Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1210475 postów.

Zobacz nieprzeczytane posty

Czy - ludzie listy piszą?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez Wajolcia » 19 Gru 2008, 17:26

A w dzisiejszych czasach to jest tak, że ludzie są zbyt zajęci swoim życiem i najbliższym otoczeniem, żeby zajmować się tym, co daleko. Szczególnie, że można usiąść do komputera kilka razy ciepnąć w klawiaturę, enter i leci! Po co komu papeteria, koperta, znaczek? Szybciej, taniej, wygodniej.

Tak naprawdę prawie nikt nie pisze już listów. A pocztówki? Jeszcze ze trzy, cztery lata temu, co lato przychodziło ich po kilka albo i więcej, a w święta było ich jeszcze więcej. A teraz zastąpiły je przede wszystkim - smsy! E-maile i tym podobne.

Ja sama kiedyś pisałam listy z przypadkowo poznaną koleżanką. Może jakoś z rok? Potem jakoś kontakt się urwał. Ale dobrze pamiętam, jak to jest, gdy każdego dnia sprawdza się skrzynkę pocztową, oczekując na odpowiedź. (Teraz już nie sprawdzam, są tam zazwyczaj rachunki).

A jak to jest u Was? Piszecie/pisaliście kiedyś listy? Nie chcielibyście widzieć charakteru pisma drugiej osoby? I choćby było najbardziej koślawe, doczytywać się do niego bez problemu po czytaniu drugiej już strony? - Do każdego pisma idzie się przecież przyzwyczaić^^.

Ja bym chciała. Wciąż mam schowane stare listy. : )
pieprzone piękne chwile,
zbyt pieprzne,
by o nich wspominać.
bo gdy kończą się, palą
i pieką piekielnie,
że aż wstyd.

Awatar użytkownika
Wajolcia

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Mendoxes » 19 Gru 2008, 17:32

Zawsze cieszę sie jak dziecko jak dostane od kogoś list czy pocztówkę, wiele to dla mnie znaczy. Sam pisze od czasu do czasu to jest słodkie bardzo.
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 19 Gru 2008, 17:32

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Quizer » 19 Gru 2008, 17:35

Nie chcielibyście widzieć charakteru pisma drugiej osoby? I choćby było najbardziej koślawe, doczytywać się do niego bez problemu po czytaniu drugiej już strony?

Zawsze tablet pozostaje =P
"We Stand Alone but Stand Together"

Awatar użytkownika
Quizer

• Miejscowość:Wrocław
  • Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez Weronika » 19 Gru 2008, 17:39

Mendoxes napisał:Zawsze cieszę sie jak dziecko jak dostane od kogoś list czy pocztówkę

ja też (;
generalnie mam jakąś awersje do smsów i maili ;/ to takie oschłe i nieromantyczne (też mi sztuka literki wklepać, pogrubuć, wyjustować, błędy poprawić, skasować jakieś zdanie...)
Listy wg mnie mają charakter.
Niestety teraz coraz mniej się ich pisze... choć je wolę- to musze ze smutkiem przyznać, że rzadko z nich korzystam... ahh ten czas... łatwiej zadzwonić ;<
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Nieprzeczytany postprzez Pegaz » 19 Gru 2008, 17:42

Ostatnio siostrze do USA na Świeta wyslalem :). Sporadycznie cos sle.
Podpis skradziony.
Szukam nowego. Chętne podpisy proszę o zgłaszanie się do profilu :>.

Awatar użytkownika
Pegaz

• Miejscowość:k. Wa-wy
  • Pochwały:1
Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez promyk_slonca » 19 Gru 2008, 18:13

Całe wieki nie pisałam listów, dawno też takiego już nie dostałam. Listy zostały wyparte przez smsy, czy meile - szkoda, że tak się stało; listy jednak mają w sobie jakiś urok.
Za oknem żywi ludzie, inny wymiar, inne życie
Czy wiesz jak ciężko jest walczyć z każdym nowym dniem
Każdej nocy modlić się o bezpieczny, spokojny sen
Bez nadziei i bez szans, spojrzeć w karty mówiąc pas

Awatar użytkownika
promyk_slonca

• Miejscowość:granica pomiędzy Ziemią a Niebem:)

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 19 Gru 2008, 18:13

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Paula_ » 19 Gru 2008, 18:30

Wajolcia napisał:A jak to jest u Was? Piszecie/pisaliście kiedyś listy?

Pisałam swego czasu bardzo dużo listów. Teraz zaczęłam pisać też, ale mniej. Czasem więcej lub całkiem coś innego napiszę niż na gadu czy przez maila.
Karki też piszę i wysyłam czy to z wakacji czy to takie świąteczne. Bardzo lubię.
Wszystkie które dostaję chowam do specjalnego pudełka przeznaczonego na listy i kartki.

Awatar użytkownika
Paula_

Re: Czy - ludzie listy piszą?

Nieprzeczytany postprzez Arutakyrak » 20 Gru 2008, 04:39

Poznałam kiedyś przez Internet pewnego człowieka. Mamy bardzo dobry kontakt, pewnego dnia zaproponowałam mu, żebyśmy zmienili formę komunikowania się z internetowej na listową. Zgodził się. Bardzo miło było ujrzeć jego pismo, pojawia się uśmiech na mojej twarzy, gdy zawsze widzę jego specyficzne r.
Lubię pisać listy, zostawiać na kartce ślad swojego charakteru, a jeszcze bardziej lubię je dostawać. Podczas otwierania koperty zawsze towarzyszy mi podniecenie i radość, że za moment zapomnę o teraźniejszości i dam się ponieść fantazji, którą rozbudzą różnokształtne wzorki zaznaczone na kartce papieru.
Obecnie wielu ludzi nie zna nawet poprawnej formy listu, ich wiadomości ograniczają się do przekazania nasprostszych informacji. Czasami zastanawiam się, czy to nie jest wcale takie złe, bo przecież po cóż marnować czas na przelewanie najgłębszych uczuć, odczuć, na papier w momencie, gdy świat pędzi jak szalony. ; )
Karykatura.

Awatar użytkownika
Arutakyrak

• Miejscowość:Tarnów/Opole

Nieprzeczytany postprzez gibemarvel » 20 Gru 2008, 04:56

Ostatni raz, kiedy pisałam "papierowe" listy to czas od od wiosny 2007 do wiosny 2008, czasem to była jedyna forma kontaktu, tam gdzie byłam.
Obecnie nie zdarza mi się, nie mam na to czasu, bo należę do tych, którzy jak już zaczną pisać, to wychodzi esej. Wygodniej jest oczywiście skomunikować się przez sieć. Ale wciąż mam dziesiątki listów w pudełku, parę lat temu z jedną osobą zawzięcie i przez na prawdę długie lata korespondowałam. Skończyło się, jak wszystko się kończy z czasem lub postępem.
The unsettled mind is at times an ally
Leaving the senses to fend for themselves
The people collect undeniable data
(...)
Google kłamie.

Awatar użytkownika
gibemarvel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:4

Nieprzeczytany postprzez Oleandra » 20 Gru 2008, 05:13

mój chłopak studiuje na Śląsku i widujemy się rzadko, więc postanowiliśmy pisać do siebie listy, żeby po latach mieć co wspominać. I ja dostałam list, ale ten list do dziś czeka na odpowiedź. Wszystko dlatego, że kontakt elektroniczny trochę przeszkadza w korespondowaniu - wszystko co chcę powiedzieć, mówię na bieżąco na gg albo przez telefon, albo w ostateczności w smsie. Musiałabym najpierw ograniczyć to, żeby mieć co pisać w liście. Bo napisałam ich już kilka, ale potem stwierdzałam że żaden nie nadaje się do wysłania.
Takie coś sprawdza się kiedy dwie osoby nie mają praktycznie żadnego kontaktu.
Tak samo, jak autorka tematu korespondowałam kiedys z przypadkowo poznaną dziewczyną, ale potem było coraz mniej czasu i w końcu kontakt nam się urwał.
"stosunek do świata mam przerywany"

Awatar użytkownika
Oleandra

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:5
  • Ostrzeżenia:-2

Nieprzeczytany postprzez Claudynka » 20 Gru 2008, 05:44

Dawniej pisałam listy z kuzynką z Wrocławia (oddalonego od mojego miasta o ok. 320km). Teraz, kiedy chcemy pogadać rozmawiamy na GG lub sms'owo. Fakt faktem, że jest to sporadyczne, ale jednak ma miejsce.
Lubiłam pisać listy, ale zawsze miałam problem z wysłaniem, tzn. albo w pobliskich sklepach nie było znaczków pocztowych i trzeba było specjalnie iść na pocztę, albo zwyczajnie nie chciało się/zapominało się wrzucić list do skrzynki.
Sms'y zdecydowanie szybko załatwiają sprawę komunikacji.
Kartki pocztowe nadal moi rodzice wysyłają na Święta do rodziny z Wrocławia i z Rzeszowa.
Jest to miłe, kiedy i my dostaniemy życzenia świąteczne na kartce, ale szczerze mówiąc nie robią na mnie większego wrażenia. Identycznie reaguję na życzenia wysłane drogą sms'a.
I'm happy mommy..

Awatar użytkownika
Claudynka
Przyjaciel

• Miejscowość:Tarnów
  • Pochwały:45

Nieprzeczytany postprzez cukinka :) » 20 Gru 2008, 05:47

szczerze? wolę pocztę elektroniczną ;)
nie lubię tych wszystkich ceregieli z wysylaniem czegokolwiek ;)
jedynie, to wysylam pocztowki z wakacji i zyczenia swiąteczne, urodzinowe i imieninowe.
Nie prowokuj mych ust czerwieni,
nie sobie jesteśmy przeznaczeni.

Awatar użytkownika
cukinka :)

• Miejscowość:Tołuń :)
  • Pochwały:7

Nieprzeczytany postprzez Nineku » 20 Gru 2008, 05:55

Myślę, że klasyczna forma poczty ma w sobie coś z ducha.
W sumie, przez sześć lat korespondowałam w ten sposób z najbliższą przyjaciółką.
W e-mailu brak mi czegoś, jest sterylnie czysty, jakby w pisanych ręcznie słowach było więcej nadawcy :lol: , poza tym listy są cudowną pamiątką po kimś.
"Miłość jest czymś, co przypomina mi o moim człowieczeństwie. Bez niej byłbym zimnym, cynicznym osobnikiem. Ona dodaje mi optymizmu i to w bardzo głębokim znaczeniu."
Brendan Perry

Biszkopt

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:51
  • Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez histeryczna » 20 Gru 2008, 05:56

Hm, pisałam dużo z koleżanką. Poznalyśmy się przez znajomych, przez neta, potem listy a potem się spotkałyśmy. Czasem jeszcze piszemy.
Lubię pisać listy, bo ciekawiej, milej według mnie.
A nie dziw się, że wielu zastępuje to smsami czy emailami, ale tak szybciej, a w tych czasach wszyscy się spieszą i w ogóle.

Awatar użytkownika
histeryczna
Przyjaciel

• Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez White_Rose » 20 Gru 2008, 06:55

Listów nie piszę. Wysyłam e-maile, sms-y, piszę na gadu lub dzwonię. Tak jest szybciej. Wysyłam kartki, czy to z wakacji czy na święta, lubię je wysyłać i lubię je dostawać :wink:
Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.

Awatar użytkownika
White_Rose
Kumpel

• Pochwały:18

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry