Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234575 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czy - ludzie listy piszą?

W tym miejscu wypowiadamy się na tematy poważne. Nie bójmy się. Przełammy swój wstyd!

Nieprzeczytany postprzez Wajolcia » 19 Gru 2008, 18:26

A w dzisiejszych czasach to jest tak, że ludzie są zbyt zajęci swoim życiem i najbliższym otoczeniem, żeby zajmować się tym, co daleko. Szczególnie, że można usiąść do komputera kilka razy ciepnąć w klawiaturę, enter i leci! Po co komu papeteria, koperta, znaczek? Szybciej, taniej, wygodniej.

Tak naprawdę prawie nikt nie pisze już listów. A pocztówki? Jeszcze ze trzy, cztery lata temu, co lato przychodziło ich po kilka albo i więcej, a w święta było ich jeszcze więcej. A teraz zastąpiły je przede wszystkim - smsy! E-maile i tym podobne.

Ja sama kiedyś pisałam listy z przypadkowo poznaną koleżanką. Może jakoś z rok? Potem jakoś kontakt się urwał. Ale dobrze pamiętam, jak to jest, gdy każdego dnia sprawdza się skrzynkę pocztową, oczekując na odpowiedź. (Teraz już nie sprawdzam, są tam zazwyczaj rachunki).

A jak to jest u Was? Piszecie/pisaliście kiedyś listy? Nie chcielibyście widzieć charakteru pisma drugiej osoby? I choćby było najbardziej koślawe, doczytywać się do niego bez problemu po czytaniu drugiej już strony? - Do każdego pisma idzie się przecież przyzwyczaić^^.

Ja bym chciała. Wciąż mam schowane stare listy. : )
pieprzone piękne chwile,
zbyt pieprzne,
by o nich wspominać.
bo gdy kończą się, palą
i pieką piekielnie,
że aż wstyd.

Awatar użytkownika
Wajolcia

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez Jeffany » 20 Gru 2008, 07:57

Pewnie, że piszę. Rzadko bo rzadko, jednak zawsze mam do kogo <3.
Jestem jak gwiazda, gotowa w każdej chwili zsunąć się z nieba,
Runąć w wszechświat.

Awatar użytkownika
Jeffany

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:24

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 20 Gru 2008, 07:57

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez absentia » 20 Gru 2008, 09:37

Kiedyś pisałam, dużo, często i sama dostawałam sporo, teraz się to zmieniło, mam ze wszystkimi kontakt elektronicznie i ochota na pisanie listów mi przeszła (skutki ery internetu?). Oczywiście, że mam zachowane stare listy, jednak nie wyobrażam sobie teraz takiej formy komunikacji, ludziom zależy na czasie, a nie na 'tradycjach'.
Through the storm we reach the shore,
You give it all but I want more,
And I'm wait for you...

<3

Awatar użytkownika
absentia

• Miejscowość:Szczecin

Re: Czy - ludzie listy piszą?

Nieprzeczytany postprzez Karolinn » 20 Gru 2008, 09:43

Mendoxes napisał:Zawsze cieszę sie jak dziecko jak dostane od kogoś list czy pocztówkę, wiele to dla mnie znaczy.

podobnie ;) Radocha przy odklejaniu koperty z niczym nie rowna. Przechowuje wszystkie listy, z roznych okresow mojego zycia i milo czasem je sobie przejzec i powspominac dawne dzieje;). Choc obecnie ograniczam sie do wysylania widokowek z wakacyjnych eskapad i urodzinowych dla znajomych z poza mojego miasta, ktorych nie moge zobaczyc wtedy gdy tego chce.
Życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz, co Ci sie trafi

Awatar użytkownika
Karolinn

• Miejscowość:Gdynia
  • Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez Miszcz_ » 20 Gru 2008, 09:58

Karolinn napisał: Mendoxes napisał(a):Zawsze cieszę sie jak dziecko jak dostane od kogoś list czy pocztówkę, wiele to dla mnie znaczy.

podobnie ;)

też się podpisuję pod tym x)
Dlatego, że listy to coś rzadkiego teraz i gdy ktoś pisze list to jest takie po prostu słit ;D

Awatar użytkownika
Miszcz_

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Pirat » 20 Gru 2008, 10:41

Ja niestety stawiam na wygodę, więc posługuję się innymi środkami do komunikowania się. List ma to coś, czego nie ma wiadomość na gg czy sms, ale w dzisiejszych czasach listy zastępowane są tańszymi i szybszymi metodami..
Image

Awatar użytkownika
Pirat
Moderator

• Pochwały:8

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 20 Gru 2008, 10:41

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez Aśika » 20 Gru 2008, 10:54

Pisałam, piszę i pisać będę. Nie jest to namiętna korespondencja z tysiącem osób, ale od czasu do czasu zdarza się ktoś, kto aż prosi się o to, żeby coś ręcznie do niego skrobnąć. Zupełnie inna bajka niż e-maile czy rozmowy na bieżąco. Nie zgadzam się co prawda, że taka forma rozmowy jest sucha i pozbawiona emocji, bo to zależy tylko od osoby piszącej, ale tradycyjne listy są zwyczajnie przyjemne, miłe i świadczą o tym, że ktoś jest wart podjęcia dla niego wysiłku związanego z procesem wysyłania.
Image "Gdzie jednak jest potwór, znajdzie się i cud."

Awatar użytkownika
Aśika

• Miejscowość:Zależnie od nastroju
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Hard Candy » 20 Gru 2008, 11:42

Niestety, jestem "wygodnicka" i na pocztę chodzę tylko, gdy Allegro tego wymaga. Wszelkie kontakty kwitną lub więdną tylko za pośrednictwem gg lub e-mailów. Era Internetu dopadła nas wszystkich. A to smutne, bo listy zawsze miały i miećbędą w sobie to magiczne "coś".
Jak mnie zapalisz wtedy zapłonę.

Awatar użytkownika
Hard Candy
Kumpel

• Pochwały:16

Nieprzeczytany postprzez gabrielaaa » 20 Gru 2008, 16:59

Osobiścię piszę listy bardzo często. Średnio co dwa tygodnie do mojej babci do niemiec. Jest tam w pracy u obcych ludzi. I jest jej często smutno. Więc piszę list wysyłam jakąś gazetę, czasami jakiś drobiazg. Żeby wiedziała że ją kocham i pamiętam:)
Najgorsze jest to, że w chwilach dla nas najgorszych, musimy jeszcze znosić samego siebie...

gabrielaaa

Użytkownik zbanowany

Nieprzeczytany postprzez YingYangLady1 » 20 Gru 2008, 18:00

ja jak dostane list to jakaś happy jestem bo to już zadka rzecz. ale w większości to jakieś rachunki albo coś wiec minka odrazu może zrzednąć :) a pamiętać jak sie wysyłało swój adres do gazet??typu popcorn, Bravo a potem sie pisało z takimi ludzikami??:)
"Nasza miłość jest jak wiatr, nie widzę jej ale ją czuję" Szkoła Uczuć
KoChAm WaS :*

Awatar użytkownika
YingYangLady1

• Miejscowość:małopolska

Nieprzeczytany postprzez Wajolcia » 20 Gru 2008, 18:08

a pamiętać jak sie wysyłało swój adres do gazet??typu popcorn, Bravo a potem sie pisało z takimi ludzikami??:)

Dokładnie to pamiętam! : D
Ale teraz to tak trochę za stara się na to czuję. : p
Popisałabym z kimś, ale brakuje mi osoby, z którą mogłabym pisać. Trudno kogoś znaleźć takiego : (
pieprzone piękne chwile,
zbyt pieprzne,
by o nich wspominać.
bo gdy kończą się, palą
i pieką piekielnie,
że aż wstyd.

Awatar użytkownika
Wajolcia

Nieprzeczytany postprzez iskierka_8 » 20 Gru 2008, 18:25

Ja szczerze to jeszcze nigdy listu nie dostałam :( pewnie dlatego że nigdy ich nie wysyłałam. Ale za to dostaje i zawsze wysyłam kartki z wakacji :) Mimo to wole jednak e-mail, gg i ogólnie internet lub telefon do komunikacji :wink:
:* <3

Awatar użytkownika
iskierka_8

Nieprzeczytany postprzez aguska19 » 21 Gru 2008, 09:33

Listów nie pisze. Wysyłam sms-y ,e-mail, dzwonie, gadam na g-g, ale jak tylko jestem na wakacjach to zawsze wysyłam pocztówki do rodziny i przyjaciół :)

aguska19

Nieprzeczytany postprzez Darita » 21 Gru 2008, 11:12

Co do sms - piszę je bo są szybkim i łatwym sposobem komunikacji. Tak jak i maile. Nie wyobrażam sobie pisać listu z jakąś ważna informacją i czekać na odpowiedź tydzień albo nawet dwa. Lubię wygodę. Jednak gdy tak sobie myślę o tych listach, to stwierdzam, ze faktycznie miło jest trzymać w ręku kartkę z rękopisem nadawcy i myśleć, ze on też ją trzymał i poświęcił czas i trud, alby coś do nas napisać.

Pocztówki piszę co rok przez wakacje z każdego miejsca w jakim się znajduję. Do mnie też są przysyłane w bardzo dużych ilościach :wink:
Always look on the bright side of life

Awatar użytkownika
Darita

• Miejscowość:Oświęcim
  • Pochwały:6

Nieprzeczytany postprzez Nineku » 21 Gru 2008, 11:14

Być może listy są już przeżytkiem,ale wciąż mają swoich zwolenników zwłaszcza wśród osób starszych czy o tradycyjnych zainteresowaniach.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:59

Nieprzeczytany postprzez Tii » 21 Gru 2008, 17:33

W sumie to jeszcze nigdy nie dostałam od koleżanki czy kolegi listu, więc nie wiem jak to jest...
W gruncie rzeczy bardzo bym chciała kiedyś dostać taki list, zawsze do niego można coś włożyć :-)
Jakieś drobne upominki by się na pewno zmieściły, i napisać można bardzo dużo :-)
Może kiedyś z kimś zamienię się na formę listów niż Gadu-Gadu, bo to już jest ciągle to samo, siemka cześć co u ciebie, a spoko a u ciebie? Ok...

Ciągle to samo :P

Awatar użytkownika
Tii

Użytkownik zbanowany

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Do góry