przez Raiden » 24 Lis 2011, 22:13
@ Oscar-s
W innych środowiskach muzycznych również zdarzają się konflikty, a jedni na drugich najeżdżają po cichu - można powiedzieć, że za plecami. Faktycznie nie wyzywają się, ale jeśli wziąć pod uwagę show biznes i muzykę pop to już tak kolorowo nie jest, a często dochodzi do tego, że artyści grający pop, angażują się też w inne style, więc to zależy raczej od ludzi. "Kłamstwa się nie brzydzą tylko tego, ze mówisz wulgarnie"
Nie uważam, żeby to wynikało z głupoty - takie są zwyczaje w tej kulturze i myślę, ze należy to uszanować, bo z zewnątrz to nie wygląda dobrze, ale raperzy nagrywają to z myślą o ludziach zaangażowanych w tą kulturę, którzy zrozumieją o co chodzi. Skąd ludzie, którzy nie słuchają takiej muzyki mają wiedzieć co i jak i po co to robią - nie mogą, bo muszą się w to zagłębić.
Również zauważyłem dużo wrogości i agresji u polskich raperów i przeważnie to trafia do dzieci lub jakichś dresów. Jednak Rap to nie tylko agresja, bo są też świetne teksty, które przekazują o wiele więcej - przykładowo Poznańczyk czy 63 Dni Chwały - nie możesz też utożsamiać wszystkich słuchaczy z tą agresywną stroną.
Mylisz się, że raperzy uważają się za lepszych od innych, a poza tym jest to zbyt uogólnione, bo nie każdy. Słowa, które zacytowałeś są wyjęte z kontekstu i wcale tam nie chodzi o wywyższanie się nad skinheadów, ale o pokazanie oblicza Włodiego - "Wiem to od ciebie, teraz wstydzisz się Paweł, wczoraj mecze, dziś meczet, nie wierzę w poprawę "
Opisałeś też jak zostałeś zaatakowany przez trzech cwaniaków - to się zdarza i nie atakują tylko te tzw. dresy, ale też i przedstawiciele innych subkultur i nie można na tej podstawie oceniać muzyki, bo to to tak jakby każdego słuchacza rocka nazywać ćpunem etc.