Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234579 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

egzamin gimnazjalny 2012 - nowa podstawa programowa

Wszystko co tyczy się nauki w szkole gimnazjalnej :]

Postprzez Krakowiak. » 01 Maj 2011, 13:14

jak myślcie czy ten egzamin 2012 będzie trudny

Krakowiak.

• Miejscowość:Piekary Sląskie

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez SanDruss17 » 01 Maj 2011, 13:16

Moze byc trudniejszy albo łatwiejszy ale przypuszczam ze bd trudniejszy bo oni z ta nowa podstawą zawsze cos wymysla ;]

Awatar użytkownika
SanDruss17

• Pochwały:1

Postprzez mgirl » 01 Maj 2011, 13:16

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez johanneskate » 01 Maj 2011, 13:34

Zawsze jak jest nowa podstawa, to 1 egzamin jest prostszy, żeby nie było problemów, że trudniejszy bo zmiana. Coś za często te zmiany podstaw programowych;/
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Postprzez Krakowiak. » 01 Maj 2011, 15:57

z humanistycznego będą osobno punkty z polskiego, wosu , historii
z matematyczno -przyrodniczego osobno punkty będą z geografii, biologi, matematyki, fizyki, chemii
jęśli chodzi o językowy to nie wiem

Krakowiak.

• Miejscowość:Piekary Sląskie

Postprzez zdeezorientowany » 01 Maj 2011, 17:13

Według mnie jeżeli chodzi o ten egzamin konkretnie to świetna sprawa.
Wybierasz się na profil np. mat-fiz to liczą Ci się tylko punkty rekrutacyjne z mat i fiz. Nie musisz zamartwiać się innymi przedmiotami. I nie ma potem żalu, że ktoś nie dostał się do szkoły na profil humanistyczny, bo zawalił mat-przyr.

zdeezorientowany

Postprzez Darcia K » 01 Maj 2011, 18:42

Pewnie będzie łatwiejszy, bo to pierwszy raz nowa forma egzaminu, dopiero potem dadzą czadu.
Chciałabym pisać ten egzamin w takiej formie, dużo prościej będzie.
A jak będzie z punktacją? Ogólnie za test można było do tej pory dostać chyba 100 punktów, a teraz, kiedy części będzie więcej, to jak? Ilość punktów do zdobycia się zwiększy?
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Postprzez mgirl » 01 Maj 2011, 18:42

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez zdeezorientowany » 01 Maj 2011, 23:28

Będzie po prostu tak, że do każdej części trzeba przystąpić, każda jest na 50 pkt, a szkoła będzie brała pod uwagę polski + 2 przedmioty w zaleznosci od klasy, czyli na 150 pkt

zdeezorientowany

Postprzez olss.96 » 08 Maj 2011, 21:18

"z humanistycznego będą osobno punkty z polskiego, wosu , historii
z matematyczno -przyrodniczego osobno punkty będą z geografii, biologi, matematyki, fizyki, chemii
jęśli chodzi o językowy to nie wiem"

Jeżeli mowa o egzaminie z języków obcych, to uczeń wybiera sam czy chce pisać z angielskiego ( i tutaj poziom trudności zalezy od tego do jakiej grupy chodzi dany uczeń , czy do podstawowej czy do zaawansowanej) , niemieckiego, czy rosyjskiego (i z tych dwóch języków testy będą na poziomio podstawowym). Także można wybrać z 3 języków. Co do punktacji nie wiem jaka jest.

olss.96

Re: egzamin gimnazjalny 2012 - nowa podstawa programowa

Postprzez Crimson » 08 Maj 2011, 22:04

olss.96 napisał:...Także można wybrać z 3 języków...

Z tego co nam pani mówiła, wybór języków jest większy, jednak aby mieć test np. z języka francuskiego, trzeba było dany język mieć w podstawówce. Nie wiem natomiast co z językami, które doszły w gimnazjum... Czy będzie można mieć z nich test czy też nie. Jednak najczęstszymi językami są właśnie angielski, rosyjski i niemiecki, więc pewnie z nich większość uczniów będzie zdawać. A co do angielskiego. Tego sama nie rozumiem, ale coś tak jeszcze wspominali, że niezależnie od grupy uczniowie będą pisali test z angielskiego podstawowy, jak i rozszerzony. :?
Nasze k o l o r o w e życie jest takie szare...

Awatar użytkownika
Crimson

Postprzez olss.96 » 09 Maj 2011, 15:59

No tak. Ale teraz to ogólnie wszystko powalili. Np. te głupie projekty w których trzeba brać udział, żeby zdać. To jest głupota. :( :ble:

olss.96

Postprzez Darcia K » 09 Maj 2011, 18:15

olss.96 napisał:Jeżeli mowa o egzaminie z języków obcych, to uczeń wybiera sam czy chce pisać z angielskiego ( i tutaj poziom trudności zalezy od tego do jakiej grupy chodzi dany uczeń , czy do podstawowej czy do zaawansowanej) , niemieckiego, czy rosyjskiego (i z tych dwóch języków testy będą na poziomio podstawowym).

Prawda jest taka, że teraz też teoretycznie tak jest, ale nikt się tym nie przejmuje ;)
Crimson napisał:Tego sama nie rozumiem, ale coś tak jeszcze wspominali, że niezależnie od grupy uczniowie będą pisali test z angielskiego podstawowy, jak i rozszerzony. :?

A ja słyszałam z kolei, że jeżeli uczeń uczył się danego języka od podstawówki (nie ważne, w jakiej był grupie), to na egzaminie gimnazjalnym będzie miał obowiązek przystąpić do egzaminu z tego języka na poziomie rozszerzonym. Z maturą też tak ma chyba być.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Re: egzamin gimnazjalny 2012 - nowa podstawa programowa

Postprzez Crimson » 09 Maj 2011, 20:14

olss.96 napisał:No tak. Ale teraz to ogólnie wszystko powalili. Np. te głupie projekty w których trzeba brać udział, żeby zdać. To jest głupota. :( :ble:

Tak, niech dowalą nam jeszcze więcej. Na szczęście mam już ten projekt za sobą. :D

Darcia K napisał:A ja słyszałam z kolei, że jeżeli uczeń uczył się danego języka od podstawówki (nie ważne, w jakiej był grupie), to na egzaminie gimnazjalnym będzie miał obowiązek przystąpić do egzaminu z tego języka na poziomie rozszerzonym. Z maturą też tak ma chyba być.

Dzisiaj podpytałam się dokładniej i ma być właśnie tak jak piszesz. ;) Czyli, jeśli dany język miało się w podstawówce to test jest rozszerzony, jeśli natomiast doszedł on w gimnazjum, test jest na poziomie podstawowym. Co do matury to nic nie wiem. Cóż, ale i tak będzie pewnie jeszcze kilkanaście zmian odnoście tych testów. ;)

Awatar użytkownika
Crimson

Postprzez olss.96 » 10 Maj 2011, 16:53

Ja też już dwa projekty mam za sobą. :D Na szczęście. :)

A ja dzisiaj rozmawiałam z moim panem od rosyjskiego i on nam pokazał tekst , który przysłało ministerstwo jako przykład zadań , które mogą pojawić się na egzaminie. I nawet pan powiedział, że jeżeli to jest poziom podstawowy,to żeby to rozwiązać to trzeba się conajmniej 5 lat uczyć. :? Także już chyba łatwiej rozszerzony angielski pisać. :)

olss.96

Postprzez Crimson » 10 Maj 2011, 19:40

Tak jak kiedyś rosyjski uwielbiałam, tak go teraz nacierpię. Więc pisać będę na 100% z języka angielskiego. ;)

Awatar użytkownika
Crimson

Postprzez olss.96 » 16 Maj 2011, 17:33

Ja narazie rosyjski lubię. Ale to chyba dlatego, że mam zaje*bistego nauczyciela. ;) Ale podejrzewam , że jak się zmieni szkoła i nauczyciel to też rosyjski przestane lubić. ; )

olss.96

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry