Witamy na M-Forum.

Jesteśmy internetową społecznością, która zrzesza tysiące młodych ludzi. Jesteś nastolatkiem, szukasz porady, a może chcesz jej udzielić innym? Poznaj nowych przyjaciół i bądź z nimi w stałym kontakcie. Załóż konto i wyraź siebie na naszym forum, na którym użytkownicy napisali już 1234395 postów.

Śmieszne obrazki

Zobacz nieprzeczytane posty

Cytaty.

Dział przeznaczony dla wszystkich moli książkowych i nie tylko ;)

Cytaty.

Postprzez Incomprehensible » 26 Mar 2007, 21:29

Znacie jakieś piękne lub mądre lub (...) (wstawić własne określenie ;) ) cytaty z książek, którymi chcielibyście się podzielić?

Ja swego czasu wiele takich zapisałam. Na początek może to:

Słowa są największym oszustwem, na jakie faceci nas nabierają.
Myślałaś, że poznałaś anioła, bo mówi do ciebie wszystkie te cholernie ważne słowa?
Głupia. Anioły po prostu są, nie muszą nic mówić, nie udają, że cię znają.
Nie muszą.
Są, gdy ich potrzebujesz.
Anioły są tylko dla ciebie.

J. L. Wiśniewski, "Martyna".

PS: Proszę o to, abyście, gdy już piszecie cytat, podawali tytuł i autora książki, której pochodzi.
le coeur, quand ça bat plus, c'est pas la peine d'aller
chercher plus loin, faut laisser faire et c'est très bien.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

• Miejscowość:zielona kraina.
  • Pochwały:21

Podziel się tym tematem ze znajomymi!

Odpowiedzi

Re: Cytaty.

Postprzez baffle » 03 Paź 2007, 22:05

Powroty do przeszłości są jak przecieranie omszałej szyby. Za nią jest obraz. W tym obrazie ukazuje się i po sekundzie nieruchomieje drugi plan. Widok staje się wyraźniejszy, dziwnie swojski i obcy jednocześnie. Czasami potrafi się całkowicie wyostrzyć. Wraca tamto życie/

M.Dygat Kupić dym, sprzedać mgłę.
Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
~Paulo Coelho

Awatar użytkownika
baffle

• Miejscowość:Sc

Postprzez mgirl » 03 Paź 2007, 22:05

Awatar użytkownika
mgirl

• Miejscowość:M-Forum

Postprzez Pablo Hasan » 03 Paź 2007, 22:43

http://www.buddyzmwprost.com.pl/index.php?id=27
tam znajdziecie od groma mądrości

Awatar użytkownika
Pablo Hasan

Postprzez czałsen łan » 09 Paź 2007, 20:00

"Bóg to klawy koleś. Poukładał to wszystko tak, że przeciętnie zwykła szklana bombka żyje dłużej niż człowiek." (cytat z pamięci)
Stephen King - "Martwa strefa"

Awatar użytkownika
czałsen łan

• Miejscowość:okolice Olsztyna

Postprzez Eve__ » 09 Paź 2007, 23:05

Incomprehensible napisał:Znacie jakieś piękne lub mądre lub (...) (wstawić własne określenie ;) ) cytaty z książek, którymi chcielibyście się podzielić?

Ja swego czasu wiele takich zapisałam. Na początek może to:

Słowa są największym oszustwem, na jakie faceci nas nabierają.
Myślałaś, że poznałaś anioła, bo mówi do ciebie wszystkie te cholernie ważne słowa?
Głupia. Anioły po prostu są, nie muszą nic mówić, nie udają, że cię znają.
Nie muszą.
Są, gdy ich potrzebujesz.
Anioły są tylko dla ciebie.

J. L. Wiśniewski, "Martyna".

To nie jest z książek, no ale podobają mi się te cytaty:
1) "Jaka różnica pomiędzy sławą, za którą się płaci, a sławą na której się zarabia!"-Witold Gombrowicz
2) "Cudze błędy mamy przed oczyma, własne za plecami."-Seneka
3) "Piękne jest to, co podoba się całkiem bezinteresownie."-anonim
4) "Aby wytrwać w sztuce, trzeba czegoś innego i czegoś więcej niż wrodzonego talentu; trzeba namiętności i cierpienia, które wypełniają życie i nadają mu sens. W przeciwnym razei nie tworzy się, lecz pisze się książki."-Henryk Ibsen
5) "Na nic zda się nasza wiedza teoretyczna, jeśli nie potrafimy przekształcić jej w czyn."-Mikołaj Gogol
6) "Do miłości potrzebne są dwie osoby, nie jedna, i nie trzy."-Maria Kuncewiczowa
7) "Duchowa doskonałość jest lepsza od fizycznej."-Ezop
"Zrób coś, abym rozebrać się mogła jeszcze bardziej
Ostatni listek wstydu już dawno odrzuciłam
I najcieńsze wspomnienie sukienki także zmyłam
I choć kogoś nagiego bardziej ode mnie nagiej
Na pewno mieć nie mogłeś, zrób coś, bym uwierzyła."

Awatar użytkownika
Eve__

Postprzez piper:* » 20 Paź 2007, 11:54

"Czego miłość nie zwycięży - pokonamy MY!"
"Miłość wyzwala moc..." - CHARMED :*:*

piper:*

Postprzez mgirl » 20 Paź 2007, 11:54

Eksplozja humoru na Bomba.org!

Awatar użytkownika
mgirl

Postprzez Paula_ » 22 Paź 2007, 17:21

" Zawsze ulega się urokowi tajemnicy. "
" Idąc prosto przed siebie nie można zajść daleko... "
" Wiesz, gdy jest bardzo smutno, to kocha się zachody słońca. "
" Należy wymagać tego, co można otrzymać. "
" Próżni słyszą tylko pochwały. "
" Uwielbiać to znaczy uznać mnie za człowieka najpiękniejszego, najlepiej ubranego, najbogatszego i najmądrzejszego na planecie. "
" Mowa jest źródłem nieporozumień. "
"Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciólmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. "
" Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. "
" Jedynie dzieci wiedzą czego szukają. "
" Nawet w obliczu śmierci przyjemna jest świadomość posiadania przyciaciela. "
" Proszę cię narysuj mi baranka. " ;)

Wszystkie z Małego Księcia. Bardzo lubię te cytaty.

Awatar użytkownika
Paula_

• Pochwały:1

Postprzez alalusia » 24 Paź 2007, 16:29

Mój ulubiony (ostatnio) cytat
"O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki."
Sapkowski

alalusia

• Miejscowość:mnie znasz?

Postprzez Incomprehensible » 11 Lis 2007, 22:12

Właśnie skończyłam "Pianistkę" Elfriede Jelinek i standardowo zapisałam kilka mądrości, którymi mam zamiar Was teraz uraczyć ;):

Ta miłość to w gruncie rzeczy zniszczenie.

Za nasze osiągnięcia zawsze oczekujemy wynagrodzenia. Uważamy, że osiągnięć innych nie trzeba wynagradzać, mamy nadzieję, że zawsze jeszcze można je dostać taniej.

Mieszkamy sobie nawzajem w najbardziej wymyślnych myślach.

Tylko jednego nie wolno sobie robić z miłości: żartów.

Zaufanie to dobra rzecz, ale kontrola jest lepsza.

Miłość zaś cieszy tylko wówczas, gdy można sobie pozwolić, by inni zazdrościli nam ukochanej istoty.

Grzech to właściwie zawsze miłość do porażki.

Uczucia zawsze są śmieszne, ale szczególnie wówczas, kiedy dostaną się w ręce osób niepowołanych.

Nie domyśla się, że miłość, właśnie ona, podąża za nim, i to w dodatku w tym samym tempie, w jakim on pędzi przed siebie.

Tak się składa, że obydwie płcie zawsze chcą czegoś zupełnie przeciwnego.

Czas upływa, a my upływamy wraz z nim.

I jeszcze z "Granicy" Zofii Nałkowskiej:

Mężczyźni! Jakiś niższy gatunek ludzki, rodzaj zwierząt, które należy opanowywać, ujarzmiać, tresować, które trzeba umieć trzymać. Poświęca się temu całe życie, całą inteligencję uczucia, całą przemyślność instynktu, stwarza się nową dyscyplinę psychologiczną, pełną wskazań, norm i paragrafów - na próżno.

Umiera się w byle jakim miejscu życia.

Odkrył kuszące, niedobre szczęście, jakie jest w cierpieniu.

Oto nigdy nie ma spokoju, oto nic na ziemi nie jest skończone i zawsze jeszcze drugi człowiek może stać się dla nas źródłem niewymownego udręczenia.

Samotność jest złudzeniem.

To, czym jesteśmy dla ludzi, jest ważniejsze niż to, czym jesteśmy we własnych oczach.

Cały świat jest taki - życie dziejące się obok, za zasłoną.

Nie czyny nasze mówią, czym jesteśmy. Nie można człowieka sądzić z czynów. Ważnym jest niepokój towarzyszący uczynkom naszym. I cierpienie. I strach...

Do cierpienia potrzebny jest sens, jeżeli nie jest się obłąkanym.

Musi coś przecież istnieć. Jakaś granica, za którą nie wolno przejść, za którą przestaje się być sobą.

Jest się takim, jak myślą ludzie, nie jak myślimy o sobie my, jest się takim jak miejsce, w którym się jest.

Cierpienie wcale nie jest usprawiedliwieniem.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Postprzez ennostiel » 11 Lis 2007, 23:01

I jeszcze z "Granicy" Zofii Nałkowskiej:

Mężczyźni! Jakiś niższy gatunek ludzki, rodzaj zwierząt, które należy opanowywać, ujarzmiać, tresować, które trzeba umieć trzymać. Poświęca się temu całe życie, całą inteligencję uczucia, całą przemyślność instynktu, stwarza się nową dyscyplinę psychologiczną, pełną wskazań, norm i paragrafów - na próżno.

Umiera się w byle jakim miejscu życia.

Odkrył kuszące, niedobre szczęście, jakie jest w cierpieniu.

Oto nigdy nie ma spokoju, oto nic na ziemi nie jest skończone i zawsze jeszcze drugi człowiek może stać się dla nas źródłem niewymownego udręczenia.

Samotność jest złudzeniem.

To, czym jesteśmy dla ludzi, jest ważniejsze niż to, czym jesteśmy we własnych oczach.

Cały świat jest taki - życie dziejące się obok, za zasłoną.

Nie czyny nasze mówią, czym jesteśmy. Nie można człowieka sądzić z czynów. Ważnym jest niepokój towarzyszący uczynkom naszym. I cierpienie. I strach...

Do cierpienia potrzebny jest sens, jeżeli nie jest się obłąkanym.

Musi coś przecież istnieć. Jakaś granica, za którą nie wolno przejść, za którą przestaje się być sobą.

Jest się takim, jak myślą ludzie, nie jak myślimy o sobie my, jest się takim jak miejsce, w którym się jest.

Cierpienie wcale nie jest usprawiedliwieniem.

A Granica niby taka nudna i głupia... (moja lektura maturalna, muszę bronić :D)

Diana Gabaldon, "A Breath of Snow and Ashes":
Time is, of course, all-healing. Give anything enough time, and everything is taken care of: all pain encompassed, all hardship erased, all loss subsumed. (...) And if Time is anything akin to God, I suppose that Memory must be the Devil.

("Czas jest, oczywiście, wszystkoleczący. Daj czemukolwiek dość czasu, a wszystkim się zajmie: uśmierzy każdy ból, wymaże każdą trudność, zrekompensuje każdą stratę. (...) A jeśli Czas jest czymś podobnym Bogu, podejrzewam, że Pamięć musi być Szatanem.")
'Sometimes it falls upon a generation to be great. You can be the great generation'
(N. Mandela)

Awatar użytkownika
ennostiel
Moderator

• Miejscowość:Szczecin/Wawa
  • Pochwały:28

Postprzez Renatazxcvbnm » 22 Lis 2007, 00:17

Krytyk X napisał że
nie potrafię pisac wierszy
ja to pierdolę
on też nie potrafii
Jan Rybowicz

1.Kochać mądrze , to znaczy tak , by każdy dzień był bogatszy
2.Kochać rozsądnie , czyli tak , jak ja nie chcę .
3.Nie robić sobie na złość , czyli kochać tak , jak chcę .
Fragment książki MARTY fOX : nIEBO Z WIDOKIEM NA NIEBO ( POLECAM )

Błogosławieni szurnięci
albowiem już tu , na ziemi
są w raju
Fragment wiersz Jana Rybowicza ,, Jedyny Ratunek ''
Żyć na świecie tak długo i przeżyć tak mało – to hańba.

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

Re:

Postprzez Eunika » 22 Lis 2007, 22:05

Iluvia napisał:mogłabym tu zacytować całego "Małego księcia" :wink: :roll:

Zgadzam się (:
'ale Ty nigdy nie poddasz się'

skazana.

Awatar użytkownika
Eunika

• Miejscowość:Wschód Polski

Postprzez Satyrlane » 30 Lis 2007, 01:23

"Naprawdę niczego nie daje pogrążanie się w marzeniach i zapominanie o życiu" / "Harry Potter 1" J.K.Rowling
"-Czy mogę o coś zapytać?
-Właśnie to zrobiłeś."
"Kochałem się z przepiękną kobietą i nie wiedziałem o tym. Ja to mam szczęście." /DragonLance
i te nie pamiętam skąd:
"Umieranie to pozytywne doświadczenie, kształcące charakter. Owo doświadczenie poleciłbym każdemu gdyby nie nieuchronny element ryzyka"
"Był dwie siostry - Noc i Śmierć, Śmierć była większa a Noc mniejsza, Noc była piękna jak sen a Śmierć ... Śmierć jeszcze piękniejsza"
"To nie tak, że boję się umierać. Po prostu nie chciałbym być w pobliżu kiedy to się stanie" :mrgreen:
"Dla należycie uporządkowanego umysłu śmierć jest tylko początkiem nowej wielkiej przygody" / to również z HP :)
"Naprawdę niczego nie daje pogrążanie się w marzeniach i zapomnienie o życiu"

Awatar użytkownika
Satyrlane

• Miejscowość:Tarnobrzeg

Postprzez Renatazxcvbnm » 03 Gru 2007, 19:15

Tak już ma być zawsze : poranek, gdy nie chcę się wstawać , zmierzch , kiedy nie chce się jeszcze umierać, wieczór pełem obaw, nie kończące się noce udręk. Już nie potrafię płakać, chyba nie potrafię. A kochać? Gdzie podziało się moje uczucie miłości? Boże, co ja ze sobą zrobiłam?

Bo jaki ty jesteś, mój świecie? Niby wszystko takie proste, wszystko ma swoje określone miejsce. Tylko że ja nic z tego nie rozumiem albo rozumiem, kiedy jest już za późno.

Dlaczego wszystko obraca się przeciwko mnie? Bo sama jestem przeciwko sobie. Niszczę się systematycznie, nie daję sobie żadnej szansy. Dokonuję okrutnego mordu na sobie. A tak pragnę żyć.

Nie chcę być znowu ciekawym przypadkiem, beznadziejnym przypadkiem rokującym poprawę, przypadkiem wogóle. Nie chcę być czubkiem, psychotropkiem, stukniętą wariatką. I nie chcę być normalna w waszym nienormalnym świecie. Więc mam odejść? Nie, jeszcze nie teraz.

8 marca
Nikt dzisiaj nie wręczył mi kwiatów, nie pocałował w rękę, składając lekki ukłon, nie objął ramieniem, nie przytulił, nie wyszeptał marzeń.
Na Boga, wcześniej nie miałam takich pragnień.

Wszystkie fragmenty są z książki Barbary Rosiek - Pamiętnik narkomanki

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

Postprzez Incomprehensible » 05 Gru 2007, 21:13

Najpierw powieść austriackiej noblistki, Elfriede Jelinek - "Pożądanie":

Wszystkich nas zastanawia, kogo moglibyśmy kochać i co zjeść.

Mężczyźni: wykłuto im oczy, więc i oni chcą stale kogoś kłuć.

W męczarniach stajemy się widzialni, chcąc być pięknymi także dla innych, brakuje nam tego, co wydaliśmy na ubrania, teraz gdy musimy się rozebrać przed kochankiem, natężać się ponad miarę.

Ale jeśli naprawdę się czegoś pożąda, to się tego nie dostanie.

My, damy, musimy twardą ręką rozsiewać się po łąkach, po parkiecie lokali, sprawdzać się wśród sępów i jadących autostradą w kierunku przeciwnym do naszego smaku. W sporcie też chciałybyśmy osiągnąć więcej niż szyderczy śmiech! W każdym miejscu musimy się wpierw uprawomocnić (skasować bilet, tak, tak jest dobrze!), być otwarte na każdą okazję, by można nas było zatrzasnąć z hukiem. Twórcze siły szybko się wyczerpują, a my dowiadujemy się, czego mamy się dowiedzieć, tego mianowicie, czy pasujemy do bruzdy na polu, w którą nas wsiano.

Każde wyobrażenie zapada w pamięć lepiej niż samo życie i kiedy zostajemy sami, daremnie wertujemy dźwięczące w nas struny, odgrzebując wspomnienia: tak pięknie przecież było, człowiek raz porządnie się otworzył!

Jak wspaniali są ludzie, którzy mają wystarczająco dużo czasu, by zyskać licencję pilota na uczucia bez steru i móc w sobie latać!

Nikt nie zna lepiej swojego ciała, swojego domu, niż jego właściciel, co jednak nie znaczy, że można od razu zapraszać do niego innych ludzi. Dlaczego inny człowiek nie powinien nas kochać?! I dlaczego tego nie robi?

Przed każdym życie stoi w zasadzie otworem.

Tak, być może płeć jest naturą człowieka, to znaczy natura człowieka polega na tym, że ugania się za płcią, do momentu, gdy jako całość i w swoich granicach stanie się równie ważny jak ona.

Życie polega przede wszystkim na tym, że nic nie chce zostać tam, gdzie jest. Tak, chce zmian! W ten sposób rodzi się niepokój, a ludzie odwiedzają się nawzajem, choć zawsze noszą siebie ze sobą.

W końcu mężczyźni by nas przerośli, gdybyśmy ich czasem w sobie nie zamknęły, nie ograniczyły, gdyby w nas nie maleli, nie uspokajali się.

Z "Souad - spalonej żywcem":

Wszyscy jesteśmy igraszką w rękach losu.

I z "Czarownicy z Portobello" Paulo Coelho:

Wypuszczając się na nieznane morza, ślepo ufamy naszym przewodnikom - w przekonaniu, że wiedzą więcej niż my.

Często najlepszy sposób, by dowiedzieć się, kim jesteśmy, to zobaczyć, jak widzą nas inni.

Czasami miłość wiedzie w otchłań nas samych, a co gorsza ludzi, których kochamy.

Jednak miłość nie daje i nigdy nie dawała szczęścia. Wręcz przeciwnie, zawsze jest niepokojem, polem bitwy, ciągiem bezsennych nocy, podczas których zadajemy sobie mnóstwo pytań, dręczą nas wątpliwości. Na prawdziwą miłość składa się ekstaza i udręka.

Tym, co nas otacza, jest Wszechobecne Pragnienie. To nie jest szczęście, to pragnienie. A pragnienia zawsze pozostają niespełnione. Czyż raz spełnione nie przestają być pragnieniami?

Jesteś tym, czym wierzysz, że jesteś.

Ale marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma własną nazwę. Nazywamy je nadzieją.

Dla mnie wszystko jest przepojone miłością. Nie można jej pragnąć, ponieważ sama w sobie jest celem. Nie może zdradzić, ponieważ nie ma nic wspólnego z posiadaniem. Nie można jej poskromić, ponieważ jest rzeką, która występuje z brzegów. Kto chce uwięzić miłość, musi odciąć karmiące ją źródło, a wówczas zmieni ją w sadzawkę pełną brudnej, cuchnącej wody.

Każdy ma prawo kochać i pozwolić miłości objawiać się w najlepszy możliwy sposób. Nie wolno nam się bać, kiedy dochodzą do głosu siły ciemności; te same, które ukuły pojęcie 'grzechu' tylko po to, żeby sprawować kontrolę nad naszymi sercami i umysłami.

Awatar użytkownika
Incomprehensible
Przyjaciel

Postprzez Renatazxcvbnm » 07 Gru 2007, 19:07

W każdym człowieku jest trupia czaszka i powiadam wam , że trupia czaszka jest w życiu wszystkich ludzi.
Stephen King

Awatar użytkownika
Renatazxcvbnm

Wyświetlanie

Wyświetl posty z poprzednich: Sortuj według

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Do góry