Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Dzieci z domu dziecka na świętach w naszych domach?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Postprzez Nancy » 22 Gru 2010, 10:43

Jak byłam młodsza (12-13 lat) zawsze namawiałam mamę aby wzięła na święta dziecko z domu dziecka. Dla mnie był to najgenialniejszy pomysł na świecie. Nikt nie mógł się wtedy równać z moją genialnością ;-)
Ale czy aby na pewno to był taki dobry pomysł?
Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że jest to dobry pomysł dla osób, które te dziecko wezmą. Zapewne czują wtedy, że zrobili dobry uczynek pomagając.. . Natomiast dziecko odczuje przez parę dni co tzn rodzina i może być mu potem z tym ciężko.
Czy to aby na pewno dobry pomysł?
Jakie jest Wasze zdanie?
Niech ludzie nie znający miłości szczęśliwej twierdzą, że nigdzie nie ma miłości szczęśliwej. Z tą wiarą lżej im, będzie żyć i umierać.

Awatar użytkownika
Nancy
Kumpel

• Pochwały:33

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Eirene » 22 Gru 2010, 11:09

Jeżeli ktoś jest pewny, że chce adoptować właśnie to dziecko, które zaprosił do domu na święta, to myślę, że to dobry pomysł. Obie strony będą zadowolone, że mogą pobyć ze sobą razem w tak magiczne dni. Lecz, gdy ktoś chce po prostu zapewnić dziecku spędzenie świąt pod wspólnym dachem i jest pewien, że nie może go zaadoptować, to tutaj bym się wahała. Dziecko poczuje namiastkę szczęścia, która po kilku dniach zostanie mu brutalnie zabrana i wróci do szarej rzeczywistości w domu dziecka, bez nadziei, że właśnie ta rodzina da mu dach nad głową. To takie trochę granie na emocjach dzieci, które przecież większość rzeczy traktują bardzo poważnie, jak zobowiązanie. Rozumiem, że niektórzy ludzie chcą w ten sposób pomóc tym dzieciakom, pragną aby zasiadły razem z nimi przy świątecznym stole, poczuły ciepło z kominka i moc prezentów. Ale czy to jest najlepszy pomysł? W końcu po świętach wszyscy wracają do normalnego życia, a gdy rodzina nie może powiedzieć: "już niedługo wrócisz do nas na stałe", to dziecko może się podłamać i pomyśleć, że nikt go nie chce. Ja nie odważyłabym się na taki krok, można w tym czasie pomagać w inny sposób, chociażby zrobić zbiórkę rzeczy już nieużywanych, takich jak zabawki, które w okresie świątecznym są bardzo przydatne i zanieść je do domu dziecka.
Ostatnio edytowany przez Eirene, 22 Gru 2010, 11:11, edytowano w sumie 1 raz
Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Postprzez mgirl » 22 Gru 2010, 11:09

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez alexia » 22 Gru 2010, 11:11

Bloody napisał:Czy to aby na pewno dobry pomysł?
Jakie jest Wasze zdanie?

Moim zdaniem to nie jest dobry pomysł.
Znam rodzinę która wzięła 6'letnią dziewczynkę na święta do domu, bo córka koleżanki mamy pracowała w domu dziecka i się napaliła, że wezmą na święta dziewczynkę, bo zrobią dobry uczynek, bo będzie fajnie.
Dziewczynka została z nimi do dzisiaj. Taki jest koniec.
Dlatego uważam, że jeśli w dziecku ma się budzić jakieś błędne nadzieje związane z tym, że wezmą je do siebie na kilka dni a potem oddadzą jak zużytą zabawkę, lepiej jest nie robić nic. Wtedy przynajmniej mniejsza krzywda dziecku sie stanie a tobie to wielkiej różnicy nie zrobi.
“You only live for tomorrow. The ones that live for tomorrow get fucked by the ones living for today. I only live for today.” — Won Bin “The Man from Nowhere”
Heart as big as the city. Heart as big as Liverpool.

Awatar użytkownika
alexia

• Miejscowość:United States Bitch
  • Pochwały:47

Postprzez Darcia K » 22 Gru 2010, 13:40

Bloody napisał:Czy to aby na pewno dobry pomysł?

Zależy. Jeżeli od dawna siedzi nam w głowie plan na zaadoptowanie jakiegoś dzieciaczka i jesteśmy pewni, że chcemy właśnie to dziecko, to tak, oczywiście, to jest dobry pomysł. Ale jeżeli nie planujemy adopcji i dziecko ma być z nami tylko na Wigilię, to to jest najgorszy pomysł, jaki można zrealizować - najpierw zrobimy maluchowi frajdę, że poczuje magię świąt, w prawdziwym domu, a potem jak gdyby nigdy nic odwieziemy je do domu dziecka, takie coś to normalne świństwo już dla mnie, a pomyślmy, jak może czuć się taki maluch.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Postprzez brea » 22 Gru 2010, 15:36

Jest to dobry pomysł jeśli rodzina ma w planach zaadoptowanie tego dziecka. Bo jeśli chce tak po prostu zrobić dobry uczynek poprzez to, że podczas świąt dziecko poczuje się jak w prawdziwym domu, to nie jest to do końca takie fajne. Takie dziecko może i będzie szczęśliwe przez parę dni ale co potem? Znowu będzie zostawione same sobie, bez rodziny i nikogo bliskiego.
Pieniądze szczęścia nie dają.
Ale za pieniądze można kupić żelki, a wtedy już całkiem blisko do szczęścia. ^.^

rawr

Awatar użytkownika
brea

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:3

Postprzez hanako60 » 22 Gru 2010, 16:28

Faktem jest, że ludzie nie chcą się w takie coś wikłać . Formalności, te rzeczy .. Niektórzy pragną być z najbliższą rodziną, jeszcze inni nie obchodzą świąt, a drudzy boją się że taki dzieciak coś ukradnie .
Pomysł może i dobroduszny, ale ja bym się w to nie bawiła .
( Nie lubię dzieci )
Głupich nie sieją, sami wschodzą.

Awatar użytkownika
hanako60

• Pochwały:3

Postprzez mgirl » 22 Gru 2010, 16:28

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Tkaczens^ » 22 Gru 2010, 17:09

Dziecko to nie zabawka,którą można potem odstawić na półkę, dlatego nie sądzę aby to był dobry pomysł.
To miłe,ale dziecko później narobi sobie nadziei , na to że rodzina je adoptuje i wtedy nie będzie za miło
Put a gun to my head and paint the walls with my brains!

Awatar użytkownika
Tkaczens^

• Miejscowość:Oleszna
  • Pochwały:20

Postprzez Hard Candy » 22 Gru 2010, 17:29

Pokaże komuś jak pięknie by było, gdyby jego marzenie się spełniło, a później mu to wszystko zabiorę. Dla mnie pomysł jest beznadziejny.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Postprzez paper.sun » 22 Gru 2010, 17:53

Początkowo pomyślałam, że danie komuś ciepła chociaż raz w roku jest dobrym pomysłem, ale zaraz potem pomyślałam o dawaniu fałszywej i złudnej nadziei. To chyba boli najbardziej. Odebranie tego ciepła ponownie.
Zresztą, wiem jak to jest. Moja ciotka zaadoptowała dziewczynkę pięcioletnią, kiedy przyjechali do nas na święta, Angelika pytała się kilkakrotnie, czy już jej nie oddadzą, że nie chce tam wracać, bo tu jest tak fajnie, że lubi święta. Wiadomo, rozumowanie dziecka. Więc kiedy przypominam sobie ten strach w jej małych oczach mogę szczerze przyznać, że to głupi pomysł. Mimo, że wciąż jej powtarzaliśmy, że jest już z nami na zawsze. Jeśli ktoś nie planuje adopcji, nie powinien czegoś takiego robić.
Someday, somewhere,
We'll find a new way of living
We'll find a way of forgiving
Somewhere...

Awatar użytkownika
paper.sun

• Miejscowość:South of Nowhere
  • Pochwały:8

Postprzez martuśka. » 22 Gru 2010, 18:01

Nie, nie podoba mi się taki pomysł.
Po pierwsze to byłaby złudna nadzieja i fałszywe szczęście. Po drugie święta to dla mnie rodzinny czas i tak samo dziecko jak i my czulibyśmy się zakłopotani by nie powiedzieć czegoś co dziecko źle by odebrało/zrozumiało. Byłoby sztywno po prostu. Już w tym roku moja mama wymyśliła zbieraną Wigilię z rodziną bratowej i swoim znajomym oraz jego mamą - mam nadzieję, że to nie wypali.
Jedynie jeśli ktoś faktycznie planuje adopcję tego konkretnego dziecka to wiem, że jest to praktykowane w czasie fazy załatwiania adopcji (w końcowej fazie). To zbliża dziecko z rodziną do której ma iść.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez Kicek0 » 22 Gru 2010, 19:10

martuśka. napisał:Po drugie święta to dla mnie rodzinny czas i tak samo dziecko jak i my czulibyśmy się zakłopotani by nie powiedzieć czegoś co dziecko źle by odebrało/zrozumiało. Byłoby sztywno po prostu.

Bardzo fajnie, że już ktoś to za mnie napisał.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Postprzez Nike » 22 Gru 2010, 21:17

Dla mnie to też nie jest dobry pomysł. Po co robić dziecku nadzieję, którą potem się odbiera, wysyłając z powrotem do domu dziecka? Zapewnienie rodzinnej atmosfery to też nie jest dobry argument - nie wiemy, jak takie dziecko zareaguje, a zazwyczaj czuje się niewygodnie w takiej sytuacji, więc byłby to dyskomfort zarówno dla nas, jak i dla dziecka.
Tkaczens^ napisał:Dziecko to nie zabawka,którą można potem odstawić na półkę

Dokładnie.
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo

bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy

Awatar użytkownika
Nike

• Pochwały:9

Postprzez Morgana » 23 Gru 2010, 16:51

Święta to dla mnie czas który spędzam z najbliższymi, nie ma nigdy nawet nikogo z dalszej rodziny. W tym roku będę tylko ja, mama, siostra i dziadkowie, atmosfera będzie rodzinna, ciepła, nikt nie będzie czuł się skrępowany.
W przypadku dodatkowego dzieciaka byłoby zupełnie inaczej, jak już ktoś napisał atmosfera byłaby sztywna, poza tym jest to dla mnie ktoś zupełnie obcy i nie za bardzo rozumiem czemu mam z kimś takim obchodzić Boże Narodzenie.
Bo czasem lepiej odejść od zmysłów by nie zwariować.

Morgana

• Miejscowość:Katowice

Postprzez NYC » 29 Sty 2012, 19:30

Moim zdaniem ten pomysł nie jest dobry, ponieważ sprawi się na okres świąteczny dzieciakowi frajdę, a potem mu się to odbierze. Jak chce się zabierać dziecko z domu dziecka to albo na zawsze, albo wcale

NYC

Postprzez matrix18 » 30 Sty 2012, 13:58

Bloody napisał:Jak byłam młodsza (12-13 lat) zawsze namawiałam mamę aby wzięła na święta dziecko z domu dziecka. Dla mnie był to najgenialniejszy pomysł na świecie. Nikt nie mógł się wtedy równać z moją genialnością ;-)
Ale czy aby na pewno to był taki dobry pomysł?
Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że jest to dobry pomysł dla osób, które te dziecko wezmą. Zapewne czują wtedy, że zrobili dobry uczynek pomagając.. . Natomiast dziecko odczuje przez parę dni co tzn rodzina i może być mu potem z tym ciężko.
Czy to aby na pewno dobry pomysł?
Jakie jest Wasze zdanie?

Trochę moim zdaniem masz rację. Ale też ludzie źle robią chcą dziecko czego nie zabierą z domu dziecka tylko muszą mieć swoje własne?

Awatar użytkownika
matrix18

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry