Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234398 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

czemu silniki disla nie chcą palić w zimie?

Dział dla pasjonatów 4 kółek i jednośladów. Jeśli kochasz konie mechaniczne, to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie ;)

Nieprzeczytany postprzez Marko » 04 Lis 2011, 19:26

Co decyduje o tyn,że podczas zimy, w duże mrozy nie chcą odpalać diesle.Co można poprawić we własnym zakresie. :?:

Awatar użytkownika
Marko

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Nieprzeczytany postprzez TalRash » 04 Lis 2011, 20:59

Zasadnicza różnica jest taka, że w silnikach benzynowych zapłon mieszanki paliwowo-powietrznej następuje przy pomocy iskry. Nie ma iskry silnik nie działa.
W silnikach Diesla zapłon mieszanki następuje samoczynnie pod wpływem kilku procesów fizycznych.
Silniki te mają dużo większy stopień sprężania niż benzynowe. Oprócz tego diesle posiadają świece żarowe, które ogrzewają olej napędowy, aby ułatwić rozruch.

Mitem jest to, że Diesel pali gorzej niż benzyna podczas mrozów :wink:
Jeździłem dwoma dieslami. W pierwszym aucie a było to Audi 80 miałem już problemy podczas lekkich mrozów.
Jak zresztą dobrze podejrzewałem silnik kwalifikował się do remontu. W drugim aucie - Audi A6 tego problemu już nie było. Odpalało zawsze. Dodam, że auto nie było garażowane, bo go zwyczajnie nie mam, a jak pewnie zauważyłeś mrozy były okrutne. W ramach ciekawostki: silnik w pierwszym aucie nie miał już odpowiedniej kompresji na cylindrach. Słaba kompresja + niska temperatura = problemy z zapaleniem.

Głównym problemem diesli jest ich stan techniczny. Prawda jest taka, że dużo używanych diesli w Polsce nadaje się już na żyletki, a my musimy je dalej męczyć, bo sytuacja jest jaka jest.

Drugą sprawą jest to, że dużo ludzi kupuje 15 letnie diesle i myślą, że 250 000 km to ich realny przebieg...
No i potem jeden z drugim sieje głupoty, że ta marka to szrot bo kupił i się sypie, a przecież oni kupili super, bezwypadkową sztukę, podczas gdy tak naprawdę te auta mają najechane po 400 000 km i lepiej.
Mia: Okropne, nie?
Vincent: Co?
Mia: To krępujące milczenie. Czemu ględzenie o bzdetach uważamy za wyraz nieskrępowania?
Vincent: Nie wiem. To dobre pytanie.
Mia: Po tym można poznać kogoś wyjątkowego. Kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć.

Awatar użytkownika
TalRash

• Miejscowość:Szczecin i okolice
  • Pochwały:13

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 04 Lis 2011, 20:59

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Nieprzeczytany postprzez EPS » 06 Lis 2011, 22:42

TalRash napisał:Silniki te mają dużo większy stopień sprężania niż benzynowe. Oprócz tego diesle posiadają świece żarowe, które ogrzewają olej napędowy, aby ułatwić rozruch.

Nie ogrzewają żadnego oleju, tylko powietrze w cylindrach :)

EPS

Nieprzeczytany postprzez Marko » 09 Lis 2011, 15:58

Siostra ma forda fiestę diesla 5 lat , niedawno kupiony.Chce teraz jechać na wymianę opon i zrobić przegląd przed zimą.Zaleciłem jej sprawdzenie akumulatora,świece żarową......Jakieś dodatki do paliwa stosujecie?Sam jeżdżę benzyna nie mam problemu jeżeli aku dobrze kręci.

Awatar użytkownika
Marko

Nieprzeczytany postprzez EPS » 09 Lis 2011, 18:47

Przed zimą w dieslu powinno się wymieniać filtr paliwa.

EPS

Nieprzeczytany postprzez MiR » 12 Lis 2011, 23:27

Ja mam klekota z przebiegiem obecnie 261 tyś , zrobiłem nim 12 tyś km i zimową porą nie było możliwości by nie odpalił. DOstała akumulator nowy i nie ma że boli pali na dotyk wręcz : ) jak kto trafi tak ma : )
Staram się być dobrym człowiekiem... a moje efekty pozostawiam ocenie innym...

Awatar użytkownika
MiR

• Pochwały:2

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 12 Lis 2011, 23:27

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Nieprzeczytany postprzez mordajedna » 13 Lis 2011, 00:45

Zmień olej i akumulator jeśli potrzeba...świece żarowe-wymień...raz na 3-4 lata bo działają tylko do rozkręcenia silnika. Już mądrzejszym pomysłem była by wymiana wtryskiwaczy !! ale OLEJ o dobrych właściwościach podsawa....

"przed zimą należy wymienić filtr paliwa" jeśli to 3-4 zima z koleji to jak najbardziej :D
Image
Shot at 2007-07-16

Awatar użytkownika
mordajedna

• Miejscowość:Deszczownia :D:D
  • Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez MrNieniewiem » 13 Lis 2011, 21:51

Mój tata ma disla Forda Transit i za pierwszym razem bez problemu.
Jedno serce, jedno bicie FC Barcelona nad życie.

Awatar użytkownika
MrNieniewiem

• Miejscowość:Przed komputerem

Nieprzeczytany postprzez mateuszek007 » 13 Lis 2011, 22:13

wymienić filter plus dodatek przeciwko wytracaniu sie parafiny z oleju napedowego, plus wymiana oleju jezeli nie byl wymieniany. na wszelki wypadek samostart sie przyda w razie kłopotów z odpalaniem. kontrola akumulatora. plus sprawdz ładowanie akumulatora przez alternator, tak na wszelki wypadek. przed zima pamietąj o dobrej saperce w bagażniku, zmiotce, i szkrobaczce do szyb (ewentualnie odmrażacz do szyb i zamków, te rzeczy trzymaj w domu bo im bardziej zmine tym mniej skuteczne :P do tego wszystkie uszczelki posmaruj sylikonem w sprayu.

mateuszek007

• Pochwały:1

Nieprzeczytany postprzez Marko » 05 Kwi 2012, 14:25

Całe szczęście, że mamy już wiosnę, ale przez ten okres silnych mrozów i cen napędu ceny aut z silnikiem diesla znacznie spadły.

Awatar użytkownika
Marko

Nieprzeczytany postprzez MiR » 09 Kwi 2012, 01:51

Czy ja wiem czy tak znacznie. Jak szukaliśmy Passata B5 po lifcie czy Audi A4 to niestety ceny jak były wysokie za przyzwoite modele tak nadal są ; )

Awatar użytkownika
MiR

Nieprzeczytany postprzez Marko » 11 Kwi 2012, 08:23

Opierałem się na statystykach podanych w jakimś programie motoryzacyjnym. Dobre wozy będą cenę trzymać, niezależnie od silnika :)

Awatar użytkownika
Marko

Nieprzeczytany postprzez MiR » 13 Kwi 2012, 23:58

Tu masz racje. Nikt dobrego, sprawdzonego auta za grosze nie odda ;)

Awatar użytkownika
MiR

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry