Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Dorosłość po 18-tce?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Incomprehensible » 27 Maj 2007, 20:24

Pytanie do osób, które ukończyły 18 lat:
czy po przekroczeniu tej symbolicznej granicy czujecie jakąś większą odpowiedzialność? Czujecie się dorośli?

Pytanie narodziło się stąd, że jutro kończę 18 lat, lecz jestem przekonana, że nic się nie zmieni ;). Jednak ostatnio tata wyjechał mi z tekstem, że będę dorosła i, co za tym idzie, będę musiała stać się odpowiedzialna, zacząć radzić sobie sama. Więc zwracam się do Was z tym pytaniem ;).
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez jason » 10 Maj 2009, 20:00

Dla mnie pełnoletność nie jest jakąś oznaką dorosłości. Już teraz wiem, że za te dwa lata będę tak samo wyglądał, nie urosnę, będę zachowywał się tak samo i robił to samo.
Pełnoletność to dla mnie przede wszystkim samochód i pewne poczucie większej wolności, możliwość wyjechania gdzieś dalej itd. itp.

Awatar użytkownika
jason

Użytkownik zbanowany

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 10 Maj 2009, 20:00

Awatar użytkownika
mgirl

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez johanneskate » 10 Maj 2009, 20:05

w osiemnaste urodziny obudzili mnie rodzice o godzinie 4.30... była to niedziela, nie było pracownicy do doju... Mamy krówki, i wróciłem do domu przed 10... :) dorosłość się zacznie jak dostanę się na studia i nie będę miał ochoty wracać do domu;)
Image
1. Używaj wyszukiwarki: http://m-forum.pl/search.php
2. Zwracając się do kogoś klikaj na jego nick przy avatarze
3. Baw się dobrze.

♪♫♪ ♪♫♪

Awatar użytkownika
johanneskate
Moderator

• Pochwały:61

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez nieznajoma1 » 12 Maj 2009, 13:44

Zawsze czekałam na te 18 lat,gdyż myślałam,że stanę się naprawdę dorosła,wszystko stanie się lepsze,będę mogła robić co tylko chce i w ogóle-będzie super.
Obecnie nie odczuwam jakieś zmiany.Fakt,może bardziej odpowiadam za własne błędy,muszę być bardziej samodzielna,ale poza tym wszystko jest tak jak dawniej.

Incomprehensible napisał:Czujecie się dorośli?

nie,ani się tak nie czuję,ani nie jestem traktowana jako dorosła,co osobiście nieraz mnie strasznie irytuje.

ale mogę śmiało stwierdzić,że po 18stce lata bardzooo szybko uciekają,ani się obejrzę a już stuknie mi 19stka.
- Boję się.
- To dowód, że kochasz życie.

Jak Cię Kocham, nie powiem-no bo nie wypowiem, tak ogromnie, bardzo, jeszcze więcej może...

Awatar użytkownika
nieznajoma1

• Miejscowość:Gdzieś.daleko.
  • Pochwały:2

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 12 Maj 2009, 17:19

Odpowiedzialna czuję się za swoje decyzje (wybór/zmiana kierunku studiów, uczelni, wybór pracy etc.) W tych kwestiach nie muszę prosić o przyzwolenie rodziców, mogę jedynie zaczerpnąć ich rady.
Natomiast przy moich rodzicach czasami czuję się jak 14-latka. Szczególnie mama traktuje mnie jak dziecko (nie zawsze, ale często). Zwłaszcza w kwestii wyjść, wyjazdów poza miasto (o zagranicy nie wspominając), późnych powrotów do domu. Wiem, że to jest ta 'matczyna miłość', że się o wszystko martwi, ale czasami nie potrafi uszanować i zrozumieć moich decyzji.
Natomiast w tacie mam pełne oparcie. Ilekroć mówiłam o pracy za granicą, wyborze kierunku studiów - zawsze mogłam liczyć na jego zrozumienie i oparcie. Przy nim czuję się w pełni dorosła.
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez fusy » 12 Maj 2009, 19:16

Incomprehensible napisał:czy po przekroczeniu tej symbolicznej granicy czujecie jakąś większą odpowiedzialność?

owszem, za siebie i swoje czyny, za sprawy urzędowe, za szkołę, za swoją przyszłość.
Incomprehensible napisał:Czujecie się dorośli?

dorosła nie, to chyba nie jest odpowiednie słowo. jestem dojrzała, ale nie czuję się w pełni dorosła.
Jestem brakującym ogniwem między człowiekiem i szatanem

Awatar użytkownika
fusy

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:3
Użytkownik zbanowany

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 12 Maj 2009, 19:16

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez rozczochrany » 13 Maj 2009, 11:47

Dorosłość nie ma nic wspólnego z ukończeniem 18lat. U mnie niewiele się zmieniło, odpowiedzialny byłem zawsze. Samodzielny jestem od około 2lat.
Jedyna korzyść jest taka, że mogłem założyć własne konto w bibliotece.
No i mogę wszędzie pracować, co przed osiemnastką było dość dużym problemem.
Patrz, piękną maskę każdy założył na swoją twarz.
Pewnie i Ty też ją masz.

Awatar użytkownika
rozczochrany
Kumpel

• Pochwały:59

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Bethrezen » 13 Maj 2009, 13:20

Dorosłość nie ma nic wspólnego z ukończeniem 18lat. U mnie niewiele się zmieniło, odpowiedzialny nie byłem nigdy. Samodzielny może będę za jakieś 2 lata

żadna różnica jak dla mnie. może zmieniło się trochę podejście otoczenia ale nic poza tym - zresztą i tak nieznacznie i tylko u niektórych. jakoś tak bardziej odpowiedzialnie zacząłem się czuć na studiach ; ) i chyba większość osób tak ma. a osiemnastka to tylko "rytuał" ; )

Bethrezen

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez LuUiza » 14 Maj 2009, 21:11

To zależy tylko i wyłącznie od cżłowieka i jego nastawienia, bo np. 16-nastolatek może czuć sie w pełni odpowiedzialny za siebie, a 19-nastolatek wogle nie poczuwać się do tej roli.
Więc to troche trudno określić ;]
I'm just a dreamer,who dreams of better days.

LuUiza

• Miejscowość:Daleki Wschód....Polski ;)
  • Pochwały:1

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 28 Sty 2012, 17:44

Osiemnastka kompletnie nie równa się dorosłości tm bardziej, że większość osób jest w tym wieku w szkołach średnich, a co za tym idzie - mieszkają z rodzicami.
Największa terapia szokowa i przyśpieszony kurs dorastania to rozpoczęcie studiowania w innym mieście, a potem sukcesywne odrywanie ostatnich strzępów matczynej pępowiny.
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Mentiroso » 28 Sty 2012, 18:58

Ale odkop. No dobra. Ja myślę, że 18 to nie jest wcale symbol dorosłości. W Ameryce, niektóre rzeczy dozwolone są od 21 roku życia, i moim zdaniem dopiero wtedy człowiek powoli staje się dorosły. Opuszcza rodzinny dom, zaczyna studiować sam na siebie zarabiać itp. Nie ma na karku mamusi, myśli o założeniu rodziny a przynajmniej związaniu się z kimś na dłużej. 18 wiosen to raczej tylko marny, bardzo marny wstęp.
"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana." - Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Mentiroso

• Miejscowość:Radom

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez musak » 28 Sty 2012, 21:03

Ja już 18 miałem jakiś, można powiedzieć dłuższy czas temu :) Zupełnie jednak nie widać różnicy, gdyż w dalszym ciągu człowiek robi co robił i żyje się dalej. Jest jednak pewien minus - wszystko stopniowo zaczyna się robić coraz trudniejsze, coraz więcej rzeczy przychodzi człowiekowi robić samemu.

Jak zawsze zastanawiałem się jak to będzie być pełnoletnim, tak też teraz myślę jakby to było znowu wrócić do szkoły podstawowej... :D :wink:
Image

Awatar użytkownika
musak

• Miejscowość:Gdzieś na Śląsku

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 22 Mar 2012, 19:27

Przekroczenie tej magicznej liczby 18 lat nic nie ma wspólnego z dorosłością. Znam wiele osób, które już dawno skończyły wiek pełnoletności a dalej zachowują się jak dzieci. To, że zachowujemy się jak dorośli, sprawia nie sam wiek a sytuacje, które przydarzyły nam się w życiu. To one kreują nasze zachowanie i w jakimś stopniu światopogląd.
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez Arsen » 22 Mar 2012, 19:34

Dorosłości nie można włożyć w bariery wiekowe, z wiekiem 18 lat stajemy się jedynie według prawa pełnoletni i otrzymujemy z tego tytułu "przywileje" (inaczej nie wiem jak to nazwać), nie jesteśmy ograniczani - tylko tyle.

To jest jak polemika o niebieskich goździkach rosnących na palmach wśród gejzerów Islandii.
TEN PODPIS ŚWIADCZY O TYM ŻE NIE JESTEM BEZINTERESOWNY W SPRAWIE POZOSTAWIENIA TEGO MIEJSCA PUSTYM

Awatar użytkownika
Arsen

• Pochwały:23

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez NieDramatyzuj » 22 Mar 2012, 20:09

Skończenie 18 lat oznaczało dla mnie tyle,że mogłam zrobić prawo jazdy i legalnie kupić piwo. Nie czuję,żeby nagle po przekroczeniu tego wieku podskoczył mi wskaźnik dojrzałości czy odpowiedzialności. Tyle tylko,że od rodziców usłyszałam że owszem - niczego mi już nie zabronią,ale w razie czego gdybym wpakowała sie w jakieś gówno to będę to musiała sama odkręcić.
- So here we are: two people... streetlamp... full moon...
- ...Guy pissing onto dump... Oh, did I brake the mood?

NieDramatyzuj

• Miejscowość:Oświęcim
  • Pochwały:5

Dorosłość po 18-tce?

Nieprzeczytany postprzez JackBlue » 25 Mar 2012, 00:28

Incomprehensible napisał:Czy po przekroczeniu tej symbolicznej granicy czujecie jakąś większą odpowiedzialność? Czujecie się dorośli?

Sama "magiczna granica" nie sprawiła, że poczułem się bardziej odpowiedzialny, bo też za co miałbym być odpowiedzialny? Ale taką namiastkę odpowiedzialności poczułem zdając na prawo jazdy (5 dni po urodzinach miałem egzamin) gdy miałem już prawko w ręce to poczułem, że teraz mogę więcej i ta możliwość zrzuca na mnie większe obciążenie. Oczywiście tak na prawdę uświadomiłem to sobie, gdy na środku ulicy stał mężczyzna z szeroko otwartymi rękami. To było okropne uczucie. W środku drogi, w nocy. Ledwo co zahamowałem. Gdybym się patrzył gdzie indziej zabiłbym... To był moment kiedy przestałem jechać strasznie szybko i poczułem że świadomość odpowiedzialności ogranicza.
Drugim czynnikiem który sprawił, że czuję się odpowiedzialny jest usamodzielnienie się i przeprowadzka na studia do KRK.
Kto żyje bez szaleństwa mniej jest rozsądny niż mniema

Ludzie, którzy nigdy się nie śmieją, nie są poważnymi ludźmi.

Awatar użytkownika
JackBlue

• Miejscowość:KRK
  • Pochwały:4

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry