Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234397 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cytologia

Można tutaj pisać wszystko na temat płci pięknej (pięknej? :>) Jest to oczywiście też miejsce na "babskie pogaduchy" :P

Cytologia

Postprzez Mendoxes » 20 Wrz 2008, 11:59

Aż dziw, że takiego tematu nie było, a może był tylko moje umiejętności szukania są marnę.

Dla tych co nie wiedzą co to wiki służy:

Cytologia to kolokwialne określenie badania cytologicznego, które jest badaniem przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy - w zasadzie jedynego badania przesiewowego w kierunku choroby nowotworowej we współczesnej medycynie. Opiera się na spostrzeżeniu Papanicolau z początku zeszłego wieku.

No ale do rzeczy, ostatnio w Tv widziałem, że rocznie 4 tałzeny Polek umierają z powodu owego raka, a temu w 1/3 przypadków można zapobiec jeżeli gdyby kobiety chodziły na badania i tutaj moje pytanie do was panie.
Czy chodzicie na takie badania? Jeżeli nie to dlaczego? brak czasu?

(mój pierwszy temat w świecie kobiet czuje się jak kolumb odkrywający amerykę)
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Cytologia

Postprzez Weronika » 20 Wrz 2008, 12:13

chodzę i robię-teraz wlaśnie czekam na wynik (nie lubię tego czekania na żadne z wyników!)
Niestety przeszkadza mi jedno-że w państwowoych placówkach trzeba sie prosić o to badanie ;/ (wiem po mojej mamie i chrzestnej)
Ja chodzę prywatnie.
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Cytologia

Postprzez mgirl » 20 Wrz 2008, 12:13

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Cytologia

Postprzez Monarri » 20 Wrz 2008, 12:29

Cytologie powinno się wykonywać co 3 lata. Ja miałam na razie jedną więc na kolejna będę czekała 2,5 roku
- Moje serce obawia się cierpień - Powiedz mu, że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż samo cierpienie. I że żadne serce nie cierpiało nigdy, gdy sięgało po swoje marzenia...

Paulo Coelho Alchemik

Awatar użytkownika
Monarri

• Pochwały:4

Cytologia

Postprzez Eve__19 » 20 Wrz 2008, 15:13

Byłam na badaniu cytologicznym. Na szczęście wszystko było w porządku. Następne badanie czeka mnie za rok. Zatrważające jest to, że większość moich koleżanek jeszcze nigdy nie miała badania cytologicznego, a znaczna część nawet nie wybrała się nigdy do ginekologa.
Niestety przeszkadza mi jedno-że w państwowoych placówkach trzeba sie prosić o to badanie ;/ (wiem po mojej mamie i chrzestnej)
Ja chodzę prywatnie.

Ja o nie nie prosiłam. Sam lekarz mi zaproponował to badanie. I chodzę do przychodni państwowej.
"Płoń blisko mnie,
zmysły przypalaj,
poparz mnie sobą,
nasącz lawą żaru,
przeniknij płomieniem wyzwalającym
energię z rozgrzanego ciała,
przygrzej mocniej jeszcze
pustkę wypalaj,
wypełniaj wszystko istotą siebie..."

Awatar użytkownika
Eve__19

• Miejscowość:Rzeszów

Cytologia

Postprzez Weronika » 20 Wrz 2008, 17:55

Eve__19 napisał:Ja o nie nie prosiłam. Sam lekarz mi zaproponował to badanie. I chodzę do przychodni państwowej.

to fajnie masz(; u nas w przychodni przyjmuje 100letni dziad, który... ech zresztą! kończę OT
...czasem trzeba zamilknąć, żeby zostać wysłuchanym ...
Jedenaste przykazanie: Nie cudzosłów!
Image

Awatar użytkownika
Weronika
Przyjaciel

• Miejscowość:exStolica
  • Pochwały:10

Re: Cytologia

Postprzez Wyrafinowana » 20 Wrz 2008, 18:22

Weronika napisał:Niestety przeszkadza mi jedno-że w państwowoych placówkach trzeba sie prosić o to badanie ;/

bylam na przestrzeni ostatnich lat panstwowo u 3 roznych lekarzy i jednym z pierwszych pytan bylo, czy robilam cytologie, a jesli tak to kiedy.

moj lekarz niemal za kazdym razem jak jestem na wizycie, to sprawdza kiedy takowa byla ostatnio robiona i jak nadchodzi stosowny termin to mi przypomina, ze nalezaloby sie za to zabrac. zatem raz do roku odbebniam badanie ;)

Awatar użytkownika
Wyrafinowana

• Pochwały:26

Re: Cytologia

Postprzez mgirl » 20 Wrz 2008, 18:22

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Cytologia

Postprzez hildegarda » 07 Sty 2010, 17:28

oj dawno nikt tu nie pisal ale mam nadzieje ze ktos zerknie.
Miał$am robiana cytologie w ktorej wyszlo ze mam bakterie, ginekolog powiedzial ze musze udac sie na leczenie. Ja wolałabym isc do innego lekarza, czy jest taka mozliwosc? gdyz wyniki odbieralam telefonicznie. Pewnie bede musiala przejsc te badania jeszcze raz u tego drugiego. prawda?
W kobietach najlepsze jest ich odkrywanie. I nic się nie może równać z tym, gdy dochodzi do tego po raz pierwszy. Bo człowiek nie wie, co to życie, dopóki po raz pierwszy nie rozbierze kobiety.
— Carlos Ruíz Zafón

Awatar użytkownika
hildegarda

• Miejscowość:Między pieklem a niebiem;)

Cytologia

Postprzez Ludożerka » 07 Sty 2010, 18:15

Mendoxes napisał:Czy chodzicie na takie badania?

Cytologię mam robioną przy okazji wizyty u ginekologa- chodzę prywatnie.
Do tej pory miałam dwa takie badania, wyniki były dobre, więc nie mam się o co martwić.
Monarri napisał:Cytologie powinno się wykonywać co 3 lata.

Moja lekarka pilnuje żebym miała zrobioną cytologię raz w roku. ;)
Ludożerka chce cukierka!
^_^

Awatar użytkownika
Ludożerka
Przyjaciel

• Miejscowość:Bezludna Wyspa
  • Pochwały:12

Cytologia

Postprzez martuśka. » 07 Sty 2010, 20:00

Nie chodzę mimo, że wiem, że przydałoby się takie badania zrobić.... Jednak jest to w pewnym sensie brak kasy - prywatnie wizyta ze wszystkimi badaniami kosztuje 100zł, na kasę chorych mi nie pasuje bo wizytę musiałabym mieć w godzinach wieczorowych... Na dodatek z tego co wiem cytologię wykonuje sie w konkretnej fazie cyklu co u mnie trudno określić bo nie jest regularny... Choć podejrzewam, że tego akurat najmniej pilnują:)
Mam takie postanowienie, że pójdę i zrobię te badanie ale musiałabym mieć trochę dodatkowej kasy i czas na to:) Szkoda, że muszę oszczędzać na własnym zdrowiu...
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Cytologia

Postprzez Liszka » 08 Sty 2010, 10:14

Nie robiłam jeszcze. Na państwowe badanie nie mam co liczyć, gdyż jestem za młoda. Moja mama, choć w wieku 38 lat, nie mogła doprosić się o cytologię- mówili Jej, ze jest zbyt młoda, poszła prywatnie, wcześniej też prywatnie.
Osobiście szkoda mi pieniędzy na to badanie, choćby dlatego, że nie czuję w najmniejszym stopniu chora, zakażona, zabakteriowana, czy zawirusowana (;
Dopóki gra muzyka, mija cała wieczność, jak życie w powieści.

On jest facetem. Ona kobietą. Facet, kobieta, to daje pożądanie. Proste.
♥♫

Awatar użytkownika
Liszka
Moderator

• Miejscowość:Szczecin.
  • Pochwały:47

Cytologia

Postprzez mystery » 08 Sty 2010, 12:23

Liszka napisał:Osobiście szkoda mi pieniędzy na to badanie, choćby dlatego, że nie czuję w najmniejszym stopniu chora, zakażona, zabakteriowana, czy zawirusowana (;

Nie straszę, ale większość kobiet o których pisał Menda tez si pewnie tak czuło.
Byłam na badaniu cytologicznym, prywatnie. Wszystko było ok. Kolejne w maju tego roku. Tez pewnie prywatnie. No trudno, akurat na zdrowie zawsze wyskrobię kasę.
Uważam, ze nie ma nic gorszego niż zaniedbanie.

Szczepiłam się tez przeciw rakowi szyjki macicy (3 dawki w odstępie 2 a potem 6 miesięcy). Akurat moja mama miała świetne zlecenie więc mi pożyczyła pieniądze, ale generalnie uważam, że szczepionka ta jest kosmicznie droga, dla wielu osób przez to zupełnie niedostępna! Masakra. Ja zresztą za 4 lata powinnam ja powtórzyć i chyba już powinnam zbierać kasę ;/
wanderlust queen

svaku svoju grešku znam

Awatar użytkownika
mystery
Przyjaciel

• Miejscowość:Absurdystan
  • Pochwały:35

Cytologia

Postprzez martuśka. » 08 Sty 2010, 15:53

mystery napisał:zczepiłam się tez przeciw rakowi szyjki macicy

Też o tym myślałam, gdy tylko pojawiła sie na rynku ale lekarz uświadomił mnie, że jeśli w mojej rodzinie jest małe ryzyko zachorowań na raka to nie ma sensu. Z reszto wirusa tego typu 80% kobiet same zwalcza i nie ma sensu sie szczepić jeśli też od jakiegoś dłuższego czasu sie współżyje. Zrezygnowałam... z reszto koszt też mnie zszokował i wiem, ze takiej kasy bym nie uzbierała. Mimo to, powinna być bardziej dostępna pod względem finansowym.
Tylko ktoś naprawdę odważny jest w stanie dociekać prawdy o sobie, zmierzyć się ze swoimi słabościami, zmienić utrwalone nawyki. Czy warto? Trzeba odwagi, by nie stchórzyć przed życiem. Ale nie ma innego sposobu, jeśli chcemy stać się jego bohaterami.

Awatar użytkownika
martuśka.
Moderator

• Pochwały:87

Cytologia

Postprzez Niekonkretna » 08 Sty 2010, 19:37

Nie miałam robionej. Lekarz kiedyś powiedział, że można zrobić, ale nie jest to konieczne. Na razie regularne wizyty u ginekologa, raz na rok, mi wystarczają.

Dlaczego? Gdybym miała się ustrzec przed rakiem, non stop musiałabym mieć robione setki badań, a i tak jest możliwość, że zachoruję.
Jesteś katorżnikiem wyróżniania się. (...) Ponieważ nie chcesz, bo lękasz się krańcowo wyróżnić albo nie możesz, bo nie masz po temu kwalifikacji, władzy, talentu, tupetu, bezwstydu i temu podobne - to wyróżniasz się tak zwaną przeciętnością.

Awatar użytkownika
Niekonkretna

• Pochwały:3

Cytologia

Postprzez ewelinusia » 09 Sty 2010, 21:16

Niekonkretna napisał:Gdybym miała się ustrzec przed rakiem, non stop musiałabym mieć robione setki badań, a i tak jest możliwość, że zachoruję.

Ale cytologia nie strzeże przed rakiem, tylko go wykrywa. Czym szybciej rak zostanie wykryty, tym większe są szanse na wyleczenie.

Jak na razie mialam raz robioną cytologie przed wypisaniem tabletek antykoncepcyjnych.
http://wizaz.pl/akcje/moj_styl_moja_gwi ... ?id=405246
KLIK :)

"Patrzysz na mnie takim wzrokiem, że bezczelnie proszę o jeszcze."

Możesz mnie traktować jak powietrze, ponieważ bez niego nie da się żyć.

Awatar użytkownika
ewelinusia

• Pochwały:4

Cytologia

Postprzez Lamia » 09 Sty 2010, 21:49

Ja miałam robione badanie przy okazji ostatniej wizyty kontrolnej. Myślę, że będę je wykonywać z każdym razem, tym bardziej, że nie wykładam na to jakichś makabrycznych sum. Muszę również brać pod uwagę, że mogę być w strefie ryzyka. Zakładam, że skoro mam możliwość zrobienia takiego badania w takich warunkach, to wręcz jest moim obowiązkiem.
Ale powiem ci jedno w sekrecie - tylko wariaci są coś warci.

Jestem wspaniałym elastycznym manekinem.

Awatar użytkownika
Lamia

• Pochwały:17

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry