Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czysta książka

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 01 Paź 2011, 00:45

Witam, otóż mam problem ze znalezieniem pewnego interesującego mnie przedmiotu...
Otóż szukam pewnego rodzaju książki, ma to być czysta niezapisana książka, z czystymi białymi kartkami. Na allegro znalazłem jedynie towary z introligatorni, ale tam sprzedawane są albo albumy na zdjęcia, albo Księgi dla gości, a to nie interesuje mnie wcale. Jest ktoś kto mógłby mi pomóc w szukaniu czegoś takiego? Oczywiście, mogęspytać o to w księgarni lub w sklepie papiernicznym ale jak mam sformuować pytanie tak by sprzedawca zrozumiał moje intencje? :roll:
Ponadto podstawowym wymogiem jest dla mnie własny napis na okładce. Nic specjalnego, żadnych wymyślnych znaków. Format mniejszy niż A4, oraz najlepiej około 100 stron.

Awatar użytkownika
loco15

• Miejscowość:Garwolin

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez Nomirien » 01 Paź 2011, 10:49

Chyba nie znajdziesz w zwyczajnym sklepie czystej, niezapisanej książki. Lepsze informacje uzyskasz pewnie w jakiejś drukarni, albo nawet w wydawnictwie.
Przypomniało mi się, że jakiś czas temu widziałam w sklepie buddyjskim duży zeszyt z brązową, karbowaną okładką, który wyglądał jak coś w rodzaju średniowiecznej książki. Ale zaznaczam od razu - to nie była gruba okładka, nie miał białych kartek (lekko żółtawe, zabrudzone) i był w formacie A4. Ale robił wrażenie : ).
Nie wystarczy pokochać,
trzeba jeszcze umieć wziąć tę miłość w ręce i przenieść ją przez całe życie.

Awatar użytkownika
Nomirien

• Pochwały:3

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 01 Paź 2011, 10:49

Awatar użytkownika
mgirl

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 01 Paź 2011, 11:29

Ale zaznaczam od razu - to nie była gruba okładka, nie miał białych kartek (lekko żółtawe, zabrudzone)

Tzn. pisząc że białe kartki miałem na myśli niezapisane strony. To że są stylizowane na stare, pożółkłe nie stanowi większego problemu. Będę musiał nieco siępomęczyć z poszukiwaniem, może w sklepach papierniczych na zamówienie popytać, w małej lokalnej drukarni bo do dużej nie mam zbyt wielkiego dostępu, a tym bardziej do wydawnictwa, a nawet do emipku :/

Awatar użytkownika
loco15

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez Chuda » 02 Paź 2011, 15:38

Hmmm... chyba łatwo nie będzie, żeby coś takiego znaleźć. Na Twoim miejscu przede wszystkim odwiedziłabym drukarnię. Wejdź, popytaj, pogadaj - a nuż się zgodzą. Albo spróbuj powysyłać maile - zawsze mnie czasu to zajmie i więcej drukarni w ten sposób spytasz.

A tak z ciekawości - po co? 8) Bo naprawdę zaciekawiłeś ;)

Chuda

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez loco15 » 02 Paź 2011, 22:26

A tak z ciekawości - po co? Bo naprawdę zaciekawiłeś

A oglądałaś film "Szkoła uczuć"? :) W tym filmie matka główne bohaterki miała książkę w której sama zapisywała cytaty z filmów, piosenek, własne przemyślenia itp. Ja tego sporo nazbierałem ale mam to porozrzucane wszędzie, na kartkach, na komputerze, na telefonie, wszędzie :) Chcę to uporządkować, a robiąc to w takiej formie, będę miał to w klasycznej formie, a potem (oby :)) moje dzieci. Oto dlaczego :D

Awatar użytkownika
loco15

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez repciuch » 02 Paź 2011, 22:40

googluj ksiazke pt. "co mężczyźni wiedzą o kobietach"

Awatar użytkownika
repciuch

• Pochwały:3

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 02 Paź 2011, 22:40

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez martuśka. » 02 Paź 2011, 22:59

repciuch napisał:googluj ksiazke pt. "co mężczyźni wiedzą o kobietach"

Też o tym pomyślałam w pierwszej chwili ale to nie o to autorowi chodzi:)

Spisałam cytaty w zeszycie A5 z Sheepworld, był to prezent dla Ukochanego więc był z miłosną okładką. Akurat była to seria "1000 kisses" i kartki o ile dobrze pamiętam nie były niczym sygnowane (sama przyklejałam naklejki) ani nie miały linijek (tego jestem pewna na 99%). Choć nie wiem czy nie wprowadzam Cię w błąd bo zeszyt ten kupowałam chyba 2 lata temu i już nie jestem pewna. Ale do zapisywania cytatów był idealny. Miał fajną, grubszą okładkę, kartek chyba 96. Oczywiście rzucał się w oczy ale myślę, że znalazłbyś spokojnie coś mniej wyrazistego w formie zeszytu. To dobre zeszyty, zszywane (znowu o ile dobrze pamiętam).
O książkę może być trudniej, masz introligatorów i mogą na pewno zrobić Ci coś na zasadzie oprawiania prac dyplomowych ale masz wtedy format A4 a ilość kartek sam sobie wybierasz skoro i tak mają być puste. Oprawienie to koszt 15-20zł (zależy gdzie). Może dałoby radę zmniejszyć format albo gdyby Ci odpowiadał to po prostu zamówić oprawę z Twoim napisem jeśli istnieje taka opcja (wtedy koszta rosną).
Jeśli chodzi o klejenie/zszywanie kartek w formę książki - też powinno być to możliwe. Mojej koleżanki rodzice prowadzą introligatornię i wiem, że zabierała ona ze szkoły stare atlasy do naprawy i albo je zszywano albo klejono, dawano czasem nową okładkę.
Poszukaj introligatora i zapytaj o taką możliwość albo znajdź zeszyt w lepszym wydaniu niż taki zwykły.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Czysta książka

Nieprzeczytany postprzez Kerosine » 03 Paź 2011, 08:46

Widziałam w Galerii Łódzkiej takie cóś swego czasu (w wakacje bodajże)... w hallu stało stoisko, sprzedająca w nim pani miała pełno tego typu ni to notesów, ni to książek... wyglądały dokładnie tak, jak to opisujesz; książkowa, twarda, płócienna oprawa i w środku czyste, białe kartki. Ślicznie wydane i absolutnie przecudne ♥ Ilość stron dość spora, bo całkiem grubawe to-to było... format niewielki, zdecydowanie mniejszy od A4. Zresztą były oferowane w różnych wielkościach. Jedynie z własnym napisem na okładce mógłby być problem, bo te, co widziałam albo były już "zatytułowane" [często pochodzącymi od prawdziwych książek z tzw. klasyki literatury tytułami], albo z kolei były ich kompletnie pozbawione, ale miejsca na wpisanie własnego tytułu jakoś nie zauważyłam. No i kosztowały takie cudeńka NAPRAWDĘ sporo (w zależności od formatu to i ponad stówkę! :O).
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:6

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry