szaloonaa napisał:Z tego co ja słyszałam dziewczyna zapytana, czy to na pewno był gwałt odpowiedziała, że mówiła, że tego nie chce, że krzyczała "Nie!".
Ona powiedziała mu też, że ma 18 lat.
liszka napisał:kobieta chciała oddalić oskarżenie, odrzucono je, dlaczego?
W USA takie sprawy nie ulegają przedawnieniu.
Za Polańskim wstawia się rząd Polski i Francji, przychylne są mu też... amerykańskie media. Twierdzą, że "rozgrzebywanie tej sprawy po tylu latach jest bezsensowne i nikomu nie służy". Anne Applebaum (amerykańska pisarka i dziennikarka; prywatnie żona Radosława Sikorskiego) także stanęła po stronie reżysera. Na łamach Washington Post pisze:
"Dlaczego akurat Szwajcaria - kraj który tradycyjnie strzegł tajnych kont bankowych międzynarodowych przestępców i skorumpowanych dyktatorów - postanowiła aresztować Polańskiego?.. Musi się za tym kryć coś głębszego"
"Wytoczenie mu procesu albo trzymanie w więzieniu nie służy społeczeństwu, ani ofierze"
Więcej znajdziecie tutaj:
http://www.tvn24.pl/-1,1621423,0,1,musi ... omosc.htmlMedia podkreślają tez, że ta sprawa sensu nie ma, gdyż nie wzbudza nawet zainteresowania u strony pokrzywdzonej.
martuśka. napisał:Dla mnie Polański to taki sam człowiek jak każdy, którego spotykam na ulicy więc nie wiem czemu miało by być takie poruszenie. Owszem, promuje Polskę na skalę światową ale to nie znaczy, że wg prawa jest lepszy (choć jak widzę tak go wszyscy traktują choćby w naszym rządzie).
Argumentuje się tak, iż zmazał grzech młodości poprzez działalność kulturalną oraz promowanie Polski.
martuśka. napisał:Też nie wiadomo dlaczego dziewczyna wycofała oskarżenie skoro miała pewną wygraną...
W końcu nie przyjęto jej wniosku o umorzenie sprawy, ale ona przyznała, że chciała tego stosunku i że wybacza Polańskiemu. Tyle przynajmniej wiadomo.
On miał odebrać w Szwajcarii nagrodę za całokształt twórczości na festiwalu filmowym.
To err is human; to purr, feline.