Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234575 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czy - ludzie listy piszą?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Postprzez Wajolcia » 19 Gru 2008, 18:26

A w dzisiejszych czasach to jest tak, że ludzie są zbyt zajęci swoim życiem i najbliższym otoczeniem, żeby zajmować się tym, co daleko. Szczególnie, że można usiąść do komputera kilka razy ciepnąć w klawiaturę, enter i leci! Po co komu papeteria, koperta, znaczek? Szybciej, taniej, wygodniej.

Tak naprawdę prawie nikt nie pisze już listów. A pocztówki? Jeszcze ze trzy, cztery lata temu, co lato przychodziło ich po kilka albo i więcej, a w święta było ich jeszcze więcej. A teraz zastąpiły je przede wszystkim - smsy! E-maile i tym podobne.

Ja sama kiedyś pisałam listy z przypadkowo poznaną koleżanką. Może jakoś z rok? Potem jakoś kontakt się urwał. Ale dobrze pamiętam, jak to jest, gdy każdego dnia sprawdza się skrzynkę pocztową, oczekując na odpowiedź. (Teraz już nie sprawdzam, są tam zazwyczaj rachunki).

A jak to jest u Was? Piszecie/pisaliście kiedyś listy? Nie chcielibyście widzieć charakteru pisma drugiej osoby? I choćby było najbardziej koślawe, doczytywać się do niego bez problemu po czytaniu drugiej już strony? - Do każdego pisma idzie się przecież przyzwyczaić^^.

Ja bym chciała. Wciąż mam schowane stare listy. : )
pieprzone piękne chwile,
zbyt pieprzne,
by o nich wspominać.
bo gdy kończą się, palą
i pieką piekielnie,
że aż wstyd.

Awatar użytkownika
Wajolcia

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Czy - ludzie listy piszą?

Nieprzeczytany postprzez czarnapomarancza » 12 Wrz 2010, 20:12

widzę ze to trochę przygasło.
Dzis ucząc sie chemii naszła mnie myśl.. było by ciekawa przygoda pisanie listów do kogoś, kogo się nie zna:) więcej można by wtedy uzewnętrznić swoje mysli których niekiedy boimy sie wypowiadać na głos . Bylo by mi bardzo miło gdyby ktoś zechciał powyliścić sie ze mna:) oto mój mail; pomaranczka4@vp.pl

z szerokimi pozdrowieniami Karolina:)

Awatar użytkownika
czarnapomarancza

Re: Czy - ludzie listy piszą?

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 12 Wrz 2010, 20:12

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Pira » 12 Wrz 2010, 21:25

Hmm . U mnie pisanie listów zaczęło się od podstawówki...pisałam z koleżanką mieszkającą we wsi za moją miejscowością... najzabawniejsze że mogłam do niej pójść co zajęło ok 30 min lub pojechać rowerem w jakieś 15;) (wtedy jeszcze nie jezdziły tam busy) ona również do mnie pisała;) Potem to się urwało. za czasów gimnazjum pisałam listy do Wujka do Niemiec... odpisywał, ale miał z tym wiele problemu bo wiadomo....zapominał coraz więcej słów po polsku;) były też listy miłosne.;P które czasem wysłałam, jak również raz dostałam od kolegi(mam go do dzisiaj:)) ) Czasem gdy np miałam rocznice z chłopakiem...to do prezentu wkładałam mu kopertę z kartką, wierszem który napisałam jak również listem miłosnym. on również często tak robił... Teraz czasem też mi się zdarza;)
wydaje mi sie że to kwestia że od podstawówki uwielbiałam pisać.... Jednak niestety nie koresponduje z nikim ...poprzez pocztę... Jedynie maile..

Pira

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez niebieska28 » 13 Wrz 2010, 09:19

Owszem, piszę. Za granicę, do kraju, nawet do pobliskich miejscowości. To wyczekiwanie, naturalność i własne pismo, nie to komputerowe. Lubię to ; )
Zabijanie dla pokoju jest jak pieprzenie się dla cnoty.

— Stephen King

Awatar użytkownika
niebieska28

• Miejscowość:Lublin
  • Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez pisujaca » 16 Paź 2010, 15:58

Mi również byłoby bardzo miło, gdyby ktoś chciał napisać;) chętnie wymienię się korespondencją tradycyjną czy mailem, zapraszam
jnn.rojek@gmail.com

Awatar użytkownika
pisujaca

Nieprzeczytany postprzez Darcia K » 16 Paź 2010, 21:17

Wysyłam pocztówki, kiedy jestem na wakacjach, a i to nie zawsze. Listu chyba żadnego nigdy w życiu nie napisałam (nie licząc tych, które były pracą domową na polski) i nie napiszę. Wolę maile, zdecydowanie. Jest to (zaznaczam, że dla mnie) wygodniejsza forma przekazu. Jestem osobą z natury niecierpliwą. Poczta - wiadomo, jaka jest, listy, pocztówki, idą dniami, tygodniami, więc ja chyba cholery bym dostała, gdybym miała tyle czekać na czyjąś odpowiedź. Dziękuję bardzo. Wolę poczekać kilka godzin, może 2-3 dni i uzyskać pożądaną odpowiedź drogą esemesową czy też mailową.
Może to i przykre, że taki mam stosunek do...hm...tradycji?, ale cóż.
Wiosna, wiosna, wiosna, ach, to Ty!
Image

Awatar użytkownika
Darcia K
Kumpel

• Miejscowość:Gdańsk
  • Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 16 Paź 2010, 21:17

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez Tawerna » 16 Paź 2010, 21:25

Jakieś 6-7 lat temu po każdych wakacjach pisałam z nowo poznanymi koleżankami listy, ale te znajomości się urywały. Teraz, gdy poznam kogoś kto daleko mieszka, możemy pisać na gadu czy dzwonić do siebie. Niby łatwiej utrzymać w ten sposób kontakt, ale szkoda tych listów, które już nie przychodzą. Mam jednak nawyk, żeby zawsze patrzeć do skrzynki na listy. Kiedyś zauważył to mój były i wysłał do mnie list. Naprawdę miło było w końcu otrzymać inny list, niż z jakiejś organizacji, czy coś zamówionego.
Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.

A. Einstein

Awatar użytkownika
Tawerna

Nieprzeczytany postprzez Neosha » 16 Kwi 2012, 17:54

Wajolcia napisał:Piszecie/pisaliście kiedyś listy?

Pisałam swojego czasu listy do kuzynki. Było to dość dawno, ale ogromnie się cieszyłam, gdy dostawałam długą wiadomość od niej. Sama też się lubiłam jej odpisywać. Niestety jakoś tak się to wszystko rozleciało.
Obecnie piszę listy, w sumie jeden czeka by go dokończyć do jednej osoby, z którą nie mam innego sposobu by się skontaktować i móc coś wyjaśnić. Druga osoba, to ta najważniejsza osoba w moim życiu i chcę, by miał taką małą pamiątkę ode mnie:) Niestety sama nie dostaję listów ;<
Trzy są źródła ludzkich popędów i pragnień: dusza, rozum i ciało.
Pragnienia duszy - rodzą przyjaźń,
rozumu - szacunek,
ciała - pożądanie.
Dopiero połączenie tych trzech pragnień rodzi miłość...

Awatar użytkownika
Neosha
Kumpel

• Pochwały:76

Nieprzeczytany postprzez Pizzaro » 16 Kwi 2012, 18:01

W 2010 roku najwięcej listów pisywałem do pewnej dziewczyny, ale były to raczej listy miłosne. Pamiętam, jak pierwszy taki pisałem przy świecach, bo nie miałem prądu. To było coś. Jednak lepiej dać drugiej osobie coś, co przypomni jej o Tobie, pokaże Twoją duszę, a nie wirtualne literki. Pocztówki również czasami wysyłam. Dawno jednak listy nie pisałem, zaledwie dwie kartki z życzeniami dla przyjaciółki.

Musisz mi pomóc
bo czuję się jak Bóg
który przez sześć dni budował
świat i powstał wielki chaos

Musisz mi pomóc
bo wczoraj śmierć pytała
szatniarza w knajpie
co się ze mną stało

Musisz mi pomóc
dziś teraz już
bo jutro może być
za późno

Awatar użytkownika
Pizzaro
Kumpel

• Miejscowość:Częstochowa.
  • Pochwały:75

Nieprzeczytany postprzez Blu » 18 Maj 2012, 16:53

Żałuję bardzo,że w XXI wieku prawdziwe,przypieczętowane czasem, uczuciami listy zastąpiły internetowe formy czatów i innych portali społecznościowych, które zabiją większość emocji i nie pozwalają przez pryzmat docenić drugiego człowieka. Szkoda, bo jeżeli istniała by taka możliwość kultywowałabym tą tradycję, o tyle, że nie mam z kim, a raczej do kogo. Nie łudźmy się,że stało się to nadzwyczaj niekomfortowe i przestarzałe. Także sprowadzam się tylko do wysyłania pocztówek z wakacji, co w cale mnie nie zaspokaja w tym temacie.
jestem bezradny, jestem jak organiczna definicja angielskiego słówka „pathetic", jestem jak podstarzały Donnie Darko, jestem potencjalnym samobójcą z miłości przez utopienie, jestem jak otwarta czakra, cieknący kran i krwawiący nos.

Awatar użytkownika
Blu

• Pochwały:15

Nieprzeczytany postprzez Zośka » 20 Maj 2012, 11:18

Wajolcia napisał:A jak to jest u Was? Piszecie/pisaliście kiedyś listy?

,,Ludzie zeeejdżcie z drogi, bo listoonosz jedzie''
Pisałam i muszę przyznać, że brakuje mi tego ;) Zaczęło się od wysłania bodajże jednego wierszyka, ot tak, w żartach, a potem pomimo tego, że jeżdżenie na pocztę nie należało do przyjemnych czynności (zwłaszcza gdy pogoda nie taka jaką byśmy chcieli mieć), to nic nie zastąpi wyczekiwania listu w skrzynce noi oczywiście otwierania koperty. Jej, nigdy nie sądziłam, że to może dać tak wiele radości. Teraz jak napiszemy do siebie raz na rok to jest dobrze. I gdy tak patrzę na te wszystkie listy, na te najbardziej błahe informacje w nich zawarte to strasznie chciałabym do tego wrócić. Według mnie mail to nie jest już to samo, nie ta sama adrenalinka. Ajj... jak tak sobie myślę o tych chwilach spędzonych nad kartką papieru to tak bym chciała do tego powrócić :P Ale dzisiaj już chyba 'świat nie ten' , powiedzieć komuś żeby pisać listy to cie wyśmieje, bo przecież są sms'y, maile...
Pozdrawiam wszystkich 'listkowiczów'! :D

Awatar użytkownika
Zośka

• Ostrzeżenia:1

Nieprzeczytany postprzez Silencie » 20 Maj 2012, 12:00

Piszę już od dość dawna i muszę przyznać, że to uwielbiam : > Klepanie w klawiaturę podczas pisania maila nigdy nie da radości w takim stopniu, jak odręczne pisanie słów na kartce, czekanie na odpowiedź, moment otwierania koperty... : )
http://kochamy-ksiazki.blogspot.com/

Silencie

• Miejscowość:Podkarpacie

Nieprzeczytany postprzez Kerosine » 20 Maj 2012, 13:17

Nie piszę i nigdy nie pisywałam listów, tzw. korespondencyjne przyjaźnie nie miały miejsca w moim zyciu. Cóż, wychodzi tu chyba na jaw mój wrodzony pragmatyzm - długie, czasem wielotygodniowe oczekiwanie na odpowiedź to zdecydowanie NIE jest to, co przyprawiałoby by mnie o nader przyjemny dreszczyk podniecenia i radosnego oczekiwania - już prędzej grymas irytacji, gdy skrzynka pocztowa po wizycie listonosza okazuje się pusta już któryś dzień z rzędu. Gdy już bowiem wyrażam chęć skontakcenia się z kimś, liczy się dla mnie nie tylko treść i forma komunikatu, lecz również szybkość jego otrzymania przez adresata/dotarcia do mnie jego odpowiedzi. Oczywista oczywistość, ale papierowy list jest w tej konkurencji bez szans w starciu z bardziej nowoczesnymi środkami komunikacji. No i nie da się ukryć, wygodna jestem - nie o każdej porze roku i nie w każdych warunkach pogodowych mam ochotę zasuwać na pocztę, by wysłać/odebrać zawizowany list. Plus jeszcze te koszty... :>

Przy czym nie do końca się zgodzę, że taki na przykład e-mail nie ma już w sobie tyle wdzięku i uroku, jest na swój sposób "chłodny" i bezosobowy - wcale nie musi tak być. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych listów, również jeśli chodzi o te elektroniczne w edytorach wiadomości dostępne są często różnorakie wzory papeterii, można również do woli pobawić się stylami i barwą czcionki... Najważniejszy jest jednak styl samego piszącego, od tekstów wychodzących spod ręki niektórych osób dosłownie nie sposób się oderwać, nawet jeśli traktują w rzeczy samej o kompletnych pierdółkach i błahostkach - tak rewelacyjnie i ze swadą są bowiem napisane... prawdziwy geniusz, przy którym usuwają się w cień nawet ewentualne błędy gramatyczne czy ortograficzne. Choć oczywiście dbałość o językową poprawność powinna być normą podczas pisania każdego rodzaju listu. Ten elektroniczny zaś naprawdę, jak starałam się wykazać wyżej, nie musi wiele ustępować temu papierowemu pod względem "wyczuwalności" obecności autora i jego osobistej aury - a o ileż łatwiej się go pisze [nawet wielogodzinne stukanie w klawiaturę mniej męczy niż trwające tyle samo skrobanie piórem po papierze] i ileż więcej treści można w nim zawrzeć... nie tylko pisanej.

Podsumowując: List tradycyjny jako normalny [ba, często jedyny i podstawowy] środek codziennej komunikacji między dwojgiem ludzi? Nie. Ale jako okazjonalne [i wtedy już naprawdę wyjątkowe; w pięknej, ozdobnej kopercie, na gustownej papeterii/ręcznie czerpanym papierze, pisane piórem - no po prostu z bajerami] urozmaicenie mających na co dzień miejsce drogą elektroniczną/telegoniczną/esemesową kontaktów np. między dwojgiem zakochanych - jak najbardziej tak :)
Bądź altruistą, szanuj egoizm drugich

Awatar użytkownika
Kerosine

• Miejscowość:Toxicity
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez apriorissimo » 20 Maj 2012, 14:27

Kiedyś pisałem, teraz nie mam komu.
Fanom poczty pisemnej polecam postcrossing. Wysyła się pocztówki losowym ludziom ze świata... fajna sprawa, mam takich pocztówek kilkanaście i podobają mi się.
http://soundcloud.com/katharsisworks/

Awatar użytkownika
apriorissimo

• Ostrzeżenia:1

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry