Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234578 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czy na tym świecie istnieje jakiś zawód dla mnie?

Kto lubi szkołę? Nikt? Prawie nikt? Wiadomo :D Ale co tam - Ściąga czy wypracowanie przyda się każdemu :] A matura coraz bliżej :(

Nieprzeczytany postprzez lidia » 26 Sty 2012, 20:33

Pomocy.
Jestem uczennicą I klasy LO. Chciałabym już wiedzieć, na jakie studia pójdę i jaki zawód będę wykonywać, bo chciałabym więcej uczyć się tych przedmiotów, które będę zdawać na maturze. Poza tym chciałabym określony cel :)
Problem w tym, że przejrzałam masę stron z kierunkami studiów i nie widzę tam nic dla mnie... Po ciekawych kierunkach nie ma pracy.

W liceum jestem na profilu biol-chem-fiz. Przez całe gimnazjum byłam pewna, że pójdę na pol-hist (j.polski był moim ulubionym przedmiotem, byłam finalistką konkursu kuratoryjnego), jednak w maju w 3 klasie stwierdziłam, że jednak pójdę na biol-chem. Tą decyzją zaskoczyłam siebie samą :D
Kiedyś chciałam zostać dziennikarką. Wydawało mi się, że to praca idealna dla mnie, ale...:
* pewnie wylądowałabym w jakimś brukowcu i pisała o "gwiazdach", a nie o takie dziennikarstwo mi chodziło ;)
* studia podobno są oblegane, trudno znaleźć pracę nawet w tym głupim brukowcu;
* godziny pracy są nieregularne (to akurat najmniejszy minus, ale też minus...)

Potem zainteresowałam się psychologią. Żeby się dostać na ten kierunek, warto zdawać rozszerzony j.polski i biologię, ale dostać się tam jest BARDZO trudno, a o pracę jeszcze trudniej.

Czy istnieje jakiś ciekawy zawód, który mogłabym wykonywać? Czy macie jakieś pomysły? Dodam, że nie interesuje mnie np. medycyna (nie jestem na tyle ambitna i uzdolniona ;p ).

Podobają mi się zawody typu psycholog, wychowawca w domu dziecka, itp. ... Ale w takich zawodach raczej nie znajdę pracy.

Dodam też, że moim największym hobby jest muzyka - chodzę do 3 klasy I stopnia szkoły muzycznej. Bardzo żałuję, że poszłam do niej tak późno, bo skoro I stopień skończę w II liceum, to studia mogłabym zacząć dopiero 6 lat później, po ukończeniu II stopnia :( Gram na gitarze klasycznej i uwielbiam śpiewać.

Muzykoterapia jest super. (Po psychologii/pedagogice i I stopniu muzycznej można to studiować). Ale chyba niepewna..?

O, i nic z fizyką, błagam -.- Ale za to lubię języki obce (angielski, niemiecki, chętnie nauczyłabym się hiszpańskiego lub francuskiego ale nie mam czasu).

Jeśli ktoś przeczytał ten post w całości, to niech wie, że JEST KOCHANY, super i the best ! :D A jak jeszcze odpowie, to już w ogóle! :)
[Przepraszam, nie umiem tego skrócić.]
-A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje?
- Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan.

Woody Allen

Awatar użytkownika
lidia

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez luis » 26 Sty 2012, 22:33

lidia napisał:
Podobają mi się zawody typu psycholog, wychowawca w domu dziecka, itp

A może resocjalizacja? Mój kolega to studiował i bardzo sobie chwali. Teraz pracuje jako wychowawca w zakładzie karnym. Praca z mało ciekawymi ludźmi ale jak ktoś to lubi to niej jest to żadne problem.

Albo może pedagogika ze specjalizacją resocjalizacyjną lub Pedagogika ze specjalizacją opiekuńczo- wychowawczą
Muzyka powinna zapalać płomień w sercu mężczyzny, i napełniać łzami oczy kobiety.

Ludwik Van Beethoven

Awatar użytkownika
luis

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:3

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 26 Sty 2012, 22:33

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez roock#96> » 26 Sty 2012, 23:11

Skoro lubisz języki to może tłumacz. Kariera muzyka?? Chyba trochę za późno zaczęłaś. Może powinnaś jednak głębiej pomyślec nad tą psychologią, czy dziennikarstwem. Jak byś się mocno postarała i wzięła do roboty to na pewno udało by Ci się dostac na te studia.
Lepiej to, niż iśc na jakiś mało sprecyzowany kierunek i potem szukac pracy byle gdzie i harowac jak wół za marne grosze...

Awatar użytkownika
roock#96>

• Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez mic132 » 06 Lut 2012, 21:17

a może psychiatria? Kontakt z ludźmi,pomaganie im,a przy okazji na pewno kasa lepsza niż po psychologi.

mic132

Nieprzeczytany postprzez Lipwig » 12 Lut 2012, 12:08

mic132, kasa lepsza, bo psychiatria to specjalizacja medyczna. Żeby zostać psychiatrią trzeba pierwsze skończyć 6 lat medycyny, a koleżanka napisała, że to nie dla niej.

Prawda jest taka, że w ścisłych przedmiotach najpewniej znaleźć pracę. Jeśli jednak chcesz znaleźć pracę po jakimś humanistycznym kierunku nie masz wyjścia i najlepiej dla Ciebie wybrać jak najlepszą uczelnię na jak najlepszym kierunku. Wtedy znacznie zwiększysz możliwości znalezienia pracy. Oczywiście to się wiąże z poświęceniem z Twej strony. Nic Ci nie dadzą za darmo. Nawet jak skończysz prawo jako przeciętniak w podrzędnej uczelni o której mało co słyszy (Albo jeszcze lepiej, w jakiejś jej filii) to mało która kancelaria Cię przyjmie.

Lipwig

• Miejscowość:Dom;]

Nieprzeczytany postprzez lidia » 04 Mar 2012, 23:03

luis napisał:A może resocjalizacja? Mój kolega to studiował i bardzo sobie chwali. Teraz pracuje jako wychowawca w zakładzie karnym. Praca z mało ciekawymi ludźmi ale jak ktoś to lubi to niej jest to żadne problem.
Albo może pedagogika ze specjalizacją resocjalizacyjną lub Pedagogika ze specjalizacją opiekuńczo- wychowawczą

Na resocjalizację podobno są tłumy jak i na psychologię, nie mówiąc o pedagogice - zawody po tych kierunkach są SUPER, ale nie dostanę pracy...
roock#96> napisał:Skoro lubisz języki to może tłumacz. Kariera muzyka?? Chyba trochę za późno zaczęłaś. Może powinnaś jednak głębiej pomyślec nad tą psychologią, czy dziennikarstwem. Jak byś się mocno postarała i wzięła do roboty to na pewno udało by Ci się dostac na te studia.
Lepiej to, niż iśc na jakiś mało sprecyzowany kierunek i potem szukac pracy byle gdzie i harowac jak wół za marne grosze...

Tłumacz - filologia angielska = tłumy bezrobotnych, mój poziom niemieckiego jest tragiczny i nie lubię tego języka, a innych nie umiem, szkoła językowa odpada. Dziennikarstwo... czyli te wszystkie godziny pilnej nauki biologii poszłyby na marne? :D

BARDZO dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi, że chciało Wam się to przeczytać i w ogóle...!
A może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł co ciekawego można robić po biol-chemie?
-A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje?
- Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan.

Woody Allen

Awatar użytkownika
lidia

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 04 Mar 2012, 23:03

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry