Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czy R. Polański powinien zostać ukarany?

Nowinki ze świata i wszystko o polityce, zarówno tej polskiej, jak i zagranicznej. =)

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 28 Wrz 2009, 11:53

Roman Polański, światowej sławy reżyser i nasz rodak w końcu został aresztowany przez organy ścigania szwajcarskie za sprawę sprzed ponad 30 lat, mianowicie za gwałt na nieletniej. Wydarzenie dokonało się na terenie USA, gdzie - jak powszechnie wiadomo - pedofilia jest ciężkim przestępstwem karanym srogo, przez co Polański musiał zbiec ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Unikał tego miejsca, bojąc się aresztowania - nie był nawet na ceremonii rozdania Oscarów, kiedy nagrodzono jego film pt "Pianista". Jak dotąd podróżował po Europie swobodnie. Nie wiadomo, dlaczego akurat szwajcarskie władze akurat teraz postanowiły zakuć reżysera w kajdanki. Polański przebywa teraz w areszcie szwajcarskim, gdzie czeka na ekstradycję do USA.

Czy według Was należy ukarać Polańskiego za czyn sprzed 30 lat (dziewczyna w końcu przyznała, że gwałt był seksem z jej zgodą; wniosła nawet o umorzenie sprawy, jednak oddalono wniosek)?
Czy rząd polski powinien bronić rękami i nogami rodaka, który promuje Polskę na skalę światową (mimo konstytucji, która mówi o równości KAŻDEGO obywatela wobec prawa)?
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Wulf » 26 Lip 2010, 18:16

Ja uslyszałem o tym przy okazji oscara za pianistę ;)
Nie ma w świecie dość miłości i dobroci, aby wolno było z nich ofiarowywać coś urojonym istotom.
— Fryderyk Nietzsche

Awatar użytkownika
Wulf
Moderator

• Miejscowość:Kraków / Opole
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 26 Lip 2010, 18:16

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Re: Czy R. Polański powinien zostać ukarany?

Nieprzeczytany postprzez Nieprzenikniona » 31 Lip 2010, 21:31

To się stało tak dawno... Powinno się już o tym zapomnieć, a nie rozpamiętywać stare dzieje. Trudno stało się. Gdyby tamta dziewczynka wówczas 13-letnia była inteligentna, to nie wchodziłaby ze starym capem do wanny... A teraz to udaje świętą, to jest chore.
Nienawidzę cię, życie.

Awatar użytkownika
Nieprzenikniona

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez wolnaczeczenia » 31 Lip 2010, 22:49

Trudno stało się.
No. Drobiazg.
A teraz to udaje świętą, to jest chore.
Jesteś jedną z tych, którzy usprawiedliwiają gwałt, bo ofiara miała krótką spódniczkę, powiedziała 'dzień dobry', albo przechodziła obok. TFU.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez riddle » 01 Sie 2010, 12:18

Powinni mu odpuścić bo:
- Za dużo kontrowersji wokół sprawy, wlaściwie słowo przeciwok slowu
- niejasne szczegóły udziału matki w całej sprawie (oskarżenia jakoby podstawiała córkę różnym osobistościom)
- okoliczności w jakich doszło, czy też raczej nie doszło do procesu:
Polański podobnie jak całe rzesze gwiazd i ludzi showbiznesu został oskarżony i odsiedział wyrok. Był to okres kiedy takich procesów było mnóstwo, jako że władze postanowiły wytoczyć wojnę ogólnemu rozprzężeniu obyczajowo-moralnemu, po odsiedzeniu wyroku okazało się, że sędzia zmnienił zdanie i postanowił (nie pamiętam z jakiego powodu) zmienić kategorię oskarżenia i wytoczyć cięższe działa (gwałt na nieletniej)
- ostatni powód, wiem, że nie jest żadnym usprawiedliwieniem powszechność jakiegoś zjawiska, ale ćpanie, imprezy, seks ze wszystkim co się rusza były wówczas plagą tego środowiska. Stąd procesy i wyroki. Tylko że większość odsiedziała za imprezowe przestepstwa po kilka lat, a Polańskiemu nagle chcieli wlepić dożywocie.
Inna sprawa gdyby rzeczywiście zgwałcił tą dziewczynkę, za dużo jednak przemawia przeciw, za mało zaś za takim wnioskiem. Musimy pamiętać że dzisiaj z racji nagonki na wszelkie przejawy pedofili, sprawa taka jak ta, jest swietnym przykladem bezkompromisowości i skuteczności systemu, który dopadnie złego pedofila kimkolwiek by nie był i gdziekolwiek by się nie ukrył.. Jednym zdaniem: świetna na pokazówkę

Poza tym, wierzę Polanskiemu. Spanie z 13-latką jest złe, karygodne itd. ale daleko mu do gwałtu. Popełnił błąd, przyznał się do niego i odpokutował. Źle zrobił uciekając, z wypowiedzi ekspertów i tych, którzy tą sprawę pamiętają wynikało, że szansa na wyrok skazujący była raczej minimalna z powodu braku dowodów i licznych okoliczności przemawiających na korzyść oskarżonego, ale na miejscu faceta, gdybym po wyjsciu z wiezienia dowiedziala sie ze grozi mi dozywocie, za coś czego nie zrobiłam też bym się zastanowiła czy nie wziąć nóg za pas.
Pewna pani na Marsałkowskiej
kupowała synkę z groskiem
w towazystwie swego męza, ponurego draba;
pani w sloch w ksyk i w lament
- Męzu spójz, jaka strasna zaba!
Mąz był wyzsy uzędnik, psetarł mgłę w okulaze
i zekł; Zecywiście coś skace po trotuaze

Awatar użytkownika
riddle

• Miejscowość:kraków
  • Pochwały:24

Nieprzeczytany postprzez Adrienne » 01 Sie 2010, 13:15

Argumentem, który przemawia na 'nie' (skazywania Polańskiego) jest coś, co poniekąd stało się już faktem, a mianowicie tego typu doszukiwanie się prawdy mija się powoli z celem, tj dociekaniem sprawiedliwości. Jedyne, co rzuca się w oczy w tej sprawie to tajemnicza, rzekomo zbrodnicza aura wokół znakomitego reżysera. W coraz dalszych ujawnieniach rzekomych innych występków Polańskiego, co powoli zakrawa o kpinę, nie pragnie się ewentualnego skazania człowieka, co popularności i powszechnego respektu reżysera. Chodzi jedynie o news,by go dobić, wzbudzić sensację, ale to, szczególnie w takich sytuacjach nikogo dziwić nie powinno. Mnie to jednak nigdy nie przestanie irytowac. Smutne to, no.
Nie chcę być elementem oceny tłumu, nieraz tak krzywdzącej i władniczej, przy tak wielu niedociągnięciach i niedomówieniach. Nie docieknę sprawiedliwosci tak czy siak, zatem mi, jako obojętnemu obserwatorowi chodzi w zasadzie tylko o to, by Polański dalej tworzył;). To mnie interesuje.
Nieważne, kto tu zbiegiem, kto przed kim ucieka:
nas ani przestrzeń, ani czas nie swata
i do tego, jakimi będziemy na wieki,
lepiej przywyknąć w dzisiejszym dniu świata.

Awatar użytkownika
Adrienne

• Miejscowość:niedaleko morza, Torunia i kerfura ;)
  • Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 01 Sie 2010, 13:15

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Nieprzenikniona » 04 Wrz 2010, 20:53

wolnaczeczenia napisał:
Trudno stało się.
No. Drobiazg.
A teraz to udaje świętą, to jest chore.
Jesteś jedną z tych, którzy usprawiedliwiają gwałt, bo ofiara miała krótką spódniczkę, powiedziała 'dzień dobry', albo przechodziła obok. TFU.

To nie był gwałt, skoro dobrowolnie weszła z nim do wanny. Obecnie ta kobieta ma prawie 40 lat, że też akurat teraz jej się to przypomniało. Rozgłosiła całą sprawę dla kasy, popularności.
Nienawidzę cię, życie.

Awatar użytkownika
Nieprzenikniona

Nieprzeczytany postprzez Tawerna » 05 Wrz 2010, 12:54

Nieprzenikniona napisał:To nie był gwałt, skoro dobrowolnie weszła z nim do wanny. Obecnie ta kobieta ma prawie 40 lat, że też akurat teraz jej się to przypomniało. Rozgłosiła całą sprawę dla kasy, popularności.

Wg prawa w Stanach, jest. Jak dla mnie to faktycznie jest różnica pomiędzy gwałtem, a seksem z dzieckiem, ale to nie ja układałam im kodeks karny.
Co z tego, że ma 40 lat? Nawet, co z tego, że zrobiłaby to dla kasy? Czy przez to przestępstwo przestaje być przestępstwem?
Gdyby w Polsce wymiar sprawiedliwości był tak konsekwentny, wyszłoby to wszystkim na dobre.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

Nieprzeczytany postprzez Bonzoo » 05 Wrz 2010, 21:40

Tak czytam powierzchownie wasze zdanie na ten temat to i też coś powiem ;) Z tego co wywnioskowałem to dziewczyna złożyła wniosek o umorzenie sprawy. No więc myślę, że sprawa powinna zakończyć się już dawno, skoro sama poszkodowana nie chce aby ukarano sprawce, to w czym problem? Oczywiście łatwo powiedzieć ale jeśli chodzi o stronę prawną to nie jest tak kolorowo.. Sam Polański dokonał czynu, którego nie powinien dokonać. Z punktu prawnego jest winny. Pamiętam, że w telewizji niektórzy mówili tutaj cytuje " Polański jest wielką osobowością, odpuśćmy mu to!" nie tędy droga moim zdaniem, idę tokiem myślenia "każdy inny, wszyscy równi". Nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o tą sprawę i nie wiem czy tam go złapali czy jeszcze nie. Ale powinien on zostać ukarany, tutaj jeśli chodzi o moją opinię. Gwałt to nie kradzież roweru z pod sklepu, pamiętajmy ;)

Awatar użytkownika
Bonzoo

Nieprzeczytany postprzez Catwoman » 08 Wrz 2010, 17:25

Nieprzenikniona napisał:Obecnie ta kobieta ma prawie 40 lat, że też akurat teraz jej się to przypomniało.

Nie jej się przypomniało, a rządowi szwajcarskiemu. Bo Amerykanie pamiętają.
Bonzoo napisał:skoro sama poszkodowana nie chce aby ukarano sprawce, to w czym problem?

W USA istnieją tzw. precedensy. Potem w podobnych sprawach sądowych pedofil może się powołac na precedens Polanskiego.
To err is human; to purr, feline.

Awatar użytkownika
Catwoman

• Pochwały:13

Nieprzeczytany postprzez Krit » 08 Wrz 2010, 18:16

Tawerna napisał:Wg prawa w Stanach, jest. Jak dla mnie to faktycznie jest różnica pomiędzy gwałtem, a seksem z dzieckiem, ale to nie ja układałam im kodeks karny.

Nie do końca tak jest. Polańskiego oskarżono o bodaj 6 rzeczy (na przykład podawanie narkotyków nieletniej, sodomię i inne), miał też oskarżony być Nicholson. Adwokaci w trakcie procedury zwanej "plea bargaining" doprowadzili do redukcji oskarżenia. To są nadal dwa różne czyny. Podobnie karane, ale różne. Można oskarżyć i o seks z nieletnią i o gwałt.

Co do samego Polańskiego. Niezasadne jest ściganie go po świecie w momencie, kiedy zawarto ugodę (wywiązał się z niej), a potem sędziemu się odwidziało z niejasnych przesłanek. Rittenband robił bardziej show, niż przeprowadzał rzetelny proces.

Awatar użytkownika
Krit

• Miejscowość:Kraków

Nieprzeczytany postprzez Blud » 13 Maj 2011, 13:00

Trudno, żeby prosił ją o dowód osobisty. Poza tym trudno karać za coś takiego po latach.
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

Nieprzeczytany postprzez Gretsien » 15 Maj 2011, 23:17

Sprawa jest zamknięta, cizia mu już dawno odpuściła i wszystko sobie uzgodnili. Niech żyje jak najdłużej i dalej kręci tak wybitne filmy.

Gretsien

Nieprzeczytany postprzez Blud » 16 Maj 2011, 23:14

Co nie zmienia faktu, że sporo reputacji stracił przez tą aferę. Chociaż nie bez przyczyny.
www.wyborcza.biz - BIZNES, LUDZIE, PIENIĄDZE

Blud

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry