Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1209687 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

"Dobro" i "zło"...

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

"Dobro" i "zło"...

Nieprzeczytany postprzez Selena » 21 Kwi 2007, 14:43

Abyśmy mogli poznać "dobro" musi istnieć "zło". Tak samo: aby istaniała Noc, musi być Dzień, aby była Jasność, musimy poznać Ciemność. Te wszystkie zjawiska są od siebie zależne. Jedno nie może istnieć bez drugiego. One się wzajemnie tworzą. Gdybyśmy np. nie znali Ciemności, to wszystko byłoby dla nas czymś pośrednim między Jasnością a ciemnością, bo nie mielibyśmy porównania. A dzięki temu, że jest to i to, możemy odróżnić te zjawiska. Tak samo jest z Dobrem i Złem. Jedno warunkuje drugie. Tak więc teoretycznie nie powinniśmy narzekać tyle na swój los... Ale to przecież bywa przyjemne i daje upust bezsilności i złości... :wink:
a wolf at the door
he calls me
he calls me on the phone

Awatar użytkownika
Selena

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez martusia232 » 21 Kwi 2007, 14:49

To wcale nie usprawiedliwia Zła. Ciemności i Nocy nie tworza ludzie. Ciemność i Noc nie wyrządzaja nikomu krzywdy. Zło jest było i będzie. Ale nie oznacza że należy kolo niego przechodzić obojętnie i się cieszyć, że jest.
A jeśli płaczę, nie zwracaj na to uwagi. To nie ja, tylko coś we mnie, co pragnie się wydostać. Nieraz nie pozostaje człowiekowi nic prócz łez. To nie żal. Jestem szczęśliwa.

Awatar użytkownika
martusia232

• Miejscowość:Włodawa

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 21 Kwi 2007, 14:49

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Selena » 21 Kwi 2007, 14:54

Nie usprawiedliwia. Ale możemy chociaż pocieszyć się, że "dzięki" Złu znamy Dobro. Bo gdyby nie było Zła, jak moglibyśmy odróżnić Dobro? Wszystko byłoby takie same, nie byłoby podziału. A więc, co za tym idzie, nie byłoby Dobra...
a wolf at the door
he calls me
he calls me on the phone

Awatar użytkownika
Selena

Nieprzeczytany postprzez martusia232 » 21 Kwi 2007, 15:03

Czyli mam rozumieć, że popierasz zło? Zło ma wiele oblicz, ale ja nie popieram żadnego. Nie powinno się pocieszać tym że dzięki Złu znamy Dobro. Zło jest oczywiste i należy z nim "walczyć".
Pocieszyć to się można pudełkiem czekoladek.
A jeśli płaczę, nie zwracaj na to uwagi. To nie ja, tylko coś we mnie, co pragnie się wydostać. Nieraz nie pozostaje człowiekowi nic prócz łez. To nie żal. Jestem szczęśliwa.

Awatar użytkownika
martusia232

Nieprzeczytany postprzez Selena » 21 Kwi 2007, 15:10

Nie popieram. Ale widzę właśnie, że czegokolwiek bym nie chciała powiedzieć, zawsze spotykam się z niezrozumieniem, Nawet nie wiem jak dokładniej powinnam to wyjaśnić. Może powinnam pozostać przy odpowiadaniu na tematy, a nie tworzeniu ich...?
Też uważam, że ze Złem trzeba walczyć. Ale zrozum - gdyby go nie było, nie byłoby Dobra. Byłoby jedno, coś pomiędzy o nieznanej nam nazwie. Ale nie jest tak, bo to byłoby niemożliwe. Dobrze, że nie mamy tylko Zła... Ale gdyby nie było tego i tego, to nie można by było powiedzieć: "Ooo, to jest złe", bo nie wiedzielibyśmy co jest złe, gdybyśmy nie znali Dobra. Mniej więcej o to mi chodzi... W normalnych warunksch nie napisałabym o tym, ale tak jakoś mnie naszło.
a wolf at the door
he calls me
he calls me on the phone

Awatar użytkownika
Selena

Nieprzeczytany postprzez Lily » 21 Kwi 2007, 15:10

zło jest odchyleniem od normy jakim jest dobro, a skoro istnieją te dwie rzeczy to muszą miec swoje nazwy i tyle moim zdaniem. Dlatego również nie zgadzam się, że "dzieki" złu mamy dobro i na odwrót. "Dzieki" nienawiści mamy miłość?
jeżlei już w takich kategoriach to poprzez doświadczanie różnych cierpien doceniamy i rozróżniamy szczęście..

Awatar użytkownika
Lily

• Miejscowość:Koszalin

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 21 Kwi 2007, 15:10

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Selena » 21 Kwi 2007, 15:14

Tak! O to mniej więcej chodziło. Nie wiem czy zauważyłyście, ale słowa "dzięki" użyłam w cudzysłowiu... W sensie przenośni. Właśnie na przykładzie Dobra i Zła chciałam powiedzieć o dostrzeganiu szczęścia i nawet tych małych radości...
a wolf at the door
he calls me
he calls me on the phone

Awatar użytkownika
Selena

Nieprzeczytany postprzez Seph » 21 Kwi 2007, 15:18

A może po prostu istnieje zwykła boska neutralność? Czyli każdy troszczy się o siebie. Spójrzcie na zwierzęta, są neutralne nie kierują się dobrem czy złem a żyją i idzie im całkiem nieźle. Wg mnie zło jak i dobro jest odbiegnięciem od normy.
Mess with the best, die like the rest.
Image

Awatar użytkownika
Seph

• Miejscowość:z komputra

Nieprzeczytany postprzez martusia232 » 21 Kwi 2007, 15:24

Też uważam, że ze Złem trzeba walczyć. Ale zrozum - gdyby go nie było, nie byłoby Dobra. Byłoby jedno, coś pomiędzy o nieznanej nam nazwie.

Nie rozumiem po co Ci to gdybanie? Zło i Dobro jest więc po co się zastanawiać co by było gdyy tego nie było? Zauważ, że nie można tego przewidzieć.

Właśnie na przykładzie Dobra i Zła chciałam powiedzieć o dostrzeganiu szczęścia i nawet tych małych radości...

Jak dla mnie to wybrałaś niezbyt trafny przykład.

Ten temat odebrałam tak, że usprawiedliwiasz w małym stopniu Zło i, że to dzięki Złu zawdzięczamy Dobro. A może właśnie jest odwrotnie? To Dobru zawdzięczamy Zło? Dla Dnia Noc, a dla Jasności Ciemność.
Troche zamotałaś :P

Awatar użytkownika
martusia232

Nieprzeczytany postprzez Seph » 21 Kwi 2007, 15:26

A poza tym... niektórzy lubią zło ;)
Image

Awatar użytkownika
Seph

Nieprzeczytany postprzez martusia232 » 21 Kwi 2007, 15:27

A poza tym... niektórzy lubią zło

Mam rozumieć że Ty je lubisz?;> Ciekawe w jakiej postaci:P

Awatar użytkownika
martusia232

Nieprzeczytany postprzez Seph » 21 Kwi 2007, 15:33

To co dla niektórych jest złem, dla niektórych jest zabawą ;)
Dla mnie np bójki to zabawa, kiedy inni ludzie uważają to za szczyt wandalizmu :)
Image

Awatar użytkownika
Seph

Nieprzeczytany postprzez Lily » 21 Kwi 2007, 15:39

i właśnie o to chodzi, że gdyby ludzie nie wyrządzali krzywdy dla zabawy/osiągania własnej korzyści itp nie byłoby zła.

Awatar użytkownika
Lily

• Miejscowość:Koszalin

Nieprzeczytany postprzez Selena » 21 Kwi 2007, 15:42

Martusia232 - masz rację, trochę zamotałam. Ale naprawdę trudno wyrazić to słowami. I dziękuję za słowa konstruktywnej krytyki, to świetnie, że masz swoje zdanie. :wink:

A tak na marginesie - są chyba osoby lubiące Zło (przestępcy). Chociaż oni to chyba są już na nie skazani. Z reguły po pierwszej zbrodni są następne. Ale na szczęście nie zawsze...
a wolf at the door
he calls me
he calls me on the phone

Awatar użytkownika
Selena

Nieprzeczytany postprzez Seph » 21 Kwi 2007, 15:47

Zło będzie tak długo, dopóki nie będzie ogólnoświatowej interpetacji tego zjawiska. Bo to co złem jest dla jednych, dla drugich wcale tym być nie musi :) Widziałaś film Equilibrum? Ludzie aby zapobiec złu pozbyli się uczuć. Bez uczuć byli najgorszymi bestiami jakie widział świat. A więc zło będzie zawsze, i ten świat... to bez zła byłby ściek.
Image

Awatar użytkownika
Seph

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry