Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234398 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Czarny łabędź / Black swan.

Jeśli jesteś fanem dużego ekranu, to nie możesz przejść obojętnie obok tej kategorii.

Postprzez Incomprehensible » 28 Sty 2011, 21:44

Przyznam, nie oglądałam jeszcze. Czeka na moim pendrive, aż znajdę na niego czas. Jednak historia zawarta w tym filmie porwała mnie już od recenzji, bo balet jest mi bardzo bliski.

Oglądaliście? Jak wrażenia?
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Postprzez Nineku » 29 Sty 2011, 19:39

Kurcze, trudno, mimo obejrzenia go w sumie dokładnie, jeśli nie od deski do deski, zrecenzować w skrócie ten film.
Wkurza mnie, że postaci poboczne można było lepiej wyeksponować, w tym Beth.
Może dlatego,że mam zawsze zboczenie na punkcie tła, dlatego trudno o obiektywizm.
Ale główna postać świetna, Natalie grała Ninę całą sobą, oddała się wręcz w całości. Jej gra aktorska jest płynna, radzi sobie świetnie z niezrównoważoną psychicznie baletnicą.

Nie podobał mi się film ze względu na tematykę. Balet nie pociąga mnie, nie budzi we mnie entuzjazmu. Mimo jest to cholernie dobre dzieło, warte uwagi konesera, nie dla fanów łatwych produkcji na wieczorny seans.
Jest jak wino, ma wyrazisty smak,ale nie pasuje do każdej potrawy.
:faja:

Ps: Powalająca ścieżka dźwiękowa.
Kiedy się już wyrośnie z aparatów na zęby,odpowiedzialność nie przemija.Tego się nie da uniknąć. Albo ktoś zmusi nas, żebyśmy stawili jej czoło albo ponosimy konsekwencje.Jednak dorosłość ma swoje zalety. Buty, seks i nieobecność rodziców mówiących nam, co mamy robić, to cholernie fajna rzecz .

Awatar użytkownika
Nineku
Moderator

• Miejscowość:Kluczbork
  • Pochwały:59

Postprzez mgirl » 29 Sty 2011, 19:39

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Kicek0 » 29 Sty 2011, 19:44

Najlepszy film roku 2010 i najlepsza rola żeńska - Natalie Portman. Można się żalić, że to już było i bez wyrazu, bla, bla, bla. Dobre środowisku filmu, świetna obsada, genialny klimat - reszta się zupełnie dla mnie nie liczy.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

• Pochwały:10

Postprzez paper.sun » 29 Sty 2011, 21:46

W moim przypadku zaliczyłam podejście numer 1 do filmu, po obejrzeniu połowy zrezygnowałam. I powodem nie była słabość filmu, a raczej genialnie wyeksponowany aspekt psychologiczny. Poszczególne ujęcia, muzyka, migawki i gra aktorów sprawiała, że w pewnym momencie nie mogłam wytrzymać, zrobiło mi się niedobrze i wyłączyłam film. Mam dość dziwną psychikę i mozecie się śmiać, ale no prawda jest taka, że nie wytrzymałam. Co nie oznacza, że nie będzie podejścia numer 2. Będzie. Chcę dotrzeć do końca. Dla Natalie warto. Mila też zasługuje na uwagę. Może nie bedzie to mój ulubiony film, ale to na pewno coś wartego oebjrzenia.
Someday, somewhere,
We'll find a new way of living
We'll find a way of forgiving
Somewhere...

Awatar użytkownika
paper.sun

• Miejscowość:South of Nowhere
  • Pochwały:8

Postprzez alexia » 31 Sty 2011, 15:16

Mnie się podobał, strasznie. Czekałam na ten film od lata zeszłego roku i się doczekałam, a co lepsze, nie zawiodłam. Jak ojciec powiedział, że ma dla mnie film, od razu wiedziałam, że to tylko o ten chodzi. Oglądaliśmy razem, ojcu się niezbyt spodobał, mnie za to powalił.
Obsada była dobrze dobrana, super razem wszyscy grali. Postać Niny była na prawdę super napisana.
Historia też fajnie się rysowała wraz z oglądaniem filmu.
Balet jakoś mnie nie ciągnie, ale film polecam.
“You only live for tomorrow. The ones that live for tomorrow get fucked by the ones living for today. I only live for today.” — Won Bin “The Man from Nowhere”
Heart as big as the city. Heart as big as Liverpool.

Awatar użytkownika
alexia

• Miejscowość:United States Bitch
  • Pochwały:47

Postprzez Neysha » 31 Sty 2011, 17:19

Mnie się za bardzo nie podobał... ogólnie baletu nie lubię i nigdy nie polubię, a sama historia choć ma w sobie jakiś pomysł, to mnie nie porwała. Aktorka tez wg mnie jakoś super nie zagrała i nie widzę powodu, żeby się tym filmem zachwycać. Widziałam lepsze thrillery psychologiczne, a temu dałabym może 4/10

Awatar użytkownika
Neysha

Postprzez mgirl » 31 Sty 2011, 17:19

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Kicek0 » 31 Sty 2011, 19:01

Neysha napisał: Widziałam lepsze thrillery psychologiczne,

To wymień tytuły, czekamy.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

Re: Czarny łabędź / Black swan.

Postprzez Neysha » 31 Sty 2011, 19:27

Kicek0 napisał:
Neysha napisał: Widziałam lepsze thrillery psychologiczne,

To wymień tytuły, czekamy.

Ta, wiedziałam, że znajdzie się ktoś kto się spyta xD
A ja odpowiem, że tego gatunku jakoś wiele nie oglądam, a co najwyżej w TVP1 albo 2, więc tytułów nie pamiętam, ale jak jakiś obejrzę to ci napiszę. Naprawdę Czarny łabędź w porównaniu z innymi thrillerami jakie kiedyś widziałam wypadł słabo i zawiódł moje oczekiwania (może dlatego, że większości ludzi się za bardzo podobał).

Awatar użytkownika
Neysha

Postprzez Kicek0 » 31 Sty 2011, 20:53

Neysha napisał:Naprawdę Czarny łabędź w porównaniu z innymi thrillerami

Bo elementy thrilleru w tym filmie są nijakie - bo nie o nie chodzi.
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

Postprzez martuśka. » 31 Sty 2011, 23:10

Od kiedy zobaczyłam trailer wiem, że chce go zobaczyć. Czekam aż będę go miała i od razu obejrzę. Wątek psychologiczny ciągnie mnie najbardziej, balet jest mi obojętny ale myślę, że to trafiony element.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Postprzez dziewczyna39 » 01 Lut 2011, 01:20

Bo elementy thrilleru w tym filmie są nijakie - bo nie o nie chodzi.

nawet gdyby chodzilo o to, ze matka bila ja lyzka do lodow w dziecinstwie, film jakas oprawe ma i w jakis sposob jest pokazany. i na dodatek tutaj ta thrillerowatosc jest bardzo wyrazista. bo wlasnie o to chodzilo, zeby podkreslic mroczna strone psychiki artysty. zeby pokazac, ze sztuka wymaga poswiecen i to nie tylko na poziomie materialnym. ze potrafi zamienic zycie w pieklo, zabrac te normalna, zapewniajaca spokoj czastke umyslu. a mimo wszystko niektorzy daza do perfekcji niezdolni do zwrocenia uwagi na wyrzeczenia. wydaje mi sie, ze film mial przerazac i to na rozne sposoby. nie tylko wzbudzic ponure przemyslenia, ale tez zwyczajnie wystraszyc. no, w kazdym razie to taka moja swobodna interpretacja; )
w kazdym razie film porabany, ale cudowny, wniosl wiele nowego (czasami wydawalo mi sie, ze jednak siegal do zrodel, ale niewazne). bardzo mi sie podobal:)
I'm waiting for the rain
to wash who I am

Awatar użytkownika
dziewczyna39
Kumpel

• Miejscowość:Kraków
  • Pochwały:6

Postprzez Kokieteria » 01 Lut 2011, 01:45

Film zgarnął same 'ochy' i 'achy'. Wśród moich znajomych nie rozmawiało się już o innym filmie jak tylko 'Czarny łabędź' a i na filmwebie średnia ocen była imponująca. W dodatku mianowano go thrillerem psychologicznym [czyli gatunkiem który jest najbliższy mojemu sercu]. Zusammen do kupy: nie myślałam o niczym innym jak tylko o tym, że koniecznie muszę obejrzeć ten film i... zawiódł mnie na całej linii.
Nie trzymał mnie w napięciu w ogóle, nie wystraszył ani razu, ani też nie skłonił do żadnych przemyśleń. Ponadto do bólu przewidywalny. Niektóre sceny absurdalne do tego stopnia, że żal było spoglądać w ekran.
Myślę, że miałam trochę wygórowane wymagania jeśli o ten film chodzi, ale nie mogło być inaczej po tym jak zalała mnie fala rozentuzjazmowanych świeżych fanów filmu. Pomyślałam sobie: kurcze, arcydzieło, nastawiłam mojego Męża na coś superzajebiaszczego, a po emisji miałam ochotę schować głowę w piasek, bo patrzył na mnie jakbym umyślnie wyjęła sto osiem minut z Jego życia.
Poza tym Natalie Portman w ogóle mnie nie kręci. Za to Mila Kunis jest śliczna i może faktycznie dla Niej można było przemęczyć film do końca. To nie wszystko. Nauczyciela tańca chyba szukali ze świeczką, bo brzydszego aktora chyba nie dało się już odnaleźć.
Moje oczekiwania względem thrillera psychologicznego były inne. Nie rozumiem skąd wziął się ten powszechny zachwyt. No cóż, jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą.
Actually I try to be a Super Mom.

Awatar użytkownika
Kokieteria
Przyjaciel

• Miejscowość:Wrocław.
  • Pochwały:48

Postprzez Kicek0 » 01 Lut 2011, 22:02

Kokieteria napisał:Niektóre sceny absurdalne do tego stopnia, że żal było spoglądać w ekran.

A to dość ciekawa opinia. Które sceny dokładnie?
Zima.
A latem zapominam.

Awatar użytkownika
Kicek0

Postprzez Whitte » 03 Lut 2011, 19:39

Ja także oczekiwałam czegoś więcej od filmu. Po usłyszeniu tylu dobrych opinii (także tutaj ;)), tylu nominacjach do Oskarów, oczekiwałam czegos niesamowitego i zawiodłam się. Gra Portman jest naprawdę dobra i chyba tyle. Fabuła dość nudna, mało zaskakująca.
Ocena końcowa : film średni.
"Ja tam wolę być nieszczęśliwy, niż pozostawać w stanie fałszywej, kłamliwej szczęśliwości, w jakiej tu się żyje. "

"Yes, this fear's got a hold on me..."

Awatar użytkownika
Whitte

• Pochwały:2

Postprzez martuśka. » 03 Lut 2011, 19:49

Kicek0 napisał:Które sceny dokładnie?

Ej spokojnie, nie wszyscy są tu już "po"... Bez opisów a wiem jak Kokieteria lubi szczegółowo opisywać co oglądała (z tematu o Gotowych na wszystko):) Potrafi tak zobrazować, że nie trzeba oglądać więc proszę ominąć tu szczegóły:)

W sumie uwielbiam patrzeć na Milę Kunis, mam do niej taki sentyment i w ogóle było o niej cicho przez wiele lat a tu nagle wielka produkcja. Mam nadzieję, że ten film sprawi, że zacznie pojawiać się w innych produkcjach:)
Mam nadzieję, że w weekend obejrzę ten film, nie mogę się doczekać by wydać opinię:)
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry