Jednak jaki jest dzisiejszy wzorzec dla młodzieży?
Duża część wzoruje się na swoich "idolach" z TV czy internetu-dla części jest to jakiś polityk (Palikot),dla kogoś innego będzie to jakaś celebrytka (Lady Gaga). jednak tak na prawdę dzisiaj nie ma skąd czerpać prawdziwych wzorców.Zaciera się indywidualizm,nawet granice miedzy mężczyzną a kobietą przestają istnieć. Dzisiejsza kultura wszechobecnej śmierci i seksu sprawia,że zatraca się wrażliwość.Wrażliwość na piękno,na radość w małych rzeczach.
Kto ma szansę stać się elitą społeczeństwa, a kto powinien?
Elitą są debile.Osoby z przypadku,które gdzieś tam, coś tam palnęły/zrobiły. O ile w owym średniowieczu panował model rycerza, w romantyzmie-poety,tak teraz niema takiego wzorca.Bo niby kto mógłby nim być? Żołnierz? szara myszka? bezosobowy podmiot korporacji?
Przecież nawet dzisiaj,gdy organizuje się jakieś akcje patriotyczne,to są one albo przemilczane,albo wykreowane w mediach na faszystowską manifestację.
Czy dzisiejsze aspiracje wsparte autorytetami doprowadzą do czegoś dobrego? Gdzie są te autorytety?
Jeżeli ich nie ma, to gdzie szukać?
Autorytety dopiero się narodzą. Żyjemy w ciekawych czasach,na zakręcie historii.Ludzie wychodzą na ulice.Nie chcą obecnego porządku świata.Nie chcą obecnej kultury pseudo -tolerancji,która ze szlachetnej idei przerodziła się w bat (ja jestem inny,więc mi się należy!).Nawet takie wartości,jak Bóg dla wielu osób nie są już pewne.
Czyli krótko. Dokąd zmierzasz epoko? Gdzie pójdziemy?
Tego nikt nie wie-nawet najlepsi fachowcy.