Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234579 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Egzamin na prawo jazdy - w 2012 zmiany.

Dział dla pasjonatów 4 kółek i jednośladów. Jeśli kochasz konie mechaniczne, to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie ;)

Postprzez jumisiek. » 30 Mar 2011, 10:10

Od lutego przyszłego roku nadchodzą wielkie zmiany w egzaminie na prawo jazdy jak i w przepisach po zdanym egzaminie.

Egzamin teoretyczny na prawo jazdy będzie trudniejszy niż ten, który chcący kierować samochodem zdają obecnie. Kandydat na kierowcę dostanie czas na odpowiedź "w czasie rzeczywistym", co znaczy, że na odpowiedź będzie miał tylko kilkadziesiąt sekund. Ponadto nie będzie można wrócić do wcześniejszych pytań, by poprawić błędy.

Jak dla mnie - idiotyzm. Egzamin na prawko jest jednym z najtrudniejszych w życiu, więc po co go jeszcze utrudniać? Jest masa osób, która nie radzi sobie z testami teoretycznymi, nawet kując to po nocach. Mając na odpowiedź tylko kilka sekund, z nerwów zaczną klikać w byle co. A to, że nie będę mogli wrócić do poprzedniego pytania to już w ogóle porażka. Jeśli teraz w grupie 15 osobowej zdaje osób 10 to w przyszłym roku jeśli zda jedna to będzie cud.

Egzamin będzie zawierał symulacje zdarzeń drogowych, które mogą się pojawić podczas normalnej, rzeczywistej jazdy po mieście lub w terenie niezabudowanym. Będzie dla zdającego bardziej zrozumiały dzięki zastosowaniu animacji.

Jak mówią specjaliści z ministerstwa infrastruktury, którzy wdrażać będą nowy test, zmiany idą w tym kierunku, aby już podczas egzaminu teoretycznego możliwe było sprawdzenie, czy przyszły kierowca będzie potrafił szybko zareagować na zmieniającą się na drodze sytuację.

Ale gdy człowiek jest w samochodzie to, moim zdaniem, jeszcze szybciej reaguje, bo tutaj działa adrenalina. A w czasie testów, w zamkniętym pomieszczeniu, człowiek nie jest w stanie tak szybko myśleć, ponieważ skupia się na obrazku, na animacji, na szybkiej odpowiedzi. Będzie starał się odpowiedzieć szybko, więc o pomyłkę wtedy nie będzie trudno.

Każdy świeżo upieczony kierowca przejdzie dwuletni okres próby. Jeśli popełni dwa wykroczenia trafi na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne, a okres próby wydłuży się o kolejne dwa lata. Jeśli w ciągu dwuletniego okresu próby popełni trzy wykroczenia, ponownie zostanie skierowany na egzamin na prawo jazdy.

A za wszystko będzie musiał płacić. Prawo jazdy nie będzie już kosztowało 1400 zł a 5000zł. Ciekawe kogo będzie stać na każde badanie, na dodatkowe godziny, na szkolenia. Co do wykroczeń - tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, bo sama chcę żeby na drogach było bezpiecznie a młodzi kierowcy rzadko sobie coś z tego robią.

Przez pierwsze osiem miesięcy po zdobyciu prawa jazdy kierowca będzie mógł kierować wyłącznie autem osobowym oznakowanym zielonym klonowym listkiem. W terenie zabudowanym będzie mógł jechać maksymalnie 50 km/h nawet w nocy, a poza nim do 80 kilometrów. Tylko na autostradzie i drodze ekspresowej będzie mógł przyspieszyć do setki.

Na autostradzie i drodze ekspresowej powinno być normalnie, czyli do 140 i 120 dla wszystkich.

Każdy młody kierowca podczas okresu próbnego przejdzie dodatkowy kurs i praktyczne szkolenie dotyczące bezpieczeństwa.

.. za który pewnie będzie musiał zapłacić z własnej kieszeni.

Jestem w trakcie kursu na prawo jazdy i cholernie się cieszę, że zapisałam się na to w tym roku. Zaoszczędziłam kupę kasy i mniej nerwów. Wiem, że jest masa wypadków, powodowana przez młodych ale dlaczego wszyscy mają przez to cierpieć? To instruktorzy powinni dać nacisk na przyszłych kierowców, zakazywać im ograniczania prędkości, przyzwyczajać ich do różnych sytuacji na drodze. A wiem, że nie zawsze tak jest. Ja dzięki Bogu trafiłam na instruktora, z którym jeździłam nie tylko po Bielsku ale również po innych miastach, ucząc się poruszać po różnych drogach. Masa kierowców uczy się jeździć tylko po tym mieście, w którym będą zdawać egzamin, więc gdy mają wyjechać gdzieś indziej to pojawia się kłopot, bo nie wiedzą jak się zachować..

No ale cóż, jedyne, co mi pozostaje, to życzyć szczęścia wszystkim kierowcom, którzy będą zdawać prawko w przyszłym roku.
Lubimy wracać w miejsca, gdzie spotkało nas coś dobrego, gdzie spotkaliśmy kogoś ważnego dla nas. Lubimy te powroty, bo stale mamy nadzieję, że ktoś lub coś jeszcze na nas tam czeka.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez puchaty » 30 Mar 2011, 10:37

proste.. Wyciągnięcie kasy.

+ Kierowanie się głupimi statystykami, że najwięcej wypadków powodują młodzi kierowcy. (Takich jest najwięcej na drodze).

A ja jeżdżę od 3 lat (od 18 roku życia). Nie w głowie mi zapierniczanie na drodze.

W mieście najczęściej szaleją Panowie w wieku 50 lat w samochodach za 100 000 zł ++ z silnikami 6.0 - nie młodzi !. i takich powinni gnębić a nie młodych. Wyprzedzanie osób jadących przepisowo, zatrzymujących się przed przejściem dla pieszych to norma. Stać ich na wachę, stać ich na mandaty a jak przekroczy punkty zagada do kumpla o papier i dostanie wypis :).

Egzamin teoretyczny na prawo jazdy jest banalny. Uważam, że powinien być trudniejszy (Brak jawnych pytań). Są ludzie którzy nie znają znaków drogowych. System sekundowy jest głupotą - egzamin to dodatkowy stres.
jumisiek. napisał:Egzamin będzie zawierał symulacje zdarzeń drogowych, które mogą się pojawić podczas normalnej, rzeczywistej jazdy po mieście lub w terenie niezabudowanym. Będzie dla zdającego bardziej zrozumiały dzięki zastosowaniu animacji.

Hehe i znając życie symulacje będzie robił Winfor..
jumisiek. napisał:Każdy świeżo upieczony kierowca przejdzie dwuletni okres próby. Jeśli popełni dwa wykroczenia trafi na kurs reedukacyjny i badania psychologiczne

Super, ale powinni zabierać furę i prawo jazdy a nie wysyłać na kursy i zgarniać kasę za nie zostawiająć potencjalnego zabójcę na drodze. To samo z pijanymi kierowcami. Zabieranie samego prawa jazdy to głupota.. toć to jedna plakietka mniej w portfelu a tak to utrata samochodu zaboli :).

jumisiek. napisał:Ciekawe kogo będzie stać na każde badanie, na dodatkowe godziny, na szkolenia.

Heh, badanie... "50 zł" i podpisik. A potem ślepak wyjeżdża co nie patrzy na deskę rozdzielczą samochodu... bo nie widzi :P. Norma. To Polska.
jumisiek. napisał:Przez pierwsze osiem miesięcy po zdobyciu prawa jazdy kierowca będzie mógł kierować wyłącznie autem osobowym oznakowanym zielonym klonowym listkiem. W terenie zabudowanym będzie mógł jechać maksymalnie 50 km/h nawet w nocy, a poza nim do 80 kilometrów. Tylko na autostradzie i drodze ekspresowej będzie mógł przyspieszyć do setki

Pewnie klonowe listki bedą tylko od jednej firmy która wygra przetarg (wcześniej ustawiony ) :P.
Co do prędkości. Uważam, że powinno się eliminować potencjalnych zabójców (zabierając im również samochody) a nie ograniczać prędkość. Samochody po 2000 roku są na prawdę rozwinięte pod względem bezpieczeństwa. Ale są dalej ASY na drodze które potrafią jechać 170km/h w szklankę ;].
jumisiek. napisał:To instruktorzy powinni dać nacisk na przyszłych kierowców, zakazywać im ograniczania prędkości, przyzwyczajać ich do różnych sytuacji na drodze.

Instruktor dostaje 8 zł za godzinę. Jego serdecznie to pier**li kogo puści do egzaminu. Po drugie przy obecnych cenach benzyny/LPG/CNG dodać koszty wymiany sprzęgła raz na 3 miesiące - kobiety męczą sprzęgło bardzo na początku (Ojciec mojego dobrego znajomego ma jedną z większych szkół nauki jazdy).. Nie wspomnę o idiotycznych przepisach, że Lka nie powinna mieć nawet ryski na karoserii. Zadaniem egzaminatora jest niedopuszczenie osoby, nie instruktora. To egzaminator zarabia większe pieniądze niż instruktor. To egzaminator jest tym "doświadczonym".

Nie chcę snuć teorii spiskowych ale te zmiany są tylko po to by ktoś wygrał przetarg (firma ustawiona wcześniej znajac życie) i gdzieś utopić pieniądze. 3 lata czy tam 4 lata temu system placyku, testów komputerowych z MEGA wypasioną klawiaturą (ABCD) dla debili był super i w ogóle AWESOME

////

Żadna różnica jaki instruktor, jakie miasto itp.
Na kursie prawa jazdy nie nauczysz się jeździć. Nauka jest pod egzamin który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. (no bo kto jedzie do 50km/h w mieście w dobie świateł i dróg dwu++pasmowych (piesi wiedzą co to czerwone. Wiedzą też, że wychodząc na czerwonym sami sobie śmierć gotują) jazda 50km/h jest śmieszna i nawet policja nie chwyci nikogo kto 60km/h ciśnie po mieście.

Nie wspomnę o zatrzymywaniu się na tzw "zielonej strzałce".

Awatar użytkownika
puchaty
Administrator

• Miejscowość:0lsztyn
  • Pochwały:18

Postprzez mgirl » 30 Mar 2011, 10:37

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez alooohaa » 30 Mar 2011, 11:36

No co Wy? Przecież to kpina! Ja wiem, że liczy się bezpieczeństwo i w ogóle, ale to nie ma z tym nic wspólnego. Egzamin teoretyczny rzeczywiście jest łatwy, można się wszystkiego wykuć na blachę i zdać. Ale są osoby, które tak stresują się wchodząc do sali z 20 kompami, że zapominają jak się nazywają. To wszystko tylko spowoduje 15 podejść do prawka, w czym 6 do samej teorii. A za każdy egzamin ok. 130 zł (chyba tyle, nie pamiętam już). Co do praktyki to prawda jest taka, że egzamin zdałam za drugim razem, a i tak nie umiem jeździć i teraz dopiero, mając prawko - zaczyna się prawdziwa nauka. Kiedy jestem odpowiedzialna sama za siebie i nikt mi nie pomaga. Tylko, że bezpieczeństwo nie zależy od tych wszystkich restrykcji tylko od nas samych i rozsądku, odpowiedzialności za siebie i innych.
And if you are the ghost I'll call your name again
You, always

Awatar użytkownika
alooohaa

• Miejscowość:Zapomniana przez świat
  • Pochwały:59

Postprzez johanneskate » 30 Mar 2011, 12:25

Egzamin teoretyczny jest tak BANALNIE prosty, że nawet nie komentuję, cieszę się z tej zmiany. ;] Zbyt wielu nie umiejących jeździć kierowców dostaje prawo do jazdy i większość nie zna dobrze przepisów.

Pozdrawiam.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez Cryptic » 30 Mar 2011, 18:50

Mi się większość zmian podoba ;) Na ulicach jest zbyt wielu kierowców, którzy w ogóle nie znają przepisów i nie potrafią się zachować na ulicy.

Egzamin teoretyczny na prawo jazdy będzie trudniejszy niż ten, który chcący kierować samochodem zdają obecnie. Kandydat na kierowcę dostanie czas na odpowiedź "w czasie rzeczywistym", co znaczy, że na odpowiedź będzie miał tylko kilkadziesiąt sekund. Ponadto nie będzie można wrócić do wcześniejszych pytań, by poprawić błędy.

I dobrze. Kierowca ma znać wszystkie przepisy i ma potrafić sobie je od razu przypomnieć - jak inaczej ma je wykorzystać na ulicy?

Ale gdy człowiek jest w samochodzie to, moim zdaniem, jeszcze szybciej reaguje, bo tutaj działa adrenalina. A w czasie testów, w zamkniętym pomieszczeniu, człowiek nie jest w stanie tak szybko myśleć, ponieważ skupia się na obrazku, na animacji, na szybkiej odpowiedzi.

Skupienie się na sytuacji pokazanej na obrazku niewiele różni się od sytuacji, którą widzimy, siedząc w samochodzie. Podczas testu też działa adrenalina i nerwy, takie same jak podczas trudnej sytuacji w trakcje jazdy ;)

Ciekawe kogo będzie stać na każde badanie, na dodatkowe godziny, na szkolenia.

Chodzi o to, żeby na badanie i dodatkowe szkolenia nie trafić. Porządnie zdałaś egzamin, dobrze jeździsz i znasz przepisy to nie będziesz musiała żadnych szkoleń robić i za nic płacić.

W terenie zabudowanym będzie mógł jechać maksymalnie 50 km/h nawet w nocy, a poza nim do 80 kilometrów.

To mi się niezbyt podoba, bo kierowcy, którzy jeżdżą wolniej, często blokują ruch :/

Awatar użytkownika
Cryptic

• Pochwały:1

Postprzez Painkiller » 30 Mar 2011, 20:40

A ja powiem osobom które jeszcze nie mają prawa jazdy i obawiają się tego co chcą wprowadzić:
Miejcie na to wyj*bane! :lol:
Nie pierwszy raz straszą, że wprowadzą jakieś zmiany w systemie egzaminowania i nie pierwszy raz nie wejdą w życie.
Od 2008r. słyszę, że będzie baza pytań utajniona, będzie właśnie ten limit czasowy na odpowiedź, uczyć się do tego trzeba będzie wyłącznie z kodeksu drogowego, na samochód młodzi kierowcy będą musieli naklejać listki, wiek min. potrzebny do zrobienia prawa jazdy będzie podniesiony i wiele innych bzdur. Co jakiś czas jest o tym głośno, później na jakiś czas przestaje się o tym mówić i po 3-12mc znowu staje się głównym tematem w gazetach i portalach...
Jedyne co zmienia się to cena kursu i egzaminu, która z roku na rok idzie w górę...
Tak w ogóle to dalej można robić prawo jazdy na motor (kat. A) od 18 lat? Czy w końcu zmienili to?

Odnośnie "pomysłu"- debilizm, który służy wyciągnięciu większej kasy od przyszłego kierowcy.
Ja na szczęście od prawie roku mam prawo jazdy :)

Awatar użytkownika
Painkiller

• Miejscowość:Podkarpacie
  • Pochwały:2

Postprzez mgirl » 30 Mar 2011, 20:40

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez chesio » 30 Mar 2011, 21:07

jumisiek. napisał:Mając na odpowiedź tylko kilka sekund, z nerwów zaczną klikać w byle co.

A potem taka mistrzyni w nerwach myli pedał gazu z hamulcem. Prawo jazdy nie jest obowiązkowe, chociaż niektórzy jakby tego nie pojmują, a się kompletnie nie nadają do jazdy samochodem.
jumisiek. napisał:A w czasie testów, w zamkniętym pomieszczeniu, człowiek nie jest w stanie tak szybko myśleć, ponieważ skupia się na obrazku, na animacji, na szybkiej odpowiedzi. Będzie starał się odpowiedzieć szybko, więc o pomyłkę wtedy nie będzie trudno.

No, lepiej żeby ta 'pomyłka' na drodze była. Nie jesteś w stanie szybko reagować, podejmować decyzji,
daruj sobie jazdę samochodem. Nie ogarniasz zasad ruchu drogowego przed komputerem a chcesz wyjechać na drogę. A dotychczasowy egzamin teoretyczny był wręcz idiotycznie prosty. Nawet ktoś kto nie miał bladego pojęcia o przepisach ruchu drogowego mógł wyuczyć się odpowiedzi na pamięć i zdać.

Awatar użytkownika
chesio

• Pochwały:12

Postprzez Grzywa » 30 Mar 2011, 22:48

Zaraz, zaraz. Jeśli zacznę brać udział w kursie w tym roku, a ukończę go np. w przyszłym, to będę jeździł z tym kretyńskim listkiem, czy nie będzie mnie to dotyczyć?
Pain is the weakness leaving the body.

You will never forget their faces. You will never forget their names. You will never forget the Drill Instructors.

Krwawa ;*

Awatar użytkownika
Grzywa

• Miejscowość:Rybnik
  • Pochwały:5

Postprzez chesio » 31 Mar 2011, 06:14

Kurs pewnie nie ma znaczenia, tylko kiedy zdasz egzamin i czy na starych czy nowych zasadach.

Awatar użytkownika
chesio

• Pochwały:12

Postprzez jumisiek. » 31 Mar 2011, 08:36

Grzywa, jeśli będziesz zdawał egzamin już na nowych zasadach (czyli w lutym przyszłego roku) to niestety ale będziesz musiał jeździć z listkiem. No chyba, że wyrobisz się do stycznia ; )
Lubimy wracać w miejsca, gdzie spotkało nas coś dobrego, gdzie spotkaliśmy kogoś ważnego dla nas. Lubimy te powroty, bo stale mamy nadzieję, że ktoś lub coś jeszcze na nas tam czeka.

Awatar użytkownika
jumisiek.
Kumpel

• Pochwały:26

Postprzez johanneskate » 31 Mar 2011, 08:54

Ale macie problem. Listek na szybie. O nieeeeeee... Ale wstyd, jak to będzie wyglądać, ile to wysiłku nakleić.

Kurcze, znajdźcie lepsze problemy.
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Re: Egzamin na prawo jazdy - w 2012 zmiany.

Postprzez stopa1234 » 24 Maj 2011, 13:03

Tu jest dużo o zmianach:
http://moje-prawo-jazdy.pl/

stopa1234

Re: Egzamin na prawo jazdy - w 2012 zmiany.

Postprzez Girl_17 » 24 Maj 2011, 13:45

Chyba ich... Co do egzaminu teoretycznego. Faktycznie, zmienią go chyba tylko na gorszy.
Już teraz te pytania sa tak skonstruowane, że ciężko dobrać poprawną odpowiedź.
Oni sobie nie zdają sprawy z tego jaki to jest stres.
Tez nie mają co wymyślić ;/
Liczą na to, że dzięki temu bd mniej wypadków? Phi..
A co z tymi ,którzy dostali prawo jazdy "za kostkę masła" jak się to mówi.
Znam takie osoby. Zero wyobraźni podczas jazdy.
Chłopak miał styczność z takim idiotą, brzydko mówiąc.
Wąska droga, balustrady, zakręt i kzrewy zza których nic nie widać.
No i oczywiście delikwent na pełnym gazie bez hamowania wchodzi w zakręt.
Szczyt inteligencji.
„Żeby Być Kimś, Musisz Najpierw Być Sobą"

Awatar użytkownika
Girl_17

Postprzez slow » 01 Lis 2011, 17:17

Zmiany zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. Chociaż pewnie z tego powodu, że jestem osobą, która już posiada prawo jazdy. Przede wszystkim także zaczęłabym od podstaw związanych z kulturą jeżdżenia. Zwłaszcza, że ewidentnie brakuje jej na polskich droga wśród młodych jak i starszych kierowców.

Girl_17 napisał:Oni sobie nie zdają sprawy z tego jaki to jest stres.

Jaki stres? Egzamin teoretyczny jest czymś banalnym. Znasz zestaw pytań, możesz poprawić odpowiedź.
Stres pojawia się kiedy wiedza teoretyczna jest weryfikowana w praktyce. W czasie jazdy kierowca nieczęsto ma zaledwie kilka sekund na zareagowanie i ocenę sytuacji. :)

Jestem jednak za tym, by reedukacja nie dotyczyła tylko młodych kierowców, lecz także tych z większym stażem. :)
Najbardziej niebezpieczne są emocje, ponieważ one obsesyjnie szukają jakiejkolwiek formy ekspresji, są niecierpliwe, nie mogą czekać, żeby stworzyć coś nowego, swoistego - wpadają więc z rozpędu w utarte formy.
— Olga Tokarczuk

Awatar użytkownika
slow

Postprzez napalm » 01 Lis 2011, 17:40

Osobiście egzamin teoretyczny, aktualny jest prosty, ja rozwiązałem cały test w 1:21 sek i bez błędu, a była babka na która niestety czekaliśmy robiła cały czas, który miała wyznaczony i zrobiła 16bledow? Smutne to było, bo jak można zrobić tyle błędów :mrgreen:

Gorzej było z praktycznym, ponieważ tutaj tak naprawdę zależy od szczęścia czy zdasz(chodzi mi już z wyjazdem na miasto), bo to ci powie, że wymusiłeś albo że jedziesz za szybko... etc.

Choć osobiście nie podoba mi się cała ta zmiana, bo i tak sporo ciągną za egzaminy, a teraz będą jeszcze więcej ciągnąć
Jedynie co się ciesze to, że zdałem na motor bez ograniczeń :devil:
Myślę, więc jestem - Kartezjusz

napalm

• Miejscowość:Szczecin

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości

Do góry