej i męskiej, która - jak mówi Kościół - jest już życiem, od momentu poczęcia. i właśnie tysiące takich żyć jest zamrażanych i wyrzucanych. jestem przeciwko.
wysadzamy się jutro o 16, ok?

Awatar użytkownika
cala_w_trawie

• Miejscowość:boję się napisać - jeszcze wszystkich psychopatów nie zamknięto.
  • Pochwały:4

Postprzez Daara » 31 Paź 2010, 15:03

i właśnie tysiące takich żyć jest zamrażanych i wyrzucanych. jestem przeciwko.
mi się zdaje, że kobiety decydują o tym czy zygoty zostają zamrażane czy wyrzucane. z chłopskiego punktu widzenia - co się dzieje, kiedy zarodek jest uszkodzony i niezdolny do przeżycia i następuje poronienie ? to jest grzech, bo w końcu to człowiek. natura zgrzeszyła i wymaga spowiedzi. jeżeli kobieta chce zapłodnienia in vitro i godzi się na zabicie reszty zarodków to jest jej wybór. to ona będzie sądzona po śmierci a nie inni. kościół powinien zabrać się za niegodnych księży a nie wciskać nos w nieswoje sprawy.
Królewicz nie przybędzie i wszyscy o tym wiedzą,
a Śpiąca Królewna chyba już umarła.

Awatar użytkownika
Daara

• Pochwały:14

Postprzez mona20 » 31 Paź 2010, 19:24

Delikatna sprawa - ciężko się ustosunkować do In Vitro jak Ciebie samego nie dotyczy.
Sprawa została nagłośniona co się przyczyniło zainteresowania tematem i co dobre to poszerzyła się wiedza wielu ludzi w tym temacie.
pomagam znaleźć pracę CV wzór, wzory CV

Awatar użytkownika
mona20

• Miejscowość:Warszawa

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez loco15 » 31 Paź 2010, 20:21

Tylko po co Kościół się wpieprza do polityki i takich spraw? Oni mają nawracać i pomoc umacniać się w wierze ,a nie straszyć ludzi jak w średniowieczu.

Zgadza się. Kościół mieszając się w politykę, przeczy temu, po co istnieje, mija się ze swoim celem. No bo on ma pomagać w wierze, a nie obcesowo mówiąc, wpieprza się z brudnymi gumowcami w świat poglądów politycznych.
Niestety to działa w obie strony. Vide kampanie wyborcze Polskich polityków. Oni oczywiście muszą się podlizać rzeszy ludzi w Polsce, nawet kosztem swoich przekonań. Chodzi o to że każdy zabiega o przychylność kościoła. Ludzie nadal wierzą w stereotyp iż katolik najlepiej potrafi rządzić państwem. Lepiej od wyzwolonego od religijnych bzdur ateisty, który nie miesza w politykę spraw sacrum. Vide p. Kaczyński...

Awatar użytkownika
loco15

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Shunra » 31 Paź 2010, 22:32

Tylko po co Kościół się wpieprza do polityki i takich spraw? Oni mają nawracać i pomoc umacniać się w wierze ,a nie straszyć ludzi jak w średniowieczu.
Od kiedy in vitro jest sprawą polityczną? To może religia też jest polityką, bo sprawę wolności lub niewoli wyznania też trzeba było kiedyś ustalać prawnie?
In vitro jest sprawą również moralną. Dlatego Kościół ma prawo wypowiadać się o tym. Podobnie jak naczelni muzułmanie czy żydzi, czy filozofowie i etycy mieszkający w tym kraju.
co jest prawdopodobnie najgorszą karą dla każdego chrześcijanina.
:| ?
Podobnie jak Wulf upominam, że jeden biskup to sobie może wiele mówić. Jego słowa nie mają charakteru dogmatu. Poza tym nie wiem, nie czytałam jego wypowiedzi, możliwe że ktoś to wyrwał z kontekstu... Męczy mnie to szczerze mówiąc.
Sunlight over me no matter what I do. FF

Awatar użytkownika
Shunra

• Miejscowość:The Meeting Place
  • Pochwały:5

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez Catwoman » 01 Lis 2010, 22:19

loco15 napisał:3) Czy nie sądzicie, że po nałożeniu ekskomuniki, ludzie będą jeszcze bardziej odwracać się od kościoła?

Najważniejsze jest zdanie papieża lub któregoś z tych.. hmm.. duchownych wokół niego. Zdanie jakiegoś tam biskupa mało się liczy.Pamiętacie sprawę dziewczynki z Brazylii, która usunęła ciążę z gwałtu i została wyklęta przez miejscowego biskupa? Abp Rino Fisichella sprzeciwił się temu i ekskomunika została unieważniona.

Racje Kościoła brzmią całkiem sensownie, ale się z nimi nie zgadzam. Widzę też paradoks w tym, że odmawia się możliwości zapłodnienia parom, które tego bardzo pragną, a nakazuje się to osobom, które wpadły i z tego powodu rozpaczają.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Ekskomunika za In-Vitro

Postprzez wolnaczeczenia » 01 Lis 2010, 22:38

Zacznijmy od tego, że Kościół nie ma zielonego pojęcia o tym, o czym tak żarliwie się wypowiada, jak zresztą większośc przeciwników invitro.

A ekskomunika? W żadnym stopniu mi to nie przeszkadza, jest to jakaś tam składowa katolickiej kultury i obrządku; w sumie nawet podobają mi się takie nieszkodliwe bzdury.

O ile takie czary-mary nie mają na 'mnie', 'nas' - niezwiązanych emocjonalinie z Kościołem żadnego wpływu, nie przeszkadza mi też pchanie się Kościoła do polityki, no cóż, mają takie prawo, doprowadza mnie do ciężkiej irytacji całowanie duchownych butów przez POLITYKÓW. Im dalej im programowo od 'zakatoliczania', tym oczywiście żałośnie wyglądają te prokościelne umizgi; żeby już nie wywoływać nazwisk i partii... Wystraczy przypomnieć sobie kto trzymał 'berło, koronę i jabłko' w latach mniej więcej 92-97 i jak okrutnie namieszał.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry