Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234397 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cytologia

Można tutaj pisać wszystko na temat płci pięknej (pięknej? :>) Jest to oczywiście też miejsce na "babskie pogaduchy" :P

Cytologia

Nieprzeczytany postprzez Mendoxes » 20 Wrz 2008, 11:59

Aż dziw, że takiego tematu nie było, a może był tylko moje umiejętności szukania są marnę.

Dla tych co nie wiedzą co to wiki służy:

Cytologia to kolokwialne określenie badania cytologicznego, które jest badaniem przesiewowym w kierunku raka szyjki macicy - w zasadzie jedynego badania przesiewowego w kierunku choroby nowotworowej we współczesnej medycynie. Opiera się na spostrzeżeniu Papanicolau z początku zeszłego wieku.

No ale do rzeczy, ostatnio w Tv widziałem, że rocznie 4 tałzeny Polek umierają z powodu owego raka, a temu w 1/3 przypadków można zapobiec jeżeli gdyby kobiety chodziły na badania i tutaj moje pytanie do was panie.
Czy chodzicie na takie badania? Jeżeli nie to dlaczego? brak czasu?

(mój pierwszy temat w świecie kobiet czuje się jak kolumb odkrywający amerykę)
Kiedy świat gryzie jak pies wściekły, on przypomina Tobie, że Ty też masz zęby.
Image

Awatar użytkownika
Mendoxes
Moderator

• Miejscowość:Łódź/kajak czy co tam chcecie ;;
  • Pochwały:1

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Cytologia

Nieprzeczytany postprzez wolnaczeczenia » 09 Sty 2010, 21:54

O wiele bardziej boję się raka piersi. Od strony mojej matki prawie każda kobieta, począwszy od babci i jadąc dalej, pra, i prapra, umierały na ten nowotwór.

Jeszcze nigdy nie miałam robionej cyto, zacznę się przejmowac jak skończę z 23-25 lat.

Poza tym jestem absolutnie przeciwna inicjatywie która opiera się na przymusowym badaniu cyto kobiet, które rozpoczynają pracę. Paranoja i kompletny błąd.
...щоб порушувати правила, потрібно їх мати...

Awatar użytkownika
wolnaczeczenia
Kumpel

• Pochwały:2

Cytologia

Nieprzeczytany postprzez mgirl » 09 Sty 2010, 21:54

Awatar użytkownika
mgirl

Re: Cytologia

Nieprzeczytany postprzez Niekonkretna » 10 Sty 2010, 11:49

ewelinusia napisał:
Niekonkretna napisał:Gdybym miała się ustrzec przed rakiem, non stop musiałabym mieć robione setki badań, a i tak jest możliwość, że zachoruję.

Ale cytologia nie strzeże przed rakiem, tylko go wykrywa. Czym szybciej rak zostanie wykryty, tym większe są szanse na wyleczenie.

W takim razie ciągle musiałabym robić mammografię, raz w miesiącu badania krwi i setkę innych badań, które mogłyby szybko wykryć raka. No i co z tego? Mama bardzo regularnie robiła wiele badań, m.in. mammografię, badania na tarczycę, wiele badań związanych z astmą, zachorowała na białaczkę. Podobno choroba mogła zaatakować nawet w tydzień.

Zapewne jak następnym razem się wybiorę do ginekologa, zrobię to badanie. Ale i tak wiem, że jeśli mam zachorować, to zachoruję.
Jesteś katorżnikiem wyróżniania się. (...) Ponieważ nie chcesz, bo lękasz się krańcowo wyróżnić albo nie możesz, bo nie masz po temu kwalifikacji, władzy, talentu, tupetu, bezwstydu i temu podobne - to wyróżniasz się tak zwaną przeciętnością.

Awatar użytkownika
Niekonkretna

• Pochwały:3

Cytologia

Nieprzeczytany postprzez Eirene » 21 Gru 2011, 18:17

Pierwszą cytologię miałam wykonaną tydzień temu, chodzę do lekarza na NFZ i nie musiałam ani prosić o to badanie, ani się upominać. Po prostu przyszłam na umówioną wizytę, ginekolog stwierdził, że możemy pobrać wymaz, ponieważ jeszcze nie miałam tego badania. Raz, dwa i po sprawie, choć super przyjemne to dla mnie nie było. Po świętach muszę odebrać wyniki.
Szukam Cię w miękkim futrze kota.

Awatar użytkownika
Eirene
Kumpel

• Pochwały:43

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry