Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Dziewczyna z tatuażem

Jeśli jesteś fanem dużego ekranu, to nie możesz przejść obojętnie obok tej kategorii.

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Legend » 16 Sty 2012, 15:58

Image

Film zrealizowany na podstawie bestsellerowej książki. Mikael Blomkvist, znany dziennikarz oskarżony o zniesławienie, otrzymuje nietypowe zlecenie od właściciela koncernu przemysłowego, Henrika Vangera. Ma zbadać sprawę tajemniczego zaginięcia 16-letniej Harriet Vanger, które miało miejsce w latach 60-tych. Blomkvist nie wie, że każdy jego krok jest śledzony przez niezwykle inteligentną hakerkę, Lisbeth Salander, która wykonuje to na prośbę Vangera. Śledztwo z czasem zaczyna odkrywać krwawą i niebezpieczną historię rodziny Vanger.

Oglądał już ktoś? Jak wrażenia? Ja dopiero wybieram się do kina, mam duże oczekiwania, mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Awatar użytkownika
Legend

• Pochwały:2

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 17 Sty 2012, 00:53

Legend, koniecznie zdaj relację, gdyż jestem równie zainteresowany. Tyle szumu przy książce, przy tym filmie, szkoda że nie mam czasu na to wszystko, opowiedz koniecznie jak było w kinie! :)
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 17 Sty 2012, 00:53

Awatar użytkownika
mgirl

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez mroczy » 17 Sty 2012, 10:51

johanneskate napisał: szkoda że nie mam czasu na to wszystko

Sratatata, jak masz czas na siedzenie na forum to na film też byś znalazł ;)

A ja sobie obejrzę online, bo chyba już w kinach u mnie go nie ma.
Ostatnio edytowany przez mroczy, 17 Sty 2012, 11:41, edytowano w sumie 1 raz
,,El cuerpo humano no es más que apariencia, y esconde nuestra realidad. La realidad es el alma.'' esto es la verdad...

Awatar użytkownika
mroczy

• Pochwały:2

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez ramshire » 17 Sty 2012, 11:34

Byłam. Książki nie czytałam, więc porównać nie mogę. Szwedzkiej wersji także nie oglądałam. Generalnie nie jestem fanem takiego klimatu, ale film mi się podobał. Ciekawie prowadzona fabuła, chociaż zbyt pobieżne (jak dla mnie) potraktowanie rozwiązania teoretycznie głównego wątku, głównej zagadki. Film długi, ale nagrany tak, że w ogóle się nie dłużył. Ciekawa, mroczna sceneria. Niektóre sceny drastyczne. Aktorsko na poziomie, fajny Craig. Mogę polecić.

Awatar użytkownika
ramshire

• Pochwały:1

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez kurka » 18 Sty 2012, 10:17

Mnie książka po prostu pochłoęła! Przeczytałam w mgnieniu oka. Na film sie wybieram w weekend. Trochę się obawiam, bo fabuła jest dość drastyczna, ale skoro takie zbiera pochwały, to się zbiorę w sobie i obejrzę!

kurka

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Proszek » 22 Sty 2012, 22:58

Nie czytałem książki, a w kinie byłem dzisiaj i uznaję, że film jest świetny, szczególnie moje uznanie zdobyła Rooney Mara, świetnie zagrała swoją postać i jak dla mnie w tym swoim klimacie piercingu i porąbanych fryzur, była po prostu niesamowicie seksowna. Craig jak zawsze trzymał poziom (nie widziałem w sumie, by jakąś rolę zagrał beznadziejnie, a może to kwestia tego, że jego przeciętna rola to męski facet umiejący się bić albo inteligentny, męski facet, który nie umie się bić). Poza tym świetnie zrealizowana muzyka, trzymająca w napięciu lub przyjemnie relaksująca w zależności od sceny. Podsumowując: nie zawiodłem się i szczerze polecam każdemu, kto chce poznać ciekawą zagadkę rodem z dobrego, kryminalnego klasyku, a jeżeli nie, to chociaż po to, by się przekonać, że kobieta, wcale nie musi wyglądać kobieco, by robić niesamowite wrażenie :wink:
"Mimo, że tak wielkie płci naszej zalety - my rządzimy światem, a nami kobiety."

Proszek

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 22 Sty 2012, 22:58

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Mathas » 30 Sty 2012, 22:02

Bardzo dobry film, mimo że
SPOILER
Po śmierci Martina i rozwiązaniu całej sprawy zaczął mi się dłużyć i oczekiwał puenty.

Mimo to był bardzo ciekawy, wciągający, aktorstwo świetne no i sceny przy których ludzie siedzący obok mnie w kinie zasłaniali oczy bądź wydawali z siebie szeptem przekleństwa i się krzywili :devil:
Super, polecam.
Teraz lecę obejrzeć szwedzką wersję.

Mathas

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez vetus » 30 Sty 2012, 22:19

Obejrzałem wczoraj.

Nominacja do Oscara? Żart.

Film dobry, jest nawet pewien klimacik, no ale jakoś wielkiego szału nie ma. Kilka ostrych scen. Fajna gra 2 głównych aktorów.

Zaciekawił mnie, ale nie poraził. Fabuła jakoś średnio specyficzna. Zimny jak Szwecja.

8+/10
Ludzie mnie denerwują.

Awatar użytkownika
vetus

• Pochwały:25

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Dochna » 15 Lut 2012, 11:24

Dobry film, ale książki, cała trylogia i ekranizacja szwedzka lepsze moim zdaniem.
:)

Awatar użytkownika
Dochna

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 15 Lut 2012, 17:56

Książki przeczytałam. To wielka szkoda, że Larssonowi nie było dane napisać więcej.

Akurat pierwsza część najmniej mi się podobała :) Ale obejrzałam sobie online wersję amerykańską - szwedzkiej widziałam tylko trailer.

Jak dla mnie Craig super pasował do roli Blomkvista. Aktorka grająca Salander... P prostu w mojej wyobraźni była bardziej podobna do Natalie Portman z "V jak Vendetta" i bardziej pasowała mi jako dziewczyna obcięta na jeżyka.

Pieprzonego Nilsa Bjurmana wyobrażałam sobie bardziej jako kogoś w stylu Nick Nolte.

Z kolei Erika Berger była w mojej wyobraźni początkowo rudą kobietą (w ksiażce potem wyszło, że jest blondynką, ale nie było problemu szast-prast zmieniłam kolor ), a miała posturę i twarz....
...
...
Aleksandry Kisio (!)

W filmie grała ją Rebeka Romijn - nie umiem ocenić tej postaci, bo w filmie było jej bardzo mało.

Film oczywiście mi się nie podobał :) Może dlatego, ze bardzo podobała mi się książka. Mogę powiedzieć, że fajnie przerobiono pewien istotny wątek, chyba nawet lepiej to wyszło niż w książce.
vetus napisał:Nominacja do Oscara? Żart.

I to niezbyt dobry.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez dziewczyna39 » 15 Lut 2012, 18:13

Nie czytalam ksiazki, moglby mi ktos napisac czy zakonczenie jest to samo?
Film mi sie oczywiscie podobal. To oczywiscie jest nawiazaniem do rezysera, ktorego po prostu kocham. Moim zdaniem poziomem nigdy nic nigdy dogoni Podziemnego Kregu, ale jest naprawde na miare Siedem. Taki widowiskowy, a jednak nie kiczowaty. Trzymajacy w napieciu, ale nie zbudowanym w jakis tani(ha!) sposob. Bohaterowie fajni, troche fantastyczni i magicznie na taki przyziemny sposob. Musze obejrzec wersje szwedzka bo na ksiazke nie mam czasu:(
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Dziewczyna z tatuażem

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 15 Lut 2012, 18:27

dziewczyna39 napisał:Nie czytalam ksiazki, moglby mi ktos napisac czy zakonczenie jest to samo?

Szybko odpowiadam: nie jest takie samo.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry