Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Dwudniowe wybory

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Dwudniowe wybory

Postprzez Pirat » 06 Mar 2011, 16:43

Pojawił się pomysł by tego roczne wybory do parlamentu odbywały się nie tak jak dotychczas tylko w niedzielę, ale przez cały weekend.
Co o tym sądzicie?
Wg was to pomysł dobry, bo może przyczynić się do zwiększenia frekwencji?
A może jesteście zdania, że to tylko wyrzut pieniędzy i "wrogowie demokracji" przez noc może majstrować przy urnach?
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Dwudniowe wybory

Postprzez rozczochrany » 06 Mar 2011, 17:27

Jak dla mnie to strata pieniędzy. Kto będzie chciał iść na wyboru to na pewno znajdzie chwilę, żeby zagłosować w dany dzień. Lokale są otwarte w takich godzinach, że nawet jak ktoś pracuje 12 godzin to na wybory zdąży, wg. mnie frekwencji to jakoś bardzo nie zmieni.
Patrz, piękną maskę każdy założył na swoją twarz.
Pewnie i Ty też ją masz.

Awatar użytkownika
rozczochrany
Kumpel

• Pochwały:59

Dwudniowe wybory

Postprzez mgirl » 06 Mar 2011, 17:27

Awatar użytkownika
mgirl

Dwudniowe wybory

Postprzez Mandy » 06 Mar 2011, 19:36

Jak wyżej nie uważam by to poprawiło frekwencji. Jak ktoś nie idzie na wybory bo albo nie ma na kogo zagłosować albo mu się nie chce i wątpię by jeden dzień dodatkowy coś by tu zmienił. A wybory dwudniowe jednak trochę kosztują,lepiej by dali na coś innego kasę a wybory pozostawili jednodniowe.
Niebo uczy kochać
Ziemia uczy trwać
Ludzi nienawidzić
Ludzie uczą nas

Awatar użytkownika
Mandy

• Miejscowość:TRG

Dwudniowe wybory

Postprzez Grzywa » 07 Mar 2011, 00:03

rozczochrany ma rację. Patrząc na frekwencje z różnych wyborów w naszym kraju widać, że nie raz była większa. Jaki wniosek? Dupska ruszyć się nie chce, a potem do narzekania to pierwsi. Szkoda kasy na kolejny chory pomysł tego chorego rządu w tym chorym ustroju.
Pain is the weakness leaving the body.

You will never forget their faces. You will never forget their names. You will never forget the Drill Instructors.

Krwawa ;*

Awatar użytkownika
Grzywa

• Miejscowość:Rybnik
  • Pochwały:5

Re: Dwudniowe wybory

Postprzez mona20 » 11 Mar 2011, 00:01

Ja mam odmienne uważam a nawet wiem, jak są 2 dni to frekwencja jest większa nie chodzi o same wybory ale generalnie wszelkie przedsięwzięcia tak mają - bardzo dużo ludzi pracuje w soboty/niedziele (markety, urzędy, piekarnie, dostawcy, budowlańcy, służba zdrowia, kierowcy -autobusy, tramwaje, pociągi wolne zawody itd. itd. ) jest ich całe mnóstwo.
Nie uważam że to wyrzucanie pieniędzy, lepiej dobrze wybrać - niestety demokracja kosztuje.
pomagam znaleźć pracę CV wzór, wzory CV

Awatar użytkownika
mona20

• Miejscowość:Warszawa

Dwudniowe wybory

Postprzez Nancy » 11 Mar 2011, 13:47

Nie mają już czego wymyślać to takie głupoty wymyślą.
No i po co to komu.. Szkoda kasy. Kto będzie chciał ten i tak pójdzie.
Niech ludzie nie znający miłości szczęśliwej twierdzą, że nigdzie nie ma miłości szczęśliwej. Z tą wiarą lżej im, będzie żyć i umierać.

Awatar użytkownika
Nancy
Kumpel

• Pochwały:33

Dwudniowe wybory

Postprzez mgirl » 11 Mar 2011, 13:47

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Dwudniowe wybory

Postprzez mandelena » 11 Mar 2011, 14:39

Jak ktoś będzie chciał iść na wybory, to pójdzie w niedzielę. A jak ktoś nie ma ochoty, to się nie pojawi, choćby trwały cały tydzień. Tyle na temat.
'Muzyka jest odpowiedzią, to pewne. Na pytania postawione i nie. Jest odpowiedzią bez treści.'

Awatar użytkownika
mandelena

• Miejscowość:Poznań
  • Pochwały:11

Dwudniowe wybory

Postprzez Catwoman » 17 Mar 2011, 18:33

Myślę, że frekwencję zwiększyłoby zwiększenie ilości urn wyborczych i umiejscowienie ich tam, gdzie sąd duże skupiska ludności: w centrach handlowych, nawet na ulicach. Albo wprowadzić głosowanie drogą internetową?

Wiem, że takie przedsięwzięcie budzi zastrzeżenia, ale na pewno dałoby się załatwić sprawy bezpieczeństwa.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Dwudniowe wybory

Postprzez Vuldart » 18 Mar 2011, 10:30

Frekwencji to posunięcie na pewno by nie zwiększyło, a tylko zmarnowałoby dodatkową kupę kasy z kieszeń podatników (których i tak już nie mają czym zatykać). Zamiast zająć się poważnymi sprawami rząd wymyśla kolejne głupoty, udając, że rządzi.
Jestem nieuczciwy. I Ty możesz uczciwie liczyć, na moją nieuczciwość.

Awatar użytkownika
Vuldart

• Miejscowość:Trnw
  • Pochwały:3

Dwudniowe wybory

Postprzez Pirat » 18 Mar 2011, 14:36

Vuldart napisał:Zamiast zająć się poważnymi sprawami rząd wymyśla kolejne głupoty, udając, że rządzi.
hmm, kwestia wyborów raczej nie jest kolejną głupotką. powiem więcej, w demokracji jest to nawet rzecz całkiem istotna.

W kodeksie wyborczym jest wprowadzona fakultatywność tego rozwiązania, co jest rzeczą dobrą wg mnie, bo różnie się zdarza, np. wybory prezydenckie wypadają nam teraz w lato, więc dodatkowy dzień na głosowanie może rzeczywiście podbić frekwencję, czy np. w czasie/tuż po powodziach itp. sprawach. W tych wyborach raczej nie sądzę, żeby miało to większe znaczenie, raczej byłbym za jednodniowym głosowaniem, ale nie będę protestował jak będą dwa dni głosowania.

W kwestii wyborów "marnowanie" pieniędzy jakoś mnie nie boli..
( + może załapałbym się do komisji, wtedy byłoby 2x więcej pieniędzy do ręki ;d )
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

Dwudniowe wybory

Postprzez Vuldart » 18 Mar 2011, 17:53

Pirat napisał:W kwestii wyborów "marnowanie" pieniędzy jakoś mnie nie boli..

A Mnie boli, dlatego że ten system, jaki obecnie obowiązuje nie jest zły (a wręcz zadowalający), a mogliby wreszcie zacząć "marnować" pieniądze na takie "głupoty" jak choćby służba zdrowia, czy infrastruktura.

Pirat napisał:dobrą wg mnie, bo różnie się zdarza, np. wybory prezydenckie wypadają nam teraz w lato, więc dodatkowy dzień na głosowanie może rzeczywiście podbić frekwencję, czy np. w czasie/tuż po powodziach itp. sprawach. W tych wyborach raczej nie sądzę, żeby miało to większe znaczenie, raczej byłbym za jednodniowym głosowaniem, ale nie będę protestował jak będą dwa dni głosowania.

Kto chce zagłosować, ten zagłosuje. A co do powodzi, to nie wydaje mi się, że przez jeden dzień można by było cokolwiek zrobić w związku z taką tragedią, tak więc tutaj ten "dodatkowy" dzień nie miałby żadnego sensu.

Awatar użytkownika
Vuldart

Dwudniowe wybory

Postprzez GLOSNARODU.PL » 01 Kwi 2011, 12:29

zgadzam sie z wieloma moimi przedmowcami, kase trzeba oszczedzac, frekwencji to znacznie nie zwiekszy, a kto napradwe chce zaglosowac, da rade w kazdych okolicznosciach i w ciągu jednego dnia. Poza tym glosowanie to nie obowiązek, zeby trzeba bylo ludzi ganiac do nich jak dzieci do mycia zebów. To przywilej!!!jesli ktos tego nie rozumie, to jest po prostu glupi.

Awatar użytkownika
GLOSNARODU.PL

Dwudniowe wybory

Postprzez znosny » 04 Kwi 2011, 13:50

Czy to strata pieniędzy to trochę trudne do przewidzenia, bo jeśli wybory jednodniowe i sytuacja gdzie frekwencja niska i dogrywka => daje de facto drugi dzień wyborów, a że nie są to dwa dni pod rząd ostatecznie koszta będą większe

znosny

Re: Dwudniowe wybory

Postprzez Vuldart » 04 Kwi 2011, 14:34

znosny napisał:Czy to strata pieniędzy to trochę trudne do przewidzenia, bo jeśli wybory jednodniowe i sytuacja gdzie frekwencja niska i dogrywka => daje de facto drugi dzień wyborów, a że nie są to dwa dni pod rząd ostatecznie koszta będą większe

Przecież Ci, co z przekonania nie chodzą na wybory, to nawet gdyby były dwa dni i tak by nie poszli, a tak jak mówię, obecny system jest bardzo dobry i nie wiem po co go zmieniać, chyba po to żeby pokazać, że COŚ się robi.

Awatar użytkownika
Vuldart

Dwudniowe wybory

Postprzez frania_tu » 04 Kwi 2011, 14:43

Tak jak pisał Vuldart, uważam, że to całe gadanie o dwudniowych wyborach ma na celu PR partii rządzącej. Ja nie pójdę na wybory, jak nigdy nie chodziłam, nawet jeśli będą trwać tydzień.
kolor herbaty jak czerwone kwiaty
z parapetu starej kamienicy
oglądają świat rosnąc w donicy
trawa cytrynowa

Awatar użytkownika
frania_tu

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry