Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1209585 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Deizm.

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 15 Lut 2009, 11:13

Co sądzicie o deiźmie? Czy uważacie jego założenia i postanowienia za słuszne? Jeśli tak lub nie, to dlaczego? A może ktoś z was jest deistą?
Zapraszam do dyskusji ; )
We've got to hold on to what we've got
Cause it doesn't make a difference
If we make it or not

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:15

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez cyniczna » 15 Lut 2009, 11:29

Miałam pogawędkę na religii o deiźmie (dla niewiedzących - pogląd filozoficzny uznający istnienie boga jako stwórcy świata materialnego, lecz odrzucający przekonania religijne, w myśl których, Bóg ma moc ingerowania w życie człowieka i kierowania światem materialnym. )
Osobiście uważam, że Bóg posiada moc ingerowania w życie człowieka.
leave the past in the past, the future in the future.
and enjoy the present of the present.

Awatar użytkownika
cyniczna
Przyjaciel

• Miejscowość:in your mind
  • Pochwały:11

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 15 Lut 2009, 11:29

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Cwaniaczek » 15 Lut 2009, 11:31

Podchodze do niej jak do kazdej innej szkoły opartej na absurdzie. Jej załozen nie mozna nazwac słusznymi, mozna przyjac taka ewentualnosc ale jest to nie bardziej oderwana od rzeczywistosci niz magiczny smok. Choc przynajmniej całej otoczki fabularnej tam nie ma i potwierdzenia załozenia szuka sie w racjonalnych dowodach, które niestety za wielkiego zwiazku miec nie moga. Niestety, deizm nie przechodzi do nastepnego etapu ;]
Gdy nie wiesz o co biega, zacznij biegać. Zrozumiesz, albo przynajmniej zostaniesz biegaczem.

Awatar użytkownika
Cwaniaczek

• Miejscowość:Lublin

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 15 Lut 2009, 11:39

pogląd dla ludzi niezdecydowanych. albo Bóg istnieje i ingeruje w świat który stworzył, albo nie ma na nic wpływu bo zwyczajnie go nie ma..
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez mimochodem_ » 15 Lut 2009, 11:44

wlasciwie to trafnie ujal to Pirat, cóż- jestem katoliczką, ale nie ja jestem sędzią ludzkich sumień- ktoś chce byc ateistą, deistą czy kimś innym- niech będzie.
Kiedy rodzisz się nawet góry toną we krwi
Będąc dzieckiem pragnień nadzieją zabarwiasz złe sny

Awatar użytkownika
mimochodem_

• Pochwały:1

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 15 Lut 2009, 11:48

boga nie ma => deizm odpada
punkty karne za nijakosc i niezdecydowanie
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 15 Lut 2009, 11:48

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez hypertrichosis » 15 Lut 2009, 11:52

Pirat napisał:pogląd dla ludzi niezdecydowanych. albo Bóg istnieje i ingeruje w świat który stworzył, albo nie ma na nic wpływu bo zwyczajnie go nie ma.

Wydaje mi sie ze problem jest duzo glebszy, niz to przedstawiles, idac na skroty. Jesli ktos sie nie zgadza z zalozeniami tej szkoly, uwazajac ze Bog ma moc ingerowania w nasz swiat, to pytanie co robil 1 wrzesnia '39? Co robil A.D. 1212? Wybiorcz jest traktowanie mocy Boga, ktora dziala wedle "nieskonczenie doskonalego planu".

Mowisz ze to polad dla ludzi niezdecydowanich. A Ja mysle, ze to poglad dla ludzi ktorzy szukaja odpowiedzi na pytania - jestli nie uzyskaja odpowiedzi, ida dalej, szukajac jej gdzies indziej. Takie poszukiwanie jest moim zdaniem bardziej interesujace, niz naiwna wiara w ramach ktorej "Bog jest sedzia sprawiedliwym, ktory za dobro wynagradza, a za zlo karze" - dlatego jedni maja lepiej, inni gorzej.
Aliquando Praeterea rideo, jocor, ludo, homo sum

Awatar użytkownika
hypertrichosis

• Pochwały:3

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 15 Lut 2009, 12:04

hyper gdyby to byla mowa o agnostycyźmie to moglbym przynac Ci racje co do "poszukiwań". Ale mowa jest o deizmie który wbrew temu co twierdzisz nei stawia pytan, i nie prowokuje watpliwosci ot dostajesz papke tylko troche inna.
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez hypertrichosis » 15 Lut 2009, 12:09

Kazda doktryna filozoficzna czy religijna prowokuje, stawia pytania o ile czlowiek, przyjmujac badz odrzucajac jej zalozenia, zastanawia sie jaka czesc samego siebie ta doktryna dotyka czy porusza. Przedmiotem refleksji moze byc tak samo deizm, jak i chrzescijanstwo czy buddyzm, wspolnym mianownikiem bedzie tu poszukiwanie czegos, co odpowiada temu w co wierzysz. Podonie uwazam, ze sam ateizm jest forma poszukiwan, o tyle o ile w sposob bardziej adekwatny, pozwala zrouzmiec samego siebie.

Reasumujac, mysle ze w zyciu liczy sie droga, nie sam jej cel i wlasnie to mialem wyzej na mysli ;)
Aliquando Praeterea rideo, jocor, ludo, homo sum

Awatar użytkownika
hypertrichosis

• Pochwały:3

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 15 Lut 2009, 15:41

Kiedyś zastanawiałam się, czy czasem nie jestem deistką. Jednak doszłam do wniosku, że nie jestem.
Nie powiedziałabym, że deizm dotyczy ludzi niezdecydowanych. Jedni mogą wierzyć, że On istnieje posiada moc sterowania światem, inni zaś mogą żyć w przekonaniu, że Bóg istnieje, natomiast nie ingeruje w ludzkie życie.
Droga wolna.
Wszystko zależy od przekonań.
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez wtyczk@ » 15 Lut 2009, 16:33

Kiedyś silnie popierałem Deizm,bo uważałem to za dobrą ideologię,w końcu jesli Bóg ingeruje w nasze życie to gdzie jest osławiona wolna wola? Z czasem odrzuciłem ten pogląd i ide jedyną słuszną ściezką, na którą ciężko się wraca.
"Z ogrodów, z których płyną fale dziwnych woni,
Z pałaców o przepyszne opartych kolumny,
Z twoich oczu błękitnych i twej białej dłoni,
Ze siebie, ze wszystkiego, jak Bóg jestem dumny."

Awatar użytkownika
wtyczk@

• Miejscowość:rzeszów
  • Pochwały:4
Użytkownik zbanowany

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez House » 15 Lut 2009, 21:42

jak by sie zastanowic, to nieskreslalbym deizmu. generalnie wierze w to ze jest tam na gorze ktos kto stworzyl to wszystko. czy ma wplyw na to co sie dzieje? moze zalezy jaki ma humor, raz ingeruje na korzysc, raz na niekorzysc, a kiedy indziej po prostu sie przyglada
to jest miejsce na madry cytat. sam go sobie wstaw.

Awatar użytkownika
House

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez nikt » 15 Lut 2009, 23:18

hypertrichosis napisał:Kazda doktryna filozoficzna czy religijna prowokuje, stawia pytania o ile czlowiek, przyjmujac badz odrzucajac jej zalozenia, zastanawia sie jaka czesc samego siebie ta doktryna dotyka czy porusza.

no way : )

chrześcijaństwo, islam, judaizm etc. - nie pozwalają zadawać pytań.
przywódca duchowy ustala dogmat, jest dekrecik i koniec. masz wierzyć albo jesteś niegodny : )

a deizm?
hm, niech każdy sobie wierzy, w co zechce, o ile nie narzuca tego czegoś komuś innemu.

kwestie religijne nie podlegają prawom naukowej dyskusji, bo jakim argumentem jest "a obal moje", "bo tak jest w książce sprzed kilkunastu wieków", "bo tak mi mówiono", "bo nie udowodnisz, że tak nie jest.." etc.

słyszeliście może kiedyś o Latającym Czajniczku? : )
It's all bullshit, folks, and it's bad for ya.
whoo-ah!

Awatar użytkownika
nikt

Re: Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Czarna.a » 16 Lut 2009, 13:52

nikt napisał:no way : )

chrześcijaństwo, islam, judaizm etc. - nie pozwalają zadawać pytań.
przywódca duchowy ustala dogmat, jest dekrecik i koniec. masz wierzyć albo jesteś niegodny : )

a deizm?
hm, niech każdy sobie wierzy, w co zechce, o ile nie narzuca tego czegoś komuś innemu.

kwestie religijne nie podlegają prawom naukowej dyskusji, bo jakim argumentem jest "a obal moje", "bo tak jest w książce sprzed kilkunastu wieków", "bo tak mi mówiono", "bo nie udowodnisz, że tak nie jest.." etc.

słyszeliście może kiedyś o Latającym Czajniczku? : )

Dokładnie tak, mało która religia jest w stanie wymieniać poglądy, pozwalać zadawać pytania, odpowiadać na wątpliwości. "Duchowi przywódcy" ( mowa o różnych religiach, stąd takie określenie) nie są w stanie odpowiedzieć na większość pytań. Odpowiedź "albo się wierzy, albo zadaje pytania" szczerze mówiąc jakoś mało mnie przekonuje. Według ,mnie jeśli wierzy się w coś bezmyślnie (ot tak, byle by wierzyć) nie jest wyznacznikiem mądrości i głębokiej wiary. Bo czy można wierzyć, ale czy do końca, bez zastrzeżeń, bez wątpliwości i odpowiedzi na dręczące pytania....? Chyba większośc z nas, bez względu na wiarę miała moment zawahania, zwątpienia, albo chociażby stawiała sobie pytania, na które nikt nie potrafil odpowiedzieć... jak przez to przebrnąć, jak pokonać wątpliwości...?
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów i postawy bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Czarna.a

Deizm.

Nieprzeczytany postprzez Kold » 16 Lut 2009, 15:24

Deizm, podobnie jak agnostycyzm to nic innego jak wynik badań ich twórców. Doszli oni do takich wniosków z braku dowodów na istnienie, bądź nieistnienie boga/bogów. Tu właśnie Czajniczek Russela się nadaje. Ja bardziej skłaniałbym się ku ateizmowi agnostycznemu. może bardziej z wygodnictwa, niż racjonalnych przekonań, ale w gruncie rzeczy to się równoważy.
Religie nie stawiają pytań, one dają na nie odpowiedzi. nic nie zrobimy z tym, że są one często niejasne i niemożliwe do udowodnienia. Dzięki tym odpowiedziom mamy dzisiaj dziesiątki różnych poglądów.

Awatar użytkownika
Kold

• Miejscowość:Internet
  • Pochwały:1

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry